Život župe 2016. godinaOdržan Božićni koncertŽupni zbor naše župe Sv. Juraja organizirao je Božićni koncert 26.12.2016. u 18,00 satiu župnoj crkvi, a sudjelovali su KUD „Sloga“ Lud. Karlovec - Branko i Muzikaši - limena glazba i gosti KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog.

Hodočašće ministranata i vjeroučenika Varaždinske biskupijeU Ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove u četvrtak 1. rujna održano je već tradicionalno hodočašće ministranata i vjeroučenika Varaždinske biskupije.

Na hodočašće je pristiglo 600 vjeroučenika, među kojima je najviše bilo ministranata i ministrantica koji su došli iz 37 župa i redovničkih zajednica. Susret je započeo ujutro kod zavjetne kapelice pozdravom i molitvom. Nakon molitve, mladi hodočasnici podijelili su se u 35 manjih skupina koje su vodili animatori, a njih su činili vjeroučitelji, svećenici, bogoslovi, redovnici i redovnice te župni animatori. Tema susreta bila je "Djela milosrđa", a za tu priliku tiskana je svojevrsna "radna bilježnica", molitveno-katehetski priručnik za vjeroučenike. Nakon mise uslijedilo je slobodno vrijeme za ručak, nakon kojeg su svi mladi krenuli u procesiji u župnu crkvu na euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja. Naših dvadesetak ministranata i ministrantica, na kraju susreta, završiše malo i u lunaparku. Od svih igara, najljepše im je bilo na „treskaćima!“.Sedma smotra župnih zborova u LudbreguSlavljem u svetištu Predragocjene Krvi Kristove, te 7. smotrom župnih zborova u nedjelju 21. kolovoza počele su središnje godišnje svečanosti u čast Presvete Krvi.

Ove godine smotru zborova uveličalo je šest zborova: mješoviti župni zbor sv. Jurja iz Svetog Đurđa, mješoviti zbor prijatelja sv. Roka iz Draškovca, mješoviti zbor sv. Elizabete Ugarske iz Jalžabeta, mješoviti zbor Podravina iz Ludbrega, mješoviti župni zbor sv. Franje Asiškoga iz Velikog Bukovca, te domaći župni mješoviti zbor Presvetog Trojstva. Glazbenu pratnju uveličali su već poznati Habeki iz Malog Bukovca.

U sv. Misi župnik mons. Josip Đurkan istaknuo je važnost ovakvog zajedništva koje nas jača u borbi protiv svih napasti današnjeg svijeta. Darove koje smo primili od Gospodina potrebno je njegovati i darivati drugima. Zajedništvo koje se njeguje kroz pjesmu Gospodinu i druženje znak su jedinstva naše crkve istaknuo je župnik.


Prestanak obnove župne crkveŽupno ekonomsko vijeće na svojem zadnjem sastanku 24. kolovoza, donijelo je odluku da ove godine nećemo nastaviti daljnju obnovu naše župne crkve.

Dosadašnji radovi nisu isplaćeni a ići se zaduživati bez pokrića nema smisla.
Ove godine svoj obiteljski dar darovalo je tek 252. obitelji. Hvala obiteljima koje redovno daruju svoj darak, tj. na ovogodišnjem obiteljskom daru. Mislio sam da će ove godine naša župna crkva, biti i izvana slična župnim crkvama u Ludbregu, V. Bukovcu i Martijancu.

Dogodi se da i ja krivo mislim i donesem krivi zaključak. A neka. Idemo dalje delati, kaže naš gospodin M. Bandić. Ja ću raditi svoj posao a ne od vas ciganiti koju kunu. „Ja štel bi znati kak gospon postati“ veli pjesnik i muzika!

Hodočašće na TrsatNa spomendan Sv. Hipolita, u subotu 13. kolovoza, 156 župljana župe Svetog Đurđa, tradicionalno hodočastiše Majci Božjoj Trsatskoj. U ranim jutarnjim satima, lijepo bijaše vidjeti 150 župljana u hodu ususret proslavi Velike Gospe kroz hodočašće Gospi Trsatskoj.

Hvala Majci milosrđa i Kraljici Jadrana. Župnik Vlado je predvodio svetu misu u nazočnosti mnogih vjernika i svećenika. Naša limena glazba iz Karlovca sviraše na slavlju svete mise. Mlade ministrantice iza naše župe ministriraše. Popodne nastavismo hodočašće, kupajući se na Jadranu – Njivice i Crikvenica! U kasnim večernjim satima vratismo se svojim ognjištima puni Božjeg duha i dobrih dojmova.

Zdravo, Djevo, svih milosti puna, vječnog sunca ogrnu te sjaj. Oko čela zvjezdana ti kruna, ispod nogu stenje pakla zmaj. Rajska Djevo, kraljice Hrvata, naša Majko, naša zoro zlata, odanih ti srca primi dar, primi čiste ljubavi nam žar.Marija Bistrica 6.8.2016. (50 kn)


Polazak na hodočašće – Marija Bistrica – je autobusom iz Hrženice (Luka, Komarica) i Struge (Sesvete, Karlovec) u 5.00 sati.
Polazak je ispred mjesnih crkva – kapelica. Zajednički polazak je iz Svetog Đurđa u 5.15 sati.
Za hranu se snalazimo svatko za sebe.

Plan i program hodočašća:
- ništa se ne mijenja, tj. u procesiji križonoša nosi križ, stjegonoša zastavu, mladi se obuku u bijele haljinice, žene u narodnu nošnju i tako u procesiji dolazimo do svetišta u M. Bistrici.

Ulazna procesija po dolasku u Svetište. Slavlje sakramenta ispovijedi je od 8.00 – 12.00 h.
Zajednički Križni put je u 8.30 sati. Misa je u 11.00. u crkvi na otvorenom ili u Bazilici MBB.
Na M. Bistrici ostajemo većinu dana a po povratku ćemo vidjeti kud i kamo… Podignite karte i poštujte rezervacije.


HODOČAŠĆE -Marija Bistrica 2016. Na blagdan Preobraženja Gospodinova i povodom dana Pobjede i Domovinske zahvalnosti, u subotu 6. kolovoza, 123 župljana župe Svetog Đurđa tradicionalno su hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj. U jutarnjim satima, s par prigodnih riječi, župnik je pozdravio okupljene i naglasio važnost hodočašća kako ono ne bi bilo samo formalnost i izabranost, nego dostojanstveno i pobožno hodočašće nebeskoj Majci. Lijepo je bilo vidjeti kao župljani zajedno koračaju po zagovor Majke Božje Bistričke, prilika je to za sklapanje prijateljstva i međusobno upoznavanje. Nakon križnog puta hodočasnici pristupiše svetoj ispovijedi i osobnoj molitvi. Vrhunac hodočašća bila je svečana sveta misa koju je predvodio kard. Vinko Puljić u koncelebraciji s više svećenika. Gospodin, koji vidi naša srca, vidi i razloge zašto smo danas ovdje kod naše Majke Božje Bistričke. Potaknuti njegovim Duhom došli smo ispuniti zavjet, biti u slavlju naše vjere, zahvaliti Bogu i nebeskoj Majci za uslišanja te preporučiti sebe i svoje bližnje njezinu zagovoru. Došli smo se odmoriti u Isusovoj prisutnosti i biti utješeni, biti ohrabreni kao Crkva. Hvala ti Bože za ovaj dan.

Prva Pričest u našoj župi - 29.5.2016.Nakon priprema konačno je došao i toliko očekivani dan za naše prvopričesnike: dan kada će po prvi put u svome životu primiti Presveto Isusovo Tijelo.

Imamo 43 prvopričesnika.

Priprava za današnji dan započela je u subotu, kada su naši slavljenici, zajedno sa svojim roditeljima, došli na pripravu i najprije upoznali ljubav i milosrđe nebeskog Oca po sakramentu Svete ispovijedi.

DRAGI PRVOPRIČESNICI!
Vama od srca čestitamo na velikoj ljubavi koju ste pokazali za Isusa.
Ponesite ga u vaše obitelji, u školu, na igru, u radost života.
Isus ljubi sve one koje i vi jubite i sve ono što vas čini sretnima. On treba vaše oči da se divi ljepoti prirode u proljeće, treba vaše noge da može trčati po travi, treba vaša usta da se može smijati i srce da ljubi.

UZVRATITE NA OVO MILOSRĐE !!!

Vjeroučitelji - Mirela, Branka, Đurđica, Kristina i Saša!
župnik Vlado


Prvopričesnici 3. a razred
Prvopričesnici 3. b razred
Josip Banjkovec
Karlo Bačani
Ivan Blažic
Laura Bačani
Ivana Čurila
Ronald Bačani
Karlo Funtek
Petar Funtek
Lana Gizdavec
Adrian Gizdavec
Fabijan Habjanić
Ivan Glavak
Sara Ivančić
Patrik Golubić
Ivan Jakopčin
Adriana Jantol
Tara Jakopović
Anamarija Kapusta
Sara Kolarek
Nikolina Magdalenić
Filip Kovaček
Jakov Magić
Petar Kovaček
Sara Mužic
Leon Kraljić
Patricia Novak
Borna Martinković
Leon Pokos
Danira Mašanski
Filip Premec
Josip Orlović
Lana Šantek
Leilani Peša
Noa Vađunec
Fran Petak
Leo Vrban
Roko Požgaj
Ivan Vručina
Ilijana Udovčić
Eric Zadravec
Dorotea Zlatar
Aleksandar Zember
Luka Zlatar


SVETA POTVRDA u našoj župi 14.5 2016.Prečasni Mirko Horvatić krizmao je naših 44. krizmanika. Hvala svima; roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima, pjevačima zvonarima, ministrantima i svećenicima iz dekanata koji pridoniješe barem nešto kao udio ovom slavlju.

Fotografije izradio Studio VIPRODragi krizmanici!  


- Budi mudar i razuman, upravljaj svoj razum prema najvišemu,
ali ne budi zelen ni u stvarima života.

- Budi razborit u savjetu i jak u htijenju,
da bi bio promišljen na djelu i da bi mu pristupio sa snagom i odlučnošću.

-Teži za znanjem, ali ne oholi se zbog toga.

- Upoznaj stvari da bi njima zagospodario,
ali neka tvoje srce ostane skromno i pobožno.

- I konačno ono najveće: imaj poštovanje pred Vječnim, pred Bogom, jer Božanstvo samo stavlja sve svoje darove: mudrost i razum i savjet i jakost, znanje i pobožnost i strah Božji u dušu onoga koji mu s poštovanjem ide ususret.

Dao Bog da toga budete svjesni!

Vaš župnik


8. a razred
8. b razred
Matea Bahat
Martina Bestijanić
Igor Borović
Mirjana Bohnec
David Čurila
Sabina Bohnec
Ivana Habjanić
Anja Borović
Mateja Kolenda
Karla Ciler
Filip Kosir
Edvin Džinić
Ivana Kristanović
Darko Gložinić
Marko Križanić
Tamara Golubić
Luka Krušelj
Antonio Juras
Monika Lovrenčić
Sara Kovač
Bruno Martinković
Adrijana Kraljić
Karlo Namesnik
Josipa Kristanović
Mateo Nikolić
Alen Krušelj
Leona Petak
Franjo Marčec
Petra Rendić
Ariana Međimorec
Ivana Slivar
Vedran Meznarić
Antonio Stančin
Patricija Mikulić
Vedran Sukanec
Antonio Petak
Tea Tkalec
Tin Petak
Dominik Vidović
Sonja Pirc
Gabrijela Rak
Denis Slaviček
Helena Stančin
Marija ValjakBetlehemsko svjetloMladi izviđačić iz Ludbrega donjeli su u našu crkvu svijetlo iz Betlehemsko i poručili nam: Donosimo Vam plamen Betlehemskog svjetla iz štalice Isusova rođenja. Plamen je to koji svjedoči da Svjetlo ima pravo a ne tama, ono pravo Svjetlo koje rasvjetljava tmine i vodi naš korak putem ljubavi, praštanja i mira. Stotine malih ruku s radošću i pažnjom prenose treperavi plamen svijeće iz Betlehema sa željom da se u svakom srcu rodi Betlehemsko Dijete, da drugima činimo ona često mala, bezimena i nezapamćena djela dobrote, ljubavi i nade.

Odnesimo zato ovo Svjetlo svojim domovima, obitelji i prijateljima, jer naše je samo ono što drugima dajemo. Budite i Vi djeca Svjetla i idite putem ljubavi i mira.BOŽIĆNA MEDITACIJANaši djelatnici Katoličkog prosvjetnog društva (Lazar Marijan i Ivanka, Renata Štabi, Branka J. Orlović i Jasenka Sabol i Đurđica Šmic i dr. Zdravko Prepolec) na temu BOŽIĆ U SRCU – za naše župljane priredili su uoči Božića toplu meditaciju usred hladne noći – kako bi nam još više dočarali otajsvo Božića koji dolazi u naš život.
Hvala im.

Božićni koncertDana 19.12.2009. u 18.00 održan je već šesti tadicionalni Božićni koncert u našoj župnoj crkvi.
KUD Juraj Lončarić iz Hrženice, pjesmom, pjevanjem i sviranjem tambura, u našoj župnoj crkvi razveselili su naša već i onako tmurna i hladna srca.
Njima hvala na uloženom trudu a vama mali prijekor: šteta što to niste poslušali u ovo hlado al tihu večer gdje se temparatura spustila na 20 ispod nule.

Prestali ste čitati, sad ste i prestali glazbu slušati i pjevati, niste dali podrške mladima u crkvi, a sutra ćete ih možda oplakivati – ogovarati, jer ste ostraili a dice nima.Na nedjelju Caritasa-
okupili smo naše starije i nemoćne župljane na božićni susret.Središte susreta bila je sv. misa.
Okrijepljeni sakramentom sv. ispovijed kroz minuli tjedan, slobodno smo se i pričestili i tako se Krist ponovno utjelovio u srcima naših djedova i baka.

Nakon mise druženje je nastavljeno u holu naše osnovne škole.
U razgovoru, prigodnom programu i međusobnom druženju, sjede glavice naših djedova i baka rado su se prisjetili svoje mladosti.

Hvala djelatnicima našeg Caritasa, što su teret susreta uzeli na sebe.
Hvala i dramskoj grupi „Veliko srce“ iz Sv. Đurđa što su izvele igrokaz „Sneha“.
Hvala i našim mladim muzikašima „Feniks“ što su svojim sviranjem potaknuli prisutne na pjesmu i ples.
Hvala i Ruži Namjesnik što nas je svojim zapisima podsjetila o onom što je prošlo i što je sada.
Hvala i novom ravnatelju naše škole Mariu Bontek što nam je ustupio prostor škole za tu zgodu.
Kao župnik u ime svih zahvaljujem i restoranu Arabela (Saši i Vesni Kišić) što su pripremili ručak i djelatnicima karitasa koji su pomogli servisirati i posluživanje za vrijem ručka.

slike preuzmite ovdje


Proslava Sv. NikoleProšle nedjelje proslavili smo blagdan Sv. Nikole.
Hvala našoj Općini (načelniku prof. M. Lazar) što su ove godine prigodom blagdana Sv. Nikole izdvojili sredstva (2500 kn) za radost našoj djeci.
Tako smo mogli u vrijednosti od 5000 kn kao župa i općina razveseliti prigodnim poklonom predškolsku i školsku djecu.
Hvala im.

A vi djeco, ne zaboravite što ste obećali svetom Nikoli, da nećete biti više zločesta, nego dobra djeca.

slike preuzmite ovdje


Proslavljen dan Svetog HubertaSveti Hubert zaštitnik lovaca proslavljen je 08.11.2009. godine .

Članovi društva prisustvovali su Sv. misi u 8 sati u jutro u svečanim lovačkim odijelima sa zastavom posvećenom 2008. godine povodom tridesete godišnjice društva.

NAdamo se da će ova druga proslava Svetog Huberta postati tradicija i dodatni način življenja naših lovaca.

SKUPLJANJE HRANE
ZA BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTEI ove godine naša župa skupila je oko 9 tona hrane za potrebe bogoslovije.
Hvala vam svima koji ste sudjelovali u tom darivanju.
Hranu su skupili krizmanici i traktoristi po našoj župi.
Ako netko još želi nešto darovati može hranu osobno dopremiti u ponedjeljak do 10.00 h. kada se hrana transportira dalje u Zagreb.Druga obljetnica osnivanja Marijine legijeU srijedu 28.10. moljenjem svete krunice i svečanom sv. misom za žive i pokojne legionare, molitvene članove i za duhovnike proslavili smo drugu obljetnicu osnivanja Marijine legije prezidija „KRALJICA MIRA“ uiz Sv.Đurđa. Sv. Misu je predvodio župnik Kruno Kefelja a dragi gosti su nam bili Ante Brkić (predsjednik M.L.- Regije Hrvatske, BiH i Slovenije) i Valerija Ružman (predsjednica kurije). prof. Ivanka i Marijan Lazar (načelnik opčine Sveti Đurđ) i đakon Igor Radašić.
Poslije svete mise održan je 104.sastanak prezidija M.L. “KRALJICA MIRA“, a nakon radnog djela zajedništvo je nastavljeno uz malu zakusku, koju su pripremili domaći Marijini legionari. Predstavnici župnog Caritasa (Josip i Božena u ime svih djelatnika) iznenadili su nas i finom tortom a legionari sa finom zakuskom i kolačima. Još jednom velika hvala svima. Marijini legionari Svima se lijepo zahvaljujemo na dolasku što su svojim prisustvom uveličali našu svečanost,a svi zajedno zahvalimo Bogu i našoj Nebeskoj Majci što smo se okupili u tako velikom broju i slavili našu drugu obljetnicu.
Još jednom velika hvala svima,a najviše našem duhovniku Vladi Borak.
Molite se za nas,a mi ćemo moliti za sve vas.

Marijini legionari

slike preuzmite ovdje


Kršteno osmo dijete obitelji DijanošićNa misijsku nedjelju, 18. listopada 2009.g. a ujedno i na blagdan sv. Luke naša župna zajednica primila je jednog novog člana.
U kapeli sv. Luke u selu Luki Ludbreškoj sakrament krštenja primila je mala Tihana Marija kao osmo dijete obitelji Dijanošić.
Svečano euharistijsko slavlje trebao je predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak , no zbog odsutnosti učinio je to domaći župnik Vlado Borak s ondje okupljenim vjernicima.
Tihana je s posebnom radošću primljena u zajednicu jer nakon tragično preminulog sina Tihomira, ona je roditeljima Marijanu i Ivanki te braći Marijanu, Mirjani, Danijelu, Jasminu, Dini i Karolini poseban simbol novog života, ljubavi i nade. Stoga je i župnik Vlado u propovijedi posebno naglasio važnost razumijevanja i uzajamne ljubavi u najsvetijoj kršćanskoj zajednici – obitelji, te uz blagoslov i čestitku članovima mnogobrojne obitelji i kumovima Marijanu i Mariji Martinec, istaknuo osjećaj radosti zbog rođenja Tihane koja će uvijek svijetliti posebnim sjajem, sjajem koji će bar malo ublažiti bol nezaboravljenog sina Tihomira. Svi smo pozvani biti misionarima i navjestitelja poruke spasenja, a krštenje je također jedno od svjedočanstva vjere u ovom vremenu. Ovaj zaista kršćanski i zreli primjer neprestanog Božjeg djelovanja među ljudima neka i svima nama bude poticaj da u zaista teškim, egzistencijalnim situacijama uvijek računamo na Božji zahvat i njegovo spasenjsko djelovanje.

Mirela

Predavanje o životu u AfriciU ponedjeljak, 12. listopada 2009., u našoj je školi gostovao vlč. Antun Štefan.
On je kao misionar proveo 18 godina svoga života u afričkoj državi Beninu, pa je našim učenicima (od 4. do 8. razreda) održao kratko predavanje o životu u Africi.
A sve to povodom projekta „Škole za Afriku“ u koji je uključena i naša škola.KESTENIJADAU nedjelju, 11. listopada o. g., u našoj je župi održana četvrta po redu kestenijada. Iako je vrijeme u početku djelovalo kao da se ne slaže s našom idejom proslave, kasnije je sunce ipak pokazalo svoje lice i priključilo se našoj zahvali Gospodinu.

Njemu smo zahvaljivali za sva dobročinstva kojih je, ako je suditi po izlošcima na našim stolovima, bilo i više nego dovoljno.
Bila je to prigoda da zajedničkim snagama damo hvalu Stvoritelju, ali i da obnovimo naše župno zajedništvo koje se tijekom ljeta bilo razvodnilo.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima vama koji ste se odazvali, ali i svima onima koji su omogućili ovako lijepu i bogatu proslavu!

slike sa kestenijade preuzmite ovdje

Hodočastili smo u Međugorje

Međugorje je bilo mjesto susreta sa našom nebeskom majkom Marijom, Kraljicom mira gdje smo kao župa hodočastili od 25. do 27. rujna 2009.

Gledajmo naprijed. Ne bojmo se ničega, jer je Marija s nama. Kad nju slijedimo, doći ćemo Kristu.

slike sa hodočašća preuzmite ovdje


U Ludbregu proslavljena Sveta nedjeljaSredišnje godišnje euharistijsko slavlje u čast Presvete Krvi održano je na Svetu nedjelju 6. rujna u prošteništu Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu, a predvodio ga je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, generalnim tajnikom HBK mons. Vjekoslavom Huzjakom, upraviteljem prošteništa i župnikom preč. Josipom Đurkanom i 70-tak svećenika iz više mjesnih Crkava.

slike preuzmite ovdje
Opširnije o svemu na web stranicama Varaždinske biskupijeŽupa hodočastila na Trsat 22.08.2009.Preko 200 hodočasnika hodočastilo je na trsatsko svetište Majke Božje.
U atmosferi hodočasnika, savili smo Kristovu muku u pobožnosti Križnog puta i slavlju svete mise na Trsatu.
Popodne smo nastavili sa odmorom tijela na moru – Malinska.
Štimung liturgiji i ugodnom putovanju ove godine dala je limena glazba iz naše župe.

Hvala ženama na kolačima koji su zasladili hodočašće i muževima na vinu.

slike preuzmite ovdje

Proslava Velike Gospe i RokovaU subotu 15. kolovoza Veliku Gospu proslavili smo u Strugi, a slijedeći dan 16. kolovoza, Svetog Roka slavili smo u Karlovcu.

slike preuzmite ovdje


Hodočašće na Mariju BistricuKao župa 01. 08.2009. hodočastili smo na Mariju Bistricu sa 3 autobusa hodočasnika.
Bijaše to prilika da kao hodočasnici budemo po Mariji sa svojim spasiteljem Isusom (molitva, po sakramentu sv. ispovijedi i pričesti).
Po povratku kući posjetismo župu Remetinec.
Hvala svima.

slike preuzmite ovdje


Proslavljena 25. godišnjica izgradnje crkve Svete Ane u StrugiZaslugom dobrih ljudi i tadašnjeg župnika vlč. Pavla Markača godine 1983.-84. sagrađena je nova kapela sv. Ane.
Kapelu je na svečani način blagoslovio sam tadašnji nadbiskup zagrebački, kardinal Franjo Kuharić 28. srpnja 1984.g. uz sudjelovanje limene glazbe, velikog broja vjernika i svećenika. 1985.g. kapeli je dodan prvi toranj, a 1988. i drugi.
Selo tako ima dvije kapele: staru i manju sv. Barbare te novu i veću kapelu sv. Ane.

Ove godine proslavili smo 25 godišnjicu, a svetu misu predvodio je vlč. Pavao Markač, župnik iz Svete Marije.

Crkva u Strugi nije muzej i Bogu hvala kad god se služi sveta misa, bilo nedjeljom ili blagdanom, uvijek je puna dobrih ljudi iz Struge, a isto tako i susjednih sela Sesveta i Karlovca.
Trebali smo ove godine malo obnoviti crkvicu, al majstori su zakazali, tako da će morati pričekati bolja vremena.

slike preuzmite ovdje


Studijsko putovanjeŽupni zbor, djelatnici župnog Caritasa, Marijini legionari i zvonari, 12.7.2009. bili smo gosti u župi Otočac.
Tamo su naši pjevači pjevali na misi a ja predvodio misno slavlje s domaćim župnikom Tomislavom Šporčićem. Potom smo otišli na izvore rijeke Gacke, napili se izvorske vode i razgledali gacku dolinu.
U Kuterevo smo okušali svoju hrabrost u susretu sa ličkim medvjedima. Sva sreća pa smo mi bili s ove strane ograde.
Sredinom dana zastali smo u Marijanskom svetištu Krasno, gdje smo izmolili krunicu i ručali na friškom zraku. To je još jedno svetište u nizu koje je posjetila naša župa. (M. Bistrica, Trsat, Međugorje i sada Krasno).
Spustivši se niz Velebit zastali smo u Senju na uskočkim danima gdje smo umjesto senjskih uskoka susreli naše podravce i zagorce koji prezentiraju život iz onog vremena.
Popeli smo se na kulu Nehaj i razgledali muzej u tvrđavi. Studijsko putovanje smo se završili posjetom senjskoj katedrali i polako počeli povratak svojim domovima.
Sve u svemu, malo pobožnosti, zemljopisa i povijesti…

Slike sa studijskog putovanja preuzmite ovdje


Nazaret-fest... kažu da nikada nije kasno za dobre i lijepe vijesti.
Iako je ljeto iza nas pristigla je vijest sa slikama o sudjelovanju naših mladih župlajna na 4.Nazaret-festu koji je održan ove godine u lipnju u Petrinji (župa sv.Lovro- mučenik).

slike sa susreta preuzmite ovdje

Proslava 100-šnjice kapele u SesvetamaSlike možete preuzeti ovdje

Hvala Sesvečanima
što smo slavili na veliko 100 godina kapele.Napose hvala onima koji dolaze u kapelu i koji svojim obiteljskim darom pomažu na održavanju kapele i ostaloga.
U zadnjih 15 god od 130 obitelji u selu, 35 obitelji uopće nema udjela u takvom načinu života.

DIO POVIJESTI O 100 GODINA POSTOJANJA CRKVE SVIH SVETIH U SESVETAMA1909- sagrađena kapela u Sesvetama
1917-oduzeto novo zvono sv Barbare za potrebe vojske
1931-nabavljeno veliko zvono (sadašnj) -Marijansko
1939-nabavljeno nova zvona –malo i srednje (sadašnje)
1940-kupljen novi harmonij - orgulje
1955–nabavljena nova liturg. odijela i popravak harmonija
1958–prva elektrifikacija kapele
1959–svečana proslava 50 godina kapele
1966–sagrađena nova sakristija
1967- obnovljen i obojan krov na tornju crkve
1974–postavljen oltar prema narodu
1977-iznutra obnovljena crkva
1979- nabavljena nova misnica „Boromejka „
1997- uvedena trofazna struja u kapelu
1997- elektrificirana zvona -
2001 - oslikana crkva iznutra i stavljena nova vrata i prozori, na pod stavljane pločice
2009 –crkva obnovljena izvana i kupljene nove dvomanualne orgulje, 38 registara

Župnici: Julije Bozeti 1908-1929, Ivan Vučetić 1929-1950, Antun Havaić 1950-1981, Pavao Markač1981-1991, Vladimir Stolnik 1991-2004, Vlado Borak 2004

Zvonari: Štabi Valent, Štabi Ivan, Kuzele Josip, Kuzele Eva, Stančin Josip, Brdarić Anđela, Mikulić Željka i Vladek.

Za proslavu 100-šnjice kapele u Sesvetama uradilo sePročelje crkve (Hižak Josip i ekipa) a ostatak kapele bit će uređen nakon proslave jer vremenski uvjeti nisu dopustili kompletno uređenje za samu proslavu.

Nabavljena su i dva nova kipa, S.Petra i S Pavla (jer su drveni dotrajali i propali) te će biti postavljeni u niše na pročelju kapele.

Uređena je i dotrajala unutrašnjost crkve.(Tomo Jantol) ih je ožbukao a Genc zlatko oslikao) Stari harmonij je skinut a na kor su postavljene nove električne orgulje.

Još jednom HVALA našoj Općini i načelniku općine prof. Marijanu Lazar, jer su u obnovi kapele za ovu proslavu, svojim darom pomogli da se učini ono što je učinjeno…

Općina je financirala polovicu troškova za orgulje i za uređenje crkve, (oko 22.000 kn).

Hvala im. Ostali troškovi su financirani iz župne blagajne.

Sveukupni troškovi su oko 50.000 kn.

Hvala mještanima za hranu, novčani dar, kolače, vino (Božidar Vađon) jer smo s tim darom počastili uzvanike ove proslave.

Hvala na darovanom cvijeću, čišćenju crkve i pripremanju svega ostaloga.

Svima HVALA!

"FLORIJANOVO" U HRŽENICIHrženica, posljednje naselje prije Drave na putu iz Ludbrega prema Prelogu, u povijesti vatrogastva zabilježeno je po najstarijem seoskom DVD-u u srednjoj Europi, osnovanom daleke 1872. godine.

Stvaranjem neovisne hrvatske države, 6 DVD-ova udruženih u Vatrogasnu zajednicu Općine Sveti Đurd obnovilo je tradiciju organiziranog obilježavanja blagdana sv. Florijana i proslave Dana vatrogastva - 4. svibnja, upravo u Hrženici, selu poznatom po strašnom požaru koji je umalo uništio veći dio naselja 1901. godine (zbog toga se jedan dio naselja još i danas naziva "Pustine").

Tako je i ove godine u nedjelju, 3. svibnja, održana prigodna manifestacija u kojoj je sudjelovalo 100-njak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i brojni mještani odnosno domaći vjernici te njihovi gosti.
Već uobičajen program započeo je susretom vatrogasaca u hrženičkom Vatrogasnom domu, uz prigodne govore predsjednika DVD-a Hrženica Josipa Hižaka, načelnika Općine Sveti Đurđ prof. Marijana Lazara, predsjednika dosadašnjeg Općinskog vijeća Zlatka Sinkovića, predsjednika VZO Sveti Đurđ Krune Meštrovića i zapovjednika VZO Sveti Đurđ Stjepana Kovačeka.
Ova je manifestacija bila prigoda za dodjelu vatrogasne opreme nekolicini DVD-a, ali i za svečanu promociju 28 članova u nova vatrogasna zvanja – od „vatrogasaca“ do „dočasnika“. Zidni sat kao zasluženu posebnu nagradu primila je Ivana Jagić, članica DVD-a Hrženica, najbolja polaznica programa osposobljavanja.

Nakon postrojavanja, limena glazba KUD-a Sloga iz Karlovca i Sesveta Ludbreških pratila je vatrogasce i njihova vozila do pila odnosno male kapelice svetog Florijana. Na mjestu koje je pred nešto više od 100 godina poharao katastrofalan požar, uništivši pritom svu imovinu 15-tak obitelji, nazočni su imali priliku čuti sadržaj tadašnjeg članka iz Vatrogasnog vjesnika koji je cijeloj naciji prenio vijest o strašnoj tragediji. Na prostoru pokraj crkve svetog Florijana, izgrađene 1857. godine, okupljeni su mogli razgledati obnovljenu zaprežnu štrcaljku DVD-a Hrženica, otkinutu od zaborava i obnovljenu uoči ovogodišnjeg „Florijanova“, a mnogima poznatu iz humoristične serije „Mejaši“, snimane pred 40-tak godina upravo u ovom mjestu. Okupljene vjernike prigodnim su melodijama dočekali i članovi KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice te sve brojniji župni pjevački zbor.

Središnju svetu misu predvodio je župnik Župe Sveti Đurđ, vlč. Vlado Borak, također član središnjeg općinskog DVD-a Sveti Đurđ, istaknuvši prigodom propovijedi humanost životnog poziva svakog vatrogasca. Recimo i kako je „Florijansku“ svetu misu iz Hrženice putem svog etera prenosio 1. program Hrvatskog radija, sjedinivši nekoliko stotina okupljenih vjernika sa slušateljima radio prijenosa diljem cijele Hrvatske odnosno svijeta.

Ivan DebelecSlike proslave Florijanova možete preuzeti ovdje


Blagoslov novog križa u PrilesuPrigodom 100 godina postojanja raspela u Prilesu, (1909-2009) na mjestu starog križa podignut je novi križ.
Napravljen je od granita Waisak Blu. Kameni blok je uvezen iz INDIJE i obrađen u klesarskoj radioni Gos. Kovač Željka iz Orehovice (Međimurje) rodom iz PRILESA.
Utrošeno je oko 0,5 m3 granita- što u težini ima oko 1600 kg; 1.6 m3 betona - što u težini ima oko 2700 kg; 6.5 m2 granitnih pločica -što u težini ima oko 200kg - ukupna težina 4500 kg

Realna vrijednost raspela je oko 33.000 kn
Općina Sv. Đurđ za obnovu križa darovala je 10.000 kn a sve ostalo donirao je klesar Željko Kovač.
Raspelo je montirao sa svojim radnicima 17.4 za svoj 40 rođendan.
Ogradu oko raspela napravio je i donirao Josip Kovaček iz Prilesa -7000 kn.

Hvala i mjesnom odboru Prilesa na čelu sa Kos Josipom i Marku Prtenjača na brizi oko obnove križa.

Križ je blagoslovio 02.05.2009. župnik Vlado Borak.
Poslije mise i blagoslova križa zajedničko druženje nastavljeno je u društvenom domu Priles gdje je aktiv žena spremio večeru za drage goste.

Hvala svima koji su se priključili u ovu obljetnicu i koji su pridonijeli postavljanju novog križa.

Slike blagoslova križa možete preuzeti ovdjeStari križ

Novi križ


Proslava Sv. JurjaDana 23.04.2009. proslavljen zaštitnik naše župe i općine, a kiša je sve iznenadila.
U jutarnjim satima održana je svečana sjednica Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva općine Sv. Đurđ, nakon čega je uslijedila promocija općinskog i župnog lista „SVETI JURAJ“.
Svi koji su željeli mogli su posjetiti Gospodarsko- kulturni sajm, a prije Svete mise u sati pred župnom crkvom nastupila je limena glazba iz Sesveta.
Na jutarnjoj misi je sudjelovao manji broj vjernika.
Svečanu Svetu Misu u 11.00 sati predvodio je u župnoj crkvi vlč. Darko Juras, (ž. Draganec) u zajedništvu svećenika iz susjednih župa. Misno slavlje uzveličao je Župni zbor i dječji zbor.
U zadnje vrijeme vidljivo je da sve manje ljudi slavi na taj dan misu na čast sv. Jurju. Hvala svima koji činiste dobro prigodom ovog Đurđeva.


Đakonsko ređenjeII. uskrsne, Bijele nedjelje, 19. travnja 2009. varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zaredio trojicu đakona Varaždinske biskupije, među kojima i našeg bogoslova Igora Rradašića iz Komarnice.

U župnoj crkvi sv. Jakoba ap. u Prelogu, slavlju su bili nazočni i vjernici naše župe koji su organizirano doputovali sa dva autobusa, a mnogobrojni su došli osobnim automobilima.

Zahvaljujemo obitelji ređenika koja je sve župljane kao hodočasnike na ređenju počastila kolačima i pićem.
Po biskupovom pismu Igor Radašić će do svoje mlade mise ostati u našoj župi u službi đakona, na pomoć župniku i župljanima.Svi koji žele slike sa ređenja mogu preuzeti ovdjeRadovi djece za Uskrs

Od Cvjetnice do UskrsaZahvaljujemo se Stjepanu Kristanović iz Hrženice i Hrvoju Kovačić iz Sv. Đurđa na maslinovim grančicama.
Boris Kovaček i H.Kovačić darovali su cvijeće za uređenje crkve i Božjeg groba.
Hvala vatrogascima i društvima na čuvanju straže kod Božjeg Groba.Susret starijih župljanaDana 04. travnja 2009., uoči Uskrsa okupili su naše starije i bolesne župljane. Slavili smo sv. misu a posljie u dvorani nastavili zajedništvo i druženje.

Spominjući se Muke, Smrti i Uskrsnuća Isusa zajedno smo pogledali kratak film „Isus iz Nazareta“. Na njihovim starim i umornim licima klizila je suza, bili su ganuti , a opet sretni jer nisu sami. S nama su podijelili i taj tren svoje slabosti i samoće. Druženje se nastavilo uz kolače i piće, a za rastanak kao prigodni dar darovali smo im maslinovu grančicu ukrašenu s pisanicom.

Hvala Zvonimiru Lovreković iz Luke što je darovao dar za potrebe Caritasa.


U SJENI KALVARIJENaslov je tribine koju su 08. travnja 2009. pripremili za naše župljane, HKD pro-svjetnih djelatnika iz naše župe. Meditativna većer uprizorila nam je sve trenutke, događaje i osobe oko Kristova križa. Iz toga smo i mi mogli refleksno vidjeti sebe da smo i mi danas u sjeni te kalvarije i tog križa. Hvala im.

Pobjedniče, Kralju divan, budi milostivan!
Amen, aleluja!


Križni put kroz župu Sv. ĐurđDana 29. ožujka 2009.g djelatnici našeg Caritasa organizirali su i održala se pobožnost križnog puta kroz župu Sv. Đurđ. Procesija je krenula iz Hrženice u 10.30 h od kapelice, a nastavla se prema Komarnici, Luki, Prilesu, Obrankovcu, Svetom Đurđu, Karlovcu, Sesvetama i završila na Strugi sa svetom misom.
Na pobožnosti sudjelovalo je oko 250 župljana, što djece, mladi i odrasli. Malo nas je ometala kišica. Hvala svima koji su nas kod pojedinih kapela dočekali i s nama molili a onda častili kolačima i pićem.
Posebno hvala vatrogascima, pjevačima, djelatnicima caritasa, ženama iz Struge i muževima koji su skuhali fini grah s kobasicom i špekom te nas počastili u društvenom domu (200 porcija).
Hvala i sponzorima pekarama „Kaj“ i „Bohnec“ iz Ludbrega koje su darovale kruh. Za pripremanje graha su se javili vrlo iskusni „kuhari“ članovi ŠNK „Podravke“ Struga.Slike čitača i nositelja križa tijekom križnog puta nalaze se OVDJE