Župne aktivnostiČlanovi župnog caritasa


Susret voditelja i suradnika župnih karitasa u VaraždinuDana 25.1.2014. naš župni caritas, voditeljica Gordana Križanić i tajnica Gordana Turković, su nazočile susretu voditelja i suradnika župnih karitasa u Varaždinu.
Susret je predvodio biskup Josip Mrzljak.
Na tom susretu predaju se izvješća o djelovanju župnih karitasa u protekloj godini.

opširnije na stranicama Varaždinske biskupijeNaš župni caritas
u posjeti župnom caritasu župe VratišinecDjelatnici našeg župnog caritasa 19.1.2014., posjetiše župu Vratišinc i djelatnike njihovog župnog caritasa.

Župnik Pavao Mesarić i članovi Caritasa upoznali su nas sa svojom župom vodeći nas u prekrasnu crkvu Uzvišenja Sv. Križa.
Kroz razgovor upoznali su nas sa svojim radom te životom crkve. Nakon obilaska ljubazni domaćini pripremili su nam kolače i napitke u župnoj dvorani.

Zahvaljujemo im na pozivu te ljubaznom gostoprimstvu.

IZVJEŠĆE O RADU
ŽUPNOG CARITASA U 2013. GODINI1.) OBILJEŽAVANJE DANA BOLESNIKA: počevši sa danom bolesnika djelatnici Caritasa dovode bolesnike na Sv.misu, a poslije imaju malo druženje.
2.) KRIŽNI PUT: organizirali križni put kroz svih devet sela naše župe,od Hrženice do Struge.
3.) AKCIJA „DJECA ZA DJECU“: u korizmeno vrijeme djelatnici podijelili djeci kutijice koji se odriču koje kunice, pa tako razvesele nekog kome je pomoć najpotrebnija.
4.) PRODAJA MASLINOVIH GRANČICA: na Cvjetnicu djelatnici prodaju grančice, a novac je darovan teško bolesnom djetetu.
5.) SUSRET STARIJIH I BOLESNIH UOĆI BLAGDANA USKRSA: djelatnici posjetili starije i bolesne da vide da nisu zaboravljeni.
6.) POMOĆ PRI ORGANIZACIJI DRUŽENJA UOĆI TIJELOVA: uz limenu glazbu, vatrogasce, narodne nošnje djelatnici organizirali procesiju, a poslije zajedničko druženje.
7.) „STUDIJSKO PUTOVANJE“: djelatnici bili na izletu sa pjevačkim zborom, zvonarima uz veliko hvala vlč. Vladi Boraku koji nam to svake godine omogući.
8.) SAKUPLJANJE ODJEĆE I OBUĆE ZA POTREBE BISKUP. CARITASA: najmanje dva do tri puta kroz godinu sakupljamo odjeću za potrebite u župi.
9.) DAN BOLESNIKA I SUSRET DJELATNIKA CARITASA POVODOM SVETE NEDJELJE U LUDBREGU: djelatnici vozili bolesne u Ludbreg na Svetu misu.
10.) POMOĆ PRI ORGANIZACIJI DANA ZAHVALNOSTI (KESTENIJADA): nakon Sv. mise djelatnici se okupili s drugim udrugama na druženju na župnom dvoru.
11.) AKCIJA „OVA SVIJEĆA GORI DUŽE“: na dan Svih svetih djelatnici prodavali svijeće, prikupljen novac predan je u Varaždin u Biskupijski Caritas.
12.) SAKUPLJANJE HRANE ZA BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE: djelatnici sakupili hranu koja je predana sjemeništu.
13.) SAKUPLJANJE HRANE ZA POTREBE PUČKE KUHINJE BISKUPIJSKOG CARITASA: također organizirali sakupljanje hrane koja je predana za pučku kuhinju.
14.) SVETI NIKOLA: malim poklonima darovali najmlađe.
15.) POSJET BOLESNICIMA: kroz božićno vrijeme djelatnici obišli bolesne kroz svih 9 sela, i darovali ih prigodnim paketima.

U SV. Đurđu, 20.01.2014.

VODITELJ: Gordana KrižanićSusret voditelja i suradnika
župnih Caritasa Varaždinske biskupije19. veljače 2013. VaraždinOrganizator, Biskupijski Caritas, na ovaj već tradicionalan godišnji susret pozvao je predstavnike i suradnike župnih Caritasa, kao i predstavnike župa koje nemaju registriran Caritas. Župni Caritas osnovan je u oko 85 od 105 župa Varaždinske biskupije, te u njima djeluje više od 1.000 redovitih volontera.

Susretu se odazvalo stotinjak predstavnika župnih Caritasa, koji su se najprije okupili u katedrali Uznesenja BDM na misnom slavlju, koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Biskup Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, govorio je o važnosti djelotvorne ljubavi potaknuvši volontere Caritasa da u svojim aktivnostima budu uistinu neumorni jer potrebe su velike i raznolike.


Susret je zatim nastavljen u dvorani Biskupskog ordinarijata gdje je izlaganje o temi "Caritas kao privilegirani način komunikacije vjere mladim generacijama" održao dr. sc. Krunoslav Novak, svećenik Varaždinske biskupije koji je u Rimu doktorirao na studiju komunikologije.

Iznio je promišljanje o potrebi djelotvornog življenja vjere, odnosno kako je preko karitativnog djelovanja prenositi drugima, između ostalih i mladima. Osobito je danas potrebno u mladima poticati razvoj neposrednih odnosa s bližnjima, posebice potrebitima, budući da mladi svoje odnose u vremenu današnjice ostvaruju na suvremene posredne načine koji ne pružaju izravan kontakt s drugima. Mlade je potrebno odgajati za suradnju i timski rad koji su nezaobilazni u karitativnom djelovanju. Stoga je Caritas privilegirani način odgoja mladih u vjeri jer mladima na djelotvoran način pokazuje Boga koji je ljubav, i to ljubav na djelu. Istraživanja su pokazala kako su mladima osobito važne vrednote ljubavi i prihvaćenosti te su se za njih spremni i angažirati, rekao je naglasivši da mladi unatoč obvezama imaju dovoljno slobodnog vremena koje se može vrlo dobro, pozitivno i korisno usmjeriti i iskoristiti.

Biskup Mrzljak nakon izlaganja istaknuo je da je karitativni rad jedan od lijepih načina angažiranja mladih za djelovanje za dobrobit društva, ali i vlastitu dobrobit jer ih takav angažman može odgajati za dobre, plemenite i odgovorne ljude.

Mons. Ivan Godina, predsjednik Biskupijskog Caritasa, rekao je da je mlade potrebno potaknuti da sudjeluju u konkretnim akcijama koje se provode u župama te je pozvao predstavnike župnih Caritasa da u nastavku susreta ukratko iznesu posebnosti u svojim karitativnim aktivnostima, o čemu su podnijeli i pisana godišnja izvješća.

Tako se nedavno osnovani Caritas župe Strahoninec pohvalio s već 30 volontera, pretežito mlađih do 40 godina starosti. Ponuđen im je prostor za skladištenje u novoj općinskoj zgradi, a župni Caritas informativnim letkom pozvao je župljane da se uključe u rad te da prijave potrebite.

U župi Kneginec prihodi za karitativni rad uglavnom se ostvaruju dobrotvornim koncertima, a plaća se školska kuhinja za 12-ero učenika. U župi Kućan Marof dva puta godišnje prikuplja se hrana koja se podijeli potrebitim obiteljima, a volonteri su bili i na duhovnoj obnovi u biskupijskom centru na Veternici.

U Kalinovcu su uz božićne blagdane volonteri posjetili 70 obitelji, dok su u Nedelišću prošle godine imali izvanrednu situaciju zbog poplave 67 kućanstava u Pušćinama. Caritasovi volonteri posjetili su svaku kuću s paketima pomoći koju su za poplavljene osigurali Biskupijski Caritas i Caritas župe Čakovec. U Svetoj Mariji također se prikupljala pomoć za poplavljene u Pušćinama, a volonteri su se prošle godine angažirali i u pružanju domaćinstva mladima tijekom Biskupijskog križnog puta.

Kako svetomarski župnik vlč. Pavao Markač ima običaj svake godine posjetiti čakovečki Caritasov Dnevni boravak djece s teškoćama u razvoju, i to sa župnim ministrantima koji se odriču dijela godišnjeg dara kojeg dobe od župljana prilikom blagoslova kuća te ga daruju za potrebe skrbi o najteže invalidnoj djeci, ravnatelj Šola je, iznoseći taj primjer, potaknuo i druge župne Caritase da njihovi predstavnici barem jednom godišnje posjete tu ustanovu i upoznaju se pobliže s njezinim radom i potrebama.

U župi Petrijanec uz božićne blagdane volonteri su s darovima posjetili 125 starih, bolesnih i nemoćnih župljana. Župni Caritas Preloga uz redovite aktivnosti svake godine u listopadu organizira i posebno intenzivan Tjedan Caritasa, župa Novo Virje priredila je u crkvi duhovni susret s bolesnim župljanima, a varaždinska župa sv. Fabijana i Sebastijana tijekom godine organizira nekoliko karitativnih akcija, kao i Caritas župe bl. Majke Terezije u Starigradu kod Koprivnice koji je prikupio pomoć u hrani i odjeći za Družbu misionarki ljubavi u Zagrebu.

U Močilama posebna se pažnja pridaje blagdanskim posjetima korisnicima domova starijih i nemoćnih na području župe. Župni Caritas u Virju nekoliko puta godišnje obiđe stotinjak najpotrebnijih obitelji. U Đurđevcu Caritas djeluje cijele godine te svu prikupljenu pomoć odmah proslijeđuje potrebitima. U Ivancu se prošle godine intenzivno radilo, a volontere najviše raduje što su se u karitativni rad uključili i mladi. U Svetom Đurđu također se radi cijele godine, te se prikuplja pomoć za Caritasovu pučku kuhinju. U Jalžabetu se prodaju ručni radovi žena za karitativne svrhe, te se posjećuju stari i nemoćni. U župi sv. Josipa u Varaždinu malo volontera vrlo mnogo i kvalitetno radi, a volonterke same izrađuju ručne radove koje prodaju i time ostvaruju najveći prihod za rad. U Murskom Središću imaju dobru suradnju s gradskom vlašću i osnovnom školom, odakle dolazi pomoć za njihov rad.

Na kraju susreta ravnatelj Biskupijskog Caritasa Ante Šola zahvalio je članovima župnih Caritasa na svemu što čine kroz djelotvornu ljubav prema potrebitima. Naglasio je da su njihove potrebe sve veće te je zahvalio župnim Caritasima što su domišljati u pronalaženju načina kako im pomoći. Potaknuo je župne Caritase da i dalje pomažu Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu u kojoj je prošle godine podijeljeno 103.500 obroka. Budući da zbog poteškoća s gradskom upravom još nije na vidiku već dogovorena gradnja novog centra Biskupijskog Caritasa u Varaždinu, Varaždinska biskupija lani je obnovila prostor kuhinje te uredila nove hladne komore za dulje skladištenje namirnica.

Susret je zaključen druženjem svih okupljenih zajedno s biskupom Mrzljakom u prostorima Svećeničkoga doma.

IZVJEŠĆE O RADU ŽUPNOG CARITASA U 2012. GODINI1.) OBILJEŽAVANJE DANA BOLESNIKA: djelatnici doveli bolesne na Svetu misu, a poslije imali malo druženje.

2.) KRIŽNI PUT: organizirali križni put kroz svih devet sela naše župe.

3.) AKCIJA „DJECA ZA DJECU“: u korizmeno vrijeme djelatnici podijelili djeci kutijice koji se odriču koje kunice, pa tako razvesele nekog kome je pomoć najpotrebnija.

4.) PRODAJA MASLINOVIH GRANČICA: na Cvjetnicu djelatnici prodavali grančice, a novac je darovan teško bolesnom djetetu.

5.) SUSRET STARIJIH I BOLESNIH UOĆI BLAGDANA USKRSA: djelatnici posjetili starije i bolesne da vide da nisu zaboravljeni.

6.) POMOĆ PRI ORGANIZACIJI DRUŽENJA UOĆI TIJELOVA: uz limenu glazbu, vatrogasce, narodne nošnje djelatnici organizirali procesiju, a poslije zajedničko druženje.

7.) „STUDIJSKO PUTOVANJE“: djelatnici bili na izletu, uz veliko hvala vlč. Vladi Boraku koji nam to svake godine omogući.

8.) SAKUPLJANJE ODJEĆE I OBUĆE ZA POTREBE BISKUPIJSKOG CARITASA: najmanje dva put kroz godinu sakupljamo odjeću za potrebite.

9.) DAN BOLESNIKA I SUSRET DJELATNIKA CARITASA POVODOM SVETE NEDJELJE U LUDBREGU: djelatnici vozili bolesne u Ludbreg na Svetu misu.

10.) POMOĆ PRI ORGANIZACIJI DANA ZAHVALNOSTI (KESTENIJADA): nakon Svete mise djelatnici se okupili s drugim udrugama na druženju na župnom dvoru.

11.) AKCIJA „OVA SVIJEĆA GORI DUŽE“: na dan Svih svetih djelatnici prodavali svijeće, a prilog namijenjen za potrebe Caritasove pučke kuhinje.

12.) SAKUPLJANJE HRANE ZA BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE: djelatnici sakupili hranu koja je predana sjemeništu.

13.) SAKUPLJANJE HRANE ZA POTREBE PUČKE KUHINJE BISKUPIJSKOG CARITASA: također organizirali sakupljanje hrane koja je predana za pučku kuhinju.

14.) SVETI NIKOLA: malim poklonima darovali najmlađe.

15.) POSJET BOLESNICIMA: kroz božićno vrijeme djelatnici obišli bolesne kroz svih 9 sela.

VODITELJ: Gordana Križanić