Život župe 2014.Dobre kiše nikad previše,
al ovo je stvarno previše i vode i poplavaRijeka Plitvica izlila se cijelim područjem naše općine Sv. Đurđ. Poplavljene su kuće u naseljima Luka Ludbreška, Komarnica Ludbreška, Priles, Obrankovec, Sveti Đurđ, Karlovec Ludbreški i Sesvete Ludbreške. Bila je zatvorena cesta kroz naselje Priles kao i županijska cesta Luka Ludbreška – Sveti Đurđ. Mještani Općine zajedno sa vatrogasnim jedinicama 24 sata su na terenu, grade se zečji nasipi, ispumpavaju podrumi iz stambenih i gospodarskih zgrada, a na nekoliko mjesta iseljena je i stoka. Zbog brzog rasta rijeke Plitvice sa subote na nedjelju u noćnim satima nije bilo moguće obraniti sva područja te su nažalost objekti uz Plitvicu dobrim djelom poplavljeni. Općinski načelnik i djelatnici već treći dan se bore s poplavom te mole mještane za razumijevanje u ovoj elementarnoj nepogodi. Sve raspoložive snage su na terenu kao i sva mehanizacija, a na obranu je dosada utrošeno oko 10 000 vreća s pijeskom. - Ovakvu poplavu ne pamte ni najstariji mještani Općine, a u pomoć od poplave priskočili su svi, od osnovnoškolske djece pa do najstarijih, te se svi nadaju skorom opadanju vodostaja, rekao je načelnik Općine Josip Jany. Po prvi puta za mog župnikovanja, voda je prodrla u podrumske prostorije našeg župnog ureda.
Naša DVD društva su sanirali nastali problem. Hvala im.


Sveta nedjelja
u ludbreškom svetištu 7. rujna 2014.


"O da bude radost među nama, što smo krvlju Kristovom oprani" pjevalo je mnoštvo hodočasnika prateći svečanu procesiju s pokaznicom Presvete Krvi kojom je započelo središnje slavlje na Svetu nedjelju 7. rujna u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Oko zavjetne kapele Hrvatskog sabora sabralo se 60-tak tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva sudjelujući na euharistijskom slavlju koje je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom i 50-tak svećenika.

opširnije na web portalu Varaždinske biskupije
Hodočašće ministranata i vjeroučenika
Varaždinske biskupije u LudbregU sklopu središnje godišnje proslave Presvete Krvi u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u četvrtak 4. rujna hodočastili su ministranti i vjeroučenici iz župa Varaždinske biskupije.
U hodočašću su učestvovali i predstavnici naše župe.

Hodočašće je organizirao Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata koji vodi vlč. Siniša Dudašek. Cjelodnevnom programu odazvalo se oko 550 mladih hodočasnika s 35 animatora.

opširnije na web portalu Varaždinske biskupijeU Ludbregu blagoslovljen novi
Pastoralni centar Varaždinske biskupijeU Ludbregu je u ponedjeljak 1. rujna blagoslovljen novi Pastoralni centar Varaždinske biskupije.

Pastoralni centar blagoslovio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz sudjelovanje svećenika Varaždinske biskupije koji su se toga dana okupili na redovitom mjesečnom svećeničkom susretu. Susret je priređen u prigodi središnje godišnje proslave Presvete Krvi, koja će svoj vrhunac imati sljedećeg vikenda kada se na Svetu subotu 6. rujna održava 5. hrvatsko-slovenski hodočasnički susret te na Svetu nedjelju 7. rujna kada se očekuje više desetaka tisuća hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva.

opširnije na web portalu Varaždinske biskupije6. susret crkvenih zborova u LudbreguU nedjelju 31. kolovoza svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župni vikar vlč. Ivica Cujzek započeo je tradicionalni susret crkvenih zborova u Zavjetnoj kapeli povodom proslave Svete nedjelje. Sudjelovali su mješoviti pjevački zborovi iz naše župe sv. Đurđ, Svibovca, Velikog Bukovca, Varaždina, Ivanca te iz Ludbrega. Na početku euharistijskog slavlja sve pjevače je pozdravio župnik mons. Josip Đurkan potaknuvši ih da i dalje slave Boga svojim glasom.

opširnije na web portalu Svetišta Ludbreg


Župnik se vratio na župuU nedjelju 24.08.2014. sv. misu u 9 sati služio je naš župnik vlč. Vlado Borak koji se vratio s višemjesečnog bolovanja, na veliku radost svojih roditelja, rodbine, prijatelja i župljana.

Župnik se na kraju euharistijskog slavlja zahvalio vlč. Ivici Cujzeku koji je upravljao župom u vrijeme dok je vlč. Borak bio na bolovanju. U znak zahvalnosti župljani su vlč. Cujzeku darovali sliku s motivom crkve Svetog Đurđa.
Neka dobri Bog nažem župniku Vladi da zdravlje i čuva ga, kako bi i dalje mogao vrijedno raditi u Njivi Gospodnjoj.Pogreb mons. RadanovićaU 93. godini života i 70. godini svećeništva preminuo je subotu, 16. kolovoza 2014. godine u Općoj bolnici Karlovac umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, graditelj Svetišta sv. Josipa i dugogodišnji župnik župe BDM Snježne u Karlovcu na Dubovcu mons. Marijan Radanović.
Sprovodna misa služena je u utorak 19. kolovoza u 16 sati, na kojoj je bio nazočan i naš župnik vlč. Vlado Borak, koji je na Dubovcu obavljao službu kapelana.
Ukop pokojnikova tijela bio je na groblju Dubovac nakon mise, a sprovodne obrede predvodo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

opširnije na web portalu Zagrebačke nadbiskupije

galerija slika s posljednjeg ispraćaja mons. Radanovića
Župno hodočašće na Trsat
16. kolovoza 2014. subota


U subotu, 16.8., naša je župa s tri autobusa hodočastila Majci Božjoj Trsatskoj.

Hodočasnike je dočekalo sunčano, ali promjenjivo vrijeme, te je sv. misa služena u samom svetištu. U nadahnutoj propovijedi fra Emanuel Hoško podsjetio je hodočasnike da se još nalazimo u ozračju blagdana Marijina uznesenja u nebo koji smo proslavili dan prije, te da se na Trsatu taj blagdan štuje još od 17. stoljeća.

Marija kao naša majka i zagovornica utire put ka nebu, te nam dolazak na Trsat treba biti poticaj i ohrabrenje u vršenju Božje volje i predanju Gospodinu upravo onako kako je to Marija činila.

S još jednim autobusom su nam se pridružili župljani susjedne župe Ludbreg.
Bila je to prilika da pred Majčinskim licem rastemo u zajedništvu.

Hvala ti, Gospodine, na daru druženja i na svakom blagoslovu koji si utisnuo u naša srca!Hodočastili smo u Mariju Bistricu
26.07.2014.Proslava Aninog u Strugi 27.07.2014.Misno slavlje predvodio je vlč. Pavao Markač.


Sveti Joakim i Ana,
roditelji Blažene Djevice Marije - 26.07.U nedjelju 27. srpnja na Strugi svečano smo proslavili proštenje „Aninog“. Sv. misa služena je u 11h, a predvodio ju je bivši župnik vlč. Pavo Markač koji ove godine slavi 40 godina svoga svećeništva.

Također ove godine proslavljeno je i 30 godina izgradnja same kapele na Strugi.
O, sretna i blažena sveta Ana, mati Majke Isusove Marije, koja si molitvom, suzama i postom od Boga isprosila kćerku Mariju, nju pojmljivo odgajala i pazila i napokon je u hramu prikazala! Molimo te ponizno da nas svojoj kćeri preporučiš, neka nam ona u svakoj potrebi bude u pomoći. Ako ti za nas od nje štogod zaprosiš ufamo se, da ćemo to i zadobiti, jer je ona na ovom svijetu tebi bila poslušna, i sada će na nebu uslišiti molitvu tvoju. Amen.

Hodočastili smo na Mariju BistricuU subotu, 26.7., naša je župna zajednica posjetila svetište Majke Božje Bistričke.

Napunili smo tri autobusa, a mnogi su nam se župljani priključili svojim osobnim automobilima.
Bila je to prilika da nebeskoj Majci uputimo svoje molitve i zahvale, ali i da se po sakramentima pomirenja i euharistije približimo Gospodinu.
Po povratku smo posjetili župu Bednja.
Hvala Gospodinu koji je posvetio naše zajedništvo!

Proslava Tijelova u našoj župiProslava rođenja
sv. Ivana Krstitelja u našoj župiPrva sv. pričest


U nedjelju 01.06.2014. u našoj župi proslavljena je Prva sveta pričest.

NAŠI PRVOPRIČESNICI3. A 3. B
Barbara Bontek
Melani Amadori
Marino Bubnjarić
Dalila Bačani
Patricija Crkvenčić
Marina Bohnec
Nina Gerić
Sebastijan Bohnec
Ivana Horvat
Mateo Čurila
Matija Jagić
Mia Dolovski
Rea Kovač
Paola Gomaz
Hana Kovaček
Ivan Horvat
Nikola Kraljić
Marin Jakovljević
Lovro Kraus
Bruno Jug
Viktorija Kraus
Petar Jug
Jurica Kristanović
Filip Kovaček
Karlo Križanić
Lea Lukačić
Roberta Karla Kuharić
Simona Mikac
Fran Kunić
Tena Mlinarić
Ivano Lončarić
Lino Orlović
Melani Makar
Helena Premec
Klara Novak
Karlo Stančin
Loretta Pokos
Lana Štiglec
Nikolina Pokos
Tihana Valjak
Petar Rak
Marin Vedrina
Korina Škegro
Gospodine, preporučamo ti danas naše prvopričesnike; neka uvijek radosno pristupaju tvome stolu i neka njihova srca budu uvijek ispunjena radosnom pjesmom:

O Bože, zar si pozvao mene
Tvoje usne moje rekoše ime
Svoju lađu sada ostavljam žalu
Od sad idem kamo šalješ me ti…


Župno klanjanjeOva je nedjelja 18.05.2014. diosta bila posebna za našu župnu zajednicu: proslavili smo blagdan župnog klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu, iznenadili smo privremnog upravitelja župe, vlč. Ivicu Cujzeka rođendanskom čestitkom i tortom, a sve nas je iznenadio naš dragi župnik Vlado koji je svojim dolaskom zasuzio oko svakog prisutnog župljanina!Krizma u našoj župiU subotu 10.05.2014. smo svečano proslavili sakrament Sv. potvrde, nadam se i vjerujem da taj čin naše vjere jest poticaj svima nama, a osobito našim krizmanicima da ustrajemo s vjerom hrabro na životnom putu. Molimo za njih...KRIZMANICI 2013.-2014.TIHANA BAHAT
BERNARD BAČANI
DARIO BLAŽIN
MIHAEL BELOVARI
MIHAEL BRZAJ
FILIP BESTIJANIĆ
MARTINA HABJANIĆ
NIKOLINA BESTIJANIĆ
HRVOJE HORVAT
VEDRAN FUNTEK
MARKO IVKOV
ELENA IVANČIĆ
AMALIJA JAGIĆ
BARBARA JANIČAR
SARA KIŠIĆEK
IGOR JANIČAR
TAMARA KIŠIĆ
MELANI KOTIŠĆAK
VEDRAN KOSEC
NEVEN KRISTANOVIĆ
LEO KUNIĆ
MAJA MAGIĆ
MARIO LIPIĆ
ANA MARČEC
ANA MARIJA LONČARIĆ
VERONIKA MEZNARIĆ
ANTONIJA MILKOVIĆ
NIKOLA NOVAK
TIHANA MUŽIC
PAULA PETEK
TOMICA NAMESNIK
DAVID PREMEC
MLADEN VALENTIN RENDIĆ
MATEJA RAK
KARLO SAČER
ANA SLAVICA REPIĆ
EMILIJA VAROVIĆ
EMILY SABOL
TOMISLAV VRUĆINA
MARKO TUKSOR
ELENA VUKINA
BORNA VAĐUNEC
INES VUKINA
MATIJA VALJAK
HRVOJE VUKOVIĆ


MOLITVA KRIZMANIKAGospodine, tvoji su vjernici već krštenjem primili radost Duha Kristova te su u ozračju obitelji i kršćanske zajednice nastojali provoditi život po evanđeoskom nauku.
Svetom potvrdom na poseban način primamo darove Duha Svetoga kojega je Krist poslao nad apostole.
Odsada i mi ispunjeni istom nadom želimo primiti pečat Dara Duha Svetoga i svojim životom potvrditi vjeru u život budućega vijeka. Amen.

Proslavljen sv. Josip radnikU četvrtak 01. svibnja naša župa proslavila je blagdan sv. Josipa radnika u Prilesu.

Proslavljeno Florijanovo3. uskrsne nedjelje 04.05.2014 u Hrženici naši vatrogasci proslavili su svoga zaštitnika sv. Florijana.

Proslava je započela mimohodom od Društvenog doma u Hrženici u 10. 30 h, nastavljena k pilu sv. Florijana, i završila kod kapele gdje je sv. misa služena u 11 h, a predvodio ju je bivši župnik vlč. Pavao Markač.Dvojica papa proglašeni svetima


U Rimu 27. travnja 2014. papa Franjo kanonizirao je dvojicu papa, odnosno proglasio ih svetima Ivana Pavla II., te Ivana XXIII.

Stotine tisuća hodočasnika na Trgu sv. Petra u Vatikanu pozdravile su taj trenutak kanonizacije velikim pljeskom.

Galeriju slika s kanonizacije pogledajte ovdje.

Jurjevo 2014.


U srijedu 23.04.2014. proslavili smo zaštitnika naše župe sv. Jurja mučenika, a ujedno i dan Općine.

Sv. mise toga dana služene su ujutro u 8 h i svečana misa u 11 h koju je predvodio domaći sin vlč. Igor Radašić, a propovijedao je preč. Slavko Gabud, umirovljeni svećenik i kanonik varaždinske biskupije.


Uskrs 2014.
Vazmeno bdijenje 2014.
Uskrsna meditacijaU srijedu 16.04.2014. održana je Uskrsna meditacija koju su pripremili članovi Hrvatskog Katoličkog Društva Prosvjetnih Djelatnika iz naše župe.
Ove smo godine susret održali u župnoj crkvi. Tehničku nam je podršku pružio naš privremeni upravitelj župe vlč. Ivica – hvala najljepša! Župni zbor mladih Raspjevani anđeli svojom je pjesmom obogatio naše zajedništvo. Hvala svima!


Proslavljena Cvjetnica u našoj župiU nedjelju 13.04.2014. na blagdan Cvjetnice - Nedjelje muke u našoj župi sv. misom i procesijom proslavili smo Isusov svečani ulazak u Jeruzalem.


Pobožnost križnog putaDana 6. 4. djelatnici našeg Caritasa upriličili su pobožnost križnog puta.

Ove smo godine bili posebno pokornički raspoloženi, vidi se to i po crvenoj (mučeničkoj) boji kojom smo označili godište na križu. Ne samo da, prvi puta od 2009. nismo mogli hodočastiti po selima, već smo i na poseban način molili za ozdravljenje našeg župnika.
Zahvaljujem svima na razumijevanju i sudjelovanju.
Osobito zahvaljujem djelatnicima Caritasa i muževima (Mladen Nikolić, Đuro Benc, Jozo Nikolić i Zvonko Bendelja) koji su držali križ. Zahvaljujem zvonarima koji su si dali truda i postavili ovaj križ da stoji u župnoj crkvi i podsjeća nas na potrebu žrtve i pokore.

Najviše, pak, zahvaljujem dragome Bogu koji nas je okupio u lijepome broju (crkva skoro da nam je bila premala – dao Boga da se tako svake nedjelje okupljamo!) i u čije ruke polažem našeg župnika: neka mu On po svojoj ljubavi udijeli mir, ozdravljenje i skori povratak!

Susret sa starima i nemoćnimaU predvečerje blagdana Cvjetnice, djelatnici našeg karitasa okupili su starije i nemoćne župljane na svetu misu i ugodno druženje (skupilo nas se 20-ak).

Tom zgodom pogledali smo film o Sv. Tomi apostolu, kojeg je Gospodin ukorio zbog njegove nevjere – i sami smo svjesni da je ponekad teško ne vidjeti, a vjerovati.
Uz kolače i sok podijelili smo maslinove grančice. Za koje zahvaljujem Božici Medar iz Metkovića i Biserki Markov iz Murtera. Naravno, hvala i svima koji su sudjelovali: neka vam Gospodin uzvrati ljubavlju koju ste sami pokazali!

IZBORI ZA NOVE ČLANOVE
ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA - 23.3.2014.


Na 20. sastanku  Župnog pastoralnog vijeća naše župe održanog  10. ožujka 2014. godine, formiran je odbor koji je složio listu kandidata i odredio datum izbora za nove članove ŽPV.
      Biračka mjesta su:

1. Sveti Đurđ - crkva ili vjeronaučna dvorana - 23.3. od 7.30 h. do 12.30h. za sela Sv Đurđ, Obrankovec, Priles, Luka, Komarnica, Hrženica i Karlovec
2. Struga – crkva -23.3. od 9.00 h. do 11.00 h,  za mjesta Strugu i Sesvete.

   Na biračkim mjestima dobijete glasački listić  s popisom kandidata iz svoga sela. Zaokružite dva kandidata na listiću.
Kandidati na listi su: neki su kandidirani iz dosadašnjeg vijeća a neki  nanovo. U razgovoru s njima, župnik je dobio njihov pristanak.
Nakon izbora , prebrojavaju se glasovi kandidata, i objavljuju se rezultati. Izabrani vjernici i vjernici po svojoj službi te imenovani od strane župnika činiti će novo ŽPV koje imama mandat na 5 godina.
Sve punoljetne osobe pozivamo na izbor. Dođite.

  Popis kandidata za:  SVETI ĐURĐ - Zlatko Tuksor, Vlado Horvat, Mladen Nikolić, Zoran Bahat, HRŽENICA - Mirjana Sukanec, Josip Namjesnik, Mirko Stančin Jozo Nikolić, Zvonko Bendelja, Marinko Gašparić KARLOVEC - Suzana Bestjanić, Kristinka Kišić, Ružica Stančin, Đurđica Čurila SESVETE - Vlado Mikulić, Božo Vagjon, Štefica Vađunec, Rada Krušelj, Josip Horvat STRUGA - Jelena Prelog, Renata Šalig, Ljiljana Turković, Ankica Gizdavec, Đuro Benc, Mirjana Repić, Svjetlana Premec OBRANKOVEC - Nenad Namesnik, Stjepan Lipić, Anica Horvatić, Saša Špoljarić, PRILES - Marko Prtenjača, Josip Kos, Jasminka Marković, Mario Kovaček LUKA - Josip Novak, Franjo Šilc, Zoran Kunić, Marijan Dijanošić KOMARNICA - Nenad Namjesnik, Nada Stančin, Sonja Đurkin, Denis RadašićSretno se vratiše naši hodočasnici
(mještani, župljani) iz Rima.U dva prekrasna dana posjetili smo sva važnija mjesta koja nas povezuju sa počecima naše kršćanske vjere.
Hodočašće smo započeli večernjom molitvom i molitvom krunice u petak navečer, na dan polaska.
Nakon podužeg puta prvo smo pogledali baziliku sv. Pavla u okovima, zatim baziliku sv. Marije Velike.
U bazilici sv. Petra u okovima vidjeli smo poznato Michelangelovo djelo "Mojsije". U starom dijelu Rima, točnije oko nekadašnjeg glavnog trga- foruma , vidjeli smo ostatke koji su svjedok tadašnjeg načina života ljudi. Vidjeli smo i rimski coloseum, koji se već duže vremena obnavlja da bi i dalje podsjećao na događanja iz 1. stoljeća. Iako nas je kiša stalno pratila, posjetili smo i jednu od najljepših fontana na svijetu Fontanu di Trevi! Na Španjolskom trgu smo skoro i progovorili španjolski :) Prenoćili smo u kući hrvatskih hodočasnika, u Domusu Croata. Članovi općinskog vijeća na čelu sa zamjenikom načelnika Zlatkom Sinković, predali su Domusu bakreni grb sa zaštitnikom župe i općne Svetim Jurajem. U nedjelju ujutro, u kapelici Domusa imali smo svetu misu koju je predvodio vlč. Hrvoje Damiš a onda smo svi željno iščekivali centralni događaj našeg hodočašća- angelus i susret sa svetim Ocem na trgu svetog Petra u Vatikanu.
Primili smo Božji blagoslov, te krenuli dalje u baziliku sv. Petra koja je zaista bila u sjaju prijestolnice kršćanstva.
Po povratku kući posjetismo grad Orvieto, poznat po čudu Pretvorbe i time je povezan sa svetištem u Ludbregu.

Mirela M.


Kao župnik, zahvaljujem svim hodočasnicima i Zlatku S. i Mireli M., što svojim zalaganjem, poduzeše prvo veliko hodočašće iz naše župe i općine u grad Rim.
Susret mladih
Ludbreškog dekanata u Velikom BukovcuU subotu 22. veljače 2014. godine, mladi Ludbreškog dekanata okupili su se u crkvi sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu. Zajedničkim slavljem sakramenata sv. ispovijedi i euharistije, mladi su se pripremali za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 26. i 27. travnja ove godine u Dubrovniku.
Euharistiju predvodio je domaći župnik, vlč. Stjepan Berljak, koji je u propovijedi pozvao mlade da se u molitvama prisjete onih koji su daleko od pravog puta.

opširnijeKAP JURJEVSKE DOBORTEPrigodom ove akcije, molim Svevišnjega za vas darovatelje, da vas obuzme duh oživotvoritelj, onaj koji i sam daje život i po kojemu sve postaje, da nam ne propadne ova akcija darivanja.
Molim za vas da vas ne spopadne duh samoće, duh škrtosti i sebičnosti, već ono što ste u školi naučili, matematičkom operacijom dijeljenja i davanja, da i sada tako činite.
Svojom, makar i samo jednom kunicom ili lipicom pobijedite duha koji vam drži i dalje šaku stisnutu za to dobro.

Do sada sa skupljenim kapljicama, darovima u toj akciji, možemo svakoj obitelji s više djece kupiti kilogram crnog kruha i litru jeftinijeg mlijeka. Hvala na daru.


Proslavljeno StepinčevoU ponedjeljak 10.02.2014 naša župa hodočastila je na grob blaženog Kardinala Alojzija Stepinca.

U ponedjeljak u popodnevnim i večernjim satima bijasmo živo kamenje, dio mnoštva u zagrebačkoj katedrali, na proslavi spomena smrti bl. A. Stepinca. Tom zgodom posjetismo i hram ostavštine bl. Alojzija, muzej jednog života. Vidjesmo kutak povijesti i trenutak gdje i vrijeme stoji nad blaženikovom ostavštinom. Radost nam je uvećana, viješću da ćemo sudjelovati i na proslavi njegove svetosti. Hvala svima koji bijahu daj dan dio mnoštva, koje moli i slavi Boga na dobročinstvima.Kap jurjevske dobrote
Ljubav se iskazuje simbolimaI tako verbalni simboli ustupaju mjesto stotinama varijacija konkretnih simbola: dar iznenađenja, poruka na hladnjaku, večer potpuno posvećena bračnom drugu – uvijek s ciljem da se u toj drugoj osobi otključa onaj tajni ormarić radosti.

Koliko je samo drukčiji brak koji se temelji na iskrenoj ljubavi prema drugoj osobi, na stalnoj želji da se sreća te druge osobe štiti, podupire i održava. Takav brak ne može postati otrovna zmija razočaranja koja ždere vlastiti gorki rep nezadovoljstva. Takav brak, ukorijenjen u uzajamnoj ljubavi, postaje djelo predivne ljepote u kojem svaka strana traži nove načine iskazivanja ljubavi i sreće koju on ili ona spoznaje.

Ovdje je u igri svaka vrsta simbolizma, a svijet postaje bogat neočekivanim iznenađenjima. Slika braka postaje predivna sa svakim novim podijeljenim iskustvom; muž i žena pokušavaju nadmašiti jedno drugo u pronalaženju novih načina iskazivanja svoje ljubavi. Ono početno verbaliziranje ljubavi, čarobna i romantična lirika ljubavnih pisama, dugi telefonski razgovori do kasno u noć – sve se to ostavlja za sobom. Čak i stalno ponavljanje ljubavnih riječi pokazuje da muž i žena priznaju jedno drugom kako riječi nisu dovoljne da kažu ono što bi htjeli reći.

cijeli tekst pročitajte ovdjeKAP JURJEVSKE DOBORTENa sastanku župnog pastoralnog vijeća, 28.1. župnik je vjećnicima predstavio AKCIJU - KAP JURJEVSKE DOBROTE.

Cilj akcije je pomoć roditeljima s troje ili više djece. Dakle, prikupljnaje „novčanih kapljica“ od onih koji nemaju uopće djece, od onih koji imaju samo jedno dijete ili dvoje, od naših momaka i djevojaka koji nisu udani ni oženjeni te iz drugih naslova..

Darovi se mogu dati župniku u svakoj prilici ili uvjek iza svete mise na određenom mjestu u crkvi.
Po završetku akcije skupljeni darovi će se uručiti tim obiteljima.

Danas na dan Posvećenog života započinjemo akciju darivanja.. NEKA NEZNA LJEVICA ŠTO ČINI DESNICA i blaženije je davati nego primati. Hvala svima već sada.

Susret voditelja i suradnika župnih karitasa u VaraždinuDana 25.1.2014. naš župni caritas, voditeljica Gordana Križanić i tajnica Gordana Turković, su nazočile susretu voditelja i suradnika župnih karitasa u Varaždinu.
Susret je predvodio biskup Josip Mrzljak.
Na tom susretu predaju se izvješća o djelovanju župnih karitasa u protekloj godini.

opširnije na stranicama Varaždinske biskupijeNaš župni caritas
u posjeti župnom caritasu župe VratišinecDjelatnici našeg župnog caritasa 19.1.2014., posjetiše župu Vratišinc i djelatnike njihovog župnog caritasa.

Župnik Pavao Mesarić i članovi Caritasa upoznali su nas sa svojom župom vodeći nas u prekrasnu crkvu Uzvišenja Sv. Križa.
Kroz razgovor upoznali su nas sa svojim radom te životom crkve. Nakon obilaska ljubazni domaćini pripremili su nam kolače i napitke u župnoj dvorani.

Zahvaljujemo im na pozivu te ljubaznom gostoprimstvu.

IZVJEŠĆE O RADU
ŽUPNOG CARITASA U 2013. GODINI1.) OBILJEŽAVANJE DANA BOLESNIKA: počevši sa danom bolesnika djelatnici Caritasa dovode bolesnike na Sv.misu, a poslije imaju malo druženje.
2.) KRIŽNI PUT: organizirali križni put kroz svih devet sela naše župe,od Hrženice do Struge.
3.) AKCIJA „DJECA ZA DJECU“: u korizmeno vrijeme djelatnici podijelili djeci kutijice koji se odriču koje kunice, pa tako razvesele nekog kome je pomoć najpotrebnija.
4.) PRODAJA MASLINOVIH GRANČICA: na Cvjetnicu djelatnici prodaju grančice, a novac je darovan teško bolesnom djetetu.
5.) SUSRET STARIJIH I BOLESNIH UOĆI BLAGDANA USKRSA: djelatnici posjetili starije i bolesne da vide da nisu zaboravljeni.
6.) POMOĆ PRI ORGANIZACIJI DRUŽENJA UOĆI TIJELOVA: uz limenu glazbu, vatrogasce, narodne nošnje djelatnici organizirali procesiju, a poslije zajedničko druženje.
7.) „STUDIJSKO PUTOVANJE“: djelatnici bili na izletu sa pjevačkim zborom, zvonarima uz veliko hvala vlč. Vladi Boraku koji nam to svake godine omogući.
8.) SAKUPLJANJE ODJEĆE I OBUĆE ZA POTREBE BISKUP. CARITASA: najmanje dva do tri puta kroz godinu sakupljamo odjeću za potrebite u župi.
9.) DAN BOLESNIKA I SUSRET DJELATNIKA CARITASA POVODOM SVETE NEDJELJE U LUDBREGU: djelatnici vozili bolesne u Ludbreg na Svetu misu.
10.) POMOĆ PRI ORGANIZACIJI DANA ZAHVALNOSTI (KESTENIJADA): nakon Sv. mise djelatnici se okupili s drugim udrugama na druženju na župnom dvoru.
11.) AKCIJA „OVA SVIJEĆA GORI DUŽE“: na dan Svih svetih djelatnici prodavali svijeće, prikupljen novac predan je u Varaždin u Biskupijski Caritas.
12.) SAKUPLJANJE HRANE ZA BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE: djelatnici sakupili hranu koja je predana sjemeništu.
13.) SAKUPLJANJE HRANE ZA POTREBE PUČKE KUHINJE BISKUPIJSKOG CARITASA: također organizirali sakupljanje hrane koja je predana za pučku kuhinju.
14.) SVETI NIKOLA: malim poklonima darovali najmlađe.
15.) POSJET BOLESNICIMA: kroz božićno vrijeme djelatnici obišli bolesne kroz svih 9 sela, i darovali ih prigodnim paketima.

U SV. Đurđu, 20.01.2014.

VODITELJ: Gordana KrižanićJaslice naših župljanaSvi koji žele mogu poslati fotografiju svojih jaslica na župnikov e-mail, pa ćemo ih objaviti na našim web stranicama.


Bor i jaslice Valentine Štabi

Jaslice Valentine Štabi

Jaslice obitelji Matoc iz Hrženice

Jaslice Ivane Kos

Jaslice Dražena Krušeca

Jaslice Blažej Patrika


Riječ župnikaAdventsko- božićno vrijeme i ove je godine u našoj župnoj zajednici bilo obilježeno prigodnim koncertima i razmišljanjima. KUD Juraj Lončarić je svojim 10. po redu koncertom obilježio mali jubilej. Djeca i mladi su radosnim zvucima i pjesmom posebno iznenadili publiku. Betlehemsko svijetlo su nam donijeli izviđači iz Ludbrega. Kao gosti po prvi puta u našem kraju su boravili članovi KUU " Ivan Vitez Trnski" iz Nove Race. Nas župni zbor već 3.godinu za redom uči nove pjesme za svoj koncert. Ove su godine kao goste pozvali zbor susjedne župe iz Ludbrega i domaću limenu glazbu. Duhovnost je te večeri zaista bila na vrhuncu. Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika je otajstvo Svete obitelji predstavilo u svojoj božićnoj meditaciji. Na tren je nestao ovaj materijalni svijet, a misli su nam bile uz Novorođeno dijete. Nadamo se da ce nam cijela godina ostati prožeta tim riječima. Hvala svima koji su činili Božić!

Sada krećemo dragi župljani i prijatelji u jednu avanturu koja se naziva NOVA GODINA. Nije lako na početku jednog novoga razdoblja posegnuti za nekim jednostavnim i spasonosnim rješenjima koja bi nam pokazala i dala olakšicu u svladavanju mnogobrojnih zapreka koje će nas čekati ove godine. Naše misli i naše želje usmjerene su prema boljem i radosnijem životu koji nas čeka. Želimo ostvariti napredak u vremenu koje je pred nama. Možda nas je pomalo i strah pred budućnošću koja nam nije, na prvi pogled, baš sjajna. Doživjeli smo mnoga obećanja, doživjeli smo mnoge lijepe riječi utjehe i ohrabrenja da će nam biti bolje. Kako će nam zapravo biti u godini koja je pred nama?

Kršćanin je čovjek nade, čovjek koji sve svoje planove i želje stavlja u ruke Božje Kršćanin, poput mnogih ljudi, ipak želi gledati na život jednim svijetlim tonom, kršćanin je svakodnevno obasjan Kristovim svijetlom i njegovom toplinom, kršćanin je čovjek koji se nikada ne predaje u svom putu prema Bogu i vječnosti.


I doista, sutrašnja svetkovina BOGOJAVLJENJA nam ponovno želi poručiti da nam se Bog objavio i da ga moramo nasljedovati ako želimo biti vječno sretni. Neka nam na tom putu bude uvijek na pameti Svijetlo koje je i svetu trojicu kraljeva dovelo u Betlehem, Svijetlo koje i danas svijetli i tebi i meni. Neka nam je sretna Nova Godina 2014.