Arhiva života župe u 2007. godini

Božićni koncert

Dana 22.12.2007. u župnoj crkvi održan je tradicionalni Božićni koncert kojega su priredili KUD -Juraj Lončarić- iz Hrženice sa svojim gostima: Župni zbor -Sv. Jurja i pjevački oktet -Desternik- iz Slovenije.

Božićna meditacija

Naši prosvjetni djelatnici (Marijan i Ivanka Lazar, Renata Štabi, Branka J. Orlović i Jasenka Sabol) - za naše župljane priredili su uoći Božića ugodnu meditaciju - kako bi nam još više dočarali otajsvo Božića koji dolazi u naš život.

Hvala im.

Nedjelja Caritasa

Zahvaljujem svima koji su za nedjelju Caritasa dali svoj udio, kako bi sabrali zajedno naše stare i nemoćne župljane.
Djelatnici župnog Caritasa sabrali su oko 140 starijih župljana u župnu crkvu gdje su imali priliku za sv. ispovijed i misu.
Nakon mise ravnatelj naše škole Josip Blažotinec dao nam je prostore škole da tamo nastavimo sa zajedništvom. Prigodni program, igrokaz i sve drguo pripremile su članice "Hrvatskog srca" iz Sv. Đurđa pod vodstvom Marije Milak.
Grupa "Feniks" iz Hrženice - orguljaš Marko Jurićan sa svojim muzičarima - svojim sviranjem razveselili su također srca prisutnih pa su i oni zapjevali dobro nam znane pjesme.
Saša Kišić i osoblje- restoran Arabela pripremili su i počastili ručkom sve prisutne.
Učiteljice Jasminka Saćer, Snježana Hrnić i Katica Hrvat te mame 1b i 3b r. naše škole ispekle su fine kolače za naše djedove i bake i time im pokazale znak male pažnje.
Podjeljeni su i prigodni darovi koje su pripremili djelatnici Caritasa sa Nadom Gačić.
Time pokazujemo da j njihova bol, samoća i starost, dio naše boli i starenja. Hvala!

Sv. Nikola

I ove godine radosno smo slavili Sv. Nikolu. Prigodni program i darovi privukli su djecu u crkvu, koja je za ovu zgodu bila skoro premalena. Razna pisma i slike svetog Nikole govore kolika je radost u dječjim srcima zbog omiljenog dječjeg sveca Uz našu župu, hvala i sponzorima na darovima: Podravki iz Koprivnice, Općini Sv Đurđ. (550 paketa) Hvala i Siniši Orlović koji je sa 70 paketa darovao obitelji koje imaju troje i više djece. Hvala i djelatnicima Caritasa koji su sve to pripremili.

Novo raspelo

Na postojećem mjestu u Sv. Đurđu,(iz Cvjetne ul. u Priles) postavljeno je novo raspelo umjesto dotrajalog starog raspela Postolje je betonsko a na vrhu je križ od mramora s Kristom. Podno raspela je natpis na ploči: Ako sam ja tvoj Bog, onda nećeš izustiti moje ime uzalud. AD. 2007. U postavljanju križa sudjelovali su Zlatko Tuksor-sa strojem Okić Ivan i njegovi radnici, klesar Frančić Ivan, Sačer Zlatko -obojao Krista i susjedi. Trošak je 5555 kn. Hvala


Uklanjanje starog raspela

Klesari "Frančić" postavljau novo raspelo

Uređena multimedijalna DVORANA u dvorištu župnog ureda

Kompletno namještena dvorana, s grijanjem i konferencijskim tapeciranim stolcima te ostalim pratećim inventarom može se koristiti. Trošak svega toga je oko 30.000 tisuća. Dvoranu mogu koristiti mladi za susrete, djedovi i bake za trenutke zajedništva, političke sastanke, lakše stolne igre i još mnogo toga…Hvala svima koji su pomogli (Đ. Sekelj i V. Kurečić -gijanje, Okić Ivan-pločice, Alen Kišić- popust na stolce, muži koji su kopali kanal za vrelovod) .. Hvala


Iskop kanala za vod centralnog grijanja

Nova multimedijalna dvorana

Gostovanje dječjeg zbora iz župe Križovljan i iz Ludbrega - TrinitasDana 25.11.2007. na nedjelju Krista Kralja u našoj župi gosti su bili
dječji zbor iz župe Križovljan i iz Ludbrega - Trinitas
Pjevači iz župe Križovljan i iz Ludbrega -Trinitas- zahvaljuju se
što su mogli biti gosti u našoj sredini. Hvala njima i ženama na finim kolačima.

Nastavak obnove crkve u Karlovcu

Nastavili smo obnovu crkve u Karlovcu.
Obnovljen je pod crkve sa novim podnim pločicama. Stare pločice se uništene, pa su se postavile nove pločice koje se su ostale od župne crkve. Također se uređuje predvorje crkve sa novim betonskim kockama. Betonske kocke je darovao-la Betonara -Struga g. Zoričić. (oko 150 betonskih kocki). Zalaganjem Josipa Štabija (HSP) Hrvatska stranka prava za obnovu crkve u Karlovcu darovala je 2000 kn. Hvala im.

Posjetili smo Zagreb

Naš župni zbor, zvonari, djelatnici Caritasa i roditelji sjemeništaraca i bogoslova prošle subote 10.11.2007.posjetili smo Zagreb - katedralu, bogosloviju i dječačko sjemenište, grad Krapinu i Trški vrh, te svratitli na mlado vino na tatin i mamin grunt.SKUPLJANJE HRANE ZA BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE

Dana 03.11.2007. sakupljana je hrana za Bogoslovno sjemenište. Hvala svima koji su učestvovali.

Svi Sveti

01.11.2007. na blagdan Svih svetin na našim grobljima.

DANI KRUHA I ZAHVALE ZA PLODOVE ZEMLJE

Naša župa obilježila je 14.10.- DANE KRUHA I ZAHVALE ZA PLODOVE ZEMLJE sa zahvalnom sv. Misom( crkva je prigodnim plodovima zemlje bila urešena), prigodnim programom u crkvi ( djeca s vjeroučiteljicom O.Š. Sv-Đurđ, djeca iz dječjeg vrtića "Lavić" i članice Hrcatskog Srca). Druženje je nastavljeno u dvorištu župnog ureda velikom kestenijadom uz domaći kruh, kolaće i dobru kapljicu (svima hvala na tim darovima) uz tamburašku pratnju sastava KUD- "Anka Ošpuh". Organizatori su bili "Hrvtsko srce, Vijeće mjesnog odbora i DVD-Sv. Đurđ.. Svima hvala!

Misa zahvalnica
Dio programa izvodili su mališani iz dječjeg vrtića LAVIĆ -Sv Đurđ

Učenici O.Š. Sveti Đurđ izvode program

Žene iz općinske organizacije HRVATSKO SRCE izvode program
Kesteni se peku
POSLIJE MISE SVI SU POZVANI NA PEČENE KESTENE , KOLAČE I TEKUĆE STVARI

Obnova crkve u Karlovcu

Pri kraju obnova crkve u Karlovcu - Svetište, lađa i sakristija crkve je nanovo ožbukano. Svi reljefi i figure nove žbuke izvedene su u izvornom stilu (kao na staroj žbuki). Rovovi oko crkve su zasipani. Temelji crkve su osigurani armiranom petom. Napravljena je zračna drenaža a temelji crkve ožbukani saniranom žbukom. Zakopan je upojni bunar.Trenutno oko crkve postavljaju se betonske staze. Do sada je isplaćenoKongres ministranata

U povodu 10. obljetnice Varaždinske biskupije u Ludbregu u subotu 22. 9. održan je Kongres ministranata iz župa Varaždinske biskupije.

Naših 17 ministranta i čitačica, radosnim srcem su sudjelovali na tom slavlju.
Kongres ministranata ima izraženu notu molitvenog susreta s nakanom za duhovna zvanja a pod geslom "Za 10 je činiti dobro".
Ministranti i čitači, hvala Vam.

Više o kongresu ovdje
Hodočašće u Međugorje

crkva  svetog  Ive  u  PodmilačjuProšlog vikenda, 7.,8. i 9. rujna, pedesetak župljana naše župe posjetilo je svetište Kraljice mira u Međugorju.
Tamo su obišli Brdo ukazanja i brdo Križevac, te sudjelovali na misama.
Smješteni su bili u apartmanima udaljenim desetak minuta od samog svetišta. Na povratku su posjetili Mostar, Jablanicu, Jajce te veliko gradilište pastoralnog centra i crkve svetog Ive u Podmilačju, crkve koja je u Domovinskom ratu bila potpuno razrušena.

Prema raspoloženju hodočasnika gotovo je sigurno da će se put u Međugorje ponoviti i sljedeće godine.

Suzana

Hodočasnici u Međugorju
Gradilište pastoralnog centra i crkve svetog Ive u Podmilačju
Posjet Jajcu

Hodočašće u Ludbreg

U nedjelju 02.09.2007. hodočastili smo u Ludbreg,na čast Predragocjene KRVI ISUSOVE.

Nastavljena obnova crkve Sv. Roka u Karlovcu

Nakon što je na proljeće otučena žbuka u crkvi na visini od dva metra i izvana na temelju crkve, nastavljamo s radovima na toj obnovi.
Na sjevernoj strani izvršen je otkop zemlje na dubini jednog metra.
Temelj je učvršćen armiranom petom -betonom, saniran je zid od cigle (novom ciglom) koji je ožbukan sanacijskom žbukom.
Radove iskopa zemlje izvršio je Zlatko Tuksor iz Sv. Đurđa a građevinske radove izvodi Okić Ivan iz Struge.
Zalaganjem Drage Kovačića iz Karlovca -CESTA-mineral-donirala je za drenažu i ostalo, batudu, šljunak i pijesak.
Idući tjedan nastavljamo s radovima.

iskop i stanje zida,sanacija temelja crkve armiranom petom
kliknite na svaku sliku za uvećanje

Hodočastili smo na Mariju Bistricu

4.8.2007. s tri autobusa hodočasnika. Nakon M.Bistrice posjetili smo moju rodnu župu Križovljan i susjednu župu Sv. Barbare.

DAN PRVE SV. PRIČESTI

Ove godine je 40 prvopričesnika. Roditelji prvopričesnika skupili su dar za crkvu -1950 kn i s njime će se isplatiti novopostavljeni kip Sv. Jurja.
Hvala svima!

klikni na sliku za uvećanje

T I J E L O V O

Veliki blagdan u katoličkom kalendaru poznat je pod imenom Tijelovo. Pun naziv tog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Tim blagdanom želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. "U svemu jednak, osim u grijehu," reći će sveti Pavao o njemu.
Proslavili smo svetkovinu Tijelova. Hvala svima koji su pridonijeli da imao procesiju kroz Sv Đurđ poslije sv. mise

K R I Z M A

Ove godine sakramentu Sv. Krizme pristupilo je 45 krizmanika. U zajedništvu svojih roditelja i kumova preč. Jopsip Koprek, kao biskupov delegat, krizmao je 2.6. naše krizmanike. Kao dar za crkvu roditelji krizmanika skupili su novčani prilog za crkvu 4.100 kn. Tim darom podmiriti ćemo trošak za postavljanje novih rešetkastih ljetnih vrata na ulazu u crkvu Vrata je napravio Kristijan Štabi iz Struge. Hvala svima. Na kraju mise krizmanici su se zahvalili svima koji su im pomogli da dođu do punine ovoga - vjeroučitelju Stjepanu Mikulić, Branki Japec i razrednicima Mariu Bontek i Meliti Baćani. A vi dragi krizmanici, kad krenete iz svojih gnijezda u srednju školu, nas i našu crkvu, sv. Misu i molitvu nemojte zaboraviti.

klikni na sliku za uvećanje

Klečanje u župi

Slike sa današnjeg župnog klečanja 18.05.2007.
Misu je predvodio vlč. Ivica Žmegać iz Varaždina župa Banfica- Sv. Josip

Restauracija misnica

jedna misnica je obnovljena
a druga se obnavlja
Restauratorski centar Ludbreg pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture restaurira ove godine KAZULU (misnice) kat.br.3.7 iz stalne postave Zbirke sakralne umjetnosti u kapeli Sv. Križa dvorca Batthyany u Ludbregu.

Misnica je u vlasništvu naše župe a potječe iz 19 st.
Pripada malobrojnoj skupini očuvanog tekstilnog ruha crkava ludbreškog kraja.
Ministarstvo kulture RH financira sve troškove oko restauracije -oko 60.000 kuna.

Hvala im!

Isto tako orgulje u župnoj crkvi stavljene u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih kulturnih dobara.Proslava 150- godina postojanja kapele Sv. Florijana u Hrženici

Hodočašće Sv. Josipu u Karlovac

Dana 01.05.2007. župljani naše župe hodočastili su u nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovac. U povratku su posjetili Ozalj i Krašić.

Blagoslov kipa Sv. Jurja

kliknite na sliku za uvećanje
Na blagdan Đurđeva bit će blagoslov novog kipa Sv. Juraja u središtu sela.
Već duže vrijeme razmišljalo se da bi bolje na mjesto dosadašnjeg kipa, pristajao kip Sv. Jurja.
Jednoglasno smo se složili da je nešto takvo puno bolje. Dosadašnji kip milosrdnog Isusa smo maknuli i postavili novi kip na čast Sv. Jurjaju.
Kip je napravio Mate Vlaho iz Zagreba.
Kao postolje uzeta su 4 betonska stupa i mramorna ploča. Kip je postavio Ivan Frančić sa svojim radnicima.
Blagoslov će biti 23.4. poslije svečane sv. Mise u 11.00 sati.
Uz predstavnike općinske vlasti, svećenika iz našeg dekanata i mnoštvo vjernika kip će blagosloviti ludbreški župnik Josip Đurkan.
Ukupni troškovi su 20.000 kn.
Hvala našoj Općini na pomoći od 2500 kn te ostalim donatorima.
Ako tko još želi svojim darom pripomoći trošak može to slobodno učiniti prigodom blagoslova. Hvala Vam!

kliknite na slike za uvećanje

Akcija Caritas i bolesnici Vrijeme je korizme.

Ono ne označava samo odricanje, već i pomaganje nemoćnim i usamljenim ljudima. Za to nisu potrebni skupocjeni pokloni jer ponekad nekoliko lijepih riječi i iskren osmijeh mogu ispuniti srce toplinom i ljubavlju.
U našoj župi ima mnogo starih ljudi koji su željni druženja i potvrde da nisu zaboravljeni.
Vođeni duhom pomaganja i činjenja dobra, članovi župnog karitasa iskoristili su prošlu nedjelju da uljepšaju prijepodne našim najstarijim.
Stoga je u deset sati održana sveta misa, nakon koje je u prostorijama OŠ Sveti Đurđ izveden prigodni program.
Za igrokaz su se pobrinule članice „Hrvatskog srca" a kao posebna gošća nastupila je i pjesnikinja Barbara (Barica) Dobrin koja je izvela nekoliko svojih pjesama.
Za domjenak se pobrinulo osoblje restorana „Arabella" -Saša Kišić.
Na priredbu se odazvalo stotinjak ljudi što je prilično velik broj za prvi puta.
Hvala g. ravnatelju Josipu Blažotincu na ustupljenim prostorijama u našoj školi i djelatnicima župnog Karitasa: Štabi Katica, Gizdavec Ankica, Vukina Barbara, Josip Namjesnik, Mikulić Željka, Ivančić Božena, Ivančić Marina, Petak Franjica, Prtenjaća Biserka, Sorić Darinka, Janičar Nataša, Radašić Katarina, Šilc Boža, Debeljak Marija, Jagić Nenad, Gomaz Božica, Kovačić Nevenka, Nada Gaćić, Milak Marija, Nikolić Jozefina.

Nakon Sv. Mise našim starijima priređen je prigodni program uz učešće Barbare Dobrin
Igrokaz su izvele članice „Hrvatskog srca", a nije izostala podrška osoblja restorana „Arabella"

kliknite na svaku od slika da je vidite uvećanu

Radna akcijaOd 24.03. do 29.03 trajala je radna akcija u Karlovcu.
U crkvi su otučeni komadi stare žbuke. Hvala svima koji su se odazvali!

Očišćen bunar u župnom dvorištu

Dana 13.02.2007 DVD - Sv. Đurđ - Miro i Franjo Bahat, Tomislav Kovačić, Goran Tišljar. Mišo Petak pod budnim okom Stjepana Kovaček, očistili su bunar u župnom dvorištu. Bunar nije bio čišćen 20 god. Voda iz bunara koristit će se za zalijevanje cvijeća u dvorištu i oko crkve i za PITI. Hvala im.