Život župe 2011.Božićni koncert posvećene žrtvama terorističkih napada u NigerijiU organizaciji Crkvenog pjevačkog zbora župe Sveti Juraj iz Svetog Đurđa održan je u ponedjeljak, na blagdan sv. Stjepana prvomučenika tradicionalni Božićni koncerti u kojem su uz domaće pjevače nastupili i gosti iz župe Križovljan i općine Cestica, a izvođenju božićnih skladbi priključili su se i članovi limene glazbe KUD-a Sloga iz Karlovca Ludbreškog.

Pozdravljajući okupljene vjernike i izvođače župnik Vlado Borak predložio je da koncert bude posvećen i stradalim vjernicima u Nigeriji koji su na misama i proslavama Božića i rođenja Isusova postali žrtvama terorističkih napada, za sve poginule i ranjene.

Uz pratnju na orguljama Marka Juričana sam koncert započeo je nastupom Crkvenog zbora župe Sveti Juraj, a u uvodnom dijelu otpjevali su pjesme Kakvo čudo dogodi se i Betlehemska sveta no. Izvođenje božićnih pjesama, nastavio je, pod dirigentskom palicom Gordane Kos Kolar, zbor Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, uz orguljsku pratnju Lucije Vočanec, a na programu su bile skladbe O Betleme, Djeva Mati i Probudi se Angel Božji. Uslijedio je nastup Muškog vokalnog ansambla crkve Uzvišenja Svetoga Križa župe Križovljan koji je pjevao u sastavu Davor Hohnjec, Srećko Dugi, Vlado Županić, Miro Novak, Franjo Drožđek, Marijan Županić, Marko Premuž, Marijan Borak i Anđelko Ramuščak, a potom se izvođenjem skladbi, Tiha noć, Narodi nam se, U to vrijeme godišta i Radujte se narodi, na cjelovečernji koncert nadovezala i limena glazba KUD-a Sloga za koju su svirali Branko Vađun, Stjepan Havaić, Marijan Kraljić, Josip Šoš, Dragutin Turković, Josip Vrban i Branko Vađunec. Pod vodstvom Dragice Juričan, voditeljice zbora župe Sveti Juraj izvedene su pjesme Tiho pada veće, Hajdmo braćo sada i Klanjam ti se Kraljiću, a na kraju koncerta svi izvođači i prisutni u crkvi su uz pratnju limene glazbe zapjevali pjesmu Narodi nam se kralj nebeski.

Svim izvođačima je u ime zbora župe Sveti Juraj zahvalila Mirela Međimorec, a domaćinima je na pozivu zahvalila Davorka Golubić, predsjednica KUD-a općine Cestica i Marijan Županić, voditelj Muškog vokalnog ansambla crkve župe Križovljan.

Susret zborova, sudionika Božićnog koncerta nastavljen je druženjem u župnoj vjeronaučnoj dvorani gdje su se pjesmom predstavile članice križovljanskog pjevačkog sastava „Križarice“, a načelnik općine Marijan Lazar je kod čestitanja Božićnih i novogodišnjih blagdana izrazio nadu da će se suradnja između župa i općina i dalje nastaviti.Tekst i fotografije Franjo Talan

Na slikama zborovi i izvođači koji su nastupili na Božićnom koncertu u župi Sveti Juraj, u istoimenoj crkvi u Svetom Đurđu kod Ludbrega.

BOŽIĆNA MEDITACIJANaši djelatnici Katoličkog prosvjetnog društva
(Lazar Marijan i Ivanka, Renata Štabi, Branka J. Orlović i Jasenka Sabol i Đurđica Šmic i dr. Zdravko Prepolec) na temu BOŽIĆ U SRCU – za naše župljane priredili su uoći Božića toplu meditaciju kako bi nam još više dočarali otajstvo Božića koji dolazi u naš život. Hvala im.
Božićni koncertKUD Juraj Lončarić iz Hrženice održalo je u župnoj crkvi Svetog Jurja – Sveti Đurđ u subotu, 17.12. osmi BOŽIĆNI KONCERT.
Puna crkva prisutnih slušatelja slušala je predivnu glazbu i poticajne riječi uoči blagdana Božića.
Župnik Vlado im je zahvalo na dugogodišnjoj suradnji i posebno na božićnim koncertima koje su do sada priređivali za nas.
Tom prigodom im je uručio zahvalnicu i novu crkvenu pjesmaricu.
Među dragim slušateljima bijahu načelnik općine Sveti Đurđ i članovi Poglavarstava, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, iz udruge Sunce i Udruge s područja općine Sv. Đurđ i mnogi drugi.
Organizatori se zahvaljuju svima na dolasku.
Betlehemsko svjetloJe međunarodna akcija u kojoj izviđači prijenose Svjetlo upaljeno u štalici Isusovog rođenja u Betlehemu. Ideja Betlehemskog svjetla mira je da se njegovim prenošenjem simbolizira dolazak Isusa. Prema Bibliji njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje.

Lanac svjetla je simbol dobrote, iskrenosti, topline i prijateljstva a s prenošenjem Betlehemskog svjetla želi se pridonijeti premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma. Neka Svjetlo ide iz ruke u ruku, i neka tako raste i mir od čovjeka do čovjeka. Plamen Betlehemskog svjetla čuva se do Božića.

Hvala izviđačima iz Ludbrega (predsjedniku odreda Mladenu Struški i izviđačima Mihaelu Nikolaus, Filipu Matijević i Antoniji Vukina) što su u subotu 17. prosinca unijeli Betlehemsko svijetlo u našu župnu crkvu i time obradovali sve prisutne na večernjem prvom ovogodišnjem božićnom koncertu. Plamen toga svijetla možete ponijeti svojim kućama.
Smotra zborova u varaždinskoj katedraliPjevački zbor naše župe u nedjelju 20.11.2011. nastupio je na smotri zborova u varaždinskoj katedrali.
Nakonprograma druženje je nastavljeno na zajedničkoj večeri sa župnikom.
Posjet članova Kolpinških obiteljiOvih su dana našu župu posjetili članovi Kolpinških obitelji iz Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije sa svojim duhovnim savjetnicima mons. Antunom Perčićem i vlč. Zdenkom Perijom.
Cilj susreta bio je upoznavanje s njihovim vrijednim radom i zalaganjem u uvijek osjetljivoj socijalnoj društvenoj dimenziji.
Udruga kolpinško djelo ima danas više od 400 000 članova u 50 zemalja svijeta, a djeluje po uzoru na svog utemeljitelja blaženog Adolfa Kolpinga.

Adolf Kolping je rođen 1813. g. u Njemačkoj, blaženim je proglašen 1991. Djelovao je kao svećenik u Katoličkom udruženju djetića koje je poticalo mlade ljude na kvalitetno osmišljavanje svog života te im pritom pružalo pomoć.
I prije ovog susreta rasla je želja da se u našoj župi osnuje Kolpinška obitelj, a to znači zajednica otvorenih ljudi koja podrazumijeva mogućnost razgovora, druženja, slavljenja, međusobne pomoći, zajednica u kojoj se svatko može dobro osjećati; mogućnost osobnog obrazovanja s željom da se svakome pomogne kako bi naučio što bolje osmisliti svoj život; mogućnost aktivne suradnje, da vjernici aktivno sudjeluju u oblikovanju svoje župne zajednice i svoje okoline; mogućnost življenja i produbljivanja osobne vjere u zajednici kršćana u kojoj pojedinac može napuniti baterije za život vjere.
Još smo mnogo toga hvalevrijednoga, lijepoga, radosnog, ali i zaprepašćujućeg u svjedočanstvima članova čuli na susretu, ali nekako nas je ohrabrila njihova volja, snaga, nesebičnost, spretnost i založenost koja, svakako, izrasta iz molitve koja je temelj svake kršćanske obitelji, tako i Kolpinške. Ujedno su nas okrijepile njihove delicije i slastice kojima su nas počastili.
Pomozi drugima tako da sami sebi mogu pomoći, to je geslo koje će odzvanjati u našim srcima do sljedećeg susreta kada će nas naši dragi gosti pobliže upoznati sa svojim radom i zalaganjem temeljenim na osobi i porukama Gospodina Isusa Krista i pozvati nas da i mi učinimo nešto, da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, te radimo na uspostavi Božjeg Kraljevstva na ovom svijetu, kao što je to činio Adolph Kolping.
Proslavljena 3. godišnjica Kurije Marijine legijeU petak, 18.11.2011. u Sv. Đurđu sa svetom misom u 17.00
i radnim sastankom u 17.30 sati proslavili smi ćemo 3. godišnjicu
Kurije Marijine legije "Kraljice mučenika"


i 4. godišnjicu Prezidija Marijine legije „Kraljice Mira“ iz Sv. Đurđa.

Misu s legionarima slavili su duhovnici pojedinih prezidija.


Proslavljen Sv.Hubert zaštitnik lovacaLovačko društvo Patka iz Sv. Đurđa, proslavilo je sv. misom u župnoj crkvi i ostalim aktivnostima, svoga sveca Svetog Huberta.

U propovijedi župnik im je kratko rekao da se njima danas događa ono što se dogodilo Sv. Hubertu. I danas je moguće između jelenovih rogova vidjeti križ, ne samo na Jegenmajsteru kojeg znaju popiti, nego i u našim poljima, livadama, vinogradima i šumama.Kad love jelena ili ostalu visoku divljač na njihovim se nišanu može vidjeti križevi koji su postavljeni da bi ljude podsjetili i na Boga. Tu nam je župnik preporučio malo zastati, prekrižiti se i kapu skinuti. Treba i koju molitvu reći da nebi koji lovac upucao lovca umjesto divljači ili babu u šljiviku i tako nakon kratkog zastoja krenuti dalje u lov. Na kraju mise župnik je zahvalio lovcima i vodstvu za sva ona dobra što ga oni čine a na radost su svih župljana.


SAKUPLJANJE HRANE
ZA DJEČAČKO SJEMENIŠTENaša župa skupila je oko 8 tona hrane za bogoslovsko sjemenište u Zagrebu.

Hranu su skupili traktoristi: Sveti Đurđ-Franjo Bahat, Hrženica- Marinko Gašparič, Sesvete-Goran Matijašić, Struga-Tomo Jantol, Karlovec- Bačani Branko, Obrankovec-Priles-Marković Marko, Luka-Komarnica - Josip Pavlinec-Stančin.

Hvala krizmanicima, ječacima i djevojčicama i ministrantima koji su pomagali kod utovara po selima i istovara.
Darovali ste kukuruza, krumpira cikle, oraha, brašna, jabukaMarijina legijaProslavili smo četvrtu godišnjicu prisutnosti Marijine legije u našoj župi.

Hvala svima koji u sebi nose Marijin duh služenja.
Poslije listopadskih pobožnosti i sv. mise bio je radni sastanak za naše članove i pomoćne legionare. Uz radne obaveze bilo je i ugodnog druženja poslije svih obaveza.
Hvala svima na uloženom trudu i na torti od djelatnika Karitasa.
Hvala i Lidiji Kraljić što je uzela vremena i tako bila malo s Marijinim legionarima.

Učenici na misijskoj grupi(Barbara Janičar, Melani Kotišćak, Emily Sabol, Maja Magić, Ana Marčec, Mihael Belovari,Matija Valjak, David Premec, Neven Kristanovići Senad Oršoš)
Učili smo Nešto o Majci Terezi, pa smo napravili metalnu mapu koja se nalazi na školskom pano-u.
Bogu hvala za Nedjelju
zahvale za Božja dobročinstvaOvogodišnja nedjelja Zahvalnice, slavljena na 28. Nedjelju kroz godinu, zaista je bila i više nego odlična. A kako i ne bi kad je Onaj koji nam je dao sve te darove i plodove naš Otac, naš Spasitelj koji uvijek djeluje svojom providnošću bez obzira na nepovoljne vremenske prilike. Ove nas je godine zemlja obdarila: voćem, povrćem, vinom, kestenima, a uz marljivi rad naših poljoprivrednika, radnika i domaćica stolovi će i ove jeseni i zime biti puni.

Album slika
Nakon jutarnje i svečane mise u 10. sati u crkvi koja je bila urešena jesenskim plodovima, (Udruga žena iz Hrženice) uzveličana pjesmom župnog zbora, mladih tamburaša (KUD Juraj Lončarić), prinosom darova (Kišić Saša, Lristina Matijašić, Rajh Ivan, Marko Prtenjača, Boris Kovaček, Mirela Međimorec) i prigodnim recitacijama (prof. Ivanka sa svojim recitatorima Natašom, Lidijom, Vedranom, i Tamarom), središte događanja se premjestilo u župno dvorište gdje se u zraku već osjećao miris pečenog kestena (zvonari Miro i Vladek te Dejan i Jure Orlović, Ivan Majcen te Kristijan Kovačić) ukusnih kolača, (spremile brižne domaćice i djelatnici župnog karitasa) i čuo već poznati zvuk naše limene glazbe. Posjetitelji su mogli vidjeti izložbene primjerke članova lovačkog društva, zatim, domaćeg meda, „zlatnog i srebrnog“ vina, radove naših mladih te za potrebe župnog karitasa kupiti i tradicionalnu zimnicu.

Nakon kratke okrijepe, ove smo godine imali i malih iznenađenja- igre bacanja kamena i potezanje užeta. Tako smo spojili zahvalu Bogu, igru i veselje. Zahvaljujemo svima koji se na bilo koji način doprinijeli ovome slavlju: karitasu, vatrogascima, lovcima, pjevačima, sviračima, ženama u narodnoj nošnji, domaćicama, natjecateljima… i naravno djelatnicima župnog karitasa koji su i ovaj puta uspjeli skupiti sve organizacije te da zajedničkim snagama taj rad i suradnju nastavimo i dalje, jer kako Pavao: Sve mogu onome koji me jača! Dakle, kakve god brige, nevolje, krize i problemi nas snašli, uvijek imajmo vjere i nade u Onoga koji je  uvijek tu kada nam treba podrška i potpora. U nadi da se i iduće godine vidimo i nađemo na istom mjestu, poručujemo i našim natjecateljima da je proglašenje pobjednika iduću godinu!

           Mirela M.


        REZULTATI IGARA:

BACANJE KAMENA: muška ekipa
SAŠA KIŠIĆ   10,10 m 
JURA ORLOVIĆ  9,86
MARKO PRTENJAČA   9,79 m

BACANJE KAMENA: ženska ekipa
KRISTINA KIŠIĆ  5, 86 M
BOŽICA GOMAZ 5, 20 M
VEDRANA VAROVIĆ 5, 10 M

POTEZANJE UŽETA – najviše pobjeda - ŽENSKA EKIPA

VATROGASCI -LOVCI I PRILES- IZJEDNAČENO, REVANŠ IDUĆE GODINE!!!Hodočašće u Međugorje
(30.9. - 2.10.2011.)Album slika
Povodom 30. obljetnice Marijina ukazanja njezinim vidiocima, naša je župa i ove godine hodočastila Kraljici Mira u Međugorje.
Zajedno sa župom iz Ždale, krenuli smo kao manja grupa hodočasnika.
b Uz kraća zaustavljanja, u ranim jutarnjim satima u subotu, stigli smo do svog odredišta. Odmah smo krenuli na brdo Križevac, gdje smo u tišini i svatko sa svojim molitvama izmolili postaje križnoga puta. U međuvremenu se broj stranih hodočasnika povećao te smo zaista bili svjedoci tog mnoštva koje se svakodnevno utječe Međugorskoj Majci. Nakon smještaja i ručka, popodne smo, već tradicionalno, se popeli do brda ukazanja uz molitvu krunice. Prilika za ispovijed i svečano euharistijsko slavlje bili su vrhunac subotnjeg dana. Prije samog odlaska, u nedjelju ujutro smo u tišini crkve sv. Jakova još jednom svetom Misom Bogu zahvalili što nam je i ove godine svojom providnošću omogućio put u Međugorje. Pri povratku smo posjetili i mjesta naše lijepe Hrvatske obale. U Splitu smo posjetili Dioklecijanovu palaču, katedralu, mauzolej, franjevački samostan, šetali rivom te saznali ponešto iz kulture i povijesti. Osobito je bilo lijepo vidjeti novosagrađenu crkvu hrvatskih mučenika u Udbini, koja je građena u obliku križa, po uzoru na najmanju katedralu na svijetu u Ninu kod Zadra.

Zaista moramo zahvaliti na predivnom vremenu, društvu svih hodočasnika, molitvama, pjesmama, te svima koji su na bilo koji način doprinijeli da i ovo hodočašće bude ostalo zapamćeno i poslužilo kao dobar poticaj za produbljenje vlastite osobne vjere.


Proslava Svete nedjelje u LudbreguKako je naša župa sudjelovala u proslavi 600.-te godišnjice čuda u LudbreguŽupa Sv. Đurđ na proslavi 600.-te godišnjice čuda u Ludbregu
Album slika
Proslava je počela sa susretom zborova gdje su sudjelovali i naši pjevači
. Nastupili su s tri pjesme i tako obogatili i ispunili večer mnogim ljubiteljima crkvenog pjevanja.

Djelatnici župnog Caritasa sudjelovali su sa starijim i bolesnim osobama također na susretu sa svojim kolegama po bolesti i trpljenju. Jedan autobus takvih hodočasnika je naš udio pod Kristovim križem.

U četvrtak, 1.9., dio mladih aktivnih u našoj župi na biciklima je krenulo u Ludbreg na susret ministranata,, čitača i pjevača naše županije i okolice.
Vozači su bili jako oprezni, a naravno i mi, jer je to ipak bilo 40-ak bicikla na cesti plus onih koji su autom otputovali na proslavu. Svi smo strigli živi i zdravi na odredište i opet svojim kućama. Dočekao nas je i pozdravio domaći župnik Josip. Upoznao nas je sa svetom relikvijom i mnogi su je tada iz bliza prvi puta vidjeli i poklonili joj se. Prisustvovali smo procesiji, sv. misi i zabavnom programu mladih animatora. Vlč. Siniši, čestitamo na dobroj pripremi susreta. Uživali smo, upoznali nove prijatelje i nadamo se da smo ni ti koji ćemo slaviti 650 godišnjicu svega toga u ludbregu.

U petak 2. rujna, uoči slavlja svete Nedjelje naša župa tradicionalno hodočasti u susjednu župu Ludbreg.
Ove smo godine odlučili svečanije proslaviti 600.-tu obljetnicu čuda te smo bili pravi hodočasnici koji su pješice krenuli prema Crkvi Svetog Trojstva. Na početku hodočašća u našoj župnoj crkvi, molitvom smo pozdravili Djevicu Mariju. Isprva mala grupica ljudi se postupno povećavala, svakim korakom smo bili sve brojniji, te smo na kraju zaokružili solidnu brojku na 200-tinjak vjernika. Pri ulazu u Crkvu pratila su nas zvona, te smo tako svečano započeli euharistijsko slavlje. Molitvama i pjesmama odali smo čast Gospodu časteći njegovu predragocjenu krv koja je uzrokovala naše Spasenje, dala nam je novi život tj. postala je pomirnica za naše grijehe.
Hvala svim hodočasnicima, koji su se i ovaj puta rado odazvali uzveličati ovo slavlje koje će zasigurno pamtiti mnoge generacije poslije nas.
Bog zna dal i mi slavimo 650. godišnjicu?

Hodočastili smo u Mariju Bistricu 06.08.O blagdanu Božjega lica 200 hodočasnika iz naše župe hodočastilo je 6. kolovoza2011. u svetište majke B. Bistričke.

Pri povratku pohodismo grob pokojnog župnika V. Stolnika i posjetismo našeg vlč. Igora u župi Sračinec.
Sva ovogodišnja hodočašća neka pridonesu da naša župa ove godine može dostojno hodočastiti u svetište Kriv Kristove u Ludbregu.


Studijsko putovanje - 31.07. 2011.Djelatnici župnog caritasa, pjevači, marijini legionari i zvonari sretno se vratiše nakon studijskog putovana svojim kućama.

Ove godine srcem smo doživjeli Jastrebarsko, (župnu zajednicu, franjevački samostan i gradski muzej).
Igrali smo se, pazi igrali (ko kad smo bili mala djeca) na „Pastirskim igrama“ u Volavlju.
Poslije okrepe nastavili smo putovanje našim prekrasnim Žumberkom, počevši Krašićem, pa Žamarje da bi u popodnevnim satima stigli u župu Sošice i posjetili župne crkve i etnografski muzej časnih sestra Bazilijanki. Pješice smo otišli do jame Jazovke - mjesta masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica 1945. godine. Pri povratku posjetismo i stari mlin u Čunkovoj Dragi gdje smo u svečarskom tonu proslavili petu godišnjicu župnog karitasa.
Bogu fala na petom studijskom putovanju i svim blagodatima u tom danu.
Hodočašće na TrsatBili smo na hodočašću (200 hodočasnika) na Trsatu i na popodnevnom odmoru u Ičićima.
S ministrantima, čitačima i „raspjevanim anđelima“ pohodismo župe našeg dekanata –V. Bukovec, Legrad, Đelekovec i još Ždala i Gola a popodne se okupasmo i rekreirasmo na odličnoj Šoderici.
Tako spojismo ugodno s korisnim i znanstvenim.
Upoznasmo ono što nam je pod nosom.
Lijepi taj podravski kraj, ima ljepotu i sjaj.Godišnjica Mlade mise vlč. Igora RadašićaU nedjelju, 19.6.2011.godine, 40-ak članica Udruge žena općine Sveti Đurđ «Veliko srce» i njihove gošće posjetilo je RKT župu Svetog Mihaela arkanđela u Sračincu kraj Varaždina.
Naime, u toj župi službu župnog vikara vrši vlč. Igor Radašić iz Komarnice koji je prije godinu dana slavio svoju mladu misu, a članice Udruge organizirale su svjetovni dio tog najvećeg događaja u povijesti župe Svetog Jurja Sveti Đurđ.
Članice Udruge su sudjelovale na svetoj misi koju je predvodio vlč. Igor, 10-ak ih je pristupilo i svetoj ispovijedi. Nakon mise ih je domaći župnik vlč. Siniša Dudašek upoznao s poviješću mjesta Sračinec i župe, malo smo se podružili i okrijepili u prostorima župnog dvora. Nakon toga posjetile smo zajedno s Igorom i samostan časnih sestara Uršulinki u Varaždinu te varaždinsku katedralu, ali i popile kavu u Gradskoj kavani.
b Bilo je to jedno prekrasno hodočašće, produhovljeno nedjeljno zajedništvo.
Hvala svima, posebno vlč. Siniši, časnoj sestri Elviri, hvala vlč. Igoru na svemu što su te nedjelje posvetili dio svog vremena nama i učinili je posebnom.
Hvala i našem domaćem župniku vlč. Vladi Boraku na podršci prilikom organizacije ovog posjeta.
b Na povratku kući članice su među sobom provele akciju pomoći Nadici Dobrovoljac.
Akciji su se priključile i ostale članice i tako prikupile 1120 kn.
Hvala još jednom svima koji su pomogli na bilo koji način.
«Nije važno koliko činimo, nego s koliko ljubavi to činimo. Male stvari s puno ljubavi.» Bl. Majka Terezija

Proslava Tijelova23.6. u župnoj crkvi u večernjim satima slavismo misu a potom imasmo i tijelovsku procesiju s nakanom da proslavimo ovu veliku svetkovinu.
U propovijedi župnik reče da je hodočašće jedan hod prema svetom mjestu a tijelovska procesija da je hod s Kristom po našim ulicama.
Taj hod je ponosan hod, svečana su tu odjela, vidi se ne često viđena pokaznica sa Presvetim Oltarskim sakramentom i da je to želja Crkve.

Nažalost ili mnogi župnici ili mnogi župljani u pojedinim župama pridonijeli su da se takvi sveti čini dokinu.
Hvala svima koji su imali udjela u organizaciji proslave, zvonarima djelatnicima karitasa, pjevačima i našoj limenoj glazbi, vatrogascima i lovcima koji su sa barjacima i svečanim uniformama uveličali blagdan tijelova.
Nakon božjeg djela, zajedno smo sjeli za stol i pojeli finog srnećeg gulaša (Novak Stjepan ga je skuhal) i popili što smo imali, pa uz pjesmu završismo dan Bogom dan.Hvala vatrogascima, lovcima i župniku na čašćenju.
Mnogi taj dan počiniše smrtni grijeh- ne slaveć zapovijedani blagdan.album slika sa proslave Tijelova 2011.Ignace! Sretan ti 100 rođendan!Ignac Vagjon rođen je 19.06.1911. godine u Sesvetama.
Potjeće iz siromašne seljačke obitelji.
Otac Đuro i majka Mara imali su četvero djece za koje su morali mukotrpno raditi kako bi ih prehranili. Ignac je pohađao školu u Sesvetama. Služio je vojni rok 7 godina – od domobrana do partizana. Prošao je križni put od Zagreba do Banja Luke i natrag do Varaždina. Iz Varaždina se, skrivajući pokraj Drave, vratio kući. Oženio se 1935. Godine sa Marijom rođenom Kotiščak s kojom je bio u braku punih 74. Godine.
Ima sina Franju, troje unučadi i petero praunučadi.
Oslijepio je prije 20 godina i s tim se pomirio.
Bio je marljiv i radišan čovjek, volio je pomagati drugima, a sada u starijim godinama njemu pomažu svi pa i mali praunuci koje nikad nije ni vidio.

HVALA BOGU ZA ŽIVOT!Zajedno u Kristu4. i 5. lipnja 2011. godine tisuće hodočasnika krenulo je prema Zagrebu.
Ovaj izniman događaj posjeta svetog oca Benedikta XVI. zasigurno će svima ostati u najljepšem sjećanju.
U subotu su mladi cijelo popodne dolazili na trg bana Josipa Jelačića, koji je kako je i sam papa naglasio, postao mjesto toplog susreta mladih sa Svetim Ocem, za razliku od svakodnevne vreve koja se odvija na ovom gradskom trgu.
Svima je bilo fascinantno kako je 35 tisuća mladih za vrijeme bdijenja pozorno i u tišini razmatralo i slušalo poruku pape Benedikta, koji je par puta naglasio da se radujemo u Kristu koji neka bude središte naše radosti i neka nas ne zavedu brze materijalne ponude bogaćenja, već da znamo prepoznati prave vrijednosti.
Mladost je pokazala jednu dozu zrelosti, uzornosti i poštovanja. I sami smo osjetili kako se Svetom Ocu baš i nije dalo otići s trga, teško mu je bilo rastati se od tih zvonkih glasova koji su neprestano odzvanjali: „Papa mi te volimo!“

U nedjelju su mnoge obitelji prisustvovale euharistijskom slavlju na hipodromu, kojemu je prethodio cjelonoćni duhovni program i nagovor za supružnike koji je svoj vrhunac imao u obnovi bračnih zavjeta i blagoslovom djece.
Zadaća je roditelja da nauče djecu moliti i što je najvažnije da zajedno s njima mole.
Kao uzore u vjerničkom životu papa nam je stavio našeg blaženika Alojzija Stepinca,Ivana Merza a i osobito je naglasio važnost euharistije kao obiteljskog, nedjeljnog susreta s Kristom, spominjući se 600-te obljetnice čuda u ludbreškom svetištu.

Drago nam je da su sudionici i hodočasnici papu Benedikta doživjeli kao jednu toplu i dragu osobu, koji je zaista kao Božji poslanik došao da nam donese savjete,poruku i napose svoj blagoslov.


Hvala ti Oče Benedikte XVI, što si pohodio našu zemlju, što si nam vratio nadu, dao nam unutarnju snagu, vratio nam ponos,
a ponajviše zato što si nam otvoriti oči da shvatimo
da bez Boga ne možemo i da je on naš Put, Istina i Život.

***
Braćo i sestre, Vama i dragom Bogu veliko hvala!!!Papa Benedikt XVI.
nacionalni susret katoličkih obitelji
u Zagrebu 4.–5.lipanja 2011.Bog poživi našeg Papu, naše obitelji i naš narod!

Obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece. Obitelj mogu sačinjavati i članovi koji nisu nužno u krvnom srodstvu, primjerice prilikom usvajanja djece.
Papa  (lat. Otac)  naziv je za poglavara Katoličke Crkve (također: Sveti Otac). Papa je poglavar Svete Stolice i države Vatikan, najmanje države na svijetu. Vrijeme koje papa provede na čelu Crkve naziva se pontifikatom. Danas papa Benedikt XVI. dolazi u pastoralne pohode našim obiteljima, Crkvi u Hrvata. S nama će slaviti Nacionalni susret i dan naših katoličkih obitelji. To neka budu trenuci božje milostikliknite sliku za uvećanje

Naša župa na susretu sa papomU nedjelju 05.06.2011. župljani naše župe predvođeni župnikom vlč. Vladom Borakom učestvovali su na susretu sa Svetim Ocem papom Benediktom XVI u Zagrebu.

Župa Sv. Đurđ na susretu sa papom


Dobro došao, Sveti Oče - Fotografije

Dana 6. lipnja 2011. g.
spominjemo se
8. obljetnice smrti
vlč. Zdravka Borak

(r.19.4.1968. +7.6.2003.)
svetom misom koja će biti u 18 sati
u župnoj crkvi župe Križovljan
a predvodi je vlč. Ivan Mikec,
župnik iz Lobora,Uvijek te nosimo u mislima i molitvama
Budi dionik Kristova uskrsnuća.
Tvoji roditelji Stjepan i Marija , brat vlč. Vlado, rodbina i prijatelji.


SVETA POTVRDA
U NAŠOJ ŽUPI 28.5. 2011.Mi smo djeca božja i hram Duha Svetoga.
Pečat svetog križa s naše duše sja.
Otkupljeni krvlju Raspetoga Baština smo Božja za sva vremena.Krizmanici 8a.

BOROVIĆ EMANUEL
DIJANOŠIĆ DINO
HIŽAK IGOR
JELAKOVIĆ ANDREA
KOVAČEK ADRIANO
KOVAČIĆ MARKO
KUHARIĆ SUZANA
LONČARIĆ EDI
MARKULINČIĆ DARIO
SAČER ANA
SINKOVIĆ GORAN
STANČIN DARIA
SUDEC MILJENKO
ŠALGAJ NIKOLA
TKALEC ROBERT
VRUČINA ALEKSANDRA
VUGRINEC BOŽICA
VUKINA SAŠA
VUKOVIĆ DENIS
ZLATAR JURICA
VALENTINO JANUŠIĆ
ORŠOŠ SAMIR
U sakramentu potvrde materija je pomazanje krizmenim uljem na čelo potvrđenika uz polaganje ruku, a forma su riječi što ih izgovara djelitelj:
Marko,
primi pečat dara Duha Svetoga

Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane.

DRAGI KRIZMANICI

28.05 Vas 42-je potvrdilo je svoju ljubav prema Kristu,
a kao nagradu dobili ste
darove Duha Svetoga.

Neka Vaše korake uvijek upravlja i vodi taj Duh da kročiš putem mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg!

Postali ste punoljetni
u duhovnom smislu.
Želim Vam da i dalje nasljedujete Krista, i potvrđujete svoju vjeru..

Vaš župnik !
Krizmanici 8b.

ANĐEL MARTIN
BAČANI DARIO
BAČANI MARIO
BAČANI MARTA
BELOVARI VALENTINO
CVETKO MONIKA
DŽINIĆ ERVIN
FUNTEK LANA
HORVAT MATIJA
HORVAT NIKOLINA
KRUŠELJ TEA
KUZELE ANITA
RAJH MARINA
SAČER DANIJEL
ŠALIG ALENKA
ŠTIGLEC IVANA VADJUN TOMISLAV
VUKINAM MARKO
ŽGANEC KRISTINA
VAGJUNEC LUKA
FRIŠČIĆ NIKOLINA
HUSAJNA IVANA
Prva pričest u župiU nedjelju 22.05.2011. 43-oje djece primilo je prvi puta Isusa u svoje srce pod prilikama kruha i vina.
Od srca svima čestitam na velikoj ljubavi koju ste pokazali za Isusa.

vaš župnik


Prvopričesnici 3a.

Bahat Mateja
Borović Igor
Čurila David
Habjanić Ivana
Jagić Adam
Kolenda Mateja
Kosir Filip
Kristanović Ivana
Križanić Marko
Lovrenčić Monika
Martinković Bruno
Namesnik Karlo
Nikolić Mateo
Petak Leona
Rendić Petra
Slivar Ivana
Stančin Antonio
Tkalec Tea

Prvopričesnici 3b.

Bestijanić Martina
Bohnec Mirjana
Bohnec Sabina
Borović Anja
Ciler Karla
Džinić Edvin
Gložinić Darko
Golubić Tamara
Juras Antonio
Kovač Sara
Kraljić Adrijana
Kristanović Josipa
Krušelj Alen
Marčec Franjo
Međimorec Ariana
Meznarić Vedran
Mikulić Patricija
Petak Antonio
Petak Tin
Pirc Sonja
Rak Gabrijela
Slaviček Denis
Stančin Helena
Valjak Marija
Zlatar Martina
Župno klečanjeU našoj župi održano je župno klečanje po novom rasporedu.
Klanjanje smo započeli u 11. sati sa sv. misom na kojoj su sudjelovali župnici iz dekanata i okolnih župa sa župljanima.
Popodne je klanjanje održano po predviđeno rasporedu a završilo sa svetom misom u 17 h."Florijanovo 2011"Stvaranjem hrvatske države, 6 DVD-ova udruženih u Vatrogasnu zajednicu Općine Sv. Đurd proslavilo je blagdan sv. Florijana i proslave Dana vatrogastva-4. svibnja, upravo u Hrženici.
Hvala svima koji su uložili napora da bi ta proslava iz godine u godinu bila sve ljepša i toplija.

Mali osvrt na Đurđevo 2011.


Više nego li NK Hajduk, Varaždin  ili Dinamo, u četvrtak, bili su sretni naši općinari jer su u ogledu na nogometnoj utakmici s općinom Martijanec izvukli 3:3 -neriješen rezultat. Čestitke.

Tokom dana mnogi posjetiše treći gospodarsko kulturni sajam - prezentacija poduzetništva, obrtništva, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kao i svih udruga i kulturno-umjetničkih društava s područja naše općine.

U petak navališe jednodušno i svi vatrogasci, pa ko iz kabla vode prosuše i vrijeme pokvariše. Sve mokro. Požar ugasiše i onda veseljem sve okruniše. U subotu 30.4.2011, na večernjem koncertu, poslije svete mise, slušali smo pjevanje Dubravke Krušelj Jurković i njezina supruga Vedrana, akademske glazbenike.  Na klaviru ih je pratila Vesna Leljak Petković. Nešto prekrasno za čuti. Vrijedi i za to njima uputiti čestitku. I zahvalu.

U Nedjelju 1.5.2011. slavili smo u Prilesu i Praznik rada i Josipa radnika i napravili prve korake uz šetalište obalom rijeke Plitvice. Jasno i kušali smo fini grah u društvenom domu. Pohvaljujem mnoge muževe koji su taj dan sudjelovali na svetoj misi u Prilesu. Nadmašili su žene.

U ponedjeljak,  na samo Đurđevo, predstavljen je šesti  broj općinsko – župnog lista „Sveti Juraj“. Možete ga nabaviti po cijeni od 10 kn.

Kruna proslave bila je svečana sveta misa u 11. h. „Mnogima je Uskrs pomrsio račune…“ – tim je riječima župnik Vlado pozdravio sisačkog biskupa Vladu Košića koji je povodom blagdana svetog Jurja pohodio našu župu Sveti Đurđ. Poručio nam je da moramo biti hrabri poput sveca Juraja. Dakle, ne biti uz zmaja nego na konju. Hrabro se borit u naviještanju Boga ovome svijetu. Biskup Košić u pastirskoj nas je propovijedi pozvao da se poput svetog Jurja opašemo hrabrošću i vjerom koja je u današnje vrijeme često napadana i prozivana kao nazadna i nepotrebna.Na misi su bili svećenici iz dekanata i iz susjednih župa, vodeći ljudi općine i raznih udruga unutar naše općine. Pobožnošću prema BDM završismo Đurđevo. Bogu hvala.
Papa Ivan Pavao II. proglašen blaženikom

Nedjelja 1. svibnja 2011.


Pred više od milijun okupljenih hodočasnika i svjetovnih i vjerskih čelnika u Rimu je u nedjelju 01.05.2011. papa Benedikt XVI. proglasio papu Ivana Pavla II. blaženikom.

Njegov blagdan slavit će se svake godine 22. listopada.


Uz beatifikaciju pape Ivana Pavla II.


Postupna fizička slabost zaista nikad nije
poljuljala čvrstu vjeru, svijetlu nadu i
goruću ljubav pape Ivana Pavla II.,

Bio je Kristov svjedok koji se neizmjerno,
bezrezervno i bez kalkulacije darivao. Pokretala ga
je ljubav prema Kristu, kojemu je posvetio život,
obilnu i bezuvjetnu ljubav. 

Papa Ivan Pavao II. otišao je prije šest godina u Kuću Očevu.
No, o njemu i njegovu djelu još uvijek sve većom snagom bruji čitav svijet, a dana -1. svibnja - u Rimu uzdignut je na čast oltara. Riječi zahvale i poštovanja za njegovo svjedočenje upućuju vjernici svih vjera, pa i oni koji se proglašavaju ateistima i agnosticima. Kao Hrvati katolici u odnosu prema Papi osobno nam se prisjetiti i za budućnost zabilježiti djela koja nam učini ovaj veliki i sveti Papa.
Papa Ivan Pavao II. uzdrmao je temelje bezvjernog komunizma i pomogao mnogim narodima da dođu do svoje slobode. Podupirao je stvaranje hrvatske države i u maglama svjetskih zloba i nejasnoća isticao pravo na naše samoodređenje, slobodu i dostojanstvo. Tri puta je posjetio "plemenitu zemlju Hrvatsku", pa i usred ratnog vihora koji je harao našom državom. Papa se u svim prigodama jasno zauzeo za naša narodna prava, savjetujući pritom da uvijek u svom okruženju budemo čimbenik mira, pomirenja i opraštanja. Hrvatska država je stvorena, a Papa je do zadnjeg daha bdio nad njenom sudbinom. Od Hrvatske i Hrvata je mnogo očekivao, a budućnost će pokazati koliko smo časni i kako ćemo odgovoriti na temeljna načela koja je on s Crkvom katoličkom zastupao.
Sve ovo sadašnji i budući hrvatski naraštaji ne smiju zaboraviti. Uz dužno sjećanje i zahvalnost valja ojačati odluku da ćemo uvijek ostati vjerni Kristu i po primjeru velikog pape Ivana Pavla II. na milost uzvratiti radošću života i ljubavi.       ALELUJA  ALELUJAMrežna stranica u povodu proglašenja blaženim pape Ivana Pavla II.U povodu beatifikacije Ivana Pavla II. 1. svibnja, Rimski vikarijat otvorio je internetsku stranicu na adresi www.karol-wojtyla.org.

Na stranici se na sedam jezika – talijanskom, engleskom, francuskom, španjolskom, poljskom, rumunjskom i portugalskom – mogu naći iscrpne informacije o životu pape Ivana Pavla II. kao i obavijesti vezane uz proces beatifikacije.

Na stranici je objavljena i Molitva za dobivanje milosti po zagovoru sluge Božjega pape Ivana Pavla II. koja se može pročitati na tridesetak jezika, među kojima je i hrvatski.

Cvjetnica - Uskrs„Udruga žena mjesnog odbora“ iz Struge, humanitarnom priredbom na Cvjetnu nedjelju u Strugi, skupile su 2500 kn i taj dar darovale za obnovu struške crkve. Hvala im!

Hvala DVD društvima koji su čuvali na veliku subotu Božji grob: Hrženica, Komarnica, Sv. Đurđ, Karlovec i Struga.

Hvala na cvijeću Mirjani i Borisu Kovaček za uskrsno kićenje crkve i za potrebe dvorišta župnog ureda.

Na našem Emausu u Karlovcu Ludbreškom, po blagdanu Uskrsa, Krista uskrsloga (naš Aleluja) susreli smo u euharistiji koju smlavismo u Kalrovcu L. u crkvi Sv. Roka.
Slaveći taj naš najveći blagdan iskoristili smo priliku da se zahvalimo i oprostimo od obitelji Štabi Danice, Josipa…
Mnogo su dobra učinili sve eve godine i Karlovcu i našoj župi.
Neka im gospodin i nadalje u župi Ludbreg bude okrepa i snaga.
Na uloženom trudu, zahvalile su Zlata Gizdavec u ime Udruge žena i Dragica Juričn u ime Župnog pjevačkog zbora i župnik Vlado.

Nova ministrantska odjela u Karlovcu Upućujem zahvalu jednom obiteljskom gospodarstvu iz Karlovca L. na donaciji materijala za ministrantska odjela kao i gđi. Ružici Stančin iz Karlovca za usluge šivanja istih.Križni put po župiDana 10.4. 2011.g djelatnici našeg Caritasa ponovno su upriličili pobožnost križnog puta kroz župu Sv. Đurđ.
Procesija je krenula iz Hrženice, od kapelice pa prema Komarnici, Luki, Prilesu, Obrankovcu, Svetom Đurđu, Karlovcu, Sesvetama i završila na Strugi sa svetom misom.
U pobožnosti Kristovu muku razmatralo je što manje što više oko 350 župljana.
Vrijemo bijaše ko naručeno, sunčano.

Hvala svima koji su nas kod pojedinih kapela dočekali i s nama molili, a onda častili kolačima i pićem.
Poslije mise smo se okupili u društvenom domu Struga na „struškom grahu“- novom brendu naše župe – kako reće naš načelnik Općine.
Prigodnu izložbu meda je postavila obitelj Kotiščak iz Sesveta a udruga žena iz Struge već je ponudila i pisanice kao ures vremena koja su tek pred nam.
Posebno hvala vatrogascima, pjevačima, djelatnicima caritasa, ženama iz Struge i muževima koji su skuhali fini grah s finim mesom i špekom te nas počastili u društvenom domu i onima koji su sudjelovali i tako javno ispovijedali vjeru u onoga koji je za nas raspet.11. križni put mladih varaždinske biskupije9. i 10. travnja 2011.g. održan je 11. po redu križni put mladih varaždinske piskupije na relaciji Sv. Ilija- Trnovec- Ludbreg. Možemo reći da i sama relacija do Ludbrega i samo geslo: „Nikada nitko nije ovako govorio“ (Iv, 7, 46), su u znaku ovogodišnje proslave 600. obljetnice čuda u svetištu predragocjene krvi Kristove.

Obilježje ovoj križnog puta je bio bedž, a himna „Isus dolazi“. Zahvaljujemo Gospodinu na vremenu koje nas je ove godine zaista poslužilo, svim domaćinima i ljudima koji su nas srdačno dočekali na svakoj postaji a i svim mladima koji su se odazvali. Ipak je brojka od 650 mladih zavidna brojka. Iako smo bile u manjini, tj. samo nas tri iz župe, to nas nije omelo. Pjesma, molitva, razmišljanje, sv. misa, druženje, žuljevi i umor dio su tog našeg puta koji nam svake godine ima sve dublje značenje.

Ovaj vikend smo zaboravili na kratko sve naše tjedne obaveze, brige i probleme i sve prepustili u Božje ruke.

Ponosni smo što već sedmu godinu zaredom možemo biti dio te lijepe korizmene pobožnosti križnog puta. Sa osmijehom na licu i pjesmom u srcu napunili smo baterije koje, nadamo se, da će izdržati do sljedećeg križnog puta. Neki su događaji toliko snažni da nam ni godina dana nije dovoljna da izblijede. Nadamo se da će naše molitve biti uslišane i da ćemo radosni u nadi dočekati i idući križni put koji će biti u susjednom Međimurskom kraju. Pozivamo i ostale mlade da se odvaže biti sudionici jer zaista nikada nitko tako ne govori kao Gospodin i nigdje ga ne možemo sresti ako mu ne povjerujemo otvorenim srcem.

Klanjanje mladihU našoj župnoj crkvi 2. travnja u večernjim satima održano je klanjanje mladih vjernika Ludbreškog dekanata kao duhovna priprema za nadolazeći susret s papom Benediktom XVI. u Zagrebu.
U godini u kojoj osobito molimo za obitelji i zalažemo se za vrijednosti obiteljskog života, razmišljali smo u Isusovoj prisutnosti o pozivu na ljubav te o kušnjama i napastima koje u suvremenosti mladog čovjeka udaljuju od pravog puta. Molili smo Isusa da nas ojača i osnaži u odlučnosti za prave vrijednosti.
Nakon klanjanja, na kojem smo u Gospodinu okrijepili duh i ispunili srce, župnik nam je pripremio „nešto za prismok“ te smo okrijepili i tijelo uz veselo raspoloženje.
Pri kraju druženja, nakon što smo se dobro nasmijali duhovitosti naših duhovnika, spalili smo popise napasti i grijeha koje smo tijekom klanjanja zapisali na papire. Željeli smo na taj način simbolički pokazati i utvrditi svoju odluku o koračanju pravim putem. Bogu hvala za taj dan, zajedništvo i ljude koji nas na tom putu usmjeravaju.VIKEND S BOGOM

Upoznajmo svetu Anđelu MericiJa mogu i idem, a ti?!
1.-3. 4. 2011. u Domu sv. Anđele u Varaždinu bilo je 40 djevojaka od 5. – 8. razreda iz Varaždina i okolice te 5 biskupskih animatorica/volonterki.
Duhovni program su nam vodile s. Jasna i s. Damjana.
Od upoznavanja, zajedničkih obroka, spavanja u vrećama za spavanje na madracima na podu, rada u skupinama, igre, zabave, plesa, pričanja do kasno u noć, zajedničkih molitvi, krunica, uključivanje u vijenac ŽIVE KRUNICE, ispovijedi, euharistijskih slavlja.. vrijeme nam je jaaako brzo prošlo.. Nije nam trebao TV, računalo i slično.. Stekle smo dublje prijateljstvo s Bogom ali i međusobno.
Hvala svima koji su nam omogućili da ostvarimo ovakav poziv jer stekle smo nove prijatelje, bolje čule i osjetile Božju ljubav, uživale u zajedničkim molitvama..
Iiii jedva čekamo drugi takav poziv. Hvala!

Ivana BedekovićObnovljena je kapela Sv. Ane u StrugiOvih dana Josip Hižak sa svojim dečkima nanovo je pobojao unutrašnjost struške katedrale.
Preuređeni su pokrajni oltari Svete Ane i Majke Božje Bistričke. Uređena je i pozadina svetohraništa. Postavljena je nova instalacija i zidni zvučnici za ozvučenje unutarnjeg prostora. Sve postaje križnog puta smještene su na sjeverni zid kapele. Na zidu do ceste postavljene su slike Srca Isusova i Srca Marijina. U izradi su slike S. Joakima i Sv. Jopsipa, pape Ivan Pavla II i Benedikta XVI,.
b Zbog negodovanja mještana i savjetovanja sa članovima ŽEV i ŽPV nije se išlo u širu rekonstrukciju kapela.
Naime bilo je predviđeno da se kapela pojača za prostor koji se nalazi između dva tornja. Tu bi bili smješteni pjevači, nove orgulje (vrijednost cca 50.000) i postrojenje za grijanje.
Do daljnjega ostaje stanje kako je trenutno sada.

Vrijednost radova je 10.000 kn.
Hvala zvonaricama Jeleni i Ljubici koje su sve očistile i stavile na svoje mjesto.TRIBINA: „OBITELJ I SVETO PISMO“U utorak, 15. ožujka 2011. u prostorijama naše vjeronaučne dvorane, održana je tribina ne temu:“Obitelj i Sveto Pismo“.
Predavač je bio profesor dr. sc. Mario Cifrak, profesor na KBF-u Zagrebu. Ova, 2011.g. je proglašena godinom obitelji, zbog toga je i ova tribina bila samo još jedan poticaj na razmišljanje i molitvu o našim obiteljima.

Na početku smo čuli nešto o samoj Bibliji, opće činjenice i kratki povijesni dio. Središnji dio predavanja bilo je tumačenje prispodobe o razmetnom sinu iz Lk 15, 11-32. Prispodoba nam je već dobro poznata iz nedjeljnih čitanja. Profesor Cifrak je pokušao na laički način i nama približiti način kako bi se trebalo čitati Sveto Pismo i kako bi se u njega dublje trebalo ući, tj. napraviti sustavnu egzegezu teksta. Tekstovi koje nalazimo u Bibliji, treba napomenuti, da su napisani na grčkom jeziku, koji je prilikom prevođenja na narodne jezike, možemo reći, malo iskrivljen jer nikad ne možemo prevesti savršeno tako da bi bilo u duhu tog jezika. Tako smo zajedno kroz razgovor došli do tumačenja i poruke teksta iz Lk evanđelja. Velika tema Lukinog evanđelja je opraštanje, ali opraštanje pod vidom pokajanja za grijehe. Kao što je razmetni sin, nakon što je prokockao imetak, kasnije smo saznali da se radilo o životu, cijeli njegov život, a ne samo imetak je bio ugrožen od kada je otišao od oca, ipak se pokajao u vratio u očevu kuću. Otišao je u poganske krajeve, a svaki takav koji prijeđe u grešni kraj za Židove je bio kultno nečist! Ta kultna nečistoća pretpostavljala je obraćenje, jer da bi na nekom mjestu ili osobi prebivao Bog, tamo ne smije biti grijeha, Bog to ne dopušta. Otac iz te prispodobe je svakim danom željno iščekivao povratak svog sina, jer je znao da će se morati vratiti jer bi inače umro:duhovno i tjelesno. Naravno da je i opravdana ljutnja drugog brata koji je stalno s ocem i stalno mu pomaže, jer povratkom razmetnog brata opet postoji mogućnost razdjele imanja.

Nadamo se da je ova tribina potaknula na veće čitanje sv. Pisma, možda i na razmišljanje o osnivanju biblijske grupe u našoj župi, te ukazala na vrlu aktualne teme današnjice koje se i dan danas događaju u našim obiteljima.


Valentinovo i Kistov zakonNa blagdan Svetog Valentina ili na 6. nedjelju kroz godinu, župnik Vlado je mnoge iznenadio dijeljenjem SVETOGA PISAMA - NOVOG ZAVJETA. (Podijeljeno je oko 70 primjeraka Novog Zavjeta). Odrasli župljani su se za vrijeme propovijedi dvoumili; da li da ustanem i uzmem tu Bibliju ili NE. Oni koji su se odvažili i ustali, dobili su na poklon Sveto Pismo.

Osnovno i srednjoškolci su uzeli Novi zavjet i radosno u njega zavirili, to jest spremno su prihvatili taj čin i poziv da i oni ispunjavaju Kristov zakon kroz svagdanji život.

Naime te nedjelje Krist je poručio da nije došao dokinuti Stari Zavjet (zapovijedi) već ga ispuniti. Napose mladima, tom gestom podjele Novog zavjeta, župnik je poručio da je to Kristov zakon. Prisutnima na misi u Karlovcu, koji su slavili Sv. Valentina reče da se može zavoljeti i voljeti ne samo bližnji nego i sam Krist, Sin Božji.

Zlatko Tkalec i udruga žene iz Karlovca pokazali su tu ljubav na djelu: poslije mise Počastili su nas vrućim kuhanim vinom i friško pečenim kolačima. Hvala im!

U petak 11 02. 2011. smo proslavili blagdan Gospe iz Lurda.U zajedništvu djelatnika župnog Caritasa i naših bolesnika i onih koji su došli zahvaliti za darovano zdravlje, naša župna crkva bila je trenutak i prilika da proslavimo i dan bolesnika.
U punoj crkvi slaveć svetu euharistiju imali smo uza se Krista supatnika. Mnogima je taj čovjek supatnik, Isus iz Nazareta u teškim trenucima bolesti jedina nada.
Župnik svojim duhovnim nagovorom i djelatnici župnog caritasa prigodnim programom poslije mise poručiše da se s Kristom križ bolesti lakše podnosi. I nije loše imati dobroga čovjeka uza se u trenutku bolesti. U većini slučajeva žene su te koje priskaču u pomoć potrebnome. Hvala svima na brizi oko bolesnika.

ZLATNO PRIZNANJE
na svjetskoj izložbi medaKao župnik čestitam Kotiščak Danijelu iz Sesveta L. Br. Radića 42 na osvojenom ZLATNOM PRIZNANJU na svjetskoj izložbi meda za prošlu godinu, za proizvodnji i njegovanje pčelinjeg MEDA.

U Ljubljani je među mnogima iz svijeta osvojio 1 mjesto.
Bravo i Bogu hvala. Imamo najbolji bagremov med na svijetu.

Obitelj Kotiščak bavi se medom već 2 stoljeća (tamo od 1900 pa do danas).
Prvi sa pčelama i proizvodnjom domaćeg meda počeo je pradjed Josip, pa djed Joisp mlađi, pa Ivan i sada na kraju Danijel i brat Josip.
Uz ovo priznanje postigao je i druge zapažene rezultate za kvalitetu meda – osvojio je 10 lata, 3 srebra i 1. broncu.

Župnik je kušao med i stvarno je super, da bi ga samo jeo…, prefini je.
Kušajte ga i vi.