Život župe 2012.Božićna priredba u Luki
Raspjevani AnđeliHvala „Raspjevanim Anđelima“ jer su u nedjelju, 16. prosinca 2012. nakon četiri godine postojanja, skupili dovoljno hrabrosti, da svoj rad prikažu pred našim župljanima.
Društveni dom u Luki odabrali su za taj veliki događaj, a naši su ga ljudi vrlo brzo popunili.
Ozarena dječja lica zbog konačnog uspjeha još su dugo nakon završetka priredbe ostala nasmijana.
Prikazali su nam mnoštvo plesa i recitacija, ali i priča nad kojima ni odrasli nisu mogli zadržati suze.
Veliki hvala njima, njihovim mamama na kolačima, Caritasu na slatkišu, svima na ustupljenom prostoru doma u Luki ali i velika hvala ljudima koji su došli i na taj način uživali u otajstvu Božića.


Sveti Nikola darivao djecu
poklon paketima u župnoj crkvi u Svetom Đurđugalerija slika
Naša župa već nekoliko godina za blagdan Sv. Nikole razveseljava i poklon paketima daruje svu djecu s ovog područja.
Tako i ove godine. Teret svega toga podnijeli su djelatnici župnog caritasa, a djevojčice iz Nazaretske skupine, Raspjevani anđeli i mladi tamburaši KUD-a Juraj Lončarić pod vodstvom svojih mentora izveli su pred mnogobrojnom publikom koja je ispunila župnu crkvu odličan program u čast sv. Nikoli.

Ove godine pohodili su nas čak dvojica svetih Nikola i nekoliko krampusa u vrlo zanimljivoj priredbi.
Naša Općina je pak, za tu priliku, osigurala 2000 kn koje je darovala djelatnicima župnog caritasa za poklon pakete.
U iznosu od 4500 kn djelatnici župnog caritasa napravili su 400 paketa te ih podijelili prisutnoj djeci.

Iskrena hvala svima koji su se ovom prilikom radosnih srca priključili našem zajedničkom adventskom hodočašću prema najizvrsnijem daru neizmjerne Božje ljubavi!


Sakupljena hrana
za Caritasovu pučku kuhinjuVolonteri Caritasa naše župe ovaj tjedan sakupljali su hranu za korisnike Caritasove pučke kuhinje u Varaždinu, gdje za najpotrebnije svaki dan pripremi 322 topla obroka.

Tom prigodom sakupljeno je: 3 kg, graha 5 kg, luka 2 kg, zimnice 1 flašica, svinjskog mesa 93 kg, pilećeg mesa 36 kg, kobasica 2 kg, ćurke 2 kg, suhog špeka 2 kg, ulja 30 lit, octa 2 lit, šećera 33 kg, soli 11 kg, tjestenine 24 kg, hajdinske kaše 4 kg, ječmene kaše 1 kg, pšeničnog griza 2 kg, kukuruznog griza 1 kg, riže 23 kg, brašna 35 kg, kečapa 1 kg, paprike mljevane 0,1 kg i vegete 0,4 kg.

mr.sc. Ante Sola ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije zahvalio se na primljenom daru, nesebičnosi i spremnosti na pomoć, te izrazio nadu u daljnju suradnju.
Održan roditeljski sastanak
za roditelje krizmanikaU večernjim satima, 22.11. 2012. održan je roditeljski sastanak za roditelje krizmanika.

Uz župnika i vjeroučitelje, Branke J. Orlović i Gorna Cara bili su prisutni gotovo svi roditelji.
Nakon molitve i pozdravnih riječi župnik je održao roditeljima kratku katehezu o zadaći odgoja adolescenata- sadašnjih krizmanika- onih koji odrastaju te ih povezao da sa odgovornošću koju imaju sami roditelji u zajedništvu sa vjeroučiteljima i župnikom, ove godine vode brigu napose i o svom djetetu kao kandidatu za sakrament svete potvrde.
Iza toga smo se dogovorili oko datuma kojeg ćemo predložiti Biskupiji za održavanje svečanosti podjele sv. Krizme.

Taj datum je 25. svibnja 2012. popodne u 17 h.
Na kraju susreta župnik se osvrnuo na važnost odgovornosti pri biranju firmanih kumova te drugih tehničkih pitanja oko ovog sakramenta kako se ne bi narušio onaj prioritetniji dio sadržaja vezan uz ovaj sakrament.
Predstavljanje krizmanika župskoj zajednici biti na prvu nedjelju došašća 2.12.2012. u 11 h.


PSALAM 126Kad Gospod vraćaše sužnjeve sionske,
bijasmo kao u snu.
Tada nam usta bijahu puna smijeha,
a jezik naš klicanja.
Među poganima tad se govorilo:
"Gospod im učini velika djela."
Velika nam djela učini Gospod!
Zato smo radosni.

Gospode, okreni sudbinu našu
k'o potoke u Negebu!
Oni koji siju sa suzama,
žanju s pjesmom!
Dok su odlazili, išli su plačući
noseći sjeme sjetveno,
a vraćali su se
noseći snoplje svoje.

Pjesma povratnika iz sužanjstva
(Psalam 126,1-6)Sakupljana hrana
za Bogoslovsko sjemeništeGalerija slika
U SUBOTU, 17. 11. skupljali smo hranu za BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE.

Ovaj pothvat poduzeli su sadašnji krizmanici – osmaši zajedno sa traktoristima iz Struge Đuro Benc, iz Sesveta Šantek Zlatko, iz Karlovca Boris Bačani, iz Prilesa i Obrankovca Kos Josip, iz Luke i Komarnice Cmrečnjak Ivo, iz Sv. Đurđa Zvonko Gomaz, iz Hrženice Debelec Ivan.

Hvala njima i darovateljima.

Ako još netko želi darovati može to dati u ponedjeljak ujutro.

Kraj ili početak. Početak ili kraj.Nego, u one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetliti a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba." A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti." "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac."
(Marko 13,24-32)

„Ali sada ovo nije kraj.
Nije čak ni početak kraja.
Ali je možda kraj početka.“

(W. Churchill „Bitka za Britaniju“)


Kraj ili početak. Početak ili kraj.
Imaju li išta zajedničkog osim onoga između?
I je li početak ponekad i kraj, odnosno zar kraj nije ponekad i početak?
Jedan uvijek na početku, a drugi na kraju, tako često znaju i zamijeniti svoja mjesta. Jednako omiljeni i jednako nevoljeni prate nas uistinu od početka pa sve do kraja.
Svi su početci teški naporni, pa i traumatični. Prati ih neizvjesnost, strah, napetost ali i nada, radost i vjera. Kraj zna biti neočekivan, nagao, iznenadan, može biti neželjen, nametnut, tužan, a možemo ga dočekati kao čisti spas, iskupljenje, rješenje svih naših problema.
Neke krajeve, neke završetke donosi sam život. Kraj djetinjstva, mladosti, života. I tu ne možemo ništa, ali u nekim situacijama mi smo baš oni koji nešto dovode do kraja. Školovanje, posao, prijateljstvo, ljubav, pa i sam život. Također je do naše slobodne volje hoće li se, i kada će se, dokrajčiti nepravda, nasilje, rat, mržnja, zlo.
I svi naši početci pomalo sliče na naše krajeve.
Od početka do kraja, od kraja do početka.
Jedno nismo ni priveli kraju, a već smo nešto drugo započeli.
Čovjek tako nepredvidljiv isto tako nepredvidljivim čini i svoje početke i svoje završetke.
Ali početak svih početaka i kraj svih krajeva nije u našim rukama.
Mi toga gospodari nismo iako bismo očajnički to željeli biti.
I u tome leže svi naši problemi.
Njihov početak i njihov kraj.
U 13-om poglavlju Evanđelja po Marku Isus na njegovom početku (1-4) najavljuje razorenje Jeruzalema, govori o početku nevolja (5-13), o velikoj tjeskobi (14-27), govori učenicima neka uče od smokve (28-32) i na koncu naglašava: „Budni budite!“
Isus na svoj poseban način daje učenicima mogućnost uvida u konačna zbivanja, pogled na sam kraj. Bog dobro zna tko smo mi i kakvi smo. Uostalom on je naš Stvoritelj. I zato Bog nastavlja prikrivati velovima tajne našu budućnost iz samo njemu znanih razloga. Ipak Bog je odabrao i odlučio dati nam jedan značajan „brz pogled“ i mi čitajući Sveto Pismo imamo prigodu zaviriti u budućnost. Barem na kratko.
Nama nije prioritet fokusirati se na ono što će se zbivati nego je nama najbitnije usredotočiti se na činjenicu da će Bog kontrolirati situaciju, da će pobijediti i vladati, bez obzira što se u međuvremenu bude događalo.
Zato je dobro što nam je budućnost skrivena, obavijena velom tajne. Tajnovitost je dar koji nas štiti i koji nam dopušta razviti duboku vjeru kroz Božja jamstva. Mi ne znamo što budućnost donosi. Ali zato znamo tko vlada budućnošću.
Hrvatska živi svoj život razapeta između početka i kraja.
Nismo ni započeli, a već su nam predvidjeli kraj.
Kada smo stali na svoje noge onda smo ih sami sebi počeli zaplitati.
Toliko želimo kraj svojim nevoljama, a neprestano stvaramo nove i vraćamo se na početak.
Događaji prethodnih dana i više nego zorno to potvrđuju.
Uzalud sve analize, prognoze, projekcije, uzalud svi ti pusti stratezi, planeri i analitičari, nitko nije mogao decidirano ustvrditi što će se zbivati s generalima. Naravno danas su svi „pametni“ i svi sve „znaju“ zašto su se stvari odvijale kako su se odvijale.
Božji planovi, putovi Božji, nama su skriveni. Bog čini sve po svoju dok bismo ga mi rado poučili neka radi po našu. Ali to kod Boga ne vrijedi. Ako se čovjek prepusti Božjoj volji, a generali su to učinili, onda može biti miran za svoju budućnost. Zato su oni bili mirni, a mi smo bili iznenađeni i zatečeni.
Jedino oni koji su se utekli molitvi i vjeri, živjeli su u nadi da će Božja volja ovaj put biti sukladna našim željama. Mi ne znamo je li Bog uslišao naše vapaje i zašto je odlučio dati nam prigodu za neki novi početak. I nije nama to ni znati.
Nama je vjerovati.
U ovim moralno izazovnim vremenima, kada su toliki izvarani i osiromašeni financijskim prevarama, kada se moralni autoriteti razotkrivaju kao najobičniji prevaranti, kada se laž u politici čini nečim najnormalnijim i čak poželjnim, kada oni o kojima najviše ovisite – obično vas najviše i povrijede – logično je zapitati se čemu i kome vjerovati?
Je li svemu došao kraj?
Ima li šanse za neki novi početak?
I onda Bog povlači potez. Otvara nam novu perspektivu.
I sve prepušta našem srcu, i našoj slobodnoj volji.
I pred nama je odluka. Hoćemo li u Božjem planu vidjeti novi početak ili će po našoj volji ipak svemu doći kraj?
Božja želja je da mi posjedujemo veličanstven početak u Spasenju i veliki završetak u Slavi – i s puno toga između.
To je Božja želja.
Bog sve počinje i Bog sve završava.
Nama je dao slobodnu volju da odredimo što ćemo s onim između.

„Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak.“
BOŽE, HVALA TI!
ALI SADA … KAKO … I KAMO?


I dok su emocije još uvijek uzburkane, i dok srce hoće od radosti van, nije ni malo jednostavno nešto napisati. A kamo li nešto racionalno.
Međutim, pitam se, treba li sada i biti racionalan?
Svjedoci smo kamo nas je taj famozni racio odveo.
Svjedoci smo kako smo od velikih idealista postali još veći pragmatici.
Svjedoci smo kako smo se preko noći jednostavno – razvodnili.
Postali smo neprepoznatljivi.
Ni ljuti, ni slatki, ni kiseli. Ni slani. Možda malo ogorčeni.
I beskrajno bljutavi.
I naravno nadasve - racionalni.
Ali danas kada su nas emocije ščepale za grlo odjednom smo opet postali – ljudi. Ne krijemo suze. Gubimo glas. Razvijamo barjake. Smijemo se. I grlimo.
Ponašamo se kao djeca. Nekontrolirano.
Izgubili smo taj svoj racio.
Ali smo zato stekli nešto što smo odavno izgubili.
Stekli smo opet ponos. I pronašli smo svoje srce i svoju dušu. I dostojanstvo.
Sve su nam to donijeli generali iz Haaga.
Iz samica u Scheveningenu.
Iz zatvorskog kazamata dobili smo najljepši dar za ovaj Božić.
I danas smo opet bili nalik sebi. Opet smo bili ljudi.
A već dugo to nismo.
Na putu u Babilonsko ropstvo apatična kolona je stala. Oni koji nas vode ostali su začuđeni. Nisu nas mogli prepoznati. Toliko mladosti na jednom mjestu. A očekivali su samo sjede glave.
I postali su svjesni koliko nas ima. Čak smo i negodovali na spomen njihovih imena. A bili su sigurni da ni glasa od nas više biti ne će. I sada im nije svejedno. Čak ih je i strah.
A mi?
Već sutra emocije će splasnuti i kolona će ponovno krenuti. I mi u njoj. Ni ljuti, ni slatki, ni kiseli. Ni slani. Možda malo ogorčeni.
I beskrajno bljutavi. I naravno nadasve - racionalni.
Ali mi sada imamo novu povijesnu prigodu.
Preuzeti konačno svoju sudbinu u vlastite ruke.
Jer vrijeme je za Drugu Republiku. Za jednu novu Hrvatsku.
Za Hrvatsku koju smo sanjali. Za Hrvatsku za koju su toliki ginuli. I robijali.
Za Hrvatsku one mladosti koja je dočekala generale.
Naše grijehe i propuste otkupili su svojom žrtvom najbolji među nama.
Vratili su nam ponos i dostojanstvo. Otvorili su nam oči. I pokazali put.
Ako to shvatimo onda njihova žrtva ima smisla.
I onda za nas još uvijek nade ima.
Ukoliko, prije svega, postanemo svjesni kako je Bog uslišao naše vapaje i dao nam još jednu priliku, ukoliko odbacimo sve konstrukcije i laži, koje nam se već sada na veliko nude, kako je ovaj dan rezultat ovog ili onog faktora, ovih ili onih sila, ovog ili onog pojedinca, ukoliko shvatimo da je jedini pravi put „put u Kristu“, i ukoliko na tom putu povjerenje damo dokazanim bogoljubima i domoljubima, onda su pred nama dani izlaska iz pustinje.
Ukoliko se ne okrenemo Kristu i ukoliko ne izaberemo potpuno nove ljude koji će nas voditi, kriza će se samo produbiti, a mi ćemo nastaviti putem bez povratka.
Želimo li to?
Imamo li pravo na to?Prvi roditeljski sastanak
za roditelje prvopričesnikaNa spomendan Sv. Brcka, 13. studenog u večernjim satima održan je prvi roditeljski sastanak za roditelje prvopričesnika. To je uglavnom bio prvi u nizu sastanak, kako reče župnik u svom pozdravu roditeljima, uglavnom informativni susret.
Najprije se prisutnim roditeljima obratio župnik Vlado pa onda vjeroučitelji Mirela Međimorec i Goran Car, sa detaljima vezanim uz sam sakrament Sv. Pričesti. Župnik je govorio o važnosti vjeronauka, sakramenta Ispovijedi i Euharistije u životu djeteta vjernika te naglasio kako je važno da dijete ima podršku svojih roditelja kroz primjer njihova prakticiranja duhovnog života kroz redovitu svetu Ispovijed i Pričest. Važno je biti primjer djeci kako je važno željeti Isusa, živjeti Isusa i s Isusom kroz redovitu molitvu i sv. Misu.
Na kraju smo dogovorili da će se svečanost Prve Pričesti održati 12. svibnja 2013. godine. Dogovoreno je roditeljskih sastanaka kako bi se i roditelji mogli pripremati zajedno sa djecom paralelno. Naše kandidate za primanje sakramenta Prve Svete Pričesti, njihove roditelje i krsne kumove pozivam na predstavljanje župnoj zajednici u nedjelji Krista Kralja u 11.00 sati u župnoj crkvi.


Sakupljana hrana
za Bogoslovsko sjemeništeGalerija slika
U SUBOTU, 17. 11. skupljali smo hranu za BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE.

Ovaj pothvat poduzeli su sadašnji krizmanici – osmaši zajedno sa traktoristima iz Struge Đuro Benc, iz Sesveta Šantek Zlatko, iz Karlovca Boris Bačani, iz Prilesa i Obrankovca Kos Josip, iz Luke i Komarnice Cmrečnjak Ivo, iz Sv. Đurđa Zvonko Gomaz, iz Hrženice Debelec Ivan.

Hvala njima i darovateljima.

Ako još netko želi darovati može to dati u ponedjeljak ujutro.

Proslavljen Sv. HubertLovačko društvo „Patka“ iz Sv. Đurđa, 4. studenoga proslavilo je sv. misom u župnoj crkvi i ostalim aktivnostima, sveca kojega posebno štuju, Svetog Huberta.

Prema legendi, dok je lovio na Veliki petak, ukazao mu se jelen sa sjajnim križem među rogovima te je čuo poziv na obraćenje što ga je potaknulo da promijeni svoj, do tada raskalašeni, način života. Postaje svećenik, nakon toga i biskup. Sv. Hubert isticao se dobrim djelima i molitvom. Umro je prirodnom smrću tijekom molitve Očenaš.
Za vrijeme reformatorskih ratova, tijelo mu je nestalo. Vjeruje se da su ga redovnici pokopali na tajnom mjestu u šumi. Eto, tako pripovijeda stara legenda.

Danas, četiri stoljeća poslije, molimo svetog Huberta za zaštitu naših lovaca i lovočuvara, da im put kroz šume kojima kroče bude prohodan, a plodovi prirode, od Božjih ruku stvoreni, budu na dohvat. Tako mole naši vjernici. A naš je župnik u propovijedi na misnom slavlju, između ostaloga, pozvao sve lovce da ove godine ojačaju i svoju vjeru u zajedništvu sa svojim obiteljima. Da nedjelju što više posvete i dragom Bogu, a ne samo lovu i prirodi. Na kraju mise župnik je zahvalio lovcima i vodstvu za sva dobra koja oni čine, a na radost su svih župljana. Nakon mise okrijepili smo se malo domaćim orehovcem, župnik se uputio dalje propovijedati Božju riječ, a lovci po svojem programu.

Sv. Hubert je izabrao Isusove kriterije te nas njegov primjer potiče da ga nasljedujemo. Kada pristupamo prirodi s polazišta vjere, nastojmo se prema njoj odnositi kao prema Božjem stvorenju, s divljenjem, poštovanjem i ljubavlju.

Proslava Sv. Luke u LukiHvala svima koji su pridonijeli da svečanije slavimo Sv. Luku u Luki.
Okupljeni u lijepom broju, pjesmom i molitvom slavili smo našega sveca.
Daj bože, ono što u njegovu peru ima da mi to vjerujemo.


Mali jubilej5 godina djelovanja Marijine legije u našoj župi – mali osvrt.

Prezidij „Kraljice mira“ Sveti Đurđ aktivno djeluje već pet godina, na čemu smo zahvalni Bogu i nebeskoj Majci koja nas okuplja svake srijede na sastanke i molitvu.
Podršku nam daju i naši župljani.

Nakon 5 godina prezidij ima 13 aktivnih članova, imamo 52 molitvena člana i oni su naša velika molitvena snaga.
U apostolate odlazimo u paru ili pojedinačno. Posjećujemo staračke domove u našoj okolici, udomiteljske obitelji za stare i nemoćne osobe, jednu molitvenu zajednicu u Draškovcu, aktivni smo u Caritasu, molimo krunicu prije svete mise, prosavili smo Acies, prisustvovali križnom putu, 7 poslijednjih Kristovih riječi, hodočastimo u Marijanska svetišta…

Posebno nam je drago kada hodočastimo predragocjenoj krvi Kristovoj u Ludbreg, kada hodočaste bolesnici a mi im dijelimo čudotvorne medaljice Majke Božje. Odlaskom u apostolate susrećemo osobe koje nas primaju srdačno ali i one koji nisu baš susretljivi.

U današnje vrijeme čovjek je prepušten sam sebi, zatvoren je u četiri zida, toliko toga ima oko sebe od materijalnih vrijednosti, a kad počneš s njim razgovarati onda vidiš da ga to ne čini sretnim, već ga opterećuje.

Vizitacija našeg prezidija održana je 26. rujna od strane legionarki iz Đurđevca.
Rad naše legije ocijenjen je dobrim, te da tako i još bolje nastavimo i dalje.
Hodočastili smo u Međugorje12.-.14.10.2012.Naša župa u Marijinom mjesecu listopadu hodočastila je u Međugorje.
Majci mira iznijeli smo naše prošnje i zahvale.
Na povratku iz Međugorja na Udbini u crkvi Htvatskih mučenika služena je Sv. Misa koju je predvlodio župnik iz Jalžabeta Josip Vidović u koncelebraciji sa našim župnikom Vladom Borakom, a propovijedao je domaći župnik.
Bogu hvala za Nedjelju zahvale
za Božja dobročinstva -7.10.2012.Zahvaljivanje Bogu i bližnjima –euharistijom- na plodovima zemlje i neba (ma kakvi god bili) i naše zajedništvo u kruhu i igrama, poslije zahvaljivanja Bogu, dar je koji nam Bog dade a ljudi ga upriličiše.

Hvala svima koji ovo zahvaljivanje učiniše načinom života.
Kome sve hvala? -Ženama iz Komarnice koje su uresile i darovale darove na oltar.
Školskoj djeci i profesorici na recitacijama.
Pčelarima, Lovcima i Vatrogascima.
Pečenjarima kestena i Vinogradarima.
Ženama u Nanarodnim nošnjama i izloženim unikatnim stvarima.
Oldtimerima „Opel Olimpiji i Stajeru“.
Djeco i vama jer vaše veselje i smijeh u zaborav staviše naše svagdanje muke oko kruha i rada.
Svima koji su sudjelovali u igram Vožnja starih kola, povlačenje štrika i bacanje kamena s ramena.
Pjevačima župnog zbora, našoj limenoj glazbi i Djelatnicima župnog Karitasa.
Hvala i na finim kolačima i piću. Na svemu!
Vjera župe Sv. Juraja iz Sv. Đurđa
u danima SVETE NEDJELJE!Hodočašće
župe Sv. Đurđ u Ludbreg
Ove godine na susretu kod Zavjetne kapele u ludbreškom svetištu okupilo se dvjestotinjak pjevača župnih zborova iz Ludbrega, Svete Marije, Ivanca, Svetog Đurđa, Velikog Bukovca i Koprivnice. Hvala našim pjevačima što pjesmom i skladbom veličaju Boga. Isto tako hvala domaćinima koji na takav način njeguju zajedništvo vjernih Kristu i u susretu s Kristom njeguju liturgijsko pjevanje.

Djelatnici našeg župnog caritasa i članovi Marijine legije u nedjelju s ponešto bolesnih župljana sudjelovalo je na hodočašću bolesnika i djelatnika Caritasa Varaždinske biskupije. Prije svete mise okupljenima se prigodnim riječima pozdrava obratio upravitelj svetišta preč. Josip Đurkan. Istaknuo je kako svaki čovjek uz dane dobroga zdravlja doživljava i dane bolesti i tjeskobe. Bolest može potaknuti čovjeka da traži Boga i da mu se vrati. Hvala svima.

U organizaciji župe Ludbreg i Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata VB, 350 vjeroučenika sudjelovalo je u četvrtak 30. kolovoza na tradicionalnom hodočašću ministranata i vjeroučenika iz župa Varaždinske biskupije u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove. Iz naše župe bilo je 35 ministranata. Jedno prekrasno iskustvo malih božjih služitelja. Autobus ministranata iz Sračinca s vlč. Igorom posjetio je i našu župnu crkvu. Hvala vam dječice!

Naše župno zavjetno hodočašće u to isto svetište, također je doprinos javnom štovanju predragocjene relikvije Krvi Kristove. Oko stotinjak hodočasnika iz župne crkve, pješice je krenulo prema najvećem bogatstvu hrvatskog naroda. Tamo su nam se pridružili i ostali naši župljani (motorizirani hodočasnici). Slavili smo svetu misu u jutarnjim satima a potom uz okrepu činili pobožne čine i tako svjedočili vjeru. Vikend „Svete nedjelje“ pružio je priliku pojedincima ili čitavoj obitelji, da u rashlađenom vremenu, sudjeluju u proslavi i štovanju Predragocjene Krvi Kristove.

KRVI KRISTOVA POBJEDNICE ZLIH DUHOVA, SPASI HRVATSKU.

HODOČAŠĆE NA TRSATU subotu 18.08.2012. naša župa hodočastila je na Trsat.
U 9 sati učestvovali smo u križnom putu na trsatskoj kalvariji, a u 10 sati započelo je euharistijsko slavjle na perivoju. Hodočasnici iz mnogih mjesta u zajedništvu sa svojim župnicima uputili su svoje molitve Majci Mariji, Steli Maris (Zvijezdi Jadrana) kako je domaći nazivaju, moleći njezin zagovor i blagoslov.
Propovjednik nam je svima u propovijedi približio Marijin lik, lik jednostavne i skromne žene zauzete za potrebe drugih, te nas sve pozvao da joj se obraćamo u tjeskobama ovog današnjeg vremena kako bi nam pokazala put ka Gospodinu.
Misno slavlje glazbom je pratila i naša limena glazba koja je prije odlaska sa Trsata pjesmom i svirkom veličala Mariju i sve hodočasnije ispratila sa trsatskog perivoja.
Poslije podne krenuli smo put Crikvenice i osvježenje potražili u mori u hladovini.
Hodočašće Marija Bistrica
Procesija župe Sv. Đurđ
Dana 4. kolovoza, na spomendan župnika Arškog, naša je župna zajednica hodočastila u svetište Majke Božje Bistričke. U ranim jutarnjim satima, što autobusima (tri), što osobnim automobilima, i ove smo godine došli svojoj Majci. Nakon ulazne procesije i zajedničkog križnog puta, bilo je i prilike za ispovijed kako bismo čiste duše pristupili vrhuncu sv. Mise, svetoj pričesti.
U propovijedi smo čuli kolika je važnost molitve, osobito molitve za duhovna zvanja u današnje vrijeme kada se cijene neke druge vrijednosti. U popodnevnom dijelu programa posjetili smo samostan bosonogih karmelićanki, koji se nalazi s druge strane bistričke kalvarije. Od klauzurnih sestara saznali smo nešto više o njihovom redu, načinu života koji je u potpunosti molitvom prožet Božjom riječi te o njihovim skromnim, ali Bogu posvećenim ostalim aktivnostima. Preporučili smo se u njihove molitve te na kraju pogledali njihove umjetničke radove. Sa pjesmom zahvale majci i domovini, posebno zbog nadolazećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, vratili smo se svojim kućama. Marijo moli za nas!


Kalvarija - Križni put

Kalvarija - Križni put

Križni put

Karmel - Marija BistricaIzlet čitača i ministranataU ponedjeljak, 9.srpnja, naši ministranti, čitači i „Raspjevani anđeli“ bili su na svom godišnjem izletu.
Za svoje putovanje ove godine odabrali su Međimurje.
Posjetili su Svetu Mariju, crkvu sv. Nikole i stari grad u Čakovcu i novoizgrađenu crkvu u Mačkovcu. Sve tri crkve izgrađene su u drugom vremenu što su i djeca na svoje oči mogla lako primijetiti. Svatko je „odabrao“ sebi najljepšu, ali ako ih pitati svi će se jednoglasno složiti da im je popodne bilo najljepše. A čekalo ih je kupanje u Toplicama Sveti Martin. Jutro je itekako bilo zanimljivo i neke će stvari dugo pamtiti, ali kupanje je i ovaj put bio poseban doživljaj za njih.
Hvala župnicima koji su nas lijepo ugostili.


Saniranje temelja župne crkveMajstori su izvršili iskop zemlje oko crkve. Iskopano je 150 kubika zemlje a rov je zatrpan sa 150 kubika šljunka. (Zlatko Tuksor i Vlado Božić). Očišćeni su temelji (od kamena i cigle) koji su u zemlji i sanirani su sanacijskom žbukom. Ožbukano je 200 m temelja (Drago Novotni i njegova ekipa). Na sanirani temelj stavljena je čepasta folija i položena je drenažna cijev za ventilaciju sustava.
Mladen Nikolić i Joža Kuharić isplanirali su dio zelene površine sa zemljom a Boris Kovaček posijao je travu. Ivan Cmrečnjak postavio je betonske ploče od sakristije do predvorja perivoja crkve i kanalice za odvod krovnih i površinskih voda.
Radovi popločivanja staze oko crkve se nastavlja čim prilike dopuste.
Na radove je utrošeno oko 40.000 kn. Jedan dio poslova je isplaćen a drugi dio će biti ovih dana.
Hvala svima koji daju godišnji obiteljski dar jer možemo podmirivat nastale situacije.


Privatna kapelica Svetog Križa
u Svetom ĐurđuPoslužila je i ove godine za treću postaju tijelovske procesije. Tamo zastanemo i molimo blagoslov za naselja naše župne zajednice.

Idejni začetnik za izgradnju kapele je Kata i Franjo Kovaček koji po hodočašću na Mariju Bistricu (vidjevši jednu kapelicu) poželješe imati takvu kapelicu u svome dvorištu. Njihovu želju je ostvario Franjo Kovaček izgradivši kapelicu 1940. godine na svojem imanju. Od tada do današnjega dana potomci te obitelji koji ostaju na gruntu vode brigu oko očuvanja i uređenja ove kapelice. U samom središtu kapele je Raspeti Krist na križu. Izvana na vrhu kapele je kip Bl. Dj. Marije. Ispočetka je stajo i natpis „Podigla na slavu Božju Kata Kovaček“.
b Danas briguju oko kapele Franjo i Jelka Kovaček sa sinom Darkom. Njihovom zaslugom kapela je nanovo ožbukana (2008), na vrhu dograđenazabatom, iznutra obojana i uvijek okrčena i čišćena. Da se zaštiti od vlage, betonskom stazom je pokriven okoliš. Ne samo, da su je čuvali i obnavljali, već su je svojim tijelima branili od susjeda. Zbog kapele susjedi su ih tužili sudu u Ludbregu. Hvala im na tom trudu oko kapele i na svjedočanstvu svoje vjere.

Prva Pričest 2012.


Krizma 2012.


Tijelovska procesijaPovodom svetkovine Tijelova održana je Sveta Misa i procesija nakon nje.
Zahvaljujem se župnom zboru na pjevanju tijekom mise i procesije. Zahvaljujem se i udrugama žena iz Struge, Sesveta, Karlovca i Svetog Đurđa u narodnoj nošnji na sudjelovanju u procesiji. Zahvaljujem se i svim Dvd-ima VZO koji su sudjelovali u procesiji. Ujedno se zahvaljujem lovačkom društvu „Patka“ na darovanoj divljači i gosp. Novak Stjepanu na pripremi finog gulaša i djelatnicima župnog Caritasa na opsluživanju tijekom zakuske.

Javno iskazivanje vjere svjedočili smo procesijom gdje smo molili Božji blagoslov za žitelje naših sela.
Nedostatak vjeroučenika i žitelja koji su radili na njivama pokvarili su opći dojam proslave Tijelova. Ali to je njima na grijeh.Macelj – hodočašćeJedno nezaboravno nedjeljno popodne jer smo kao hodočasnici iskusili mnoga dobra.
Hvala Rukelj Stjepanu i Slavici iz Cvetlina što su nas nakon posjeta župne crkve u Cvetlinu počastili finim kolačima, sokom i gemištekom.
Hvala i fratrima iz Đurmanca, fra Vladi Mustaču i ostalima na svetoj misi i križnom putu te poslije zakuski, hvala i krapisnkom župniku Tomici na iskazu povijesti Trškog Vrha.

Susret Hrvatske katoličke mladeži
Sisak 05.-06.2012.


U subotu 5. svibnja 2012. u Sisku je održan 7. Susret hrvatske katoličke mladeži. Pod geslom „U svjetlosti hodimo" (1Iv 1,7) okupilo se 30.000 mladih vjernika iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatskih katoličkih misija iz europskih zemalja, među kojima su bili i predstavnici naše župe.

Svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, svi hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren. Poruku Svetoga Oca upućenu sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić.

Nakon misnog slavlja mladi su pošli u župe gdje su bili smješteni u obiteljima i dvoranama. Više od 4.000 obitelji u 63 župe Sisačke biskupije radosno su ugostile hrvatsku katoličku mladež.

Proslava Sv. Josipa radnika01. svibnja 2012. u Prilesu smo proslavili blagdan Sv. Josipa radnika.

Proslava FlorijanovaNa 5. vazmenu nedjelju 06.05.2012. održana je Florijanska nedjelja, te smo tom prigodom proslavili Sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca.

Sv. Misa služena je u 11 sati u Hrženici, kojoj je prethodio mimohod od vatrogasnog doma do kapele.

Proslava Župnog blagdana

Iz ove biografije koju smo čuli dotaknuli smo se veličine sv. Jurja. To je dio koji pripada povijesti, a budući da nam je njegov lik ostavljen kao trajan primjer potrebno je vidjeti u čemu nam on danas može biti uzor. Tko je danas sveti Juraj koji svojim svjedočenjem razotkriva podmuklost zmaja, koji želi uništiti ženu, tj. u slici žene zemlju, tj. ženin rod – čovjeka, zemljanina. I drugo pitanje je tko je zmaj, ili iza čega se krije zmaj, iz kojih struktura, na pojedinačnoj ili grupnoj, interesnoj razini viri njegov rep koji želi oboriti i onu zadnju trećinu sjaja što ga zvijezde daju. Najprije nekoliko riječi o zamkama zmaja ili: u čemu se prepoznaju njegove laži koje se danas sve više manifestiraju na općedruštvenom planu u čijim strukturama postoji ugnježdeno zlo, što je već ustvrdio pokojni papa.Danas osjećamo i svjedoci smo kako više nije pouzdano što je istina a što laž, tko je krivac a tko nevin. Zbunjenost je očita i onda kada se jasno ne zna tko je diskriminiran a tko diskriminira (naši bi ljudi rekli tko pije, a tko plaća), tko je većina, a tko manjina i tko zapravo drži monopol a tko zastupa pluralizam. S obzirom na život, početak i njegov kraj, ne zna se pouzdano kada počinje i kada završava – kao da bi to bilo stvar dogovora, političkih ili ekonomskih ili nekih pomodnih idejnih strujanja i sila, a ne istine koja nije ne samo znanstvena ili biološka nego još više metafizička, božanska. Iz tog istog pitanja nazire se pitanje, tj. zamka na temelju koje se onda više ne zna ni što je čovjek, što je istina o čovjeku, ne samo kao fizičkom biću nego duhovnom, temeljem kojeg se izvodi njegovo dostojanstvo. U tom smislu ne zna se također pouzdano tko je muškarac a tko žena, pa se umjesto o ravnopravnosti uvodi jednakost, unitarizam koji želi zatomiti različitost u njezinoj komplementarnosti, iz čega ni vizija braka više nije jasna, a sve u svrhu tobožnje slobode. Međutim slobodu taj isti zmaj mijenja stvarnošću permisivnosti – popuštanja svemu i svačemu što s vremenom prerasta u anarhiju… Najgora laž i najveći uspjeh tog zmaja je što je uspio uvjeriti svijet da on ne postoji – a ako zlo ne postoji nema ni pakla i sve doista tendira da se pretvori u bezvlašće…

Izjednačavanje, sekularizacija, hedonizam i razvratnost, posvjetovnjačenje čovjeka lišenog Božjeg dostojanstva, samo je nekoliko maski onog sedmoglavog zmaja koji je mijenjao tijekom povijesti i dalje će mijenjati svoja lica i odore a bit će prepoznat upravo po repu, po kršu koji će za sobom ostavljati brišući s čovjeka sjaj Božjeg lica koji je garancija njegova dostojanstva. Uskrs kojega smo nedavno proslavili stavlja nam uvijek iznova u središte Isusa Krista. Njegov mir učenicima, znak je da samo njegova blizina garantira mir, i da se iz sredina koje žive njegovim duhom širi istina koja zlo prepoznaje, imenuje ali i prašta svima koji su uvidjeli svoju povezanost sa zavodnikom koji ih je lišavao dostojanstva. Pozvani smo danas implementirati u svoje razmišljanje i kriterije duh sv. Juraja koji je živio od Duha Uskrslog, živog Krista. Iako je bio vojnik, nikoga nije napadao, štoviše. Umjesto nasilne ofanzive bio je ofanzivan u življenju i svjedočenju istine, oboružan štitom vjere, mačem Božje riječi i oklopom pravednosti odolijevajući zamci da čovjek živi samo za kruh i od kruha zlorabeći Boga za svoju slavu a klanjajući se zapravo mamoni – to je ono što je najviše smetalo neprijatelje istine i zbog koje je bio mučen i ubijen. Svaki nasljedovatelj Isusa Krista tako shvaća svoje poslanje u ovom svijetu, kojemu su potrebna ta mala ali dragocjena svjetla poput sv. Jurja preko kojih ćemo jasno vidjeti put prema sjaju Istine – Bogu.

vlč. Tihomir Kosec

Festival dječjih zborova Zlatna harfaFestival dječjih zborova Zlatna harfa za Varaždinsku biskupiju održao se u subotu 21. travnja u Štrigovi.

Na njemu su sudjelovali i naši, dječji župni zbor Raspjevani anđeli.

Festival su započeli u 9 sati u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene Službom riječi.
Potom je nastupilo 16 dječjih zborova. Oko podneva više od 700 sudionika festivala razgledali su štrigovsku crkvu sv. Jeronima, a nakon stanke i okrjepe susret su zaključili druženjem u obližnjoj školskoj dvorani uz sportske igre.
U popodnevnim satima kupali  su se u toplicama Sv. Martina.


Radovi oko crkveU proteklom tjednu izvršeni su radovi iskopa zemlje, sanacije temelja crkve, te je postavljena izolacija.

U slijedećim danima popločit će se kamenim pločama, te će time biti završeni radovi na prilazu sakristiji.
Od Cvjetnice do Uskrsa

Križni put po župiKrižni put po župi
Dana 25.3. 2012.g djelatnici našeg Caritasa ponovno su upriličili pobožnost križnog puta kroz župu Sv. Đurđ.
Procesija je krenula iz Hrženice i završila na Strugi sa svetom misom.
U pobožnosti Kristovu muku razmatralo je što manje što više oko 350 župljana.
Vrijemo bijaše malce vjetrovito al sa puno sunca.
Hvala svima koji su nas kod pojedinih kapela dočekali i s nama molili, a onda častili kolačima i pićem.
Poslije mise naša općina nas je počastila u društvenom domu Struga „struškim grahom“- već tradicionalnim brendom naše župe.
Udruga žena iz Struge već je ponudila i pisanice kao ures vremena koja su tek pred nama.
Posebno hvala vatrogascima, pjevačima, djelatnicima caritasa, ženama iz Struge i muževima koji su skuhali fini grah.

12. križni put mladih
Varaždinske biskupijeProšli vikend, 24 i 25. ožujka pod geslom "Ustat ću i poći ..." (Lk 15,18), održan je 12. križni put mladih Varaždinske biskupije.

Sudjelovalo je više od 700 mladih vjernika iz svih krajeva naše biskupije i šire.
Iz ludbreškog dekanata sudjelovao je sa 50-ak mladih dok je četvero njih bilo iz naše župe.

Opširnije na web stranicama Varaždinske biskupije


Proslava Gospe Lurdske i Dana bolesnika


Djelatnici župnog caritsa i naši bolesnici
U danu kada se Crkva spomenula Gospinih ukazanja u Lurdu, 11. veljače, slavili smo Svjetski dan bolesnika.
Znak proslave (u ovom prohladnom i snježnom vremenu) je molitva za one koji bolesni trpe i solidarnosti prema bratu ili sestri koji trpi.

Župnik je naglasio na početku mise da Bogu preporučimo sve naše bolesnike i patnike i sve one koji trpe i čije patnje mi ne poznajemo.


DIJAMANTI PIR ILI 60 GODINA BRAKAProslavili su MAGDALENIĆ IGNAC (r.13.7.1933)
i ANKA (28.6.1935)
iz Karlovca Dravska 17.

Dragom Bogu zahvaljuju za to zajedništvo.
Vjenčali su se 23.1.1952. u Karlovcu Ludbreškom.
Vjenčao ih je župnik A. Hvaić.

S njima zahvaljuju dragom Bogu i slave ovo zajedništvo djeca Božidar i Danica sa obitelji.

Mi i naš blaženik StepinacPrigodom proslave 52. obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače 50-ak naših župljana sudjelovalo je u svečanom koncelebriranom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali.
Sv. Misu predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić.
Ovom prigodom posjetismo posljednje počivalište kardinala Stepinca u kripti katedrale.
Navratili smo i u Muzej bl. Alojzija – taj kutak je istinsko djelo povijesti koji je toliko simboličan i blizak osobnome životu bl. Alojzija koji je u tome prostoru proveo dio života.
Sve smo to zasladili finom toplom čokoladom na Festivalu čokolade koji se ovih dana održava na Trgu Bana Jelačića.
Održan susret Kolpinške obiteljiKolpinška obitelj naše župe imala je svoj prvi susret 31.1.2012.
Skupila se mala četa i tako je to počelo.
Malo pomalo ćemo se družiti i na svoje dobro i dobro naše djece činiti što je potrebno za život ove zajednice u našoj župi.


U posjetu kod našega biskupaDuhovnici i službenici kurije Marijine legije, „Kraljica Mučenika“, Podravske Sesvete, vlč. Krunoslav Kefelja, prečasni Mladen Gorupić, vlč. Vlado Borak, sestre Valeria Ružman, Franjica Petak, Marija Kraljević i Josipa Nikolić posjetili su 1.veljače biskupa Varaždinske Biskupije.

Cilj posjeta je bio upoznati biskupa s radom i djelatnostima Marijine legije i tražiti pomoć da bi svećenici u biskupiji prihvatili u svojim župama našu udrugu.
Sastanak sa biskupom je protekao u jako ugodnoj atmosferi. U spontanom razgovoru upoznali smo ga sa svime što mi zapravo radimo. Biskup nas je slušao sa vidljivim zanimanjem, postavljao pitanja, listao materijal koji smo mu predali. Obećao je da će učiniti korak da nas svećenici ne odbiju a da nisu nas ni poslušali. Na kraju sastanka smo se zajednički pomolili i zazvao je na nas prisutne i na sve legionare Božji blagoslov.

Od srca se zahvaljujemo našem biskupu što nas je primio i saslušao. Želimo mu dobro zdravlje i obilje Božjih blagoslova!


DIJAMANTI PIR ILI 60 GODINA BRAKAJosip i Štefanija Pokos iz Komarnice Ludbreške 19., 5. siječnja stupili su pred župnika Vladu i okupljenu zakjednicu, da bi pod svodom svoje župne crkve uz sina, unučad, rodbinu i prijatelje obilježili 60. obljetnicu svog braka.

Vjenčali su se 5.1.1952. u Svetom Đurđu.
Uoči blagdana tri Kralja, Bogu su zahvalili svetom misom za sve ovo vrijeme zajedničkog života.
Živjeli jubilarci!