Život župe 2010.Betlehemsko svjetlo u našoj župiSvjetlo iz štalice Isusovog rođenja u Betlehemu 12 prosinca 2010. donijeli su izviđači iz Ludbrega u našu župnu crkvu prije samog koncerta.

Izviđači su nam poručili da stotine malih ruku i ove godine s radošću i pažnjom donosi treperavi plamen svijeće iz Betlehema, Svijetlo naše nade u bolji i sretnji svijet.
Ovaj mali plamen poruka je mira, ljubavi i zajedništva. On je Svjetlo koje sveki puta iznova budi novi doživljaj u srcu, novu nadu za život i novu snagu za ljubav.
Izviđači su poručili da ga odnesemo sa zahvalnošču i pažnjom svojim obiteljima i prijateljima, te kao djeca svjetlosti hodimo putem ljubavi i mira.

Ideja Betlehemskog svjetla mira je da se njegovim prenošenjem simbolizira dolazak Isusa. Prema Bibliji njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje.

Lanac svjetla je simbol dobrote, iskrenosti, topline i prijateljstva. S prenošenjem Betlehemskog svjetla izviđači žele pridonijeti premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma. Želja im je da ovo Svjetlo ide iz ruke u ruku, i neka tako raste i mir od čovjeka do čovjeka. Čuvajmo mir i pazimo da se ovaj mali plamen ne ugasi do Božića.Proslava Sv. NikoleU nedjelju 05.12.2010. u našoj župnoj crkvi organiziran je doček Sv. Nikole.
Za tu prigodu predškolska i školska djeca izvela su nekoliko prigodnih recitacija, a na opće veselje Sv. Nikola podijelio je darove.
Zahvaljujem učiteljima i učiteljicama koji su radili sa djecom.Đakonsko ređenjeU nedjelju 28.11. 2010 u varaždinskoj katedrali u 16.h. za Đakone ove jeseni zaređeni su Ivica Cujzek iz Lepoglave, Hrvoje Damiš iz Mačkovca i Dario Paviša iz Kalinovca.

Neka kao đakoni služe i Bogu i ljudima.

opširnije


Proslavljena 2.obljetnica osnivanja
kurije Marijine legijeU subotu 20.11. 2010. moljenjem svete krunice i svetom misom u župi Kalinovec, proslavili smo 2.obljetnicu osnivanja kurije Marijine legije “Kraljica Mučenika“ Podravske Sesvete.

Svetu misu je predvodio duhovik kurije „Kraljica mučenika“ vlč. Kruno Kefelja  u župnoj crkvi sv.Luke Evanđelista u Kalinovcu.
Poslije mise održan je 25.sastanak kurije „Kraljica Mučenika Podravske Sesvete.
Sastanku su bili nazočni duhovnik Kruno Kefelja,Vlado Borak, duhovnik iz Virja vlč. Ivica Bačani, prečasni Mladen Gorupić i bogoslov Dario iz Kalinovca koji u nedelju 28.11. u 16 h. u Varaždinskoj katedrali ima ređenje za đakona.
Sastanku su prisustvovali i prezidiji „Kraljica Mira“ Sv. Đurđ, “Majka brze pomoći“ Kalinovac, “Gospa Fatinska“ Podravske Sesvete, “Kraljica Anđela“ Virje i prezidij iz Podravskih Sesveta.
Gosti su nam bili predsjednik Ante Brkić, korespodentica Mirjana Kovačić,urednica časopisa Marijin legionar Iva Pavković. 

Razgovaralo se o širenju Marijine legije u Pitomaču, Đurđevac, Svetu Mariju i Jalžabet.
Nakon sastanka slijedilo je   druženje uz zakusku. 
  Na tome smo zahvali Bogu i našoj Nebeskoj Majci.Sakupljanje hrane za sjemeništeHvala vam na darovanoj hrani koju smo 27.11. skupili u našoj župi za potrebe bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Skupilo se oko 5 tone hrane. Hvala krizmanicima i koji su po selu s traktoristima (Milulić Vlade, Tomek Jantol, Nenad Jagić, Bačani Branko, Kos Josip, Hižak Đuro, zvonar Franjo Bahat i Josip Kuharić) skupili hranu, (iz Sv. Đurđa nitko od mladih).


Festival svete Cecilije
Varaždinske biskupijeNa nedjelju Krista Kralja 21. studenoga 2010., održano je drugo i završno zborovanje u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM u čast Svete Cecilije.

Okupilo je crkvene pjevače iz 21 zbora iz svih krajeva biskupije, među kojima je nastupio i naš župni zbor.

opširnijePogreb fra Ilije BorakaFra Ilija Borak, najstariji franjevac Hrvatske Kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, preminuo je 1. studenog u 14.00 sati, u 97. godini života, 74. godini svećeništva i 79. godini redovništva.

Pogreb dragog pokojnika bio je 3. studenog u 13.00 sati na groblju Kozala, a misa zadušnica nakon sprovoda u kapucinskoj crkvi na Žabici.

Rođen je 9. ožujka 1914. godine u mjestu Radovec (župa Križovljan) blizu Varaždina. U Red Manje braće kapucina stupio je u slovenskoj Škofiji Loki 2. srpnja 1932. Doživotne zavjete polaže u Splitu 19. lipnja 1937. Iste godine u Splitu je zaređen i za svećenika. Djelovao je, kroz duže ili kraće vrijeme u gotovo svim samostanima Hrvatske kapucinske provincije obnašajući niz različitih i odgovornih službi. Osam godina života proveo je kao politički zatvorenik u logoru Stara Gradiška s mnogim svećenicima, među njima i poznatim hrvatskim kapucinom i skladateljem fra Anzelmom Canjugom. Posljednjih pet godina života bio je prikovan uz bolesničku postelju u riječkom samostanu Gospe Lurdske.

Na pogrebu rođaci i župljani iz župe Križovljan
Pogreb i Misa zadušnica u Rijeci u kapucinskoj crkviProslavili smo treću godišnjicu prisutnosti
Marijine legije u našoj župiHvala svima koji u sebi nose Marijin duh služenja.
U propovijedi župnik je spomenuo da je svaka obljetnica ili godišnjica prisjećanje i kazivanje zahvale Bogu na prijašnjim vremenima i darovima koje nam je Bog dao. Bog je u središtu svega a mi njegovi sluge. Po Mariji ga slavimo i veličamo jer nas ljubi i ne želi da itko propadne.

Poslije listopadskih pobožnosti i sv. mise bio je radni sastanak za naše članove i goste koji su pristigli iz župa, Podravskih Sesveta, Kalinovca i Virja. Uz radne obaveze bilo je i ugodnog druženja poslije svih obaveza. Hvala svima na uloženom trudu. Na izborima za novi mandat (vodstva od 3 godine) izabrano je i potvrđeno strao vodstvo koje će i dalje voditi prezidij „Kraljice mira“ iz Sv. Đurđa.
Nedjelja zahvalnosti


b Na 28. NKG naša je župna zajednica proslavila nedjelju zahvalnosti za sva dobra kojima nas je Bog nagradio ove godine. Svete mise u 8, a osobito svečana Misa u 10 sati, brojile su mnoštvo djece, odraslih, a i muževa se skupilo u zavidnom broju.

Ulazna molitva i psalam su nam od samog početka govorili da se radujemo, da pjevamo i da tom pjesmom dajemo hvalu Bogu. I biblijska čitanja su nam govorila o zahvalnosti, tako da je liturgija bila cjelokupno zaokružena. Prvo čitanje iz Staroga zavjeta nam govori o Naamanu koji daje hvalu Jahvi jer ga je izliječio od gube. Nakon toga evanđelje nam opet govori o gubi. Od spomenutih 10 gubavaca samo je 1 došao zahvaliti. Župnik Vlado je u homiliji nastavio razmatranje o preostalih 9 gubavaca, usporedivši to i sa našom župnom zajednicom. Sveta misa ili euharistija je također zahvala, te se stoga pitamo koliko nas redovito ili barem povremeno dolazi dati taj svoj dar- tu svoju zahvalu Bogu. Možemo reći da je onaj jedan gubavac ravan broju vjernika naše župe koji dolaze zahvaliti. Pitamo se gdje su ostalih 90 %? Živimo u tempu života koji je pregazio mnoge, lutamo za svojim ciljevima i željama kao da ćemo sve sa sobom ponijeti, nezahvalni smo, oholi i time omalovažavamo Božje darove kojima nas svakodnevno obasiplje. Moramo postati svjesni da nam se Bog objavljuje u svemu: u bolesti, siromaštvu, nevoljama i problemima.
b Nakon Mise, uslijedio je prigodan program učenika osnovne škole pod vodstvom prof. Ivanke Lazar. Njihove pjesmice na kajkavskom narječju o plodovima jeseni, kruhu, vinu i rodnom zavičaju vratile su mnoge u mlađe dane, a njihova narodna nošnja je svemu davala ugođaj starine i toplog doma. Na župnom dvoru već se čula pjesma naše limene glazbe, mirisali su pečeni kesteni i kolači, bilo je tu i vina, mala izložba jestivih i nejestivih gljiva, zatim izložba prepariranih životinja koje su vješto čuvali naši lovci, i raznog bilja koje se može naći na livadama koje je zdravo i ljekovito, a koristimo najčešće za čaj. Treba spomenuti da je cijela crkva, a osobito oltar, bila ukrašena jesenskim plodovima. Našlo se tu: kukuruza, graha, tikvica, jabuka, krušaka… Kao što nam je psalam rekao, svi smo se radovali, pjevali i hvalili darove Božjih i čovjekovih ruku.
Poruka nedjelje i dana zahvalnosti bila bi ta da je svaki dar dragocjen jer je od Boga i na njemu treba zahvaljivati!DAN ZAHVALNOSTIProhladno jutro 28. nedjelje kroz godinu, probudilo se u tipičnu jesensku maglu, no, ni to jutro ni magla nisu bili sasvim obični. Maglene zavjese skrivale su plodove truda marljivih ruku i dobre volje. Okupili smo se ovog prijepodneva da na poseban način Boga slavimo te da mu zahvalimo za dobrotu kojom nas vječito daruje.

Zahvalnost spašava – kaže nam to sv. Luka u Evanđelju koje smo čuli na sv. misi. Desetorica bolesnika je ozdravilo, a samo se jedan vratio slaveći Boga i zahvaljujući mu. Tom je čovjeku Isus rekao da je spašen. Deset ih je, dakle, ozdravilo, ali samo je jedan spašen.
Imamo nebrojeno mnogo razloga za zahvalnost, rekao je župnik u propovjedi, zato se i okupljamo svake nedjelje za stolom euharistije. Riječ euharistija u prijevodu na hrvatski jezik znači upravo to - zahvaljivati. Primjenjujući događaj iz Evanđelja na našu suvremenost, svakodnevnicu i na same sebe, zaista smo ponosni što se ubrajamo u 10 % zahvalnih za dobrotu koja se simbolički očituje u darovima koji su se zaslugom dobrih ljudi našli danas pred nama u dvorištu župne crkve.

U pravom jesenskom ugođaju uživala su sva naša osjetila. Po izlasku iz crkve koja je za ovu prigodu ukrašena jesenskim bojama i plodovima, dočekali su nas zvukovi naših, po domaći, „bandista“ i miris svježe pečenih kestena. Hladnoću je ubrzo zamijenila toplina vatre, nasmijanih lica i stisak prijateljske ruke. Osim kestena koje su spekli vrijedni mladići, žene su nas počastile raznim vrstama kolača, a muži pićem. Osim jesenskih plodova, među kojima su se našle raznovrsne šarene tikvce, četrdesetak vrsta kukuruza koji se uzgaja na našem području, i razne vrste graha koje, osobito mlađi posjetitelji, nisu nikad prije ni vidjeli, ni znali da postoje; vidjeli smo i lovačke trofeje koje su predstavili lovci, a posebnu pažnju župljana ipak je zaokupilo pravo remek djelo - izložba mnogobrojnih vrsta gljiva koje se župnik sam potrudio prikupiti i predstaviti. Ako se i od vas netko odvaži i krene u potragu za tom delicijom, preporučam da se za savjet obratite župniku vlč. Boraku jer kažu da su sve gljive jestive, ali neke samo jedanput.

Pogled na veselo društvo i pažljivo ukrašene stolove pune darova, ispunio nas je radošću i zahvalnošću za neizmjernu Božju dobrotu, a također i za dobrotu ljudi koji su se potrudili i na bilo koji način sudjelovali u proslavi Dana zahvalnosti.


SVIMA HVALANa 28. NKG naša je župa proslavila nedjelju zahvalnosti za sva dobra kojima nas je Bog nagradio ove godine. Svete mise u 8, i svečana Misa u 10 sati, brojile su mnoštvo djece, odraslih, a i muževa se skupilo u zavidnom broju.

Ulazna molitva i psalam su nam od samog početka govorili da se radujemo, da pjevamo i da tom pjesmom dajemo hvalu Bogu. I biblijska čitanja su nam govorila o zahvalnosti, tako da je liturgija bila cjelokupno zaokružena. Prvo čitanje iz Staroga zavjeta nam govori o Naamanu koji daje hvalu Jahvi jer ga je izliječio od gube. Nakon toga evanđelje nam opet govori o gubi. Od spomenutih 10 gubavaca samo je 1 došao zahvaliti. Župnik Vlado je u homiliji nastavio razmatranje o preostalih 9 gubavaca, usporedivši to i sa našom župnom zajednicom. Sveta misa ili euharistija je također zahvala, te se stoga pitamo koliko nas redovito ili barem povremeno dolazi dati taj svoj dar- tu svoju zahvalu Bogu. Možemo reći da su kod nas dva gubavaca ravni broju vjernika naše župe koji dolaze zahvaliti. Pitamo se gdje su ostalih 80 %? Živimo u tempu života koji je pregazio mnoge, lutamo za svojim ciljevima i željama kao da ćemo sve sa sobom ponijeti, nezahvalni smo, oholi i time omalovažavamo Božje darove kojima nas svakodnevno obasiplje.

Nakon Mise, uslijedio je prigodan program učenika osnovne škole pod vodstvom prof. Ivanke Lazar. Njihove pjesmice na kajkavskom narječju o plodovima jeseni, kruhu, vinu i rodnom zavičaju vratile su mnoge u mlađe dane, a njihova narodna nošnja je svemu davala ugođaj starine i toplog doma. Na župnom dvoru već se čula pjesma naše limene glazbe, mirisali su pečeni kesteni koje su ispekli vatrogasci i kolači koje su pekle naše vrijedne župljanke. Bilo je tu i vina, mala izložba jestivih i nejestivih gljiva, zatim izložba prepariranih životinja koje su vješto čuvali naši lovci, i raznog bilja koje se može naći na livadama koje je zdravo i ljekovito (skupile žene iz Struge) a koristimo najčešće za čaj. Treba spomenuti da je cijela crkva, a osobito oltar, bila ukrašena jesenskim plodovima. Našlo se tu: kukuruza (Sesvete), graha, tikvica, jabuka, krušaka … Kao što nam je psalam rekao, svi smo se radovali, pjevali i hvalili darove Božjih i čovjekovih ruku. Poruka nedjelje i dana zahvalnosti bila bi ta da je svaki dar dragocjen jer je od Boga i na njemu treba zahvaljivati!


OBNOVLJENA KAPELA SVIH SVETIH U SESVETAMAOvih dana Josip Hižak je sa svojim majstorima obnovio - obojao kompletu kapelu.
Umjesto postavljanja skele oko cjelog tornja, auto-dizalicom pomagao mu je Kain Stjepan iz Selnika.
Tom zgodom je i srušen veliki bor kraj kapele pa je sada kapela uočljivija Vrijednost radova je 15.000 kuna. Hvala svima.
Obnovljena kapelo - budi mjesto susreta čovjeka i Boga.Nagradna igra za vjeroučenikeDragi vjeroučenici!

Nagradna igra prigodom DANA KRUHA I ZAHVALNOSTI JE ZAVRŠENA.


U slikanju i crtanju najbolje su se ostvaril i nagrade osvojili:

  • Bahat Anamarija 1.b
  • Marčec Ana 5.b
  • Špoljarić Petra 4.a


Za pismene radove nagrađeni su:

  • Bestijanić Nikolina 5.b
  • Zlatar Martina 3.b
  • Crkvenčić Sabina 7.a


Hodočašće Kraljici Mira u Međugorje
17.-19.9.2010.gI ove se godine našla mala grupica hodočasnika koja je u petak 17.9. u kišnim večernjim satima krenula svojoj Majci u Međugorje. Početni stihovi himne „ Došli smo ti Majko draga sa svih strana ove Zemlje…“; često je odzvanjala u našim ušima. Poučeni primjerom hodočašćenja Majci sa svih strana Zemlje, naše je hodočašće bilo zajedništvo župa i to župe Križovljan, Ludbreg i Sveti Đurđ.

Nakon večernje molitve i cjelonoćnog putovanja, u ranim jutarnjim satima stigli smo do našeg odredišta. Odmah smo krenuli do brda Križevca, gdje smo moleći križni put razmišljali o Kristovom ,a i o svojim svakodnevnim križevima. Znati da možemo taj križ i te probleme podijeliti s drugima jednako je dragocjeno koliko i saznanje da nas je na tom kamenom i napornom putu kroz kalvariju uvijek čekala nečija ispružena ruka pomoći.
Mislim da su sve naše trenutne molitve i prošnje izgledale puno lakše jer su bile podijeljene sa svima nama, i bile bar na tren zaboravljene. I samo brdo ukazanja, Marijin kip, okolina i priroda sami po sebi zrače mirom koji nam je toliko potreban. Ponekad je potrebno na taj način se odvažiti i krenuti u samoću, ali samoću koja je ispunjena drugačijim mirom koji nam nudi današnje društvo.

Tako je naš subotnji dan prošao u hodu za Isusom , njegovom i našom Majkom, a završio Svetom misom i večernjim klanjanjem.
Odmor, topli obrok i noćenje u pansionu Miletić zasigurno je svakome dobro došao.

U nedjelju, nakon doručka, krenuli smo u upoznavanje susjedne Bosne i Hercegovine.
Najprije smo, vozeći se kroz Kupreško polje, posjetili Kupres. Zajedno sa Kuprešanima slavili smo Svetu misu, te time blagoslovili svoj nedjeljni dan. Nakon ručka, kratko smo se zaustavili u Jajcu i divili se ljepotama rijeke Plive. Kroz strmi i brdoviti put slijedeće mjesto koje smo posjetili bilo je Podmilačje , gdje se gradi veliko svetište sv. Ivanu Krstitelju, ili kako oni kažu Sv. Ivi.
Od domaćeg župnika čuli smo par riječi o samom svetištu te smo i službeno pozvani da iduće godine hodočastimo u Podmilačje.

I tako je naše hodočasničko - turističko putovanje završilo. Naravno da treba spomenuti da vesele atmosfere i raspjevanog društva nije nedostajalo. Majci smo dali obećanje da ćemo biti bolji nego smo bili, sada preostaje samo da svoje riječi provedemo u djela!!Zaziv Duha SvetogU nedjelju 12.9. 2010. slavljenjem svete mise i zazvali Duha Svetoga za sretan i blagoslovljen početak nove školske i vjeronaučne godine na početku školske godine
Molitva, pjesme i blagoslov toga dana bile su ohrabrenje svim roditeljima, nastavnicima, vjeroučiteljima, učenicima, a napose onima najmlađima koji ove godine uz Božju pomoć i pomoć svih nas po prvi put započinju svoj novi korak.
Bože, njihove korake ispuni i osnaži darovima Duha Svetoga.POSJET PREZIDIJUPredsjednica Varleija i duhovnik vlč. Kruno su posjetili 8. rujna naš prezidij „Kraljice Mira“ sa svrhom da napravimo vizitaciju Marijine legije u našoj župi.
Utvrđeno je kak odjeluje prezidij, te je pružena podrška članovima u njigovom radu. Zadatak kurija je da vodi brigu o posjeti svakog prezidija po mogućnosti dva puta na godinu.
To treba učiniti zbog toga da se vidi djeluje li prezidij kako treba i da bi ohrabrili njihove članove. Ne smije se tražiti pogreške ili prigovarati.
Ove posjete treba obaviti u duhu ljubavi i poniznosti. Ne smije se shvatiti ove posjete kao mješanje izvana. Svaki prezidij mora to prihvatiti kao dio Pravila.
Prigodom toga posjeta moraju se pregledati različiti popisi članova, tajnička i blagajnička knjiga i druge stvari prezidijskog sustava kako bi se ocjenilo vode li se ispravno. Također treba provjeriti da li svaki član položi Legionarsko obećanje nakon što je prošlo razdoblje kušnje.
Taj pregled mogu obaviti dva iskusna legionara.

Prilikom posjeta prezidiju "Kraljica Mira" Sv. Đurđ, našli smo sve u najboljem redu. Popisi se vode uredno, službenici obavljaju svoje obveze maksimalno.
Predsjednica vodi sastanke u pravom Marijinom duhu, duhu poniznosti i ljubavi. Dopredsjednik, tajnik i blagajnik ispunjavaju svoje radne obaveze u skladu sa pravilima Marijine Legije. Članovi prezidija obavljaju svoje radne obaveze, tj. apostolate redovito i u pravom duhu. Redovito dolaze na tjedni sastanak, gdje izvještavaju jasno o obavljenom radu. Uočljivo je da redovito proučavaju Priručnik Marijine Legije.
Moramo pohvaliti takav način rada, te im čestitamo!
No, to ne znači da ne može bolje, te se moramo uvijek truditi da dajemo još više od sebe. AMEN!

Hodočašće ministranata i vjeroučenikaU sklopu već tradicionalne manifestacije „Deset dana Svete Nedjelje u Ludbregu“, četvrtak je rezerviran za hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja ludbreškog dekanata ali i ostalih mjesta( Trnovec, Koprivnica). I naša se župna zajednica može pohvaliti svojim ministrantima koji su sudjelovali u najvećem broju.

Tridesetak naših ministranata, ponosno je nosilo boje naše župe. Prisustvovali su: Raspjevani anđeli, čitači i ministranti.
Program je započeo u crkvi u 9 sati, kratkim opisom čuda koje se dogodilo prije 599 godina, izlaganjem relikvije te klanjanjem pred Presvetim. Zatim smo uz pjesmu krenuli u procesiji prema svetištu gdje smo slaveći svetu Misu, molili zaziv Duha Svetoga za početak školske i vjeronaučne godine.
Teško je nakon toplog i bezbrižnog ljeta opet sjesti u školske klupe, učiti, pisati zadaće, rano ustajati… Sve su to slatke brige svih učenika. Upravo zbog toga smo se okupili i došli sa svojim željama i molitvama za što radosniju novu školsku godinu. Još smo si jednom posvijestili koje su naše obaveze i zadaće kao ministranta, pjevača, čitača, Kristovog učenika. Prisjetili smo se i molili za naše roditelje kojima zahvaljujemo na tom neizmjernom daru života, zatim naših učitelja i vjeroučitelja da nam školske dane učine ljepšima i zanimljivijima. Nakon Mise, koju je predvodio vlč. Tihomir Kosec, svi vjeroučenici su još malo ostali u druženju i zajedništvu.Proslavljena Sveta Nedjelja u LudbreguProslavi Svete Nedjelje u Ludbregu prethodilo je hodočašće naše župe u svetište Predragocjene Krvi Kristove u petak 03.09. kada je služena i Sv. Misa za našu župu.
Proslava je nastavljena u subotu 04.09. večernjom Sv Misom, nakon čega je uslijedilo noćno bdijenje uz molitve i pjesme mladih u Zavjetnoj kapeli.

Završetak proslave u nedjelju 05.09. okupio je više od 60.000 vjernika u ludbreškom svetištu na svečanom euharistijskom veleslavljeu koje je kod zavjetne kapele predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu sa svim biskupima mjesnih Crkava u metropoliji, vojnim biskupom Jurjem Jezerincem te još 50 svećenika.


fotografije: Varaždinska biskupija

Hodočašće na TrsatU subotu 28.08.2010. naša župa hodočastila je na Trsat. Sv. misu predvodio je vlč. Ferdinand Vražić iz Karlovca, a propovijedao je mons. Milan Šimunović iz Rijeke,a glazbom je pratio naš puhački orkestar. Moms. Šimunović je u nadahnutoj propovijedi pozvao sve vjernike da u ovim teškim vremenima kada društvo zahvaća financijska ali i duhovna kriza potraže zagovor majke Marije kako bi unatoč nevoljama koje nas pritišću radosnije živjeli. Također je pozvao mlade i muškarce da daju svoj doprinos u životu i radu župske zajednice.
Nakon misnog slavlja dio župljana je potražio osvježenje u obližnjem Caffe baru Sv. Juraj.
Kiša koja se pretvorila u pljusak kao da je željela dodatno blagosloviti sve ovogodišnje trsatske hodočasnike.SUSRET CRKVENIH ZBOROVAPovodom proslave Predragocjene Krvi Kristove, u zavjetnoj kapeli u Ludbregu održan je 2. susret crkvenih zborova. Misno slavlje predvodio je biskup Josip Mrzljak. 
U programu nakon svete mise nastupili su, uz naš župni zbor iz Svetog Đurđa, domaćini iz Ludbrega, te župni zborovi iz Velikog Bukovca, Gole, Zlatara i Koprivnice.

Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! (Ef 5, 19) riječi su svetog Pavla, koji i Kološanima piše: Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvale Bogu! (Kol 3,16). Sv. Augustin je kazao: Tko pjeva dvostruko moli. Pjevati Bogu znači boriti se za lijepo, misao je poznatog umjetnika Ivana Meštrovića.

Ljepoti ove glazbom ispunjene večeri, pridonijeli su i naši pjevači pod vodstvom dirigentice Dragice Juričan i uz pratnju orguljaša Marka Juričana, izabravši tri prekrasne pjesme kojima su našu župu predstavili dojmljivo, u svom stilu, u najljepšem svjetlu i na najbolji način - glazbom. Od tri skladbe koje su izveli, donosimo vam,  stihovima pjesme Dajmo hvalu Gospodu,  djelić ugođaja s ludbreškog svetišta.DAJMO HVALU GOSPODU

ZA LJUBAV BRATSKU I STISAK RUKE
JA ŽELIM SLAVIT KRISTA, SPASA SVOG!

ZA KRUH SVETI I KRV NAM DRAGU
JA ŽELIM SLAVIT KRISTA, SPASA SVOG!

ZA MAJKU DRAGU ŠTO MIR NAM NOSI
JA ŽELIM SLAVIT KRISTA, SPASA SVOG!

SVAKOGA DANA I SVAKE NOĆI
JA ŽELIM SLAVIT KRISTA, SPASA SVOG!
Proslavljen blagdan Velike GospeU mnogim Marijanskim svetištima diljem Hrvatske i svijeta, osobito na Trsatu, Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Lourdesu, Fatimi, Mađugorju,… vrlo se svečano obilježava blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Naša župna zajednica taj dan obilježava hodočašćem vjernika u procesiji od kapele u Sesvetama do kapele sv. Ane i Barbare u Strugi, gdje se i nalazi sam Gospin kip.
I ove godine smo pjesmom limene glazbe i župnog zbora, ministrantima i djevojčicama u bjelini simbolično započeli naše malo, ali skromno hodočašće. U propovijedi smo se kratko prisjetili povijesti Marijina života, koja je uvijek bila spremna na svaku zadaću i ulogu koja joj je bila dodijeljena kao majci, iako nije bila upućena u sve zbilje spasenja. Nama kršćanima to je važan poticaj da iznova živimo novim životom svaki dan, naravno, uz pomoć, molitvu i zagovor naše Nebeske Majke. Uz molitvu svih molitava „Oče naš“, Marijin fiat ili kasnije „Zdravo Marijo“ je zasigurno druga molitva koju u svakodnevnim brigama i nevoljama upućujemo Majci.
Kao župa, već smo hodočastili u Mariju Bistricu, a pripreme teku i za hodočašća Majci Božjoj Trsatskoj te u Međugorje.
Hvala Stružanima na lijepo uređenom okolišu i pripremama za samo slavlje.Studijsko putovanjeU subotu 7. 8. 2010. godine, djelatnici Caritasa, članovi župnog zbora, Marijine legije te naši zvonari; uputili su se na svoje 4. studijsko putovanje. Sam polazak je bio popraćen kišom, ali vedro raspoloženje i pjesma sa sobom su dozvali i žarko sunce. Ovog puta posjetili su: Bjelovar, Draganac, Čazmu, Sisak, Petrinju, ali putem i mnoga druga mjesta i znamenitosti prelijepe Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske. Prva stanica i prilika za jutarnju kavicu bila je Bjelovar, središte novoosnovane Bjelovarsko- križevačke biskupije, katedrala sv. Terezije Avilske i lijepo uređen park, tj. Trg Eugena Kvaternika ispred same katedrale, gdje je 20.ožujka ove godine održana svečanost ređenja i preuzimanja službe Vjekoslava Huzjaka kao prvog biskupa. Za svoje studijsko obrazovanje upamtili su da je Bjelovar poznat po proizvodnji mlijeka i sireva, te se naziva i „gradom sira“.

Sljedeća postaja bila je malo mjesto Draganac, gdje smo slaveći Euharistiju posvetili dan, uputili Bogu svoje molitve te uživali u stilski uređenom dvorištu ispred crkve. Bližilo se podne, a to znači i vrijeme za ručak. U kratkoj šetnjici Čazmom i razgledavanju crkve sv. Marije Magdalene, prava okrepa nas je dočekala u restoranu „Ana“.

Drugo središte druge novoosnovane Sisačke biskupije, Sisak ili lat. Siscia, spada među najstarije hrvatske gradove. Korijeni mu sežu čak u 4.st.pr.Kr. Iako, najčešće poznat po rafineriji nafte, naši su studenti razgledali katedralu uzvišenja sv. Križa, kamene ostatke starog grada te šetnicu i most na Kupi.

Na ušću rijeke Petrinjčice, smjestilo se zadnje odredište radoznalih putnika – Petrinja. Iako teško stradala u Domovinskom ratu, njezini stanovnici ulažu ogromne napore da život krene svojim tokom. To se najbolje može vidjeti po novoizgrađenoj crkvi sv. Lovre, koja je potpuno minirana i srušena 18. ožujka 1992.g., te su čak i svi ostaci crkve odvezeni da se crkvi izbriše svaki trag. Prva sv. Misa u novoj crkvi slavila se na Polnoćku 1997.godine. Uz crkvu, vidi se i župni dvor te samostan Kćeri Božje Ljubavi. Nakon prođenih 6 županija, te mnoštvom informacija i ovo studijsko putovanje došlo je svome kraju, gdje nas je opet dočekala kišica.Hodočašće u Mariju Bistricu 01.08.2010.Iz naše župe na hodočašće u Marija Bistricu skupilo se nas župljana za tri autobusa i jedan kombi. Rano ujutro, još malo pospani zaputili smo se prema odredištu, moleći krunicu i pjevajući Marijanske pjesme. Stigavši na odredište otišli smo se pokloniti Majci Božjoj Bistričkoj. Pošto smo stigli rano imali smo vremena da doručkujemo i pričekamo zajednički Križni put, nakon čega smo se mogli ispovjediti, pomoliti za svoje nakane kako bi što ljepše mogli slaviti Svetu Misu. Nakon Svete Mise imali smo slobodno popodne. Sa Bistrice smo kući krenuli oproštenih grijeha, izmoljenih molitvi i nakana u nadi da nam ih Majčica usliši, dobivenim pokojim dobrim savjetom, te na kraju sa pokojim suvenirom za naše najdraže i najvažnije osmjesima na licima. Po povratku kući stali smo u Loboru, gdje smo razgledali Svetište Majke Božje Gorske gdje su nas zatekli arheološki radovi i zanimljiva povijest te crkve. Osobito nam se svima dojmila rečenica njihovog velečasnog koji je rekao da trebamo poznavati, cijeniti i njegovati svoju kulturu, a ne je se sramiti i podljezati suvremenom utjecaju. Opet smo sjeli svaki u svoj autobus i krenuli kući uz veselo raspoloženje, uz pokoji vic i pjesmu. Vratili smo se s ovogodišnjeg hodočašća s Marije Bistrice napunjeni snagom duha u vjeri i nadi.

Katarina MrazŽivot župe 2010. godine4. srpanj, 2010. Mlada misa            4. dan srpnja 2010., dan je „koji će kao uokvirena slika zauzimati bitno mjesto na zidovima naših sjećanja.“ Tim je riječima u pozdravnom govoru vjeroučiteljica Branka Japec Orlović okarakterizirala dan u kojem smo proslavili mladu misu vlč. Igora Radašića.
Župa Sveti Đurđ osvanula je u sjaju kakvim u svojoj povijesti još nikada nije sjajila. Ponosni i radosni župljani, od najmlađih do najstarijih, slili su se u dvorište župne crkve da pozdrave i odaju priznanje mladomisniku, te da zajedničkom molitvom i euharistijom proslave njegovu mladu misu.
Roditeljski blagoslov ispred Igorove rodne kuće u Komarnici, prvi je potez kistom na toj slici „Dana koji se pamti.“ Nakon pjesme župnog zbora, riječi župnika vlč. Vlade Boraka, recitacije Igorovog nećaka Kevina i govora tete Bibe, uz zvukove limene glazbe i pjesmu, krenula je procesija s mladomisnikom prema župnoj crkvi kroz ljetni pejzaž pažljivo ukrašen cvijećem, nabožnim slikama i natpisima. U procesiji su sudjelovale udruge (vatrogasci, lovci…), djevojčice u bijelim haljinama, žene u narodnim nošnjama i mnoštvo Igorove rodbine, prijatelja i vjernika.
U dvorištu župne crkve procesiju su pjesmom i molitvom dočekali mnogobrojni župljani. Vrijeme čekanja procesije, duhovno – glazbenim programom ispunili su Marijina legija i tamburaši kuda iz Hrženice.
Na početku misnog slavlja, koje je predvodio mladomisnik Igor Radašić, a pratio župni zbor, govorom i pjesmom Izidora Poljaka „Ja glasnik ću bit Božji“, župljani su pozdravili mladomisnika.
Uslijedio je vrhunac dana, euharistijsko slavlje i zajednička molitva mnoštva vjernika iz naše i okolnih župa. Propovjednik vlč. Robert Šreter, govoreći o pozivu svećenika, osvrnuo se na stihove spomenute pjesme Izidora Poljaka, posebno ističući potrebu duhovne vrijednosti u današnjem vremenu.
Igor je u zahvalnom govoru zahvalio obitelji, rodbini, prijateljima, župniku i svećenicima, svojim odgojiteljima i profesorima, svima koji su na bilo koji način učestvovali u bližim i daljim pripremama za mladu misu, koji su ga pratili na životnom putu i koji su pomogli u organizaciji proslave mlade mise.
Nakon mlade mise prisutni su se počastili kolačima i pićem koje su pripremili župljani. Svečani ručak za mladomisnikove goste održan je u društvenom domu u Hrastovskom. Goste je limena glazba iz Sesveta pozdravila pjesmom Dobro mi došel prijatel. Službeni program, prošaran šaljivim dosjetkama, duhovitim vicevima i anegdotama, vodio je stoloravnatelj, vlč. Zoran Gložinić, koji se u mladomisnikovo ime obratio roditeljima, bratu, baki, kumovima, rodbini, svećenicima, te svima zahvalio.  
U „zlatnom rezu“ slike dana koji se pamti, nalazi se sveta misa zahvalnica koju je, uz pjesmu dječjeg zbora Raspjevani anđeli, predvodio mladomisnik Igor. Po završetku sv. mise, brojni su vjernici primili pojedinačni mladomisnički blagoslov.
Uslijedila je večera i vesela fešta uz pjesmu i ples, sve u nijansama crvene boje, što od vina, što od sunca koje je ostavilo trag na našim licima, što od crvenih ruža koje su krasile ambijent.  
Time je doslikana slika dana koji se pamti, slika koja će neizbrisivo ostati uslikana u našim mislima.

Slavlje mlade mise bila je kruna postignutog cilja, veličanstven događaj i blagoslov za župu i cijeli kraj. Našeg mladomisnika Igora Radašića preporučamo i dalje u molitve, neka ga Gospodin vodi i prati njegovim životnim stepeništem, u ostvarivanju novih ciljeva na putu svetosti kojim je krenuo i hrabro korača. Zahvalimo Gospodinu za ovo bogatstvo, dar i blagoslov župi i čitavoj Crkvi.

3. srpanj, 2010. Treći dan trodnevniceTrećeg dana duhovne obnove, koncelebriranoj svetoj misi koju je predvodio vlč. Ivica Košutić, župnik župe Martijanec i dekan Ludbreškog dekanata, prethodilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U crkvi ispunjenoj vjernicima, misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor, i mladi tamburaši KUD-a Juraj Lončarić.
Vlč. Ivica Košutić prisjetio se svoje mlade mise i svećeničkog puta, rekavši „bilo je i teško, ali bilo je i lijepo.“ Prisjetio se i svojih lijepih uspomena vezanih za župu Sveti Đurđ. Osvrnuvši se na različita zvanja, istaknuo je jedno posebno, drugačije od svih, a to je duhovno zvanje. Poželio je Igoru, i njegovim kolegama mladomisnicima koji su sudjelovali na misnom slavlju, zlatno misničko slavlje, te da bude hrabar i borben kao sv. Juraj, zaštitnik župe.
Župnik vlč. Vlado Borak zahvalio je Bogu za sva tri dana duhovne obnove, svećenicima koji su s nama slavili i koji su ispovijedali, svima koji su ovih dana slavili i na bilo koji način pridonijeli i uveličali ove svečanosti.

Na svetu misu i večeru bila je pozvana Udruga žena Veliko srce,  pjevači župnog zbora, ministranti, Đurđek, članovi lovačkog društva Patka iz Sv. Đurđa i članovi KUD-a Hrženica, koji su zvukom svojih tamburica ispunili vrijeme nakon večere. Zahvalivši svima na čestitkama i lijepim željama, mladomisnik Igor se nadovezao na svoje mladomisničko geslo „Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti. Zato uživam u slabostima, u uvredama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama koje podnosim za Krista. Jer kad god sam slab, onda sam jak.“ (2 Kor 12, 9-10) duhovito dodavši: „a ve mi je več sega dosta.“

Da se u protekla tri dana ugodno osjećamo, ukusno navečeramo i dobro zabavimo, pobrinule su se, uz Igora, njegovu obitelj i župnika Vladu Boraka, članice udruge Veliko srce općine Sveti Đurđ, i žene koje su im se rado pridružile u pripremanju večera i posluživanju gostiju.

 

Trodnevna duhovna obnova, na kojoj su sudjelovali mnogobrojni vjernici, brojne crkvene i svjetovne organizacije, društva i udruge, obnovila je naše duše kako bismo mogli u potpunosti osjetiti i doživjeti Božju milost i proslaviti mladu misu. Sakramentom pomirenja, pučkim pobožnostima, molitvom, pjesmom, druženjem za stolom euharistije i za stolom dobrih duša, pripremili smo se za veliko slavlje dana koji će se dugo pamtiti.

Svi dobri ljudi na određeni su način bili uključeni u pripreme za sutrašnji dan. Počevši od župnika, Igorove obitelji, rodbine, prijatelja, preko ponosnih Komarničara koji su svoje malo selo obukli u neviđeno ruho (čak su i poznate, dugogodišnje rupe u asfaltu za ovu priliku zatrpane), do Igorovih sužupljana i prijatelja župe. Svi su se, velikim srcem, ponosni, vedri i nasmijani, rado uključili u pripreme za mladu misu.

2. srpanj, 2010. Drugi dan trodnevnice


Drugog dana pripreme za slavlje koje nam predstoji, pobožnost Križnog puta upriličili su vjeroučitelji i mladi naše župe. Koncelebriranu svetu misu predvodio je prečasni Blaž Horvat, kanonik i ravnatelj varaždinske katedrale. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Ludbrega. Na misnom slavlju sudjelovali su vatrogasci u svečanim odorama, djelatnici župnog Caritasa, Župno pastoralno vijeće, Župno ekonomsko vijeće, Igorova obitelj, rodbina, prijatelji i ostali brojni vjernici.

Prečasni Blaž Horvat osvrnuo se na događaje koji su prethodili ovim svećanostima. 6. lipnja 2010. godine naš je mladomisnik zaređen za svećenika, a danas već možemo reći, kako bi to djeca rekla, „još bumo dvaput spali, i evo nam toga velikog dana!“ dana njegove mlade mise. Govoreći o Božjem srcu, koje drugo ne zna nego samo ljubiti, koje nikoga ne ostavlja, niti zaboravlja, i svakome se raduje, istaknuo je tri najljepše kreposti: jednostavnost, krotkost i poniznost. „Svećenik mora imati srce izgrađeno po Božjem srcu“, kazao je prečasni, mora imati razumijevanja za svakog čovjeka. I svi mi trebamo svoja srca izgrađivati prema Božjem srcu.

Po završetku mise, sudionici slavlja iz župne crkve uputili su se malo zapadnije. U društvenom domu u Luki ugošćeni su u toploj, veseloj, atmosferi. Prije večere njihovi su predstavnici uputili Igoru srdačne čestitke, izrazivši svoj ponos i radost, te mu od srca poželjeli uspjeh u budućnosti. Gostima se obratio Igor riječima zahvale. Nakon večere druženje se nastavilo u ugodnom, veselom raspoloženju, uz pjesmu, smijeh, razgovor, priče, anegdote…

Nasmijanih lica i razdraganih srca, veselimo sutrašnjem danu!Duhovna obnova župne zajednice
Sv. Đurđ uoči mlade mise vlč. Igora Radašića

1. srpanj, 2010. Prvi dan trodnevnice


Duhovna obnova je posebno vrijeme kada ostavljamo zbrku svakodnevice da se osvrnemo unatrag na prošla događanja, analiziramo sadašnje stanje, s namjerom da u budućnosti učinimo promjene na bolje. To je lijek za dušu, poput odmora nakon fizičkog rada, koji nam omogućuje da svoju svijest dovedemo u mirnije stanje, da se približimo Bogu, i potom počnemo sagledavati svijet na drugačiji, ispravniji, pozitivniji, bolji način.
Kao što je vidljiva vanjska promjena u našoj župi (kao da se, poput Trnoružice Charlesa Perraulta, probudila nakon dugogodišnjeg sna – užurbano se uređuju okućnice, priprema se sve za veliko slavlje, prvu mladu misu u povijesti župe) bitno je da se takva promjena dogodi također u mislima i dušama župljana, kroz sakrament ispovjedi, molitvu, pjesmu, euharistiju i druženje.


1. srpanj 2010., Prvi dan trodnevnice

Prvog dana trodnevne priprave za mladu misu, krunicu su predvodili članovi Marijine legije. Svetu misu je, uz pratnju župnog zbora iz Velikog Bukovca pod ravnanjem gospođe Marinke Požgaj, predvodio vlč. Pavao Markač, župnik župe Svete Marije, nekadašnji župnik župe Sveti Đurđ, koji se na početku svete mise prisjetio Igorovog krštenja i jedne anegdote iz Igorovog djetinjstva. Održavajući vjeronauk u osnovnoj školi, u prvom razredu, zapitao je: „Dečki, ko bi štel biti svećenik? Igor je zdigel ruku: 'Jo!'“. Naglasio je da je mlada misa povijesni dan, milost za župu, te je govorio o pozivu svećenika, rekavši, između ostaloga, da je poziv svećenika milosni Božji dar, da je svećenik dar Kristova srca, te je poželio mladomisniku Igoru: „Budi sretan i usrećuj druge, budi svet i posvećuj druge.“
Na kraju misnog slavlja, svima je zahvalio župnik Vlado Borak.    

Na svetoj misi, uz zbor iz Velikog Bukovca i članove Marijine legije, prisustvovali su predstavnici Općine Sveti Đurđ,  bakice koje su svakodnevno na misi, Hrvatsko društvo katoličkih prosvjetnih djelatnika naše župe, članice Udruge žena Struga, Udruge žena Hrženica i Hrvatskog srca, te članovi Kuda Sloga – Karlovec, i ostali vjernici.

Za spomenute udruge i društava priređena je večera na kojoj su njihovi predstavnici zahvalili Igoru, čestitali na uspjehu i ustrajnosti, te mu lijepim riječima i pjesmama uputili najljepše želje.

Završimo ovaj osvrt na prvi dan trodnevnice riječima iz propovjedi vlč. Pavla Markača: „Neka vam molitva bude odmor“, i pridružimo se svi duhovnoj obnovi uoči mlade mise.
Izlet ministranata, čitača
i dječjeg zbora u MrkopaljU subotu 19.06.2010. u organizacije katoličke udruge mladih „Ivan Krstitelj „ iz Delnica, u Mrkoplju je održan susret mladih ministranata, čitača i pjevača iz naše župe i župa Delnice, Mrkopalj i Lokve.
Susret je započeo svetom misom a predvodio ju je naš župnik vlč. Vlado Borak. Cjelodnevno druženje nastavljeno je glazbenom radionicom koju je vodio prof. Damir Zagoršćak, malonogometnim utakmicama, graničarom, utrkom u vrećama, potezanjem konopa i mnogim drugim igrama uz pomoć bogoslova Ivana Milardovića, vjeroučiteljicu Jelenu Janeš i Višnju Bolf.
Vrhunac druženja ipak su bile karaoke zbog kojih se vrijeme rastanaka stalno pomicalo.
Zahvaljujemo našim domaćinima na srdačnom dočeku i ugodnom druženju, te se nadamo da će u budućnosti biti još ovakvih susreta.Igor Radašić zaređen za svećenikaU nedjelju 06.06.2010. u u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zaredio je 11-oricu novih svećenika, među kojima i đakona Igora Radašića iz naše župe.

opširnije na stranicama Varaždinske biskupijeU tjednu s puno kiše
proslavili smo blagdan Tijelova.Na sv. misi su bili prisutni, vatrogasci iz naše župe, lovci, grobari, udruge žena, ministranti i čitači, djevojčice u bjelini, limena glazba i ostali vjernici.
Tijelovska procesija je bila u crkvi jer nam vrijeme nije dopuštalo hod po našim ulicama.
Poslije svega ostali smo u zajedništvu uz dobar gulaš i kapljicu.
Hvala lovcima, vatrogascima i djelatnicama caritasa na čašćenju gulašom, pićem i kolačima.
Bogu Božje, caru carevo.SHKM – Zadar, 8. i 9. svibnjaDesetak mladih iz naše župe prisustvovalo je Susretu katoličke mladeži u Zadru, na kojem se okupio rekordan broj mladih iz lijepe naše i susjedne Bosne i Hercegovine, točnije oko 30 tisuća mladih!!
Program u subotu je službeno započeo u 14 sati svečanom povorkom od Crkve sv. Donata prema sportskom centru Šljivik , gdje je održano svečano euharistijsko slavlje u 18.sati. Prije toga, prisustvovali smo meditativno-molitvenom i glazbenom programu do početka sv. Mise. Nakon toga krenuli smo u okolna mjesta Zadarske nadbiskupije, u čijim su domovima mladi prenoćili te kako bi sudjelovali drugi dan susreta, u nedjelju na programima i misi u tim okolnim župama.
Mladi naše župe bili su smješteni u gradu Benkovcu, nedaleko poznatom po benkovečkom kamenu i kvalitetnim vinima. Obitelji su nas srdačno dočekale i ugostile.
U nedjelju smo zajedničkim mimohodom stigli do župne crkve u Benkovcu gdje nas je i prije i poslije mise dočekao već spremljeni program marljivih domaćina, uključujući i zajednički ručak u sportskoj dvorani. Mladi su oduševljeni susretom, te sa sigurnošću mogu reći da su im to bila dva najljepša dana u njihovim životima. Pjesma i veselje orilo se putem, po Zadru, u Benkovcu… Ovo je još jedan dokaz da su mladi potrebni takvih susreta, jer ih to ojačava, hrabri i što je najvažnije postaju zreli kršćani kojima je najveća radost zajedništvo s prijateljima, pjesma Bogu i druženje!
Žalosno je samo što ni jedne novine ili mediji nisu tu vijest o ovakvom susretu stavili kao glavnu ili najvažniju, a kad treba uputiti kritiku mladima, ili ih optuživati ili ne daj Bože da oni pogriješe ,najedanput sve postane važno.
Mladi su pokazali ovdje jedno vrlo pristojno ponašanje u koje bi se mnogi mogli ugledati.
Naša je radost potpuna, a nadamo se da će tako i biti u Sisku, gradu koji će biti domaćin susreta za dvije godine!

„Florijanovo 2010“ u HrženiciHrženica, posljednje naselje prije Drave na putu iz Ludbrega prema Prelogu, u povijesti vatrogastva zabilježeno je po najstarijem seoskom DVD-u u srednjoj Europi, osnovanom daleke 1872. godine.

Stvaranjem neovisne hrvatske države, 6 DVD-ova udruženih u Vatrogasnu zajednicu Općine Sveti Đurd obnovilo je tradiciju organiziranog obilježavanja blagdana sv. Florijana i proslave Dana vatrogastva - 4. svibnja, upravo u Hrženici, selu poznatom po strašnom požaru koji je umalo uništio veći dio naselja 1901. godine (zbog toga se jedan dio naselja još i danas naziva "Pustine").

Tako je i ove godine u nedjelju, 9. svibnja, održana prigodna manifestacija u kojoj je sudjelovalo 80-ak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i brojni mještani odnosno domaći vjernici te njihovi gosti.

Već uobičajen program započeo je susretom vatrogasaca u hrženičkom Vatrogasnom domu, uz prigodne govore predsjednika DVD-a Hrženica Josipa Hižaka, načelnika Općine Sveti Đurđ prof. Marijana Lazara, predsjednika Općinskog vijeća/zapovjednika DVD-a Hrženica Stjepana Novaka, predsjednika VZO Sveti Đurđ Krune Meštrovića i zapovjednika VZO Sveti Đurđ Stjepana Kovačeka.

Ova je manifestacija bila prigoda za svečanu promociju 30-ak članova u nova vatrogasna zvanja te promociju operativaca koji su uspješno završili program osposobljavanja za gašenje šumskih požara.

Nakon postrojavanja, limena glazba KUD-a Sloga iz Karlovca i Sesveta Ludbreških pratila je vatrogasce i njihova vozila do pila odnosno male kapelice svetog Florijana. Na mjestu koje je pred nešto više od 100 godina poharao katastrofalan požar, uništivši pritom svu imovinu 15-tak obitelji, nazočni su imali priliku čuti par riječi zapovjednika Zajednice o svetom Florijanu, zaštitniku vatrogasaca.

Na prostoru pokraj crkve svetog Florijana, izgrađene 1857. godine, okupilo se mnoštvo vjernika koje su prigodnim melodijama dočekali i članovi KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice te sve brojniji župni pjevački zbor.

Središnju svetu misu predvodio je župnik Župe Sveti Đurđ, vlč. Vlado Borak, također član središnjeg općinskog DVD-a Sveti Đurđ, istaknuvši prigodom propovijedi humanost životnog poziva svakog vatrogasca. Recimo i kako je svaki od 6 DVD-ova prinosio jedan dar na oltar prigodom svete mise, uz kasniju prigodnu zahvalu predstavnika DVD-a Hrženica kao svojevrsnog domaćina te zajedničko fotografiranje nazočnih župljana.

Stjepan Kovaček, dipl. ing.

slike preuzmite ovdje


Jurjevo 2010.Blagdanom sv. Jurja svake godine dublje proživljavamo njegovo mučeništvo.
To bi bile oznake liturgije koja kroz svoj najveći kršćanski blagdan uprisutnjuje Kristovo spasenjsko djelo.
No, na žalost većina naših župljana ne želi sudjelovati, a niti biti svjesna da već sada živimo u vječnosti koju nam je Krist podario, a koja se uprisutnjuje kroz godišnje slavlje Uskrsa.
Jedini je zaključak da smo daleko od prvih kršćana koji su sa nestrpljenjem čekali Kristov Drugi dolazak i svaki tjedan slavili Kristovo Uskrsnuće!!!Proslava UskrsaI ove smo godine svečano proslavili otajstvo Kristovog Vazma, koje se tradicionalno uprisutnjuje kroz muku, smrt i uskrsnuće.
Prema izvještaju Ivanovog evanđelja gdje Isus na svojoj posljednjoj večeri učenicima pere noge, i naša je župna zajednica na Veliki četvrtak bila svjedok tog čina.
Kroz tišinu i križ Velikog petka te bdijenje Velike subote, zajedno sa Uskrslim Kristom pobijedili smo vrijeme, te se još jedanput kroz ciklus liturgijske godine sve više približavamo punini vremena.
Proslavljena CvjetnicaU nedjelju 28.03.2010. velik broj vjernika učestvovao je u procesiji koja je prethodila Sv. Misi na Cvjetnicu odnosno Nedjelju Muke Gospodnje.Pobožnost križnog puta
kroz župu Sv. ĐurđDana 21. ožujka 2010.g djelatnici našeg Caritasa organizirali su i održala se pobožnost križnog puta kroz župu Sv. Đurđ. Procesija je krenula iz Hrženice u 10.30 h od kapelice, a nastavla se prema Komarnici, Luki, Prilesu, Obrankovcu, Svetom Đurđu, Karlovcu, Sesvetama i završila na Strugi sa svetom misom. Na pobožnosti sudjelovalo je oko 400 župljana, što djece, mladi i odrasli. Malo nas je ometao vjetar, ali Bogu hvala vrijeme nas je poslužilo. Hvala svima koji su nas kod pojedinih kapela dočekali i s nama molili, a onda častili kolačima i pićem. Posebno hvala vatrogascima, pjevačima, djelatnicima caritasa, ženama iz Struge i muževima koji su skuhali fini grah s finim mesom i špekom te nas počastili u društvenom domu. Ove godine s djelatnicima Caritasa križni put predvodio je naš đakon Igor Radašić. Zanimljivo je da je sve više onih koji žele u toj pobožnosti nositi veliki križe, biti Šimun Cirenac.

slike preuzmite ovdje


Uređenje okoliša - StrugaZahvaljujemo mještanima Struge (njih desetak) na odazivu, zajedništvu i trudu koji su uložili kod uređenja okoliša oko crkve; rušenju starih čempresa, čišćenju i odvožnji istih.
Hvala i poduzeću Rovokop - Struga, Samiru Điniću što je sa svojim dečkima iščupao korijenje i sanirao nastale rupe.Zahvala obitelji KlobućarPoštovani velečasni Vlado,u ovom trenutku ne znam kako bih se zahvalio Vama, vašem župnom Caritasu te župljanima župe sv. Juraj!
Vaša pomoć u ovoj teškoj situaciji je stvarno dobro došla, i to nam je jedna garancija da nismo zaboravljeni od svih.
Nije nam bilo lako spavati (ako smo spavali), u kući okruženoj vodom sa svih strana! Najteže je bilo gledati našu šestomjesećnu kćerkicu Anu i njenu dvanaestgodišnju sestru Antoniju,znajući da svi možemo u svakom trenutku nestati sa lica zemlje, pod prijetnjom puknuća brane na akumulacijskom jezeru Krušćica.

Moja obitelj se ovim putem zahvaljuje Vašem župnom Caritasu u cjelini, Vama osobno kao inicijatoru prikupljanja pomoći te svim župljanima vaše župe, na dostavljenoj pomoći u visini 10.000 kuna.
Svaka pomoć je dobrodošla i za svaku je pohvalu, ali najvrjednije od svega toga su srca vaših župljana i Vas samih ,jer nisu ta srca ostala hladna,i prepoznala su našu bijedu.
Neka se ta ista srca još više otvore našem dragom Isusu da on ulije u njih svoju milost, jer kako On reče, što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće ,meni učiniste.
Evo, mi zahvaljujemo dragom Bogu na tako divnim ljudima i uključujemo sve vas u svoje molitve! Neka vas dragi Bog čuva, štiti ,brani i poživi!

Topli pozdrav, od zahvalne obitelji Klobučar iz Gornjega Kosinja!
Hvaljen Isus i Marija!

Snjegović bijeli zimi se veselisnjegović napravljen u Svetom Đurđu u Dravskoj ulici