Život župe

Akcija-SKUPLJANJE HRANE ZA BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE

I ove godine naša župa skupila je oko 8 tona hrane za potrebe bogoslovije.
Hvala vam svima koji ste sudjelovali u tom darivanju.
Hranu su skupili krizmanici i traktoristi po našoj župi.
Ako netko još želi nešto darovati može hranu osobno dopremiti u ponedjeljak do 10.00 h. kada se hrana transportira dalje u Zagreb
Prošle nedjelje zahvalili smo Bogu za sve što nam je darovao i organizirali kestenijaduZahvaljujem svima koji su u nedjelju pridonijeli da svečano proslavimo dan zahvalnosti za Božja dobročinstva u ovoj godini i na kestenijadi .
Hvala na organizaciji organizatorima, na finim kolačima, vinu i moštu, te nabranim i fino pečenim kestenima.
Hvala i onima koji su prigodnim programom uveličali slavlje.(našim školarcima, , kikićima iz vrtića, ženama i limenoj glazbi).
Hvala i vama dragi župljani što ste se odazvali i što malo po malo prepoznajete bogatstvo zajedničkog druženja.
Još jednom svima hvala.

HODOČAŠĆE - TRSAT

Dana 23.08.2008. preko 200 hodočasnika hodočastilo je na trsatsko svetište Majke Božje.
U hodočasničkom raspoloženju slavili smo otajstvo muke Isusove u pobožnosti Križnog puta i slavlju svete mise na Trsatu.

Popodne smo nastavili sa odmorom tijela na crikveničkim plažama i u slanom "Jadranu".

Štimung liturgiji i ugodnom putovanju ove godine dala je limena glazba iz Karlovca.

Hvala ženama na ispečenim kolačima koji su zasladili cjelodnevno hodočašćenje.


Proslavili smo proštenje Svetog Roka u Karlovcu
Biskup Mrzljak blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Roka u Karlovcu

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je na Rokovo u subotu 16. kolovoza 2008. obnovljenu crkvu sv. Roka u Karlovcu Ludbreškom, filijali župe Sveti Đurđ.
Crkva sv. Roka, najstarija crkva na području te župe i najveća filijalna crkva u župi sv. Jurja koja broji devet naselja, obnovljena je cjelovito izvana i iznutra u posljednjih godinu dana.

Na početku slavlja biskupu Mrzljaku i ostalima nazočnima pozdrave je uputio domaći župnik vlč. Vlado Borak, podsjetivši da se mala crkvica na tom mjestu spominje već 1733. g., dok je 1768. dovršena u današnjem obliku te je tada započela gradnja župne crkve sv. Jurja u Svetom Đurđu. Izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli i podupijeli obnovu crkve, podsjetivši da je s obnovom krovišta crkve započeo još raniji župnik vlč. Pavao Markač, da bi zatim pokojni župnik vlč. Vladimir Stolnik nastavio s obnovom tornja.

Uoči blagoslova obnovljene crkve biskup Mrzljak kazao je kako je ljepota kamene crkve odraz žive Crkve koja se u njoj okuplja u zajedništvu i vjeri, poručivši da crkve nisu samo lijepi spomenici kulture, nego svjedoče o tome koliko je živa zajednica svjesna da su sastavni dio Crkve. Blagoslovio je dva nova oltarna kipa, sv. Lepopolda Bogdana Mandića i blaženog Alojzija Stepinca, koji se nalaze na glavnom oltaru uz obnovljene kipove sv. Roka i Uskrslog Isusa. Novi kipovi dar su ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika.

U propovijedi je biskup istaknuo kako su sveci i danas ne samo zaštitnici i zagovornici, nego i primjer i uzor kako prihvatiti i živjeti Božju Riječ u svakodnevnom životu. Podsjetio je kako Crkva čuva Božje zapovijedi i povjerenu kršćansku baštinu koje nema pravo mijenjati, prilagođavati ili dokidati, naglasivši da upravo sveci pokazuju kako čuvati ono što je Crkvi povjerio sam Isus. Primijetio je da bi danas mnogi radije živjeli bez pravila, pa čak i bez Božjih zapovijedi, molitava i sakramenata, smatrajući ih samo opterećenjem u životu. Kazao je kako na prvi pogled možda izgleda lakše i ljepše živjeti bez opterećenja, obaveza i zapovijedi. "No, nama Isus nije predao neki nepotreban teret, nego nam je darovao upute za život, i to jedini pravi istinski život", rekao je biskup pozvavši okupljene da se na tom putu pravog života nadahnjuju primjerima svetaca crpeći snagu za svakodnevni kršćanski život.

Na kraju mise župnik Borak zahvalio je svim dobročiniteljima, donatorima i izvođačima radova na obnovi crkve te im uručio prigodne zahvalnice. Osobito je zahvalio Varaždinskoj biskupiji, Varaždinskoj županiji i Općini Sveti Đurđ na pruženoj pomoći. Zahvalnice su uručene biskupu Mrzljaku, načelniku Općine Sveti Đurđ prof. Marijanu Lazaru, predsjedniku Skupštine Varaždinske županije Mladenu Gregurašu te brojnim donatorima, među kojima su dijelom i izvođači radova. Župnik je posebno zahvalio dugogodišnjim zvonarima Ignacu i Franci Tkalec na skrbi oko crkve.

Predstavnica župljana mjesta Karlovec Ludbreški zahvalila je župniku Boraku na trudu u obnovi crkve, koja ih je ojačala u zajedništvu i učinila ih ponosnijima i sretnijima, osobito mu zahvalivši što je osobno izradio oltar za kojim je prvi put slavljena misa. Zahvalila je svim mještanima koji su pomogli u uređenju crkve u mjestu koje ima oko 540 stanovnika, odnosno oko 150 obitelji, a zahvalama župljanima na čelu sa župnikom Borakom pridružio se i biskup Mrzljak uputivši čitavoj župnoj zajednici Božji blagoslov.

tekst preuzet sa Varaždinske biskupije

Hodočašće u Mariju Bistricu i po hrvatskom zagorju

Djelatnici župnog caritasa, zvonari, članovi župnog zbora i marijine legije, hodočastili su po hrvatskom zagorju.

Posjetili smo župnu crkvu u Ivancu, dvorac u Trakošćanu.

Sv. Misu smo slavili u župnoj crkvi sv. Martina u Donjoj Voći a sve to zaokružili ručkom na Falinić Bregu.

To zajedništvo nam je pomoglo da se malo više upoznamo, družimo, razveselimo i odmorimo.

Pozivam još i druge župljane da nam se pridruže u tim aktivnostima.

Hodočašće u Mariju Bistricu

Hodočašće u zagorje


Završena obnova crkve Sv. Roka u Karlovcu

Hvala Bogu i Svetom Roku jer završena je obnova crkva Sv. Roka u Karlovcu. Sada blista u novom ruhu. Neka je na čast mještanima Karlovca i župljanima naše župe Sv. Jurja. Neka ta crkva bude za posvećenje ljudi. Potreban je prostor posvećen SAMO Bogu. Zato postoje crkve.

Nakon 2007. g. kada su sanirani temelji crkve, napravljena drenaža, unutrašnjost crkve ožbukana, postavljene nove keramičke pločice, evo što se napravilo ove godine za kompletno uređenje crkve.

Izvana - na tornju i čitavoj crkvi obnovljena je stara dotrajala žbuka. Pročelje crkve je nanovo ožbukano i obojano. Na ostatak crkve nanesena je hirofa. Crkva je izvana obnovljena - žuto - bjelim tonom. Temelji crkve obojani su tamnijom bojom. Radove je izvodio ZIF obrt Josipa Vuka iz D. Poljane. Skela- iznajmio Županić Vlado. (Ukupno posao, materijal i skela 120.000 kn.)

Ivan Okić je vršio nadzor na izvođenim radovima.

Novim limom zamijenjena je kompletna limarija. Oluke i vertikale za odvodnju vode, klupice na prozorima i ostalo izveo je Branko Holcinger iz Karlovca. (Ukupno posao i materijal 8000 kn.)

Nova stakla na prozorima zamjenila stara. Osam prozora na crkvi ostaklio je Zelenc Miroslav i Mirko iz Selnika. To je 30 kvadrata stakla. Stakla su napravljena u kombinaciji - u središtu prozora je žuti križ ili krug u sredini. Vrjednost posla je 3.000 kn a to ob. Zelenc čeini besplatno, kao dar za ovu crkvu.

Unutrašnjost crkve je osvježena novim bojama, slikarijama. Osvježenje crkve izveo je obrt Zlatka Genca iz Bednje sa svojim dečkima. Vrijednost radova je 70.000 kn.

-Postavljen je novi glavni oltar Sv. Roka. Oltar je od drveta i mramoriziran je bojama (20.000 kn.). Na oltaru su postavljeni novi pomočni kipovi svetaca, Sv. Leopold Mandić (darovali ovogod. krizmanici) i Bl. Alojzije Stepinac (dar ovogod. prvopričesnika) i na vrhu oltara kip Isusa uskrsloga.-10.000kn

Postojeće klupe u crkvi su kompletno obnovljene. U zimsko vrijeme Ivica i Josip Sačer iz Karlovca zamjenio je dotrajalu građu i osvježio ih novom bojom. Vrijednost radova je 8000 kn a to ob. Sačer poklanja kao dar za crkvu.

Postavljena je nova električna instalacija i rekonstrukcija rasvjetnih tijela. Radove je izveo obrt Josipa Štabi iz Karlovca. Vrijednost radova i materijal je 6000 kn i to Josip daruje kao dar za ovu crkvu.

-Na kraju je uklonjen i sav otpadni materijal zbog ljepšeg okoliša same crkve (Zlatko Tuksor iz Sv. Đurđa - ujedno je i dopremio sav potreban materijal i skelu pri obnove crkve). Žene iz Karlovca očistile su kompletnu crkvu.

U obnovi su još svoji zauzimanjem sudjelovali:
Obitelj zvonara Tkalec Nacija, ob. Branka Bačani, ob. Bestijanić Mladena, i z Karlovca, te Žganjer Milivoju iz Luke na rezanju građe, Đuri Šmic iz Struge na darovanom drvetu od 3000 kn, Saši Kišić na gablecima -restoranu Arabela, Štefici Horavt - TRIO BHK na piću i ostalom.

Ovom zgodom želim na kraju još jednom svima zahvaliti što smo zajedničkim snagama obnovili ovu najstariju crkvu nu našoj župina Hvala našoj Varaždinskoj biskupiji što su pomagali ovu obnovu u iznosu od 50.000 kn.
Hvala i županijskom poglavarstvu Varaždinske županije na daru našoj župi od 20.000 kn.
Hvala i vama dragi moji župljani što svojim obiteljskim darom pomažete obnovu i čuvanje sakralnih objekata u našoj župi.

Hvala Hrvatskim cestama na šljunku i pjesku za potrebe obnove -Drago Kovačić.
Hvala i domaćicama koji su pićem i kolačima nudile radnike.
Nadam se da ćemo do kraja godine isplatit dugove koji su ostali za podmiriti.
Do sada je isplaćeno oko 160.000 kn za radove. Ostaje nam još oko 50.000 kn dugova. Vrijednost radova u obnovi crkve je oko 210.000 kuna ove godine a sveukupni radovi oko 400.000 kuna.
Svečana proslava i blagoslov obnovljene crkve bit će 16. kolovoza 2008. godine u 18. sati. Svetu misu u crkvi Svetog Roka u Karlovcu će predvoditi naš biskup s okolnim svećenicima.HODOČAŠĆE VUKOVAR

- Stotinjak naših župljana prošle subote posjetilo je "slavonske ljepotice" osječku i đakovačku katedralu a cilj hodočašća je posjet memorijalnom centru stradalih branitelja na Ovčari u Vukovaru .
Puni dojmova i radosni zbog zajedništva nastavimo i mi dalje graditi život u radosti i veselju a ne suzama i žalosti.
Svima hvala na doprinosu da se dogodi to hodočašće.
Živjeti nam je život a ne rađati žalost.IZLET MINISTRANTI
I ČITAČI-CRIKVENICA 09.07.2008.

Obnova crkve u Karlovcu

ide svojim tijekom. Toranj crkve je obnovljen i sada se ide u obnovu bočnih strana i polukružnog svetišta.

Hvala onima koji su počastili majstore znakom pažnje, hranom i pićem.
Što se tiče obnove unutar crkve; i ona nakon grube obrade zidnih ploha ide prema tome da se počne s bojanjem crkve.

Prva Sv. Pričest

PRVOPRIČESNICI naše župe, 9. lipnja pristupiše Prvoj svetoj pričesti. Njih 37 -(27 dječaka i 10 djevojčica) u bjelini blagovaše sa stola gospodnjeg.
Za tu zgodu prvopričesnici- roditelji-skupiše dar za kip Bl.Alojzija Stepinca (3400 kn) za obnovu oltara u crkvi Sv. Roka u Karlovcu.
Hvala svima.Dragi prvopričesnici
ne zaboravite:

Vaše mjesto za stolom gospodnjim rezervirano je do vaše smrtne ure na zemlji.

NE propustite nijedan obrok sa stola Krstova.

Amen

Sv. Krizma

Uz prisustvo susjednih svećenika, 31.05.2008. u našoj župi krizmanicima sakrament sv. Potvrde podijelio je msgr. Antun Perčić.
Sv. Potvrdi pristupilo je 40 krizmanika.
Umjesto dara župniku ovogodišnji krizmanici- roditelji kupili su kip sv. Leopolda B. Mandića za oltar u crkvi u Karlovcu L.
Hvala ima na daru u iznosu od 3300 kn.


Dragi krizmanici, neka vas darovi Duha Svetoga
učine hrabrim svjedocima Evanđelja.
Ne popustite napastima ovog zemaljskog života.

BLAGDAN TIJELOVA

Hvala svima koji su činili dobro za dobro župne zajednice pa smo mogli svečano slaviti blagdan Tijelova.
Tom zgodom uz slavlje sv. Mise, blagoslovili smo novi križ u Cvjetnoj ulici i procesijom prošli selom.
Nakon božjeg stola susreli smo se za stolom svagdanjim gdje uz malo hrane i gemišta ostadosmo u dobrom raspoloženju.
Hvala vatrogascima i lovcima koji su darovali divljač za fini gulaš.

Majčin dan

U nedjelju 11.5.2008. svetom misom i prigodnom priredbom u Društvenom domu u Sv. Đurđu proslavili smo MAJČIN DAN.
Svim majkama darovana su prigodna licitarska srca kao mali znak pažnje povodom njihovog dana.
Nakon priredbe priređen je domjenak za sve izvođače, ali i posjetitelje.
Organizatori -župa Sv. Đurđ te "Hrvatsko srce".

Susret katoličke mladeži u Varaždinumilenijska fotografija - Šime Strikoman
Prošlog vikenda, 26. i 27. travnja, održan je susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu.
Na susretu je sudjelovalo više od 20 000 mladih. Njih tristotinjak ugostila je i naša župa. Doputovali su sa 6 autobusa, a smješteni su bili po kućama u mjestima naše župe. Naši mladi gosti došli su iz župa - Livno, Gabela Polje, Splita, Podstrane, Bistre i Donje Stubice.

U nedjelju prije mise održan je kratak program u kojem su se župe ukratko predstavile. Misno slavlje predvodio je fra Velimir Bavrka iz Livna- župa Vidoši, a svirali su mladi glazbenici iz svih župa koje smo ugostili. Na kraju mise svim vjernicima se obratio i načelnik općine Sveti Đurđ, prf. Marijan Lazar, a udruga žena " Hrvatsko srce " svima je spremila sendviče i sokove za put kući.

Nakon ručka, kojim su svoje goste počastili domaćini, mladi su krenuli put Ludbrega i dalje svojim kućama.
Svi se nadamo da će im župljani župe Svetog Jurja ostati u lijepom sjećanju.

Fotogalerije Glasa koncila sa Susreta hrvatske katoličke mladeži - Varaždin 2008.kliknite na sliku za uvećanje

Proslava župnog blagdana Sv. Jurja

Promocija knjige " Zavičajni sentimenti "

U popunjenoj multimedijalnoj dvorani u župnom dvoru, u nedjelju, 20. 4. povodom Đurđeva, održana je promocija knjige " Zavičajni sentimenti " autora Stjepana Belovića rodom iz Svetog Đurđa. Knjiga govori o životu mještana Svetog Đurđa prije 50-ak godina.

Svoje djelo je predstavio sam autor, a o knjizi je govorila i profesorica Dunja Zvonarek koja je lektorirala tekst.
Na kraju je dramska sekcija " Hrvatskog srca " izvela prigodan igrokaz " Čehare " budući da autor u knjizi obrađuje i tu temu.
Nakon službenog dijela priređen je mali domjenak uz domaće kolače i gemišt.
Organizatori ove promocije bili su vlč. Vlado Borak i udruga "Hrvatsko srce "- Marija Milak.

autor teksta: Suzana M.

TRIBINA

Dana 18.04.2008. u prepunoj vjeronaučnoj dvorani održana je tribina na temu "Liječenje svetim" .
Na tribini dr. Zlata Domović govorila nam je o osnovama hagioterapije, o modelima pružanja duhovne pomoći čovjeku.

Roditeljima prvopričesnika uputila je savjet o odgoju djeteta.

Hvala dr. Z. Prepolcu što je vodio tribinu.MISAO NA USKRS

Naslov je tribine održane u našoj župi 15.03.2008.
HKD Prosvjetnih djelatnila (Marijan i Ivanka Lazar, Đurđica Šmic, Branka J. Orlović, Renata Štabi i Jasenka Sabol) pokušali su uoči Velikog tjedna i Uskrsa, čovjeku približiti to otajstvo, što vjerujem da su i uspjeli.
Nažalost, malo se odazvalo roditelja od krizmanika .

VIII. križni put mladih Varaždinske biskupije

Na 37 kilometara dug križni put pod geslom "Htjeli bismo vidjeti Isusa" (Iv 12, 21), 650 sudionika uputilo se u subotu 8. ožujka ujutro u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Planinarske udruge mladih entuzijasta PUME iz Varaždina i Bratovštine sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca.

Na križnom putu sudjelovalo je i šest naših mladih: Katarina Mraz, Marija Rak, Biserka i Vedrana Varović, Željka Bontek i Mirela Međimorec.

Postaje su bile crkve, kapele, pilovi i raspela u župama Maruševec, Donja Voća, Vinica, Natkrižovljan i Križovljan u Gornjovaraždinskom dekanatu. Bio je to u pravom smislu riječi planinarski križni put, s obzirom da su mladi uz molitvu, pjesmu, razgovor i druženje prolazili slikovitim obroncima i brdima zapadnih krajeva svoje biskupije.Suvremeni čovjek pred Stepincom

U župnoj vjeronaučnoj dvorani u Svetom Đurđu Ludbreškom u petak 15. veljače održana je tribina na kojoj je o temi "Suvremeni čovjek pred Alojzijem Stepincom" govorio mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze bl. A. Stepinca. Gosta tribine i sve nazočne u ime organizatora, župe sv. Jurja u Svetom Đurđu Ludbreškom, pozdravili su župnik vlč. Vlado Borak i dr. med. Zdravko Prepolec iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, koji je podsjetio da je 2008. upravo godina kardinala Alojzija Stepinca, s obzirom da se ove godine proslavlja 110. obljetnica njegova rođenja i 10. obljetnica beatifikacije u Mariji Bistrici. Izrazio je zadovoljstvo što će o toj temi progovoriti najbolji poznavatelj Stepinčeva djela, koji se tom tematikom bavi tri desetljeća.

Predavač dr. Juraj Batelja u 2-satnom izlaganju istine o životu našeg blaženika, pozvao je sve prisutne da mi živimo svoju vjeru i ljubav sada kao što je to nekoć činio naš Alojzije.
Među slušačima bili su prisutni i oni koje je kard. Stepinac krizmao i neki koji ga se sjećaju kao djeca.