Sredinom listopada g. 2011. sveti otac Benedikt XVI. u svome apostolskom pismu u obliku motuproprija pod nazivom »Porta fidei« (Vrata vjere) službeno je proglasio nadolazeću »Godinu vjere« koja će na razini cijele Crkve trajati od 11. listopada 2012. do svetkovine Krista Kralja, 24. studenoga 2013. Papa navješćuje tu posebnu godinu za svekoliku Crkvu kako bi ona sama »dobila novi poticaj za svoje poslanje: izvesti ljude iz pustinje, u kojoj se često nalaze, prema mjestu života - prijateljstvu s Isusom Kristom koji daruje puninu života«.

Uz Papino apostolsko pismo također je i Kongregacija za nauk vjere objavila »Notu s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere«. Radi se o svojevrsnim »uputama za uporabu« u »Godini vjere«, a raščlanjuje ih na četiri razine: na razini sveopće Crkve, biskupskih konferencija, biskupija te župnih zajednica i pokreta.


Osvrt i stav na referendum o OBITELJI…U početku pokušaja grupe entuzijasta “ U ime Obitelji”činio se tako bezazleno i osuđen na neuspjeh. Počeli su se prikupljati potpisi za raspisivanje referenduma koji bi trebao, ukoliko ga narod podrži, u Ustav Republike Hrvatske zapisati da je „brak životna zajednica muškarca i žene“.

Vladajuća nomenklatura inicijativu građanske inicijative “U ime obitelji”, u samom začetku, nije shvatila uopće ozbiljno. Podcjenjujući inicijatore, a ponajprije narod, kojem bi trebala služiti, vlast je ostala šokirana brojem prikupljenih potpisa. Kada je svima postalo jasno da „neprijatelj uistinu ne spava“ - nastala je panika.
S lanca su pušteni prorežimski mediji i započela je hajka. Do sada neviđena. Svih ovih dana svjedočimo nezamislivoj agresivnosti koja se ne ustručava ni od najprimitivnijih ispada otvorene i nesputane mržnje. Načini i sredstva se ne biraju. Koriste se sva sredstva difamacije i diskvalifikacije onih koji su krenuli u prikupljanje potpisa za referendum. Sve to generira mreža anti-kršćanskih i antihrvatskih udruga, političara i njihovih medija.

Apsurdne stvari se događaju. Notorni ateisti citiraju Sveto Pismo, pišu otvorena pisma Svetom Ocu, „škrope“ i lijevo i desno. Vrijeđaju se i izruguju oni koji misle drugačije. Podmeće se. Krivotvori. Izmišlja. Laže se u oči.

Čitava bulumenta (nemirna amorfna masa ljudi) „poznatih osoba“, koje je poznatima učinila ova iščašena kultura, unisono hukće protiv institucije braka kao životne zajednice muškarca i žene. Zanimljivo da u tom „paralelnom svijetu“ nema nesuglasja, nema disonantnih tonova. Svi su PROTIV, a u biti svi se boje za svoje pozicije i za svoje sinekure. Lakše je odreći se stava nego honorara.
Svećenike se privodi na informativne razgovore kako bi im se „objasnilo“ što smiju, a što ne smiju govoriti. Javna televizija otvoreno staje na stranu protivnika referenduma, a vlada RH snima video spotove u kojima njezini članovi jasno očituju svoju nezainteresiranost, pa čak i prezir, prema minimalno 750.000 svojih subjekata.
Maske, jedna po jedna, padaju, pa i do jučerašnji „demokršćani“, u strahu od svojih gospodara u Bruxellesu, Haagu i Washingtonu, okreću „ćurak naopako“ i u biti tek sada pokazuju svoje pravo lice.
Premijer bi nas mijenjao. Kako? To još ne znamo, ali slutimo. Njegova izjava „Nije da ne poštujem katoličku tradiciju, ali Hrvatska se mora mijenjati.“ ne ostavlja mjesta nikakvoj dilemi. Moramo se mijenjati. A to onda znači, ako nešto moraš, to će biti „bilo milom, bilo silom“.Vjerojatno silom, jer „sila Boga ne moli“.

Jedino što se još nije dogodilo, a bilo je za očekivati, jest da predsjednik republike ode u Beograd po mišljenje. Tko zna,možda je i bio. I za kraj antologijska izjava Vesne Pusić: „Što god mislite, glasajte protiv“. "O tempora, o mores!"

P a m e t n o m e d o s t a.
Što će se dogoditi ukoliko na referendumu većina ne zaokruži ZA?


Glasam ZA, a PROTIV sam ovoga…PROTIV sam podjela, razočaranja, ratova, vrijeđanja, sotoniziranja ovih ili onih. PROTIV sam toga da ma i jedan homoseksualac bude povrijeđen. Jer svi smo ljudi, svi smo braća, svi, svi, svi u istom sosu plovimo jednim jedinim brodom. PROTIV toga sam da se homoseksualce diskriminira, obezvrjeđuje; da im se oduzima bilo koje ljudsko pravo. Beskrajno sam PROTIV toga da ih se smatra manje vrijednima. Beskrajno sam PROTIV toga da ih se mrzi ili prezire. Kad je u pitanju referendum, Ja sam ZA, ali PROTIV sam psovki, kleveta, podmetanja, tužakanja. Iako sam ZA, PROTIV sam toga da prestanemo vjerovati jedni u druge. PROTIV sam toga da se podijelimo na lijeve i desne, prijatelje i neprijatelje Inicijative, prijatelje i neprijatelje gejeva.

PROTIV sam toga da mediji napumpavaju stvar i zastrašivanju. PROTIV sam toga da nam Europa kroji život, i ucjenjuje nas ne pitajući vlastiti narod. PROTIV toga sam da bilo koja vlada, bivša, sadašnja i buduća, od bilo koga prima naputke kako preveslati vlastiti narod i oblikovati ga kako se, tamo daleko, nekima sviđa. Ja sam PROTIV svakog nepovjerenja u vlastiti narod i PROTIV svake netransparentnosti. PROTIV sam toga da vlada ne vjeruje svom narodu. PROTIV sam toga da se istina iskrivljuje, i manipulira podacima. PROTIV sam toga da se bilo koja i bilo čija Željka prikazuje zlom iako to nipošto nije, i bilo čija majka, i da se PROTIV bilo koje Željke ili Željka vodi hajka. PROTIV sam toga da se bilo koga proglašava fašistom čim se ne slažemo s njime. PROTIV sam toga da se nema prostora, vremena ni sluha ZA argumente. I PROTIV toga da se ne vjeruje demokraciji, da vlada ne vjeruje narodu koji je izabire, da se svi nekoga bojimo.

Ali PROTIV sam toga da se ne smije biti ZA, i da se bilo koga tko je ZA proglasi nazadnim. I da nisam ZA, možda bi me baš to natjeralo da budem ZA. PROTIV toga sam da središnji dnevnik javne televizije ne izvještava istinu, ma kakva ona bila. PROTIV sam zla, PROTIV sam neslobode izbora, PROTIV sam toga da vlast zaglupljuje narod. PROTIV toga sam da se nema šanse i prigode objasniti kako oni koji su ZA nisu PROTIV čovjeka.

PROTIV toga sam da, pored svih emisija, portala i novina, državnih glasnogovornika i privilegiranih udruga, javnost još nije upoznata kako biti ZA ne znači biti PROTIV žena, djece, samohranih, gejeva. PROTIV toga sam što se još uvijek ne zna kako biti ZA zapravo samo znači da se želi različito nazivati različitim; da se vrsta ozakonjene veze muškarca i žene želi nazivati brakom, kao drukčija od drugih. PROTIV sam toga da imamo medije koji nas lažu, vladu koja se boji i spletkari, udruge koje su agresivne, kampanju prije kampanje, podjelu u hrvatskom narodu. I opet: PROTIV sam bilo koje i bilo čije nesreće. PROTIV toga sam da mi se oduzima pravo da budem ZA. Samo se u vezi žene i muškarca može roditi tako važno i dražesno biće kao što je novi čovjek – dijete, i zato sam ZA da država s takvom zajednicom – ako to ona želi – sklapa povlašteni ugovor koji nosi jedinstveno i povlašteno ime – BRAK. I zato sam PROTIV toga da se bilo kakva druga veza zove ovim imenom. I PROTIV sam toga da se to ne može jasno reći i čuti u mojoj zemlji. PROTIV, PROTIV, PROTIV sam toga da me ne čuješ.


Kandidati za prvu pričest – predstavljanje
Korona i pitanje o referendum našeg Hrama.U večernjim satima, 18.10.2013. održan je prvi roditeljski sastanak za roditelje prvopričesnika 2013/14. To je uglavnom bio prvi u nizu sastanak, kako reče župnik u svom pozdravu roditeljima, uglavnom informativni susret, izneseni su samo neki detalji, vezani uz sam sakrament Sv. Pričesti. Župnik je govorio o važnosti vjeronauka, sakramenta Ispovijedi i Euharistije u životu djeteta vjernika te naglasio kako je važno da dijete ima podršku svojih roditelja kroz primjer njihova prakticiranja duhovnog života kroz redovitu svetu Ispovijed i Pričest. Važno je biti primjer djeci kako je važno željeti Isusa, živjeti Isusa i s Isusom kroz redovitu molitvu i sv. Misu.
Na kraju smo dogovorili da će se svečanost Prve Pričesti održati 1. lipnja 2014. godine. Dogovoreno je roditeljskih sastanaka kako bi se i roditelji mogli pripremati zajedno sa djecom paralelno.Naše kandidate za primanje sakramenta Prve Svete Pričesti, njihove roditelje i krsne kumove pozivam na predstavljanje župnoj zajednici u nedjelji Krista Kralja u 11.00 sati u župnoj crkvi.

Jesenska korona ludbreškog dekanata održana je u petak, 15. 11. u prostorijama župnog ureda Uznesenja BDM u Legradu. Susret je predvodio. Na koroni su bili prisutni svi župnici i kapelan. Na temelju dokumenta „Direktorij za službu i život prezbitera“ raspravljalo se o liku i identitetu svećenika danas. Svećenik se treba trajno izgrađivati i trebaj ga resiti duhovnost i ostale vrline koje su i te kako potrebne za pastoral u župi i u svagdanjem životu. Sastanak je završio pohodom župnoj crkvi u Legradu, koja se izvan obnavlja. Bilo je i drugi zanimljivih tema o kojima smo razgovarali a susret smo završili razgledanjem ušća, gdje se rijeka Mura ulijeva u Dravu – Halaščarda.

Dragi mladi, srednjoškolci i studenti!! - Pozivam Vas na susret prigodom odlaska na susret mladih 2014. g. u Dubrovniku. Pozvali smo i mlade iz našega dekanata, na sv. Misu i druženje 23. studenog 2013. u 18 sati u župi Sv. Đurđ.

REFERENDUMSKO PITANJE
JESTE LI ZA TO DA SE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
UNESE ODREDBA PO KOJOJ JE BRAK ŽIVOTNA ZAJEDNICA ŽENE I MUŠKARCA? – ZAOKRUŽITE ZA


Referendum = otac, majka i djeca


"U ime obitelji": Građani prelijepe Hrvatske domovine, koja je stoljećima opstajala i u najtežim vremenima samo zahvaljujući BRAKU muškarca i žene, izađite na ovaj praznik demokracije, na prvi pravi hrvatski referendum koji je izborilo vaših 750 000 sugrađana. 1.12.2013. Vi katolička većino, šutljiva većino, koju nitko ništa ne pita već jako dugo vremena, imate priliku pokazati da niste protiv nikoga, već da ste ZA BRAK u kojemu su rođeni vaši roditelji, da ste ZA BRAK u kojemu su rođeni vaši djedovi i bake, da ste ZA BRAK bez kojega ni vas ni cijelog hrvatskog naroda ne bi bilo.

Drage građanke i građani, 1.12.2013. odlučite se ZA neprocjenjivu, stoljetnu, hrvatsku svetinju, BRAK muškarca i žene, koji nikoga ne ugrožava, koji ne mrzi, koji kuca u svakom našem srcu, ZA jedini brak koji stvara ŽIVOT.

Dragi sugrađani, mirotvorci, ljubitelji čovjeka i života, odaberite BRAK muškarca i žene jer on je jedina LJUBAV koja se doživotno i nesebično daruje, koja ne traži svoje pravo i ne traga za svojim užicima, koja ne mrzi i ne prijeti preko megafona, već tiho i nenametljivo kuca u taktu najnježnijih riječi djeteta "MAMA i TATA" tom blagu pohranjenome u svakome od nas, koje čini samo srce naroda.

Podržimo istinu koja nas je dovela na svijet, podržimo BRAK muškarca i žene jer BRAK je samo jedan a sve je ostalo nešto drugo.
Ne dopustimo da srce prestane kucati, ne dopustimo da naša srca umru! Zagrlimo svoje roditelje, svoju Mamu i svoga Tatu!
Danas treba pohvaliti i pomagati obitelji u župi, koje su uvijek bile otvorene životu. Molimo za naše mlade obitelji. U obiteljima s brojnom djecom, ostvaruje se na svoj način dijalog između Boga i čovjeka. Dok je u Hrvatskoj sve više onih koji ne prihvaćaju brak kao Božju ustanovu, zajedništvo muža i žene, i dok se neki zalaganjem za medicinski potpomognutu oplodnju usuđuju stavljati na mjesto Boga i manipulirati začetim životima, supružnici se u obiteljima s brojnom djecom ne daju pokolebati prezirom i omalovažavanjem konzumističkog i hedonističkog društva. Roditelji se uvjereni da je Bog položio u njihov brak budućnost naše zemlje i zato se opredjeljuju s njime prihvatiti brojnu djecu i tako stati na strani života.

BOŽE BLAGOSLOVI NAŠE OBITELJI očeve, majke i djecu!

Sv. Hubert i naši lovci – Društvo „Patka“


U subotu 2.11.2013. u župnoj crkvi Svetog Juraja u Svetom Đurđu, svetom misom i ostalo događanjima, lovci Lovačkog društva „Patka“ iz Svetog Đurđa i lovci, članovi Županijskog lovačkog Saveza Varaždinske županije slavili su sv. Huberta, svog nebeskog zaštitnika.


Bila je to Centralna proslava zaštitnika lovaca, Svetog Huberta, za sva lovačka društva i udruge s područja Varaždinske županije. U prigodnoj homiliji- propovijedi župnik je izrazio lovcima zahvalnost za sve ono što u Božjoj prirodi čine kako bi je zaštitili i očuvali od svakoga zla. Da je obnavljaju i u njoj staraju ravnotežu. Da sami od nje žive i sa drugima dijele. Temeljna poruka je, da iz života prirode iščitavaju prolaznost svega pa i samog čovjeka, koji ovdje ima stan a kod Oca na nebu vječni dom. Na kraju misnog slavlja župnik je prisutnim lovcima podijelio prigodne molitvenike, kao pomoćno sredstvo da i oni uspiju u svetosti života kao lovci, tj. tamo gdje kao vjernici djeluju.

Dječak je želio sresti Boga. Znao je da treba dugo putovati do mjesta gdje on živi, pa je zato spremio svoju prtljagu s omiljenim kolačićima i pakiranjem od 6 boca voćnog soka te započeo svoju pustolovinu. Kad je odmakao tri reda kuća, susreo je nekog starca. Sjedio je u perivoju i mirno hranio nekoliko golubova. Dječak je sjeo blizu njega i otvorio svoju prtljagu. Upravo se htio osvježiti voćnim sokom kad spazi da starac izgleda gladan, pa mu ponudi jedan kolačić. Starac ga je zahvalno primio i nasmiješio se dječaku. Njegov je osmijeh bio tako prijateljski da je dječak zaželio ponovno ga vidjeti, pa mu je sada ponudio bočicu voćnog soka. Starac mu se ponovno nasmiješio. Dječak je bio izvan sebe. Sjedili su čitavo popodne jedući i smijući se, bez da su izgovorili jednu jedinu riječ. U međuvremenu se smračilo, dječak je osjetio umor i ustao je da pođe, ali tek što je napravio nekoliko koraka okrenuo se, potrčao natrag do starca i snažno ga zagrlio. Starac mu je darovao najveći smiješak do sada.

Kada je dječak ubrzo otvorio vrata svoje kuće, majka je bila iznenađena radošću na njegovom licu. Upitala ga je: "Što je to što si danas učinio da te je tako razdragalo?" Odgovorio je: "Objedovao sam s Bogom". No, prije nego što je njegova majka uspjela odgovoriti, dodao je: "Znaš što! Bog ima najljepši osmijeh koji sam ikada vidio". U međuvremenu starac, također prožet radošću, vratio se kući. Njegov je sin bio začuđen odsjajem mira na njegovu licu i upitao ga je: "Tata, što je to što si danas učinio da te je tako razdragalo?" Odgovorio je: "Jeo sam kolačiće u perivoju s Bogom". Za svaki slučaj, prije nego što je njegov sin odgovorio, dodao je: "Znaš što! Puno je mlađi nego što sam mislio."

Prečesto podcjenjujemo snagu dodira, smiješka, ljubazne riječi, uha koje nas sluša, iskrene pohvale ili najmanji čin pozornosti, a svi oni imaju snagu darovati nam život. Ljudi ulaze u naš život za vrijeme nekog razloga, godišnjeg doba ili za čitav život. Sve ih jednako primi! Objeduj s Bogom!


Svi Sveti i Dušni danPolako dragi župljani i čitatelji našega listića ulazimo u mirnije vode, tj. jesenski poslovi koji jenjavaju i duže noći nam malo po malo omogućuju više vremena da posvetimo sebi i svojima bližnjima. Imati ćemo sve više vremena razmišljati jesmo li na pravom putu koji nas vodi u vječnost. Osobito će nam se to pitanje postavljati oko blagdana Svih Svetih i Dušnog Dana kada ćemo se sjetiti svih onih koji su do jučer bili s nama na ovome svijetu, a sada su se preselili Gospodinu.
Bilo bi nepravedno prema sebi odreći se vječnosti i svega onoga što nam je Gospodin obećao, a u isto vrijeme teško nam se okrenuti prema Bogu i njegovim zapovijedima. Ovi dani će nam potaknuti misao prema vječnosti. Poslušajmo Božji glas u sebi i okrenimo se Bogu i Njegovoj Crkvi koji nas jedino mogu stvarno spasiti i vječno usrećiti.

Vaš župnik!


Zbogom dragi roditelji , braćo, sestre, prijatelji i susjedi ljubitelji!!


Ja se od vas sada dijelim i sa svijetom veće bijelim, sastajem se s Bogom milim.. Što men danas sutra vama, Bog nek bude vazda s vama, dok dođete skupa nama.. Na ljubavi vašoj hvala, za svu službu i ostala, za velika i za mala.. Kog sam igda uvrijedio, dok sam s vama živ hodio, molim da b’ mi oprostio. I vi moji ukopnici, braćo sestre, uzvanici, predajte me sad grobnici... Molite se za me Bogu, da po smrti sinka svoga, men’ oprosti grijeha moga. Da mi udjeli milost svoju, i k sebi primi dušu moju, da počivam u pokoju. O Isuse, spomeni se, da Ti za me namuči se, sad putniku smiluj mi se. Tijelo moje nek počiva, zemlja zemlju nek pokriva, dok ustane na sud živa..

U času smrti ništa nam neće biti od pomoći - osim Boga. Ako njega imamo, tada ćemo u njemu sve naći. Stoga kršćanin nije nikada u punom posjedu svoga života sve do dana svoje smrti. Zato Crkva naziva smrtni dan 'natalitia' - rođendan, dan rođenja za vječni život. Vječno progonstvo čeka samo one koji su zemlju učinili svojom domovinom. Glavno je da mi izvršimo plan što nam ga je Gospodin dao, da bismo, kako to kaže stara irska poslovica, 'bili na nebu pola sata prije nego što đavao sazna da smo umrli.

POKOJ VJEČNI daruj im (mu, joj) Gospodine. I svjetlost vječna svjetlila im (mu, joj). Počivali (o, la)u miru. Amen.

Moliti svagda i nikada ne sustatiMolimo danas da ljude vide ljude,
Kao što vide sebe,
Od krvi i mesa,
Koji su premreženi živcima, žilama
Koji imaju ista meka i tvrda tkiva,
Koji su nekome braća, sestre, majke, očevi, kojima putuju memorije i koji su kao Zastave podbočeni za očekivanja boljeg života, Života.
Koji su duše u tijelu,
Kao i svatko od nas; djeca Boga.

Molimo da nam se proširi vidokrug i da nam se istanča sluh i da nam srce postane senzor za drugog čovjeka,
Onoga kojeg susrećemo, Oči u oči, i onoga kojem smo sučeljeni kao predmet na papiru.

Ono što je ovo vrijeme izbacilo na površinu jest vrijeme optuživanja, vrijeme Siromaštva, i daljnjeg optuživanja, osiromašivanja.,
Svaki je čovjek, na svoj način bitan za opstanak čovječanstva, i svaka je zemlja na svoj način, bitna za opstanak ljudi. Amen.

Župnik VB


Vrijeme za molitvu!1. Jutros sam se probudio rano i uletio ravno u novi dan; toliko me posla čekalo da molitvu propustio sam.

2. Odasvud me okružiše teškoće, i teža bijaše svaka nova stvar zašto mi Bog ne pomaže? pitah se... odgovorio mi je: Da si me zamolio bar.

3. Htjedoh vidjeti svu radost i ljepotu, ali dan je izgubio čar, upitah se zašto mi ih Bog ne pokaže, on reče: Ali da si zatražio bar!

4. Pokušah doći u Božju blizinu; svaki sam ključ iskušao. A Bog me blago i s ljubavlju ukorio: ali, prijatelju moj, nisi pokucao.

5. Jutros sam se probudio rano i zastao prije ulaska u novi dan; toliko me posla čekalo da VREMENA ZA MOLITVU NAĆI … morao sam.

Sve u životu možeš stvoriti, osim duše. Sa njom se moraš roditi.

HVALAAAA!


Iz zemlje se biljke viju, na suncu nam one zriju.
Drago sunce, zemljo draga, Hvala Vam za Vaša blaga.Molimo da Bog provodi naše molbe, molitve. Jer Isus vidi dalje i dublje od nas. Da nas providonosno stavlja za svoj stol sada i u vječnosti. Neka nas poput svojeg ljubljenog naroda u pustinji poji svojom prisutnošću i metafizičkim zasićenjem.
A mi budimo hrana drugima iz zahvalnosti Bogu. Od onoga malo što imamo Bog će sititi našu braću. Donosimo uvijek svojim srcem i rukama drugima i druge za stol Božje ljubavi sada i uvijek. Amen

Budite zahvalni da još uvijek nemate sve što želite, jer čemu biste se onda radovali?
Budite zahvalni za teška vremena, jer to vam je prilika za jačanje duha!
Budite zahvalni ako ste fizički sputani, jer to vam daje priliku da osnažite!
Budite zahvalni za svaki novi izazov, jer kad ih prebrodite bit ćete ponosni na sebe jer tako izgrađuješ svoj karakter!
Budite zahvalni i za greške koje činite jer one vam pružaju iskustvo i priliku da nešto novo naučite!
Budite zahvalni ako ste umorni i iscrpljeni, to znači da ste taj dan nešto napravili i promijenili!

Lako je biti zahvalan za dobre stvari, ali oni koji su zahvalni i u teškim trenucima uistinu će živjeti ispunjenim životom.

ZRNO


Sijačica ga sijala, peć sunčeva grijala.
Raslo, stasalo, isklasalo.
Zorilo, zlatilo, dozorilo.
Mlin ga melje
na veselje.
Pekar peče
svako veče.
Majka miješa sa orahom
i posipa slatkim prahom!
Jednom jedno zrno bilo,
pa se stoput umnožilo!


Istarski svećenik Miroslav Bulešić proglašen blaženim!Na svečanom misnom slavlju u pulskoj Areni u subotu 28.09.2013. koje je predvodio Papin izaslanik prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato blaženim je proglašen hrvatski svećenik i mučenik za vjeru sluga Božji Miroslav Bulešić.
Na beatifikaciji je bilo nazočno i stotinjak župljana naše župe.

Na adresi www.miroslavbulesic.hr moći će se pronaći obilje materijala o Miroslavu Bulešiću.
MakedonijaKUD Juraj Lončarić iz Hrženice je od 22.-26. kolovoza 2013. bio u posjetu Makedoniji.

Prijateljstvo između KUD-a iz Makedonije i našeg domaćeg KUD-a traje već nekoliko godina. Gostovali su u Gevgeliji, gradu na jugu Makedonije, na samoj granici sa Grčkom. Putovanje od 20-ak sati i nije bio neki problem ni za upravu Kuda- a još manje za mlade članove koji su druženjem i pjesmom jedva čekali vidjeti svoje poznanike iz Makedonije.
Organizatori i obitelji su nas srdačno dočekale i ugostile, na čemu smo im iznimno zahvalni. U petak 23. kolovoza počašćeni smo večerom i glazbom po izboru domaćina. Vidjeli smo i čuli njihova tradicionalna kola, koja smo i sami probali zaplesati. U subotu, naši su kudovci, zajedno sa domaćinima i gostima iz Grčke sudjelovali u defileu ulicama Gevgelije, a kasnije i u programu u sklopu njihove Smokvijade. Njihov tradicionalni proizvod je smokva od koje rade doslovno svašta - od džemova do kolača! U nedjelju smo posjetili samostan sestara euharistinki, te smo pjevanjem i sviranjem animirali sv. misu u katoličkoj crkvi. Neki su po prvi puta prisustvovali misi na istočnom obredu, koji je ta crkva do danas zadržala. Na misi su bili i brojni vjernici koji su podrijetlom iz Hrvatske. Radi njih smo se zaista osjećali kao kod kuće.
Premalo je reći hvala časnim sestrama, svećeniku i njegovoj obitelji na riječima i znakovima pažnje i dobrodošlice. Prenijeli su pozdrave našem biskupu Mrzljaku i našem župniku, te su obećali prvom prilikom posjetiti nas.
Navečer su naši tamburaši opet zasvirali, ovaj puta na glavnom gradskom trgu. Na repertoaru se našla i pokoja makedonska skladba, što je posebno oduševilo publiku. Sudjelovali smo u izložbi naših domaćih proizvoda. Na hrvatskom štandu moglo se naći proizvoda od naših sponzora: Mljekare A. Bohnec, udruge pčelara iz Ludbrega, turističke zajednice grada Ludbrega, ali i odličnog domaćeg orehovca, šljivovice, travarice, višnjevače, vina…
Sve smo rado podijelili sa Gevgelijancima, koji su uz čašicu i rado popričali s nama. Obogaćeni svekolikim iskustvima i doživljajima vratili smo se svojim kućama, planirajući ponovni susret sa dragim nam prijateljima.

Mirela M.

Molitva učitelja i odgojiteljaSvemogući vječni Bože, vrelo i početak Mudrosti, poslao si na svijet svoga Sina, jedinoga istinskog Učitelja, i izabrao ljude da te naviještaju i svjedoče po učiteljskoj i odgojiteljskoj službi u Crkvi. Hvala ti što si mi darovao svoga Duha: Duha razuma i savjeta, znanja i pobožnosti, da njegovom snagom poučavam i odgajam; da budem odjek govora tvoje Riječi i odsjaj ljepote tvoga Svjetla. Prati me svojim nadahnućem i oduševljenjem, da svi koji su povjereni mome služenju u meni vide privlačnost Radosne vijesti. Dodirni mi srce i prožimaj moj život, da riječi kojima o tebi govorim na mojim usnama ne bi zvučale isprazno. Privuci me snažno svojom istinom, da moje misli budu dio tvojih misli i moji putovi na tragu tvojih putova. Pročisti mi srce, da ljude ljubim tvojom ljubavlju, prenoseći novim naraštajima: nesebičnost, solidarnost, čovječnost i spoznaje, a povijesna zbivanja mjerim mjerom tvoje milosti.

Dozovi me k sebi, da živim u poslušnosti tvojoj volji i u čvrstome pouzdanju u tvoju providnost. Čuvaj u meni čežnju za prenošenjem istine i ne dopusti mi govoriti u tvoje ime, ako te nisam dovoljno tražio(la) ili bio ponizan(na) kada sam te susreo(la). Jačaj u meni zalaganje za zajedništvo u radu, otkloni svaku grubost i nepoštovanje, ne dopuštajući da moje granice budu zapreka da te drugi upoznaju. Povedi me s brda Preobraženja u dolinu svakidašnjega svjedočenja. Kada vidiš umor u mojoj duši, osvježi me mirom i ispunjenom šutnjom, jačajući u meni ljubav prema Crkvi. Dok zazivam tvoju dobrotu i prateći pogled naše nebeske Majke, najvjernije učenice tvoga Sina, usrdno uzdižem hvalu i žarko molim da me razveseliš plodovima rasta u vjeri povjerenih mi učenika i štićenika. Amen.


Egipat: Nakon 1600 godina,
kršćani prvi put bez nedjeljne mise.


Prvi put u posljednjih 1600 godina koptski kršćani u mjestu Minya (Gornji Egipat) nisu proslavili nedjeljnu večernju Svetu misu, dok je ona jutarnja, zbog izrazito napete situacije, bila vrlo kratka. U organiziranoj kampanji zastrašivanja kršćana, islamski su ekstremisti u posljednjih nekoliko dana uništili gotovo 60 kršćanskih objekata u Egiptu, o čemu je izvijestio i Bitno.net.
-Uništavanja kršćanskih crkava je neprihvatljivo. Obnova zemlje mora započeti poštivanjem ljudske osobe, uzajamnim poštivanjem svih religija, te uvažavanjem vjerske slobode. Božja zapovijed ljubavi prema bližnjemu mora vrijediti za svakoga – i muslimana i kršćanina – izjavio je za Radio Vatikan kardinal Sandri, te naglasio kako religija ne smije služiti kao opravdanje za nasilje.

Iranac je osuđen pod optužbom da je počinio ‘zločin protiv državne sigurnosti’. Prema sudskom spisu, kako prenosi Hina, optuženi Mohammed Hadi Bordbar priznao je da je razdijelio 12.000 Biblija džepnog formata. On je nakon krštenja sudjelovao s drugim kršćanima u molitvi u svome stanu, čime je prekršio iranski zakon. Policija je u njegovu stanu u prosincu 2012. zaplijenila 6.000 Biblija i drugih kršćanskih publikacija.
Sličan se događaj zbio i u mjestu Robat-Karim južno od Teherana. Ondje je sud osudio jednog kršćanina na godinu dana zatvora i dvije godine progonstva zbog ‘evangelizacijske djelatnosti i dijeljenja Biblija’ kao i zbog ‘oporbe protiv režima Islamske Republike Irana’. U obrazloženju presude navedeno je kako je optuženi kriv ‘jer je u svome domu organizirao molitvene skupove i među mladima širio neobuzdanost i dvojbu u načela islama’. Kršćanske udruge za zaštitu ljudskih prava smatraju da u Iranu raste pritisak na ljude koji su prešli s islama na kršćanstvo. Mnoge crkve u međuvremenu su zatvorene, jer državne vlasti smatraju da je zainteresiranost mladih Iranaca za kršćanstvo opasno, tvrde nevladine udruge ‘Barnabin tim’ i ‘Kršćanska solidarnost u svijetu.

Molitva za kišuBože, stvoritelju života i uzdržavatelju svega što postoji!
Obraćamo ti se u našoj nevolji i usrdno te molimo da nam podariš spasonosnu kišu i tako providiš za kruh naš svagdanji.
Ljubitelju života, ti si nam povjerio ovu zemlju da je brižno obrađujemo i čuvamo kao životni prostor za cijelo čovječanstvo i za sve generacije do kraja vremena.
Oprosti što svojim neodgovornim i sebičnim ponašanjem narušavamo ravnotežu prirode koju si ti podario.
Pomozi da se u tome popravimo te da u svemu što nam daješ uvijek prepoznajemo tvoj govor. Amen.


MOLIMO ZA KIŠU, ROSU S NEBA- SUŠA PRIJETI


Dragi Bože, molim te da ne trošimo vrijeme iscrpljujući se u tome gdje smo različiti,  već u nama budi glad da vidimo sličnosti, napose  da molimo jedni za druge. Daj  da umiremo jedni za druge, i ne daj nam niti mrvicu manje hrabrosti od toga.

Mudri Isuse, daj da znamo cijeniti svu svoju baštinu, osobnu, društvenu, nacionalnu i globalnu, splet njihovih  povijesti da izvodimo  pouke iz svakoga njezina razdoblja da rastemo, da širimo blagostanje i blagost, da nismo zazidani zarobljeni robovskim vremenima u kojima smo se rodili, nego da budemo rođeni jedni za druge, za uvijek za Tebe koji si nas za takvu slobodu stvorio i  oslobodio  po Izlasku Tvoga  Otkupljenja.

Naš učitelju,  ujedinjuj nas u istini našeg bratstva, sestrinstva, osobito
pouči sve koji imaju više moći svih vrsta, a nazivlju se tvojima, da su tvoji po žrtvi za malene, pouči nas sve što znači tvoj čin prevrtanja stolova u vanjskom trijemu Hrama i pouci da je  dati caru carevo, a Bogu Božje.

Mili Bože, svrni oči na ovu svoju zemlju koja iako bogata, a ne može hraniti svoje ljude, i još jednom oni moraju ići negdje. Svi su siti riječi, nitko da se primi djela. Daj nam da si damo budućnost. Amen.


Akcija MIVA Hrvatska - (Dobrovoljni prilog)"Moj dar slavi Boga za svaki sretno prijeđeni kilometar"

Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj četvrtu godinu zaredom organizira akciju MIVA Hrvatska (Misijska vozila), na nedjelju sv. Kristofora, 21. srpnja. Geslo akcije je "Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre".

MIVA (Missions-Verkehrs-Arbeitsgemeinschaft) ima dugu tradiciju. Nastala je 22. ožujka 1927. godine u Kölnu, a temelje joj je postavio o. Paul Schulte. Njegov najbolji prijatelj o. Otto Fuhrmann bio je misionar, umro je od malarije u Namibiji. Cijeli tjedan su ga vozili i nosili na ramenima do bolnice. Stigli su prekasno. Smrt prijatelja Fuhrmanna jako je pogodila o. Paula Schultea te je po Europi počeo prikupljati novac za kupnju misijskih vozila. Danas ta akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Želja je da župnici, ako mogu, organiziraju blagoslov automobila svojih župljana iza svetih misa na dan Svetog Kristofora. Prikupljena sredstva bit će namijenjena misionarima za kupnju prijeko potrebnih vozila.

Akcija MIVA (Misijska vozila) – ''Moj dar slavi Boga za svaki sretno prijeđeni kilometar'' svake godine nas podsjeća na lijepe trenutke provedene na cesti i na sva naša sretna putovanja. Istodobno nas potiče na solidarnost s onima koji će, po našem daru misijskog vozila, spasiti živote i vratiti zdravlje bolesnima, koji će siromašnima omogućiti pristup školi, koji će doći do vjernika koji ih željno čekaju, koji će im dovesti i potrebnog materijala za gradnju crkve, za gradnju škola i ambulanti. Da bi naši misionari došli do svojih ljudi i naviještali Isusa, da bi im pomogli u svakom pogledu, ponekad moraju prijeći i stotine kilometara po cestama koje su sve drugo nego ceste.

Nedjelja sv. Kristofora nas svake godine u srpnju okuplja na zajedničku molitvu, da nas nebeski Otac, po zagovoru sv. Kristofora, čuva na našim putovima života. Vozači, kao i svi drugi sudionici prometa, tim povodom imamo priliku dati svoj dar za sretno prijeđene kilometre. Koliko je moćan taj dar i kako uistinu rješava velike brige naših misionara u dalekim krajevima svijeta, svjedoče vozila koja su rezultat akcije MIVA.

POZIVAM VOZAČE I PUTNIKE U ŽUPI DA NABAVE MOLITVENIK
za putovanje (KOD ŽUPNIKA) i time pomognu ovu akciju.Molitva ‘Vjerovanja’ Jorgea Maria BergogliaPosljednje poglavlje knjige „Papa Franjo“ naslovljen je „Život „prostrijeljen“ pogledom Božje ljubavi“ i donosi njegovu osobnu ispovijest vjere napisanu „u trenutku snažnoga duhovnog života“, malo prije nego što je zaređen za svećenika. U nastavku donosimo ulomak iz spomenute knjige. Riječ je o Vjerovanju koje je Jorge Mario Bergoglio napisao uoči svoga ređenja 1969. godine i koje oslikavaju njegovu duhovnost:

“Želim vjerovati u Boga Oca, koji me ljubi kao sina, i u Isusa, Gospodina, koji je ulio svoga Duha u moj život da bih se mogao smiješiti i da bi me tako nosio prema kraljevstvu vječnoga života.
Vjerujem u svoju povijest, koja je pošla od pogleda ljubavi Božje te me toga proljetnoga dana, 21. rujna, ponijela da ga susretnem i da me pozove da ga slijedim.
Vjerujem u svoju bol, neplodnu zbog sebičnosti u koju se sklanjam. Vjerujem u bijedu svoje duše koja očekuje progutati da ne daje…
Vjerujem da su drugi dobri i da ih imam ljubiti bez straha ali i da ih ne izdamo tražeći nekakvu svoju sigurnost.
Vjerujem u redovnički život. Vjerujem da želim mnogo ljubiti. Vjerujem u svakodnevno, teško umiranje koje izbjegavam, ali ono mi se smiješi i poziva me da ga prihvatim.
Vjerujem u Božju strpljivost koja prihvaća i dobra je kao ljetna noć.
Vjerujem da je tata u nebu zajedno s Gospodinom. Vjerujem da je i pater Duarte također tamo i moli za moje svećeništvo. (*to je svećenik koji ga je ispovjedio 21. rujna).
Vjerujem u Mariju, moju majku koja me ljubi i koja me ne će ostaviti sama. Očekujem iznenađenje svakoga dana kad se ostvaruje ljubav, snaga, izdaja i grijeh što će me pratiti sve do konačnoga susreta s onim divotnim licem za koje ne znam kakvo je i koje stalno izbjegava, ali koje želim upoznati i ljubiti. Amen.”


Nadbiskupski duhovni stol oglasio se 28. lipnja priopćenjem povodom napisa objavljenog u dnevniku „Jutarnji list”.
Priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola prenosimo u cijelosti:„Jutarnji list” od 26. lipnja 2013., odnosno novinar Goran Penić, grubo je prekršio temeljna pravila novinarske struke, a ponajprije načelo istinitosti. U tiskanome izdanju na naslovnicu je stavio fotografiju zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, i naslov, podijeljen u dva dijela. Najprije se u njemu kaže: „Bozanić podijelio detaljne upute za vjernike”, da bi se zatim sugerirale i Kardinalove riječi, odnosno naslov nekih uputa: „Moj naputak za borbu svih protiv vlasti”. Članak se nalazi na 2. i 3. stranici tih novina. Jasno treba reći da Kardinal nije slao nikakve naputke niti elektroničku poštu takve vrste. Dakle, radi se o čistoj izmišljotini. Ne ulazeći u izabrane navode koje se tiču same teme rasprave o nametnutome obliku zdravstvenoga odgoja u školama i o njegovu Četvrtom modulu (o čemu je Crkva zadnjih mjeseci javno i jasno iznijela svoja stajališta), a na koju su pozvani svi koji žele o tome raspravljati, ističemo da se pod ime kardinala Bozanića i Zagrebačke nadbiskupije stavljaju rečenice koje ne navode stvarne izjave Kardinala i Zagrebačke nadbiskupije.

U novinarskim su prilozima spojeni: neznanje, laž i zlonamjernost. Neznanje se očituje u netočnostima glede ustrojstva, međusobnih odnosa pojedinih crkvenih institucija, tijela i služba, kao i djelovanja Crkve, što govori o niskoj razini upućenosti i stručnosti te kakvoće medija koji ima takve djelatnike i objavljuje takve priloge. Na neznanje se ovdje prilijepila laž, vidljiva u tvrdnjama koje nemaju nikakva utemeljenja u stvarnosti. Kako drugačije protumačiti da se kardinalu Bozaniću pripisuje neko djelo koje niti u tragovima nije izvedivo iz podastrtih podataka. Uostalom, temeljno je pitanje radi čega se nešto iskrivljuje te se takvo, prožeto neistinama, predstavlja s tolikim nabojem da zavrjeđuje stavljanje na naslovnicu.

Tu se smješta i treći dio umijeća takvoga novinarskog zanata – zlonamjernost. Očito je da zagrižene protivnike Katoličke Crkve smeta što su se državljani Republike Hrvatske uključili u javnu raspravu o ključnim pitanjima za položaj i život hrvatskih obitelji i što ne žele skupo stečene demokratske slobode prepustiti nositeljima razarajućih ideologija i totalitarizama, a najviše komunističkoga jednoumlja.
Dan nakon Dana državnosti u „Jutarnjemu listu” nema priloga o onome što je kardinal Bozanić govorio u svojoj homiliji u euharistijskome slavlju koje je predvodio u crkvi sv. Marka u Zagrebu. Umjesto toga, dobili smo izmišljotinu koja vrijeđa inteligenciju hrvatskoga čovjeka i pokazuje najveću bijedu novinarstva.

(ika/bitno.net)Nebeski Žalbeno

Upoznajte papu Franju (za 4 minute)

London Times je prije izvjesnog vremena objavio ovu vijest:- Danas žalimo odlazak voljenog prijatelja Zdravog Razuma koji je bio sa nama mnoge godine. Niko ne zna točno koliko je bio star s obzirom da je njegova krštenica davno zagubljena u birokratskoj crvenoj traci. On će biti zapamćen po tome što se držao dragocjenih lekcija: Znati kad se skloniti sa kiše, - Zašto ko rano rani dvije sreće grabi, - Život nije uvijek fer, - Možda sam ja kriv...

Zdrav Razum je živio po jednostavnim ekonomskim pravilima: Ne troši više nego što zarađuješ i oprobanim strategijama Odrasli, ne djeca, vode stvari.
Njegovo zdravlje je počelo naglo propadati kada su uvedene dobro zamišljene, ali teške regulative.
Izvještaji o: 6-godišnjem dječaku optuženom za seksualno uznemiravanje zato što je poljubio djevojčicu, o Učitelju koji je otpušten, jer je kaznio neodgojenog učenika su samo pogoršali njegovo stanje.
Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kad su roditelji napali nastavnike, jer rade posao koji su oni propustili uraditi u discipliniranju njihove neodgojene djece.
Propao je još više kad su škole morale dobiti roditeljski pristanak da bi djeci dali losion za sunčanje ili aspirin, ali nisu smjeli da obavijeste roditelje ako je učenica trudna i želi abortirati. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis, a kriminalci počeli dobivati bolji tretman od svojih žrtava.
Zdrav Razum je prebijen otkad niste mogli braniti se od provalnika u vlastitom stanu i provalnik vas je mogao tužiti za napad.
Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kad je jedna žena propustila shvatiti da je kava koja se puši vruća, prosula je u krilo i odmah dobila ogromnu nadoknadu.
Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja Istine i Povjerenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike.
Iza njega ostaju njegova 4 polubrata: Znam svoja prava, - Hoću odmah,
-Neko drugi je kriv i -Ja sam žrtva.

Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih,
jer je vrlo malo njih shvatilo da je otišao.
Ako ga se vi još sjećate, proslijedite ovu vijest,
ako ne, pridružite se većini i ne radite ništa...


.. i područja i događaji i ljudi i svakodnevne situacije.Općina Sveti Đurđ je prema rezultatima lokalnih izbora dobila novu vlast. Tako u mandatnom razdoblju od 2013. do 2017. godine dužnosti u općinskoj upravi nakon konstituirajuće sjednice općinskog vijeća u utorak obnašaju sljedeći dužnosnici: Josip Jany- načelnik, Zlatko Sinković -zamjenik načelnika, Zoran Kunić - predsjednik općinskog vijeća a ostali vijećnici su: Davor Kraljić, Damir Grgec, Dražen Turek, Drago Pokos, Mladen Sačer, Denis Štefanec, Mirela Međimorec, Zlatko Gizdavec, Šoš Renato, Namensik Neno i Kovaček Stjepan.

Želimo uputiti zahvalu vlasti (prof. Lazar Marijanu i članovima dosadašnjeg Općinskog vijeća )koja nas je do sada vodila i djelatnicima naše općine, a tiče se svih dobara koja je davala za župu i njezine vjernike. Suradnja tijekom nedjeljnih i svetačkih euharistijskih slavlja bila je na vrhuncu, te se nadamo da će i tako ostati.

Kao župnik priželjkujem da s te pozicije gradimo zajedništvo i s nositeljima nove vlasti. Budući da su novi nositelji vlasti i župljani naše župe, nadamo se da će ista preuzeti sve obaveze kao i prijašnja vlast. Izbori su za nama pa moramo svi zajedno dalje raditi za opće dobro i sve ostalo za ove ljude koji su nam povjereni. Bože pomozi!


TE DEUM – Misa ZAHVALNICA za kraj školske godineZahvaljujući Bogu za proteklu školsku godinu i za sve darove koje primismo kroz sve ovo vrijeme, prisjećamo se i 20 godina škole u Svetom Đurđu (1993. - 2013). Lijepa je to obljetnica u povijesti suvremene države Hrvatske. Dana 13. 4. 1993. u Svetom Đurđu bila je otvorena nova osmogodišnja škola. Od tog trenutka, ne samo da su naša djeca u školskim prostorima stjecala znanja iz raznih predmeta za život svagdanji, već i nešto više. Spomenuo bih se činjenice da s tim datumom u prostore škole ulaze svećenici, vjeroučitelji i vjeronauk. Kroz dvadeset godina naša djeca sustavno uče i to što je dio baštine Hrvata. Do tada je učenje vjere i čitanje Evanđelja u školskim prostorima bilo čak i zakonom zabranjeno. Danas zahvaljujem svim vjeroučiteljima koji su zdušno raditi taj posao. Hvala i svim roditeljima koji su djecu upisali na vjeronauk. Nadasve, hvala dragom Bogu koji je dao mogućnost da se u nebrojnim satima vjeronauka upravo govori o njemu.
Sadašnjem ravnatelju Mariu Bonteku, svim učiteljima, vjeroučiteljima i drugom radnom osoblju želim i nadalje uspjeh u radu te da njeguju zajedništvo vjere, da proučavaju taj bogati rudnik baštine našega naroda, da i sami rastu u vjeri i spoznanju Boga kroz sve znanstvene discipline u ovoj školi i u predmetu vjeronauka. Daj Bože, da na dobro svih nas i djelatnika ove škole, dalje raste i cvjeta zajedništvo i duh ljudskosti.

Mudro je jednom zapisao bl. Alojzije Stepinac: „Pazite da ostavite sinu za baštinu vjeru! Što mu koriste milijuni ako izgubi vjeru! Naprotiv, ako mu ništa drugo ne ostavite nego samo vjeru bit će sretan!“ Ima li veće radosti za jednog roditelja, kao i za učitelja, nego kada vidi nasmijano i zadovoljno, bezbrižno, sretno lice djeteta? Zato sa spomenutim bl. Kardinalom: „I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti čitavom svijetu: ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju očevi vaši ispovijedaju već 1300 godina.“

POPIS VJEROUČITELJA:
SRPAK MELITA, MILEC SAŠA JOSIP, ULDRIJAN DANIJEL, JAPEC ORLOVIĆ BRANKA, MIKULIĆ STJEPAN, BABIĆ KRISTINA, ŠMIC ĐURĐICA, SINKOVIĆ MONIKA, KEMEC DUBRAVKA, ŠPOLJARIĆ KRISTINA, RAJH DARKO, HORVAT MARIJA, MEĐIMOREC MIRELA, CAR GORAN. Vlč V. Stolnik i ja, jedno vrijemo predavali smo i bili prisutni kao župnici u toj školi.


Kada je neka stara žena umrla, na odjelu za liječenje bolesti povezanih sa starenjem u malom mjestu nedaleko Dundee, bolnica u Škotskoj, svi su bili sigurni da iza sebe nije ostavila ništa vrijedno. Kasnije, kada su medicinske sestre pregledavale njeno nasljeđe, našle su ovu pjesmu. Jedna od njih je kopiju pjesme uzela i odnijela sa sobom u Irsku. Jedino naslijeđe koje je ova starica ostavila za potomke, je bila objavljena u izdanju Božićne vijesti u Sj. Irskoj.
(News Magazin Sjeverna Irska Udruga za mentalno zdravlje).


 Ogorčena starica!

 

1. Što vidite sestre? Što vidite?
Što si mislite, kada me pogledate?
Ogorčena starica, ne previše pametna,
nesigurnih navika, sa sanjivim očima  
i pogledom u   daljinu.

2. Starica, koja ispljune hranu i ne
odgovara, kada joj glasno    
prigovarate, 'Dajte no, potrudite se
malo!' Starica, za koju mislite, da
ne opaža stvari, koje napravite.
3. Starica, koja vam protiv svoje volje
ili nježno dozvoli, da radite što
hoćete, da ju kupate i hranite, sam
da mine dugi dan? Jel to ono što ste  
mislili, jel to ono što vidite?

4. Otvorite oči sestre, jer ono što
vidite nisam ja! Reći ću vam tko sam  
ja, što ovdje sjedim tako mirno.
5. Ja sam desetogodišnja djevojčica,
koja ima oca i majku, braću i sestre,
koji ljube jedni drugoga.

6. Ja sam šesnaestogodišnja djevojčica,
sa krilima na nogama, koja sanja,
da će uskoro sresti svoga dragoga.
7. Ja sam nevjesta pri dvadesetim,
moje srce poskakuje, kada dajem  
zakletvu, koja me veže do kraja života.

8. Sada ih imam dvadeset i pet, imam  
svoju djecu koja trebaju moje
vodstvo, imam siguran i sretan dom.
9. Sada sam žena pri tridesetim, djeca   
brzo rastu, među sobom smo  
povezani vezama, koje bi morale   
trajati vječno.

 

 

 10. Kada ih imam četrdeset, moji su sinovi
odrasli i daleko, ali na mojoj strani stoji
muž, koji pazi, da ne žalujem.

11. Pri petdesetim oko mojih nogu iznova se
igraju djeca, opet  upoznajem djecu dragih
osoba i sebe.
12. Iznad mene tamni oblaci, moj muž je  
mrtav. Kada se zagledam u
budućnost, sva se naježim.

13. Moja djeca su predaleko, imaju
svoju djecu, mislim na sva protekla
ljeta i ljubav koju sam upoznala.
14. Sada sam stara žena. Kako okrutna je
priroda! Starost je šala, koja iz   
čovjeka napravi budalu.

15. Tijelo usahne, privlačnost i moć  
nestanu. Tamo gdje sam nekada
imala  srce, sada je samo kamen.
16. No unutar ove stare ruševine, još   
uvijek živi djevojčica. Moje izmučeno  
srce još uvijek zna kipjeti od emocija.

17. Sjećam se veselih i tužnih dana. U  
mislima uvijek iznova ljubim i  
proživaljavam život.
18. Mislim na sve te godine, da su prebrzo
prošle, i prihvaćam da ništa ne traje vječno.
19. Zato ljudi, otvorite oči, otvorite oči i pogledajte! Pred vama nije ogorčena starica, pred vama sam JA!! Zapamtite ovu pjesmu, kada sljedeći put sretnete stariju osobu i na nju se možda otresete, ne pogledavši u njenu mladu dušu.

         SVI ĆEMO BITI JEDNOG
    DANA NA NJENOM MJESTU
Djelitelj „Svete potvrde“ je biskup.
Biskup može poslati svog delegata da umjesto njega podijeli taj isti sakrament.Pozdravni govor krizmanika, 25.5.2013. Sveti Đurđ.Hvaljen Isus i Marija prečasni Antune Perčiću,

Došao je i naš dan. Dan kada ćemo konačno u potpunosti primiti Duha Svetoga. Ispunjena srca radošću i veseljem pozdravljam Vas u ime 35 krizmanika iz župe Svetog Jurja koji u velikom iščekivanju žele primiti taj sveti sakrament.
b Pozdravljam Vas u ime krizmanika i cijele župne zajednice koja nas je pripremala da sa sigurnošću možemo primiti neizbrisivi pečat dara Duha Svetoga. Još od samoga krštenja i obećanja naših roditelja i kumova počela je naša priprema za primanje sakramenta Svete Potvrde. Od tada do danas prošlo je nešto godina, dovoljno da postanemo zreliji i budemo spremni širiti Radosnu vijest. Ponekad je bilo možda teško i naporno, ali Isus Krist je uvijek bio uz nas i pomogao nam. I evo, sad smo spremni da nam Gospodin u sakramentu Svete Potvrde udjeli Duha Svetoga.
Danas je naša najveća želja da zajedno s nama molite za darove Duha Svetoga koji će naš pratiti ostatak našeg života. Samo pomoću njih možemo biti dostojni i sveti članovi Crkve i tako joj biti u službi. Hvala Višnjem Ocu što je poslao Vas da budete jedan od naših pratioca na tom putu.
Također se nadamo se da ćemo u Vašim današnjim riječima pronaći životnu pouku i da će ona doprijeti do svakog od nas.
Kao mali znak naše dobrodošlice vama, darujemo Vam ovo cvijeće i košaricu dobročinstava, znak rascvale ljubavi i vesele mladosti, znak naše odanosti Vama, i svetoj Crkvi! Dobro nam došli!

Primi pečat dara Duha Svetoga. Amen.
Molite se Bogu, posvetite se Duhu Svetome i živite Božje zapovijediMolitva Duhu Svetom-Bože, molim Te za MUDROST. Ona neka mi pomogne da u tvome stvorenju i u Tvojoj Riječi prepoznam tragove tvoje svemoći i ljepote.
-Gospodine, molim Te za dar RAZUMA. On neka mi pomogne da tvoju istinu dublje shvatim i tvoju riječ bolje razumijem.
-Daj mi, molim Te dar SAVJETA. On neka mi pomogne lakše osjećati što ti od mene želiš i očekuješ.
-Daj mi, Gospodine, dar JAKOSTI. Ojačaj me i daj mi snage da prihvatim žrtvu koju budeš od mene tražio i da mi snagu kako bih mogao pomoći braći.
-Daj mi, Gospodine, dar ZNANJA. Daj mi toga dara da dublje prodrem u Tvoja otajstva, da se ne zatvorim novim spoznajama i da spoznam što je zabluda.
-Daj mi, Gospodine, dar POBOŽNOSTI. Neka mi on pomogne predati se tebi bez pridržaja i stalno biti u Tvojoj blizini.
-Daj mi, Gospodine, dar STRAHA BOŽJEGA. Daj da mi on bude snaga koja će mi pomoći da se nikad ne naviknem na grijeh.

DUHOVSKI PONEDJELJAK (“Trojački pondeljek”)
Na Duhovski ponedjeljak, na početku Duhovske osmine, Crkva slavi blagdan Marije – Majke Crkve. Marije je majka i vjernika i svih pastira, to jest cijele Crkve.”

Svećenik je uvijek kriv!…- Ako propovijeda koju minutu više, onda je brbljavac
- Ako za vrijeme propovijedi govori glasno, onda viče.
- Ako ne govori glasno, onda se ništa ne razumje.
- Ako ima vlastiti auto, onda je svjetovan i kapitalist.
- Ako nema vlastiti auto, onda nije suvremen.
- Ako obilazi svoje vjernike izvan župe, onda je skitnica.
- Ako često obilazi obitelji, onda ga nema nikad kod kuće.
- Ako ostaje u kući, onda nikad ne obilazi obitelji.
- Ako govori o milostinji i nešto traži, onda samo misli na novac i kako doći do njega.
- Ako ne organizira slavlja, izlete, susrete, onda u župi nema života.
- Ako ispovijeda polako, onda ne zna nikako završiti.
- Ako ispovijeda brzo, onda ne zna slušati.
- Ako Svetu Misu započinje točno na vrijeme, onda mu sat ide naprijed.
- Ako malo kasni, onda uvijek gubi vrijeme.
- Ako uređuje crkvu, onda samo beskorisno baca novac.
- Ako ne uređuje crkvu, onda sve zapušta i sve će propasti.
- Ako sam razgovara s jednom ženom, onda se tu nešto krije.
- Ako sam razgovara s jednim muškarcem, onda… opa, eto ti ga na.
- Ako moli u crkvi, onda nije čovjek od akcije.
- Ako ne moli u crkvi, onda nije čovjek Božji.
- Ako se zanima za druge, onda gura nos tamo gdje mu nije mjesto.
- Ako se ne zanima za druge, onda je sebičan.
- Ako govori o pravdi, onda se bavi politikom.
- Ako se trudi biti razborit, onda je desničar.
- Ako ima hrabrosti, onda je ljevičar.
- Ako je mlad, onda nema iskustva.
- Ako je star, onda je izvan vremena.
-Ako svećenik umre, nema nikoga tko bi ga zamijenio.


Važno je poznavati sebe i a važnije svog pastira …Bio jednom shakespearovski glumac, posvuda poznat po svome načinu čitanja i recitiranja klasika. Uvijek bi završavao svoju predstavu dramatičnim čitanjem Psalma 23.
Svake noći, bez iznimke, kad bi glumac započinjao recitaciju „Gospodin je pastir moj, ni u čem ja ne oskudijevam“ mnoštvo bi ga pozorno slušalo. A onda, na završetku psalma, podigli bi se gromoglasno aplaudirajući, zahvalni za glumčevu nevjerojatnu sposobnost da oživi stihove ovog psalma.

Ali jedne večeri, neposredno prije nego što je glumac započeo svoju uobičajenu recitaciju Psalma 23, iz publike progovori jedan mladić: „Gospodine, što mislite o tome da ja večeras recitiram Psalam 23?“ Glumac je ustuknuo pred ovim neobičnim zahtjevom, ali je dopustio mladiću da dođe i stane na sredinu pozornice kako bi recitirao psalam, uvjeren da se sposobnost neiskusnog mladića ne može usporediti s njegovim talentom. Mladić je nježnim glasom započeo recitirati riječi psalma. Kad je završio, nije bilo aplauza. Nije bilo ovacija publike kao prethodnih večeri. Jedino što se čulo bio je zvuk plakanja. Publika je bila toliko dirnuta mladićevom recitacijom da je svako oko bilo puno suza. Začuđen onim što je čuo, glumac reče mladiću: „Ne razumijem. Godinama sam recitirao Psalam 23. Imam životno iskustvo i praksu, ali nikad nisam uspio dirnuti publiku kao što si ti večeras učinio. Otkrij mi svoju tajnu?“ Mladić ponizno odgovori: „Pa, gospodine, Vi znate psalam... Ali ja poznajem Pastira.“


VjeraLijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino, da bi vazda sretna bila!...

Teci Dravo, Savo teci, Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,Da svoj narod Hrvat ljubiU godini vjere, ovo uskrsno vrijeme nudi nam apostole koji se navikavaju prihvatiti Uskrsloga i takav način života.

Zato vas pozivam dragi prijatelji da u sebi pobudite vjeru u uskrsloga Božjeg sina. Pozivam tebe narode hrvatski, i poručujem: ne dozvolimo da se sasijeku vjerski korijeni na ovom tlu europske obale, kao ni da se uništi ljubav prema domovini koja je temelj hrvatskog identiteta.
Dan danas Krist stoji na tom tlu, na toj obali, zove nas na doručak i hrani nas. Uskrsno vrijeme neka nam bude kao poticaj na odabir ''pristati biti nitko, biti prah ili prihvatiti vjeru da postoji identitet''. U zreloj životnoj dobi susretnimo se s pitanjem o smislu života koje muči svakog obrazovanog čovjeka.

Vjernik i izbori za Europski parlament.U nedjelju 14. travnja održat će se izbori za članove Europskog parlamenta.
Ulazak u punopravno članstvo Europske Unije ima, osim onih pozitivnih, i negativne strane. U Europskom je parlamentu vrlo jak radikalno liberalni lobi koji radi direktno protiv općeljudskih i kršćanskih vrijednosti. Znanstveno neutemeljen i ideološki obojen zdravstveni/spolni odgoj, homoseksualni brakovi, posvajanje djece od homoseksualnih parova, eutanazija, promocija pobačaja – samo su neki od pritisaka koji dolaze iz europskih institucija prema Hrvatskoj.
Zbog toga je iznimno važno da nas u Europskom parlamentu zastupaju osobe koje su u svom dosadašnjem obiteljskom, profesionalnom i društvenom životu pokazale vjerodostojno i uspješno zalaganje za one vrijednosti, kršćanske i općeljudske, koje temeljno određuju hrvatski narod.
Stoga Vam udruga Glas roditelja za djecu – GROZD preporuča listu stranke Hrast koja se nalazi na glasačkom listiću pod brojem 10, jer se osobe s te liste zalažu upravo za iste vrijednosti kao i naša udruga:

1. Ladislav Ilčić, prof. predsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD
2. Krešimir Miletić, univ.spec.act.soc. - voditelj građ. inicijative „I ja sam bio embrij“ vezane uz umjetnu oplodnju.
3. Doc. dr. Ivan Poljaković - suspendiran zbog razotkrivanja rodne ideologije
4. Prof. dr. sc. Ivica Grković - prodekan medicinskog fakulteta u Splitu, autor izjave znanstvenika vezane za zdravstveni odgoj (G. Koncila od 10.3.2013.)
5. Hrvoje Hitrec, prof. -hrvatski književnik (Smogovci, Kolarevi…)
6. Prof. dr. sc. Marcela Šperanda – sveuč. Prof. iz Osijeka, majka 7.ero djece
7. Prof. Kuzma Kovačić, akad. kipar - autor Oltara domovine, kovanice kune
8. Pero Vučica, oec., viši sport. trener - poznati košarkaš i trener iz Splita
9. Carla Konta, mag. hist. - mlada znanstvenica iz Rijeke
10. Jelena Čorić-Mudrovčić, prof. - vjeroučiteljica, žrtva neutemeljenih optužbi homoseksualnih udruga

Već ako ćete samo vi glasati za Hrast, moći ćemo reći da Hrast raste (na prošlim je izborima dobio 30.000 glasova).. Ako kažete svojoj mami, tati, bratu, sestri, prijateljima da i oni glasuju za Hrast, onda će Hrast ući u Europski parlament i bit će to početak značajnih promjena na hrvatskoj političkoj sceni!


'Sekte i gurui prodiru u hrvatske institucije'Prigodom uskrsnog slavlja, mediji nam javljaju kako mnoge Sekte i gurui prodiru u hrvatske institucije, ugrožavajući kako demokraciju tako i zdravlje građana. Ti se pokreti infiltriraju u područja zdravstva, znanosti, obrazovanja i politike, izjavila je Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima i članica Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektaštvu, za list La Libre Belgique. Članak Stephanie du Bois o opasnostima sekti u Hrvatskoj kao budućoj novoj članici EU-a prenosimo djelomično.

Prisutnost sekti u našoj zemlji seže u osamdesete godine kada se pojavljuju male skupine koje se pozivaju na nove filozofije, terapije i religije. 'Komunistički režim represijom se odnosio spram praksi iz alternativne medicine. Situacija se promijenila dolaskom demokratskog sustava'. Čini se da sve više i više građana i odgovornih u javnom sektoru vjeruje u navodne dobrobiti tih tehnika.
'Opasnosti (tih tehnika) su skoro posve nepoznate unatoč upozorenjima Vijeća Europe i međunarodnih organizacija koje dobro poznaju rizike kojima su prije svega izloženi najugroženiji pojedinci u društvu'.
Pristaše tih pseudoterapija uspijevaju uvjeriti sve više i više ljudi u učinkovitost praksi. Tako marokanski guru Mekki Torabi broji tisuće pristaša. Navodni iscjelitelj uvjerava svoje 'pacijente' da ih lišava boli prenoseći im energiju pet planeta.

Velik je broj onih koji odustaju od terapije koju im je pripisao pravi liječnik da bi usvojili alternativni tretman dovodeći tako u opasnost svoje zdravlje i zdravlje bližnjih. 'Ima jako puno roditelja koji ugrožavaju zdravlje svoje djece pristajući uz pseudoznanstvene teorije.

Pravi problem jest u tome što te skupine financijski podržavaju ministarstva, a povremeno ih brane sveučilišta i određeni liječnici, što osnažuje njihov kredibilitet. Budući da ih se ne može zabraniti bez ograničavanja sloboda izražavanja, te prakse imaju bez daljnjeg pravo postojati. No neprihvatljivo je da im država daje moralno jamstvo i financijsku potporu', tvrdi predsjednica CISK-a.

Kako se naime može razlikovati istinito od lažnog ako država podržava određene štetne udruge i jamči za određene sumnjive prakse? Isto tako, te skupine sve više nastupaju na nacionalnim televizijama u terminima velike gledanosti. Tako se stvorio nesrazmjer između termina dodijeljenih pseudoznanstvenicima i priznatim znanstvenicima, što samo pojačava opću konfuziju. Prikazivanje dokumentarnog filma u kojem se potiče pučanstvo da se ne cijepi izazvalo je negodovanje više liječnika.

Neki urednici na našim televizijama brkaju demokraciju s anarhijom. Urednici programa rijetko pozivaju prave stručnjake u studije. Ali zato su pseudostručnjaci uvijek prisutni', kaže nam Tomislav Babić, glavni direktor za neuroznanost na 'inVentiv Health Clinical' u Maidenheadu u Velikoj Britaniji.

Isus na Maslinskoj goriU životu ćemo prolaziti kroz trenutke teške borbe, ponekad ćemo proživljavati tamu i duboke boli u kojima će nam biti teško prihvatiti volju Božju i bit ćemo u napasti da se obeshrabrimo. Isusovo držanje na Maslinskoj gori primjer je kako trebamo postupiti u takvim trenutcima: trebamo prigrliti volju Božju, bez ikakvih ograničenja i bez ikakvih uvjeta, poistovjetiti se s Božjom voljom kroz ustrajnu molitvu. Iz Maslinskoga vrta Isus nas promatra. Promatra duše i srca u svjetlu božanske mudrosti. Pred njegovim očima nižu se slike svih grijeha ljudi, njegove braće. On jasno vidi sramotno protivljenje mnogih koji preziru velikodušnu žrtvu koju je za njih podnio. Osjeća neizmjernu usamljenost i bol u duši zbog tolikoga prkosa i pomanjkanja osjećaja za Božju ljubav. I mi možemo danas odlučiti da ćemo ovaj trenutak Kristova života, poznat kao prvo žalosno otajstvo iz Gospine krunice, često, možda svakodnevno razmatrati. Osobito bismo ga mogli razmatrati kad nam je volju Božju teže otkriti u zbivanjima čiju sveukupnost možda ne možemo razumjeti. Tada možemo pribjeći strjelovitoj molitvi i reći: »Volo quidquid vis, volo quia vis; hoću što ti hoćeš, hoću jer ti to hoćeš, hoću kako ti to hoćeš, hoću dokle god ti to hoćeš.«

Dječji podsjetnik roditeljima!Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam. Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazujte gdje mi je mjesto. Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagirati na uputu. Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje i tjera me na to da pobjegnem od svake obveze. Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje; pa ću izgubiti vjeru u vas. Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih pokušati doći do još koje "pobjede". Nemojte se previše žalostiti kad kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bih htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili. Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti "velikog lafa". Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba, a mogao bih vas početi doživljavati kao sluge. Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju. To me samo ohrabruje da nastavim. Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate tiho i nasamo. Nemojte o mom ponašanju diskutirati za vrijeme svađe. Ne znam zašto onda slabo čujem, a i nisam sklon suradnji. U redu je da se poduzmu potrebne mjere, ali diskusiju odložite za kasnije. Nemojte da imam osjećaj kako su moje pogreške zapravo grijesi: Moram naučiti griješiti a da se ne osjećam zlim.

Nemojte stalno prigovarati. Ako to budete radili morat ću se početi praviti gluh. Nemojte zahtijevati objašnjenja za moje ponašanje. Ponekad zbilja ne znam zašto sam nešto učinio. Ne precjenjujte moje poštenje. Lako me je zastrašiti pa počnem lagati. Nemojte zaboraviti da volim eksperimentirati. Ja iz toga učim, pa vas molim da budete strpljivi. Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na iskustvu.

Ne obraćajte previše pažnje kad sam lakše bolestan. Mogao bih početi uživati u lošem zdravlju, ako mi to bude donosilo veliku pažnju. Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete, vidjet ćete da ću prestati ispitivati a informacije tražiti negdje drugdje. Nemojte odgovarati na smiješna ili besmislena pitanja. Ako me odbijete, vidjet ćete da samo želim da se bavite sa mnom. Nemojte mi govoriti da ste idealni i nepogrešivi. S takvim je tako teško živjeti. Ne brinite zbog toga što smo malo zajedno. Važno je kako smo zajedno. Nemojte da moja strahovanja postanu vaša tjeskoba. Tada ću se još više uplašiti. Pokažite da ste hrabri.

Nemojte zaboraviti da ne mogu odrasti bez mnogo razumijevanja i podrške; zaslužena pohvala ponekad izostane, ali prijekor nikada. Tretirajte me kao svoje prijatelje, pa ću ja biti vaš. Upamtite: više učim od primjera nego od kritike. I pored svega, mnogo vas volim, volite i vi mene!


JEDNA OD NAJLJEPŠIH IZJAVA NIKOLE TESLE"Radim za budućnost, govorio je, i suvremenici me neće razumjeti, ali jednoga dana prevladat će naučni zakoni prirode čije sam tajne otkrio i sve će se izmijeniti, kao dlanom o dlan, sve će se promijeniti. Nastupit će nova era čovječanske mudrosti, čije će glavne odlike biti razumijevanje vremena, otkriće izvora beskrajne energije i oblikovanje materije po volji naučnika. Ljudska svijest pomjerit će granice života i bit će moguće razgovarati sa dušama umrlih odvojenim od tijela. Ova saznanja dodatno će promijeniti naše shvaćanje o razlici života i smrti".

"Uvjeren sam da je cijeli kozmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u svemiru neka jezgra otkuda mi dobivamo svu snagu, sva nadahnuća, ona nas vječno privlači, ja osjećam njenu moć i vrijednosti koje ona emitira cijelom svemiru i time ga održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu te jezgre, ali znam da postoji i kad hoću da joj pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to SVJETLOST, a kad pokušam da ga shvatim duhovno, onda je to LJEPOTA i SAMILOST.
Onaj koji nosi u sebi tu vjeru osjeća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam osjeća jednim tonom u sveopćoj harmoniji."

Nikola Tesla


Sakrament bolesničkog pomazanja
Gospodin donosi utjehuSakrament sv. Reda - posvećuje za služenje Crkvi

Sakrament Pomirenja daruje nam oproštenjeSakrament - ujedinjuje nas za cijeli životSakrament sv. krizme nam daruje Duha SvetogSakrament krštenja - rođenje na novi život

Vjerujem u život vječni. Amen!


za roditelje Otkrivenje 21,1-4

Vjerujem u uskrsnuće tijela


za roditelje Rimljanima 8,11


Vjerujem u oproštenje grijeha


za roditelje Evanđelje po Luki 15,11-32


Vjerujem u svetu Crkvu katoličkuVjerujem u Duha Svetoga


za roditelje Djela Apostolska 2,1-13


Isus će doći suditi žive i mrtve


za roditelje Evanđelje po Mateju 25,31-46


Isus je sašao nad Pakao i treći dan uskrsnuo od mrtvih


za roditelje Evanđelje po Mateju 28,1-8


Mučen pod Poncijem Pilatom,
raspet, umro i pokopan


za roditelje Evanđelje po Marku 15,33-39

50 godina od početka II Vatikanskog sabora
20-ta obljetnica početka Katoličkog katekizma


U četvrtak 11. listopada papa Benedikt XVI. proglasio je Godinu vjere na 50. obljetnicu početka II. Vatikanskoga sabora koji je započeo 1962. godine i 20. obljetnicu Katoličkoga katekizma koji je kao plod Koncila objavljen istoga nadnevka 1992. godine. Na spomen tih jubileja ove godine započela je u Rimu Sinoda biskupa pod naslovom Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere. Kršćanska vjera prenosi se počevši od prvih svjedoka koji su povjerovali Isusu iz Nazareta i o toj vjeri svjedočili a to su dvanaestorica Isusovih učenika – apostola.
Velika većina vjernika u našoj Varaždinskoj biskupiji i našoj domovini Hrvatskoj vjeru je primila od svojih roditelja, od svojih predaka i tako je katolička vjera postala čvrsta tradicija u našemu narodu već od VII. stoljeća. Još uvijek sjećamo se velike obljetnice 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata kada smo raznim skupovima i hodočašćima utvrđivali svoju vjeru.


Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Godinu vjereU ovoj Godini vjere pozvani smo i kao zajednica,
ali i kao pojedinci razmišljati o svojoj vjeri.
Bogu smo zahvalni za dobre temelje vjere u našem narodu
i u svojim obiteljima, ali ta vjera mora postati
i vjera svakoga od nas pojedinca.Isus je začet po Duhu Svetom i rođen od Marije djevice


za roditelje
Evanđelje po Luki 2,1-20

Isus je spasitelj