Arhiva života župe u 2006. godini

Proslava BožićaBetlehemsko svjetlo

Dana 25.12.2006. Betlehemsko svjetlo donijeli su na poldanju misu Izviđači iz župe, Ludbreg.Proslava blagdana Svetog Nikole

Na Dan sv. Nikole u župnoj crkvi upriličen je program u njegovu čast. Tom prigodom djeci je podjeljeno oko 550 paketa darova. Crkva je bila premala da bi svi zajedno stali unutra. Zahvaljujemo se sponzorima: „PODRAVKI" Koprivnica i direktoru sektora za korporativne komunikacije g. Alenu Kišiću, trgovini Trio „BHK" Karlovec, općini Sv. Đurđ i našem župniku Vladi Boraku.

klikom na svaku od slika pogledajte je uvećanu

Zlatni pir

19.11.2006. naši župljani Orlović Josip i Ivka iz Sv. Đurđa proslavili su pedeset godina braka. Čestitamo im na tome! Gradite i dalje život u zajedništvu. Bogu Hvala.

Posjet župljana iz Križovljana

Prošle nedjelje 19.11.2006. našu župu posjetili su župljani iz Križovljana, rodne župe našeg župnika. Nakon Sv. Mise upriličeno je zajedničko druženje.

klikom na svaku od slika pogledajte je uvećanu


Sakupljanje hrane za sjemenište

U subotu, 4. studenog- 2006. imali smo akciju akupljanja za BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE. Dio ekipe koja je sakupljala hranu možete vidjeti ovdjeSvi Sveti

Danas na grobljima, uz stare crkvice, čemprese, borove, krizanteme i svijeće - susreću se znanci i rodbina koji se možda samo ovom zgodom vidi. Groblja sabiru vjernike i nevjernike, bogataše i siromahe, ugledne i obične - činjenica prolaznosti nas izjednačava, i čini bar na tren besmislenima naše intrige i svađe, gramzivost i uznositost. Pred njom, gospodaricom života. Sa slutnjama koje se nebu uzdižu. Mislimo danas na one koji su otišli prije nas, ali i na činjenicu vlastite smrtnostiMnoštvo na blagdan Svih Svetih na groblju

Blagoslov novog groba pokojnih župnika
na groblju u Sv. Đurđu


Izgrađena svećenička grobnica i saniran centralni križ

Povodom Svih Svetih na groblju u Sv. Đurđu izgrađena je svećenička grobnica i saniran je centralni križ. Tjela pokojnih svećenika su ekshumirana i sahranjena u novu zajedničku grobnicu .Ujedno je uređeno i parkiralište kraj njega. Na grobljima u Sesvetama uređena je i asfaltirana staza, a u Strugi dio oko kapure. Zahvaljujemo se općini Sv. Đurđ na novčanoj pomoći od 15 tisuća kuna za izvedbu radova.

Uređenje grobova svećenika i križa u Sv. Đurđu

Uređenje glavnog puta
do mrtvačnice na groblju u Sesvetama

Uređenje predvorja mrtvačnice u Strugi

DANI ZAHVALNOSTI -DAN KRUHA

Općina i župa Sveti Đurđ, Mjesni odbor naselja i DVD Sveti Đurđ u povodu Dana neovisnosti i manifestacije Dani Kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, organizirali prigodni program za mještane.


KUD - Juraj Lončarić iz Hrženice uzveličao je Dan zahvale za Božja dobročinstva, sviranjem pod sv. Misom i na dvorištu župnog ureda u prigodnom programu


Članovi DVD Sveti Đurđ pobrinuli su se da najprije uberu kestene a potom ih ispeku za ljubitelje dobro pečenog kestena


Hvala pekarima i domaćicama koje su vodile brigu o konkretnim stvarima da se možemo okrijepiti
Između jutarnje i poldanje svete mise, bilo je prilike da se kuša, nešto od onoga što su jeli naši stari.

ZAHVALA ZA PLODOVE ZEMLJE

Mame u školskoj kuhinih peku kolače i klipiće Kao nekad mame su djeci pokazivali kako se reže i kiseli zelje Kako su fini pečeni kesteni Mladi školarci se spremaju da danas sutra budu izvrsni pekari i kuharice Mame su ispekle fine kolače
Umjesto glinemolom igramo se tjestom I na kraju svi smo veseli, umjesto škole bilo je zabave i igre. Bože hvala ti Pano u školi prigodom ovih dana Na malom stolu puno darova. Bože hvala ti Vidi kako plešem i gazim zelje

klikom na svaku sliku pogledajte je uvećanuHodočašće u Međugorje 08.09.2006.

Prošlog smo vikenda hodočastili u Međugorje, svetište Marije Kraljice mira. Našoj su se župi na hodočašću pridružili župljani župa Ludbreg, Varaždin, Martijanec i Križovljan. Nas ukupno stotinjak prikazali smo našoj i Isusovoj Majci sve naše molitve i želje, naravno, nismo zaboravili u svoje molitve uključiti svoje obitelji i one članove župe koji nisu mogli poći s nama! Nakon što smo se u Međugorju popeli na brdo ukazanja i Križevac, okrijepljeni sakramentima ispovijedi i euharistije, u nedjelju smo posjetili marijanska svetišta Vepric kraj Makarske i franjevačku crkvu u Sinju gdje se nalazi slika čudotvorne Gospe Sinjske! Bogu hvala, put i hodočašće bili su prožeti Božjim blagoslovom i darovima

klikom na svaku od slika možete je vidjeti uvećanu

Promocija knjige o selu Sesvete Ludbreške

26.8 u Sesvetama Ludbreškim o životu sela od postanka pa do danas održana je promocija knjige, autora Franje Vrtuleka. Knjigu je predstavio sam autor i prof. Dubravko Bilić i glumac Smiljanić Božidar, načelnik Marijan Lazar i nakladnici. Predstavljanju knjige popratili su i mještani sela al ne u prevelikom broju. Drugačija su vremena.

Proslava Rokova u Karlovcu

Po lijepom i sunčanom vremenu u Karlovcu je proslavljen blagdan Sv. Roka.
Svetoj Misi prethodila je procesija.

Proslava Velike Gospe

Procesija iz Sesveta u Strugu
U crkvi

Župni zbor je uzveličao proslavu Velike Gospe


Hodočašće na Mariju Bistricu

Vjernici stoljećima svake godine hodočaste u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke. Svetište Majke Božje Bistričke spominje se već 1334. godine, a nekoliko desetljeća kasnije započinju i hodočašća. Ove godine 5.8. naša župa je hodočastila s 200 hodočasnika na M.Bistricu. Još se i danas prepričava hodočašćenje naših župljana na Bistricu sa župnikom Pavlom Markać.
Nekad je put znao potrajati i po dva dana i bio je isprepleten raznim zgodama i nezgodama. Rijetko je tko zapisivao zbivanja, pa su pripovijesti uglavnom prenošene "usmeno" s koljena na koljeno.
Bit hodočašća je, pokajati se za svoje grijehe u sv. ispovijedi, slaviti sv. Misu i moliti zagovorom Gospu Bistričku za svoje životne potrebe.

Dana 31.07.2006. proslavljen blagdan Sv. Ane

Sa tri autobusa bilo smo 08.07.2006.
na hodočaću na Trsatu,i poslije na kupanje u Crikvenici.


klikom na sliku možete je pogledati uvećnu

Dana 29.06.2006. ministranati i čitačice bili su na izletu u Crikvenici.
Izlet je nagrada ministrantima i čitačicama za njihov trud.

DANA 24.06. DVD- STRUGA
UZ BLAGOSLOV NOVE ZASTAVE I OSTALIH CEREMONIJA
PROSLAVILI 60. GODINA POSTOJANJA.
Za tu manifestaciju upriličen je cjelodnevni program.
ČESTITAMO !!!


Kumovi nove Vatrogasne zastave ob. Šmic iz Struge

Članovi društva i gosti


Župnik Vlado Borak blagoslovio je novu zastavu

Kumovi predaju zastavu
Vatrogasnom društvu iz Struge

Nova zastava

Zajednička fotografija

Zajednička fotografija

Članovi društva15.06. - TIJELOVSKA PROCESIJA
OTVORENA VRATA naše škole

10.6. na kraju šk. godine naša OŠ upriličila je dan kada je bila škola otvorena ne samo za djecu nego i roditelje i posjetitelje . Učitelji i đaci upriličili su starinske djelatnosti koje polako izumiru a sada su samo kao kulturno umjetnička događanja u . U školi je podignuta UNICEF-ova ploča o nenasilju.

klikom na svaku od slika možete je pogledati uvećanu

Maturanti Interdijecezanske srednje škole proslavili 20. obljetnicu mature

U prostorijama Nadbiskupske klasične gimnazije i Mađubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu 20. obljetnicu mature proslavili su u ponedjeljak 5. lipnja maturanti Interdijecezanske srednje škole za spremanje svećenika školske godine 1985/86. prisjetivši se brojnih zajedničkih trenutaka i dragih osoba koji su utkali svoje bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje u brojne generacije budućih svećenika i katoličkih intelektualaca.
Većina ih obavlja župničke službe u različitim biskupijama i redovničkim zajednicama, a neki su nakon mature nastavili druge studije ili poslove.
Nakon gimnazijskoga dijela proslave, misno slavlje u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova predvodio je tadašnji prefekt maturanata p. Stjepan Fridl, urednik Radio Marije, u koncelebraciji sa 17 svećenika. Istaknuvši radost zbog okupljanja i zajedništva nekadašnjih gimnazijalaca, zaželio je svima duhovsku odvažnost i hrabrost kako bi djelotvorno ispunili zapovijed Uskrsloga.
KRIZMA PRVA SV. PRIČEST


11.Hrvatski festival mandolista

26.05.2006. održan je 11.Hrvatski festival mandolista u Imotskom na kojem je nastupio KUD "Juraj Lončarić" iz Hrženice. U natjecateljskom dijelu između 12 orkestara iz Hrvatske, Makedonije i BiH-e KUD "Juraj Lončarić" osvojio je zapaženo 2.mjesto. Za vrijeme festivala održana je i izložba slika likovne sekcije KUD-a. Na izložbi je svoje radove izlagao Stanko Sabol - „Dravski i morski pejzaži". Ujedno pozivamo mlade da se uključe u rad društva.


Posjet župe iz Rakitja

Dana 14.05.2006. posjetili su nas župljani župe Bl. A. Stepinca iz Rakitja. Sv. Misu predvodio je župnik Božidar Cindori,a nastupio je i Dječiji zbor "Stepinčevi mališani". Ministranti iz Rakitja također su učestvovali u Misnom slavlju.

Proslava župnog blagdana

Prvi dan Drugi dan
Treći dan Četvrti dan

Postavljena je nova ploča ispred Župne crkve.Ploču je podigla Udruga žena „Đurđek" iz Sv. Đurđa uz pomoć Đure Kovačeka koji ju je dizajnirao i postavio.
Ujedno se zahvaljujem i sponzorima Milivoju Žganjer i pilani Radašić na darovanom materijalu.

BOŽJI GROB


Proslava Cvjetnice u našoj župi

Po lijepom i sunčanom vremenu, proslavljena je nedjelja Cvjetnice ili Nedjelja muke Gospodnje. Veliki broj župljana učstvovao je u procesiji.


6. dvodnevni križni put mladih Varaždinske biskupije gornjim Međimurjem

"Ustanite, hajdemo" (Mt 26,46) bilo je geslo 6. križnog puta mladih Varaždinske biskupije, koji je održan u subotu i nedjelju 1. i 2. travnja gornjim Međimurjem. Već tradicionalnu hodočasničku pobožnost, koja se u dane vikenda u drugoj polovici korizme priređuje najčešće brežuljkastim krajevima Varaždinske biskupije, organizira biskupijski Ured za pastoral mladih.

Suradnici Ureda za pastoral mladih na čelu s predstojnikom vlč. Damjanom Korenom zajedno sa župnim i dekanatskim animatorima mladih i vjeroučiteljima vodili su oko 550 mladih vjernika na dvodnevnom putu dugačkom 52 kilometra, koji je započeo u Vratišincu, a zaključen je svečanim misnim slavljem, koje je u čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio varaždinski biskup mons. Marko Culej.

U križnom putu učestvovali su i mladi naše župe.

U dva dana mladi su prošli međimurskim župama Vratišinec, Sveti Martin na Muri, Selnica, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec i Čakovec. Noćilo se u športskoj školskoj dvorani u Štrigovi, gdje je u župnoj crkvi slavljena sveta misa koju je predvodio vlč. Damjan Koren, voditelj križnoga puta. Tijekom dva dana hoda mladi su radosno pjevali, molili i promišljali o križnom putu svog Spasitelja. Upoznavanje, druženje i razgovor također su bili sastavni dio dvodnevnog susreta. Izuzetno lijepo, sunčano i toplo vrijeme u mlade je unijelo dodatnu radost i oduševljenje hoda za Kristom.

Uređenje župnog dvorišta i sanacija starog štaglja

Zemljane radove na uređenju dvorišta i sanaciju starog štaglja izveo je Zlatko Tuksor. Sav derutan i po život opasan za djecu, urušen štagalj maknut je sa lica zemlje. Horvat Marijan darovao je betonske stupove mrežu za ogradu na mjestu starog štaglja. Ogradu su postavili zvonar franjo Bahat i Josip Kuharić. Sjenicu, (nova građa i stari crijep) izveo je tesar Ivica Sačer i njeovi momci a služit će za razne petrbe u župe.

Tribina o župnom Caritasu

-Ravnatelj biskup. Caritasa Ane Šola, 31.03. 2006.održao je prigodno predavanje na temu „Caritas u našoj župi".

Tim predavanjem započinje službeno u našoj župi djelovati Caritas.

Do sada su samo postojale pojedinaćne inicijative.
Kroz ovaj tjedan javite mi se ako želite biti aktivni djelatnik župnog Caritasa radi formiranja i djelovanja.
Prvi susret mladih Ludbreškog dekanata

Prvi susret mladih vjernika Ludbreškog dekanata održan je u subotu 28. siječnja u župnoj crkvi sv. Jurja župe Sveti Đurđ Ludbreški, a tema je susreta bila "Što se bojite?". Molitveno-glazbena večer okupila je više od dvije stotine mladih i stotinu odraslih iz svih župa dekanata, a susretu su se odazvali i pojedini župnici i kapelan, koji su dopratili mlade. Dobrodošlicu je okupljenima u župnoj crkvi zaželio domaći župnik vlč. Vlado Borak koji je ukratko objasnio zašto su se okupili. Pozvao je mlade da otvore srce Isusu, kako bi se nastanio u njima i da se ne trebaju ničeg i nikoga bojati jer je Isus uvijek uz njih. Tijekom večeri zbor mladih župe Sveti Đurđ "Živo vrelo" i mladi vjernici ostalih župa dekanata otpjevali su nekoliko duhovnih pjesama koje su omiljene među njima. Zbor mladih je predvodio glazbene dijelove susreta te animirao zajedničko pjevanje, što su mladi oduševljeno prihvatili. U molitveno-meditativnom dijelu večeri sudjelovali su animatori mladih župe Sveti Đurđ zajedno s mladima te župe. Svojim čitanjima i pjesmom nastojali su potaknuti mlade da svoje srce pripreme za Isusa. Tijekom večeri mladi su kroz molitvu i pjesmu razmišljali o Kristovoj prisutnosti u njihovim životima. Nakon molitveno - glazbenog bdijenja prikazan je i igrokaz "Isus u peharčeku" koji su izvodili, gosti i prijatelji župe Sveti Đurđ, mladi Donjomeđimurskog dekanata iz župa Prelog i župe Sveti Juraj u Trnju. Oni su na malo drugačiji način pokušali približiti Isusa Krista i približiti njegovu ulogu u našim životima. Nakon igrokaza svi zajedno otpjevali su još nekoliko pjesama. Poslije susreta u vjeronaučnoj dvorani priređen je domjenak uz grickalice i sok, a druženje je nastavljeno uz pjesmu, razgovor i izmjenjivanje različitih iskustava.


izvođači igrokaza