Hod za život

"Nalazimo se u ratu, a boj se bije protiv nerođenih", izjavila je Patricia Sandoval, poznata pro-life govornica iz SAD-a koja je nedavno gostovala u Republici Hrvatskoj. Već su Padre Pio i Majka Terezija govorili o velikom problemu pobačaja. A Blažena Djevica Marija je, prilikom ukazanja u Fatimi, najavila da će Sotona krenuti u veliku borbu protiv obitelji. Nadahnuti ovim činjenicama pokretači Hoda za život nastoje skrenuti pažnju na ovu problematiku.
I naši su župljani ove godine aktivno sudjelovali u ovoj inicijativi. Prvog vikenda u lipnju imali su priliku kupiti majice, narukvice i platnene torbe čime su financijski podržali projekt. A u subotu 8. lipnja nekolicina naših župljana bili su dio miroljubive šetnje gradom Varaždinom kojom se pokazala potpora svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovim roditeljima i obitelji. Geslo ovogodišnjeg hoda bilo je: Glas rođenih za život nerođenih čime se na poseban način želi skrenuti pažnja upravo na one koji su danas najugroženiji, maleni skriveni pod majčinim srcem.
Uz hod i pjesmu, važan dio ovog susreta bilo je svjedočenje onih koji su bili nagovarani na pobačaj, ali radosna srca svjedoče o bogatstvu života. "Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste" (Mt 25,45) - neka nam ove Gospodinove riječi budu poticaj da vodimo brigu o ljudima oko nas. Molimo za one koji prolaze kroz teško razdoblje. Osobito za one koje drugi nagovaraju na pobačaj. Molimo da Život pobjedi.

.

           

 

 

Susret hrvatske katoličke mladeži

Susret Hrvatske Katoličke Mladeži u Gospiću 4. svibnja 2024. bio je nezaboravno iskustvo. Bilo je fantastično upoznati toliko novih prijatelja iz svih dijelova Hrvatske i šire.
Središnji dio programa bila je sveta misa, koja je bila izuzetno dirljiva. Slavljenje Boga u zajedništvu s 10000 mladih bilo je posebno iskustvo. Uz glazbu, molitvu i razmišljanje, osjetili smo duboku povezanost i zajedništvo koje je prožimalo cijelo okupljanje.
Program je bio bogat i raznolik, s brojnim duhovnim i kulturnim aktivnostima. Uživao sam u radionicama, koncertima i društvenim igrama koje su dodatno obogatile naše iskustvo. Bilo je nadahnjujuće učiti jedni od drugih, razmjenjivati ideje i poticati se na daljnji duhovni rast.
Posebno dojmljivo bilo je vidjeti toliko mladih ljudi okupljenih na jednom mjestu, svi s istim ciljem – slaviti Boga i živjeti svoju vjeru u zajedništvu. Ovo okupljanje bilo je pravo svjedočanstvo žive i aktivne vjere nas mladih katolika.
Sve u svemu, Susret Hrvatske Katoličke Mladeži u Gospiću bio je nevjerojatno iskustvo koje me nadahnulo i osnažilo. Ovaj događaj ostavio je trajni pečat na mom srcu i potaknuo me da nastavim hodati putem vjere i ljubavi.

Lovro Šantavec, župni animator

.

           

 

 

 

Tijelovo u našoj župi

Veliki svetac XX. stoljeća, Padre Pio, rekao je: "svijet bi lakše preživio bez sunca, negoli bez svete mise". Upravo veličina i važnost svete mise nagnale su papu Urbana IV. da uvede blagdan Tijelova.
Ustanovljenje euharistije slavimo na Veliki četvrtak jer se ustanovljenje tada i dogodilo. Međutim, posljednja večera, kao i događanja vezana uz nju, prepuna su simbolike i značaja, pa euharistija kao da pada u drugi plan. Zbog toga nas Tijelovo vraća na te izvore.
Vraća nas i poziva da zastanemo i razmislimo o silini Božje ljubavi prema nama! Njemu, Gospodinu, nije bilo dovoljno samo utjelovloviti se od Marije Djevice, nije mu bilo dovoljno biti nama u svemu sličan osim u grijehu, nije mu, čak, niti bilo dovoljno podnijeti mučeničku smrt na križu za nas. Ne! On kaže: "neću vas ostaviti kao siročad" (Iv 14,15) i:
"ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Mt 28,20). Ostvarivanje tih njegovih obećanja događa se najvidljivije upravo u sakramentu euharistije. Upravo tu on sad dolazi kako bi bio među nama i s nama i u nama. Kolika je to ljubav...
O toj smo ljubavi razmišljali i ovoga blagdana na našoj tijelovskoj procesiji. Tamni oblaci su se bili nadvili nad naš Sveti Đurđ, ali mi smo se hrabro okupili oko našeg župnika Ivana koji je nosio Presveti Oltarski sakrament. Zahvaljujemo, dakle, Gospodinu što nas je očuvao od nevremena i dao nam snage da ga bezrezervno slijedimo. Zahvaljujemo zvonarima na uređenju crkve i okoliša. Zahvaljujemo svim župljanima koji su sudjelovali u uređenju postaja kako bi procesija bila dostojanstvena i svečana: Zahvaljujemo župnom zboru svetog Jurja koji je doprinio radosnom slavlju. Zahvaljujemo vatrogascima, lovcima i limenoj glazbi koji su se okupili i uljepšali ne samo liturgijsko slavlje, nego i kasnije druženje. Zahvaljujemo djevojčicama koje su laticama posipale put kojim je naš Gospodin išao kroz našu općinu. Molimo, zajedno s našim papom Franjom, da budu naše obitelji mjesta gdje će kolijevke biti pune kako bi što više radosnih glasova pozdravljalo i slavilo Gospodina.
Zahvaljujemo čitačima, ministrantima i svima koji su se uključili u ovo liturgijsko slavlje! Neka svima Gospodin obilno uzvrati svojim blagoslovom za koji smo kod svake postaje zajednički molili.

Ne zaboravite: Gospodin je obećao da nas neće ostaviti kao siročad, uvijek na nas čeka raširenih ruku. Stoga smo svi pozvani često navraćati k Njemu i iskreno pred Njim izlijevati sve svoje radosti, strahove, potrebe i nedoumice. Dođite sa svojim potrebama, sa svojim prijateljima, s obitelji i našu župnu crkvu i sudjelujte u euharistiji. Tu se Gospodin na poseban način daruje nama.

.

           

 

 

Sveta Potvrda u Župi Sveti Đurđ

U subotu, 25. svibnja, u našoj je župi bio predivan dan. Uoči blagdana Presvetog Trojstva okupili smo se, u zajedništvu sa biskupovim delegatom mons. Antunom Perčićem, u našoj župnoj crkvi. Razlog tomu lijepom događaju su naši krizmanici. Njih trideset i šestoro protekle je dvije godine provelo u intenzivnoj pripremi za silazak Duha Svetoga. Na tom putu pratili su ih kumovi i roditelji, dok su glavne smjernice dobivali na župnoj katehezi i školskom vjeronauku.
Ovom prilikom zahvaljujemo Gospodinu na lijepom vremenu i što nas je okupio snagom svoga Duha. Zahvaljujemo roditeljima, zvonarima, dječijem zboru, vjeroučiteljima i svima koji su doprinijeli svečanosti ovog slavlja. Posebna zahvala ide našem župniku Ivanu Žmegaču koji je organizirao i vodio župnu katehezu za krizmanike.

Dragi krizmanici, primili ste puninu darova Duha Svetoga. Neka vas snaga njegovih darova vodi na putu vjere! Ne zaboravite da ste sada punoljetni članovi Crkve i, riječima sv. Franje Asiškog: vi ste, vjerojatno, jedino evanđelje koje će mnogi pročitati. Samo hrabro koračajte kroz život i budite radosni svjedoci velikoga Kralja.

.

           

 

 

Prva pričest u Župi Sveti Đurđ

U našoj župi ove je godine prvu svetu pričest primilo 35 malih anđela. Svečanost Prve pričesti održala se 12. svibnja 2024. godine, na sam Majčin dan. Misno slavlje Predvodio je naš župnik Ivan Žmegač, a sve je započelo svečanom procesijom prvopričesnika. Pjesmom je sve pratio naš župni dječji zbor pod vodstvom Željka Martinkovića. Recitacijama i lijepim riječima razveselili su nas prvopričesnici. Majkama za njihov dan upućena je čestitka i darovana im je crvena ruža. Prvopričesnici su pak primili najveći dar, prvi put u životu primili su Isusa Krista u bijeloj hostiji. Slavlju su se odazvali  roditelji, djedovi i bake, kumovi, učiteljice Davorka Božić i Snježana Hranić, te vjeroučitelji Branka Japec Orlović, Kristina i Saša Špoljarić. Svima veliko hvala!


Kako je to sve izgledalo u očima naših prvopričesnika saznajte iz njihovih zapisa.

Moja prva Pričest

„Svanuo je moj najveći dan. Bila je to prva pričest. Probudio sam se jako rano jer sam bio uzbuđen. Dočekala me cijela obitelj naoružana zagrljajima. Uskoro sam obukao bijelu haljinu i krenuli smo u crkvu. U crkvu sam došao s velikom tremom. Moj strah je očito bio veći od moje radosti. No, kad smo se posložili u procesiju i krenuli u crkvu, strah je bio sve manji. Procesija me baš razveselila, a i stotinu očiju bilo je upereno u nas. Sam sebi sam bio važan. Najprije smo primili svijeće – svijetlo Kristovo. A tada je došao čas za najvažniji dio. Primili smo Isusa u hostiji. Meni je to bio predivan osjećaj. Sada napokon imam Isusa u svom srcu.“

Luka Kotiščak, 3.b


„Probudila sam se s veseljem znajući da je danas moja pričest. Kad sam se spremila, sjela sam u auto i krenuli smo u crkvu. U crkvi je sve bilo prekrasno. Meni najzanimljiviji dio bio je kad smo mi mali prvi puta primili tijelo Kristovo u hostiji. Primili smo i svjetlo Kristovo. Na kraju mise smo recitirali. Imala sam tremu. Srećom i to je lijepo prošlo. Svećenik nas je sve pohvalio. Dalje smo slavlje nastavili u krugu obitelji. Polako se bližila i noć. Pogledala sam u nebo i uočila oblak okružen svjetlom. Začudila sam se i odmah pomislila da je to znak da je Isus sada sa mnom. Ovaj je dan bio prekrasan. Zašto pričest nije svaki dan?

Irina Picek, 3.b

Molimo i dalje u našoj župnoj zajednici za naše prvopričesnike kako bi se i dalje vjerno nastavili okupljati oko Isusova oltara i pratili njegovo svijetlo u svom životu.

.

           

 

 

Proslava blagdana svetog Jurja mučenika - Sveti Đurđ 2024.

„Mir vama!“ – riječi su to koje nam je na početku svečanog misnog slavlja, u utorak 23. travnja ove godine, uputio varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak. Upućujući upravo prve riječi uskrslog Gospodina biskup nas je podsjetio da se nalazimo u uskrsnom  vremenu i da smo vi mi, poput našeg zaštitnika svetog Juraja, pozvani svjedočiti svoju vjeru. Ne samo  neku tradiciju za koju smo čuli od roditelja i članova obitelji, već onu istinsku vjeru koja prožima cijelo naše biće. Jer, podsjetio nas je biskup na riječi sv. Pavla: ako Krist nije uskrsnuo uzalud je i vjera naša i propovijedanje naše (usp. 1 Kor, 15, 14).
Za ovogodišnju smo se proslavu župnog blagdana, kao i prošle godine, pripremali trodnevnicom u koju su se, uz župnika i zvonare, uključile sve zajednice naše župe: veliki i mali zbor, Marijina legija, Caritas, prvopričesnici i krizmanici s roditeljima, kao i ostali vjerni puk uključujući i hodočasnike iz Varaždina i okolnih župa. Uz euharistiju, koja je vrhunac svakog kršćanskog slavlja, imali smo prilike i za sakrament pomirenja kako bi naša srca i odnosi bili čisti i sveti i pripravni za susret s Gospodinom.
Na sam blagdan okupili smo se nešto ranije kako bismo, u zajedništvu sa svećenicima i biskupom, bili dio blagoslova obnovljenog župnog dvora. Slavlje su, uz odrasli i dječji zbor, svojom prisutnošću uzveličali načelnik Josip Jany, članovi općinskog vijeća, predstavnici općinskih vatrogasaca i naša limena glazba koja je svojim sviranjem dala onaj svečani i radosni ton.

Svima vama koji ste se na bilo koji način uključili u proslavu našeg zajedničkog patrona, neka Gospodin obilno uzvrati svojim blagoslovom!

.

 

 

 

Križni put po župi

Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. (Iv 12, 27) - govori Gospodin u evanđelju 5. korizmene nedjelje. Upravo te smo se nedjelje okupili u Hrženici i hrabro krenuli s našim drvenim župnim križem, ali i s našim životnim križevima, prema Strugi. Bio je to put u kojem nas je Gospodin blagoslovio predivnim vremenom, dragim ljudima i bogatom okrepom na postajama.

Zahvaljujemo prije svega dragom Bogu koji nas je okupio, svim dobrim ljudima koji su se pobrinuli da ne budemo ni gladni ni žedni, Gospodin vam uzvratio!, a na kraju hvala svima vama koji ste odvojili vrijeme i snagu i pošli putem križa. Neka Gospodin izlije obilje svoga blagoslova i osnaži nas da radost, koju smo osjećali slijedeći Ga, odsijevamo u našim svakodnevnim situacijama i susretima.

.

 

 

 

Drugo župno mjesečno klanjanje

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. (Lk 9,23) Misao je to vodilja našeg drugog župnog mjesečnog klanjanja. Ovog korizmenog četvrtka, na večer, okupili smo se i došli pred Gospodina. Slušali smo Njegove riječi o nasljedovanju. I predavali smo Mu sve one križeve koji nam se čine preteškima. Ugodnom ambijentu i toploj atmosferi doprinijele su pjesme Dječjeg župnog zbora. Od srca hvala dragom Bogu koji nas je okupio, ali svima koji su svojim dolaskom ili nekim drugim angažmanom doprinijeli da se naš Gospodin osjeća dobro u našoj župi.

           

.

 

 

"Evo sve činim novo"

"Evo sve činim novo", riječi su to upisane u Knjizi otkrivenja (21, 5) koje nas ovih dana na poseban način ispunjaju radošću. I u našoj je župi započelo nešto novo. U četvrtak, 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla okupili smo se u našoj župnoj crkvi kako bismo prignuli koljena pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Time smo započeli redovita mjesečna klanjanja u našoj župi. Prilika je to za svakoga od nas da dođemo pred Gospodina i prinesemo mu svoje brige, strahove, zahvale i molitve. Iz mjeseca u mjesec naša će okupljanja obogaćivati naši župni zborovi. Ovaj je puta s nama bio veliki zbor koji je izborom pjesama prebirao po nitima naših molitava i srdaca. Hvala Vam! Hvala i svima koji su došli i svojom prisutnošću razveselili Gospodina koji nas je s oltara strpljivo slušao i ulijevao nam mir i radost.

           

.

 

 

Sveta Potvrda u Župi Sveti Đurđ

U subotu 27. svibnja 2023. u našoj je župi bio slavljenički dan. Uoči Pedesetnice, dana kada se sjećamo silaska Duha Svetoga na apostole, isti je pohodio naše ovogodišnje krizmanike. Naime po rukama prečasnog Ivana Raka, biskupova delegata, Duh Sveti je sišao na tridesetšestoro naših mladih župljana. Oni su se tijekom osam godina školskog i posebno intenzivno ove godine župnog vjeronauka pripremali primiti puninu Njegovih darova. Na taj su način potvrdili svoju vjeru i vjeru svojih roditelja u koju su se, kao maleni, krstili.
Ovom prilikom zahvaljujemo nebeskom Ocu koji nas je okupio i blagoslovio svojim darovima. Zahvaljujemo za oca biskupa koji je poslao svoga delegata u našu župu. Zahvaljujemo župniku na ljubavi, podršci i bližoj pripravi za primanje sakramenta. Zahvaljujemo zvonarima, vjeroučiteljima i svima koji su doprinijeli da ovo slavlje bude svečano i dostojanstveno!

           

.

 

 

Prva pričest u Župi Sveti Đurđ

Velika radost u Župi Sveti Đurđ dogodila se ove godine 14. svibnja 2023. godine. U našoj župi 24 prvopričesnika primilo je sakrament prve pričesti. Šesnaest djevojčica i osam dječaka odjeveni kao mali anđeli pristupili su oltaru Kristove ljubavi. Dan prije, 13. svibnja 2023. godine, po prvi puta primili su i sakrament svete ispovijedi te tako očistili svoje duše i pripremili ih za susret s Isusom. Sakramentu ispovijedi  prisustvovali su i njihovi roditelji, kumovi, braća i sestre. Za ove važne događaje u njihovom životu pripremali su se  tijekom cijele školske godine kroz župne kateheze koje je svake srijede vodila vjeroučiteljica Kristina Špoljarić.
S obzirom da kiša nije dopustila svečaniji ulazak prvopričesnika u procesiji u crkvu svečana misa započela je u 11:00 sati. Predvoditelj misnog slavlja i djelitelj prve pričesti bio je velečasni Ivan Žmegač. Cijelo slavlje svete mise pjesmom je pratio dječji zbor pod vodstvom Željka Martinkovića. Svojim dolaskom, ovaj važan događaj za naše prvopričesnike uveličala je učiteljica Jasminka Sačer te vjeroučitelji Ivica Radić,  Kristina i Saša Špoljarić.  Crkva je bila puna ponosnih i ganutih lica roditelja, rodbine i prijatelja koji su  svjedočili ovom velikom događaju za naše prvopričesnike. Prvopričesnici su uzveličali misno slavlje recitacijama te zahvalama roditeljima, učiteljima i svećeniku. Pojavila se i suza u oku majka nakon što su primile iskrenu čestitku i ružu od svojih prvopričesnika povodom proslave Majčina dana.

           
Veliko hvala još jednom i velečasnom Ivanu što se ove godine pobrinuo  da naši prvopričesnici imaju nove haljinice i vjenčiće za kosu. Molimo i dalje za naše prvopričesnike da još više rastu u vjeri te da se i dalje vjerno okupljaju oko Kristovog oltara. Neka ih blagoslovi predobri Gospodin i prati u njihovu životu.

.

 

 

 

Križni put

Već tradicionalno na 5. korizmenu nedjelju u našoj je župi organiziran živi križni put. Kao i uvijek, krenuli smo nakon svete mise u Hrženici, prema Komarnici i Luki, a zatim nastavili postepeno ostalim selima naše župe do Struge gdje smo se okrijepili Božjom riječju i, kasnije, grahom.
Zahvaljujemo, prije svega, dragom Bogu koji nas je okupio, poslao nam lijepo vrijeme i ispunio nas blagoslovima. Zahvaljujemo članovima župnog Caritasa, zvonarima i svima koji su nas dočekali kod pojedinih postaja i nahranili naša tijela za nastavak puta. Hvala i svim sudionicima koji su hrabro i ustrajno nosili župni, ali i svoje vlastite križeve nasljedujući Gospodina. Neka ova naša žrtva ljubavi donese mir i dobro svim našim župljanima, gdje god se nalazili.

 

.

 

 

 

Predstavljanje ovogodišnjih krizmanika

Danas, na treću korizmenu nedjelju, našoj župnoj zajednici predstavili su se ovogodišnji krizmanici. U prisutnosti roditelja, budućih kumova, ali i šire župne zajednice, župnik je pozvao krizmanike da se odazovu Gospodinovu pozivu govoreći: "Evo me!" Kao poticaj bližoj pripravi krizmanici su dobili Kompendij katekizma Katoličke crkve u kojem se nalazi sažetak najvažnijih vjerskih istina. Na kraju svete mise župnik je zahvalio svima prisutnima i suradnicima koji su mu pomogli u organizaciji ovog svečanog trenutka izdvajajući župni dječji zbor koji iz nedjelje u nedjelju doprinosi ljepšem ugođaju liturgijskog slavlja. Ujedno je iskoristio priliku da pozove i ostale učenike osnovne škole da se priključe našem mladom zboru.

 

 

 

Župne kateheze za sve uzraste osnovnoškolacaU našoj smo župi, po preporuci oca biskupa Bože Radoša, od ovog polugodišta započeli sa župnim katehezama za sve uzraste osnovne škole. U petak 3. 2. tako su se u vjeronaučnoj dvorani okupili učenici šestih razreda. Kroz pjesmu, igru i čitanje biblijskog teksta promišljali smo o važnosti molitve. Bilo je veselo i zabavno! Već sada nestrpljivo čekamo idući mjesec kako bismo se ponovno okupili na druženje, a do tada, obećali smo župniku, redovito ćemo se susretati na nedjeljnim euharistijskim slavljima.

.

 

 

 

 

Sakrament svete potvrde u Župi Sveti ĐurđSveta potvrda je jedan od sedam sakramenata katoličke Crkve. Ona usavršuje krsnu milost, sakrament koji daje Duha Svetoga da nas dublje ukorijeni u božansko posinštvo, da nas čvršće pritjelovi Kristu, da ukrijepi našu vezu s Crkvom te nas tješnje pridruži njezinom poslanju i pomogne da kršćansku vjeru svjedočimo riječju i djelima. Ona je sakrament kršćanske zrelosti.
Ovaj sakrament utiskuje neizbrisiv pečat i zato se prima samo jednom. Ove godine 29. svibnja 2022. godine sakrament svete potvrde primio je 41 krizmanik naše župe. Za sam sakrament  svete potvrde tijekom godine pripremao ih je, subotama, velečasni Ivan Žmegač, župnik. Odrađene su župne kateheze koje su usko povezne sa samim sakramentom svete potvrde i teme vezane za crkvu kao zajednicu vjernika u koju sada samostalno stupaju firmanici i preuzimaju svoje dužnosti.

Svetu misu i podjelu sakramenta svete potvrde predvodio je preč. mr. sc. Damir Bobovec, biskupov izaslanik.  Svečano misno slavlje pratio je pjesmom naš župni zbor mladih s voditeljem Željkom Martinkovićem. U organizaciji samog slavlja uz velečasnog Ivana Žmegača, sudjelovali su vjeroučitelji: Benjamim Skoliber, Branka Japec Orlović, Mirela Međimorec Stančin, Kristina i Saša Špoljarić.

.

 

 

 

Prva pričest u našoj župi15. 5. 2022. po prvi puta pred Kristov oltar, da prime tijelo Kristovo, pristupili su naši prvopričesnici. Ove godine za prvu pričest pripremalo se 29 prvopričesnika, 9 djevojčica i 20 dječaka. Za ovaj svečani dan pripremali su se svake subote kroz župnu katehezu koju je vodila vjeroučiteljica Kristina Špoljarić. 
Svečana misa u 11.00 sati započela je procesijom prvopričesnika iz župnog dvora a predvoditelj svete mise i djeljitelj  prve pričesti bio je  velečasni Ivan Žmegač. Cijelo slavlje svete mise pjesmom je pratio   dječji zbor kojeg predvodi gospodin Željko Martinković. Svojim dolaskom, ovaj važan događaj za prvopričesnike, uveličale su i učiteljice Katica Horvat, Slađana Kunić i Nataša Janković, te vjeroučitelji Benjamin Skoliber, Mirela Međimorec Stančin, Branka  Japec Orlović, Saša i Kristina Špoljarić. Našim prvopričesnicima želimo obilje Božjeg blagoslova  te da se i  dalje okupljaju oko Kristovog oltara.
Neka ih Kristovo svjetlo vodi kroz život.

 

 
   

 

Biskup Košić u Svetom Đurđu krstio 6. dijete u obitelji OrlovićSisački biskup, msgr. Vlado Košić, ovogodišnji je Emaus proslavio svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Juraja u Svetom Đurđu, krsteći 6. dijete u obitelji Branke i Saše Orlović, malenu Mihaelu Orlović. Domaći župnik Ivan Žmegač na početku je sve prisutne pozdravio te im zaželio dobrodošlicu. Misi krštenja prisustvovale su i časne sestre Kćeri Božje Ljubavi, koje sa vjeroučiteljicom Brankom vezuje dugogodišnje prijateljstvo. Biskup Košić u homiliji je osobito spomenuo život kao pobjedu nad svim nedaćama svijeta, blagdan Uskrsa koji je blagdan života i životne radosti. Tu radost i nadu pretočio je u sakrament svetog krštenja te je s osobitim žarom dao zadatak svima okupljenima da daju podršku obiteljima koje slave i poštuju život, da ih podržavaju riječima, djelima, savjetima i molitvama što su u ovim izazovnim vremenima otvoreni daru života koji sa sobom donosi itekakvu odgovornost i brigu. Obitelj Orlović uz roditelje Branku i Sašu, čine djeca Josip, Petar, Pavao Marija, Alojzije i novi član naše župne zajednice Mihaela.

Čestitkama i lijepim željama pridružio se i naš varaždinski biskup Bože Radoš koji se obitelji obratio prigodim pismom zahvale.

 

 
  

 

Ovogodišnji prvopričesnici
- 13. LIPNJA 2021.
OČE NAŠ, KOJI JESI…
Pred Tobom su prvopričesnici, roditelji i rodbina, Prijatelji tvoga Sina, gladni kruha i vječnosti.
Sabrani u Tvoje ime ko obitelj sa svih strana ovog svijeta.
Ti u nama, mi u Tebi, oko stola, oko kruha, oko neba kao braća!

Kao što je čovjek svjestan da u buketu cvijeća nije samo darovano objektivno cvijeće, nego ljubav darovatelja, kao što spoznaje da u kupljenoj i darovanoj čokoladi nije samo ono što se jede, nego i ono od čega srce živi, povjerenje i ljubav darovatelja, tako kršćanin uviđa u euharistijskom kruhu i vinu da je tu, ne samo to što se sjetilima spoznaje, nego daleko više, ljubav Isusa Krista, njegova smrt za čovjeka, njegovo oproštenje grijeha i život vječni koji nam se daruje. Tako euharistija najdublje dotiče ljubav Isusa iz Nazareta, a onda i ljubav čitavoga Presvetog Trojstva.
U jednostavnim znakovima kruha i vina krije se veličanstvena poruka neba, budućnosti, smisla života i pobjeda nad grijehom, smrću, đavlom i svakom negativnošću.
Zato je važno da kršćani nedjeljom, slave euharistiju. To je hrana njihove duše, snaga za život, čovjekoljubivost i izdržljivost u svim tegobama.

Bahat Bartol
Benc Lana
Brzaj Lara
Detelj Noa
Đurkin Viktorija
Gizdavec Marta
Gizdavec Gita
Horvatić Leon
Horvatić Matej
Kotiščak Ivan
Kotiščak Roko
Kovaček Denis
Kovačić Katarina
Kraljić Petra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Magdalenić Heidi
Mikulić Karlo
Mustač Gabrijela
Namjesnik Franjo
Novak Klara
Novosel Nera
Orlović Noa
Pavlinec Marko
Petrin Anja
Piljak Leo
Potočnik Adriana
Premužić Nina
Rajh Matej
Rehorović Ena
Šoš Dorijan
Valjak Matija
 S V E T A P O T V R D A - 5. LIPNJA 2021.Nakon cjelogodišnje intelektualne i duhovne pripreme za slavlje sakramenta svete Potvrde, došao je i taj radostan i dugo očekivani dan krizme u našoj župi. U subotu 5. lipnja na svečanoj svetoj misi u 11.00 sati u zajedništvu sa krizmanicima, njihovim kumovima, roditeljima, rodbinom, prijateljima i našom župnom zajednicom. Svetu Potvrdu podjeljivao je biskup u mirovini, Josip Mrzljak. Na euharistijskom slavlju posebno smo molili za sve krizmanike i njihove potrebe. Svim krizmanicima od srca želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovim životima i da dalje nastave svoj intenzivni vjernički hod sa Kristom Gospodinom.

Bačani Karlo
Bačani Laura
Bačani Ronald
Banjkovec Josip
Blažic Ivan
Čurila Ivana
Funtek Karlo
Funtek Petar
Gizdavec Adrian
Gizdavec Lana
Glavak Ivan
Golubić Patrik
Habjanić Fabijan
Ivančić Sara
Ivanišević Vito
Jakopčin Ivan

Jakopović Tara 

Jantol Adriana  
Kapusta Anamarija
Kovaček Filip
Kovaček Petar
Kolarek Sara   
Kraljić Leon
Luketić Maja
Danas kad postajem krizmanik,
Božji pomazanik,
dajem časnu riječ
da neću današnje obećanje poreć.
Pred Bogom, roditeljima,
kumovima i zajednicom vjernika
prisežem trostruku vjernost:
Isusu Kristu i Evanđelju,
Katoličkoj Crkvi i papi
i našoj nebeskoj majci Mariji-
da ću marljivo učiti i raditi,
razvijati i služiti se
darovima Duha Svetoga.
Znam da sam ponekad zbunjen,
prkosan i nervozan....
Imajte razumijevanja prema meni…
Stojim na raskrižju životnih puteva,
stog Te, Duše,
molim daj da Tvojim plamenom gorim,
dozvoli mi da od ovog dana
sav svijet opet zavolim!
Tvoji krizmanici!
Magić Jakov
Magdalenić Nikolina
Mašanski Danira
Mužic Sara
Novak Patricija
Orlović Josip
Peša Leilani
Petak Fran
Pokos Leon
Požgaj Roko
Šantek Lana
Vađunec Noa
Vrban Leo
Vručina Ivan
Zadravec Eric
Zember Aleksandar
Zlatar Dorotea
Zlatar Luka
 
Vjeroučitelji:  
Branka Japec Orlović
Mirela M. Stančin
Kristina i Saša        Špoljarić
 Proslavljeno Tijelovo u župiOvogodišnji hod za Isusovim presvetim Tijelom proslavili smo svečanim euharistijskim slavljem na kojem su bili prisutni naši ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, vatrogasci s područja naše općine na čelu sa svojim zapovjednicima te načelnikom Josipom Janijem, zatim lovci, članovi udruga, mještani koji su nas dočekali kod prekrasno urešenih postaja.

Uz zvukove limena glazbe, latice ruža, poklik Svet, svet svet, svet i presvet Isusu Oltarskomu sakramentu svetomu smo radosno izgovarali hodajući za uvijek prisutnim Isusom.
Ponijeli smo Njegov sveti blagoslov, pa noseći ga i dijeleći drugima, ne stidimo se i ostalih dana na izvanjski i vidljivi način slaviti Gospodina.
Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su pridonijeli ljepoti ovog posebnog blagdana, i hvala dobrim rukama na pripremljenoj večeri u društvenom domu.