Križni put po župi

Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. (Iv 12, 27) - govori Gospodin u evanđelju 5. korizmene nedjelje. Upravo te smo se nedjelje okupili u Hrženici i hrabro krenuli s našim drvenim župnim križem, ali i s našim životnim križevima, prema Strugi. Bio je to put u kojem nas je Gospodin blagoslovio predivnim vremenom, dragim ljudima i bogatom okrepom na postajama.

Zahvaljujemo prije svega dragom Bogu koji nas je okupio, svim dobrim ljudima koji su se pobrinuli da ne budemo ni gladni ni žedni, Gospodin vam uzvratio!, a na kraju hvala svima vama koji ste odvojili vrijeme i snagu i pošli putem križa. Neka Gospodin izlije obilje svoga blagoslova i osnaži nas da radost, koju smo osjećali slijedeći Ga, odsijevamo u našim svakodnevnim situacijama i susretima.

.

 

 

 

Drugo župno mjesečno klanjanje

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. (Lk 9,23) Misao je to vodilja našeg drugog župnog mjesečnog klanjanja. Ovog korizmenog četvrtka, na večer, okupili smo se i došli pred Gospodina. Slušali smo Njegove riječi o nasljedovanju. I predavali smo Mu sve one križeve koji nam se čine preteškima. Ugodnom ambijentu i toploj atmosferi doprinijele su pjesme Dječjeg župnog zbora. Od srca hvala dragom Bogu koji nas je okupio, ali svima koji su svojim dolaskom ili nekim drugim angažmanom doprinijeli da se naš Gospodin osjeća dobro u našoj župi.

           

.

 

 

"Evo sve činim novo"

"Evo sve činim novo", riječi su to upisane u Knjizi otkrivenja (21, 5) koje nas ovih dana na poseban način ispunjaju radošću. I u našoj je župi započelo nešto novo. U četvrtak, 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla okupili smo se u našoj župnoj crkvi kako bismo prignuli koljena pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Time smo započeli redovita mjesečna klanjanja u našoj župi. Prilika je to za svakoga od nas da dođemo pred Gospodina i prinesemo mu svoje brige, strahove, zahvale i molitve. Iz mjeseca u mjesec naša će okupljanja obogaćivati naši župni zborovi. Ovaj je puta s nama bio veliki zbor koji je izborom pjesama prebirao po nitima naših molitava i srdaca. Hvala Vam! Hvala i svima koji su došli i svojom prisutnošću razveselili Gospodina koji nas je s oltara strpljivo slušao i ulijevao nam mir i radost.

           

.

 

 

Sveta Potvrda u Župi Sveti Đurđ

U subotu 27. svibnja 2023. u našoj je župi bio slavljenički dan. Uoči Pedesetnice, dana kada se sjećamo silaska Duha Svetoga na apostole, isti je pohodio naše ovogodišnje krizmanike. Naime po rukama prečasnog Ivana Raka, biskupova delegata, Duh Sveti je sišao na tridesetšestoro naših mladih župljana. Oni su se tijekom osam godina školskog i posebno intenzivno ove godine župnog vjeronauka pripremali primiti puninu Njegovih darova. Na taj su način potvrdili svoju vjeru i vjeru svojih roditelja u koju su se, kao maleni, krstili.
Ovom prilikom zahvaljujemo nebeskom Ocu koji nas je okupio i blagoslovio svojim darovima. Zahvaljujemo za oca biskupa koji je poslao svoga delegata u našu župu. Zahvaljujemo župniku na ljubavi, podršci i bližoj pripravi za primanje sakramenta. Zahvaljujemo zvonarima, vjeroučiteljima i svima koji su doprinijeli da ovo slavlje bude svečano i dostojanstveno!

           

.

 

 

Prva pričest u Župi Sveti Đurđ

Velika radost u Župi Sveti Đurđ dogodila se ove godine 14. svibnja 2023. godine. U našoj župi 24 prvopričesnika primilo je sakrament prve pričesti. Šesnaest djevojčica i osam dječaka odjeveni kao mali anđeli pristupili su oltaru Kristove ljubavi. Dan prije, 13. svibnja 2023. godine, po prvi puta primili su i sakrament svete ispovijedi te tako očistili svoje duše i pripremili ih za susret s Isusom. Sakramentu ispovijedi  prisustvovali su i njihovi roditelji, kumovi, braća i sestre. Za ove važne događaje u njihovom životu pripremali su se  tijekom cijele školske godine kroz župne kateheze koje je svake srijede vodila vjeroučiteljica Kristina Špoljarić.
S obzirom da kiša nije dopustila svečaniji ulazak prvopričesnika u procesiji u crkvu svečana misa započela je u 11:00 sati. Predvoditelj misnog slavlja i djelitelj prve pričesti bio je velečasni Ivan Žmegač. Cijelo slavlje svete mise pjesmom je pratio dječji zbor pod vodstvom Željka Martinkovića. Svojim dolaskom, ovaj važan događaj za naše prvopričesnike uveličala je učiteljica Jasminka Sačer te vjeroučitelji Ivica Radić,  Kristina i Saša Špoljarić.  Crkva je bila puna ponosnih i ganutih lica roditelja, rodbine i prijatelja koji su  svjedočili ovom velikom događaju za naše prvopričesnike. Prvopričesnici su uzveličali misno slavlje recitacijama te zahvalama roditeljima, učiteljima i svećeniku. Pojavila se i suza u oku majka nakon što su primile iskrenu čestitku i ružu od svojih prvopričesnika povodom proslave Majčina dana.

           
Veliko hvala još jednom i velečasnom Ivanu što se ove godine pobrinuo  da naši prvopričesnici imaju nove haljinice i vjenčiće za kosu. Molimo i dalje za naše prvopričesnike da još više rastu u vjeri te da se i dalje vjerno okupljaju oko Kristovog oltara. Neka ih blagoslovi predobri Gospodin i prati u njihovu životu.

.

 

 

 

Križni put

Već tradicionalno na 5. korizmenu nedjelju u našoj je župi organiziran živi križni put. Kao i uvijek, krenuli smo nakon svete mise u Hrženici, prema Komarnici i Luki, a zatim nastavili postepeno ostalim selima naše župe do Struge gdje smo se okrijepili Božjom riječju i, kasnije, grahom.
Zahvaljujemo, prije svega, dragom Bogu koji nas je okupio, poslao nam lijepo vrijeme i ispunio nas blagoslovima. Zahvaljujemo članovima župnog Caritasa, zvonarima i svima koji su nas dočekali kod pojedinih postaja i nahranili naša tijela za nastavak puta. Hvala i svim sudionicima koji su hrabro i ustrajno nosili župni, ali i svoje vlastite križeve nasljedujući Gospodina. Neka ova naša žrtva ljubavi donese mir i dobro svim našim župljanima, gdje god se nalazili.

 

.

 

 

 

Predstavljanje ovogodišnjih krizmanika

Danas, na treću korizmenu nedjelju, našoj župnoj zajednici predstavili su se ovogodišnji krizmanici. U prisutnosti roditelja, budućih kumova, ali i šire župne zajednice, župnik je pozvao krizmanike da se odazovu Gospodinovu pozivu govoreći: "Evo me!" Kao poticaj bližoj pripravi krizmanici su dobili Kompendij katekizma Katoličke crkve u kojem se nalazi sažetak najvažnijih vjerskih istina. Na kraju svete mise župnik je zahvalio svima prisutnima i suradnicima koji su mu pomogli u organizaciji ovog svečanog trenutka izdvajajući župni dječji zbor koji iz nedjelje u nedjelju doprinosi ljepšem ugođaju liturgijskog slavlja. Ujedno je iskoristio priliku da pozove i ostale učenike osnovne škole da se priključe našem mladom zboru.

 

 

 

Župne kateheze za sve uzraste osnovnoškolacaU našoj smo župi, po preporuci oca biskupa Bože Radoša, od ovog polugodišta započeli sa župnim katehezama za sve uzraste osnovne škole. U petak 3. 2. tako su se u vjeronaučnoj dvorani okupili učenici šestih razreda. Kroz pjesmu, igru i čitanje biblijskog teksta promišljali smo o važnosti molitve. Bilo je veselo i zabavno! Već sada nestrpljivo čekamo idući mjesec kako bismo se ponovno okupili na druženje, a do tada, obećali smo župniku, redovito ćemo se susretati na nedjeljnim euharistijskim slavljima.

.

 

 

 

 

Sakrament svete potvrde u Župi Sveti ĐurđSveta potvrda je jedan od sedam sakramenata katoličke Crkve. Ona usavršuje krsnu milost, sakrament koji daje Duha Svetoga da nas dublje ukorijeni u božansko posinštvo, da nas čvršće pritjelovi Kristu, da ukrijepi našu vezu s Crkvom te nas tješnje pridruži njezinom poslanju i pomogne da kršćansku vjeru svjedočimo riječju i djelima. Ona je sakrament kršćanske zrelosti.
Ovaj sakrament utiskuje neizbrisiv pečat i zato se prima samo jednom. Ove godine 29. svibnja 2022. godine sakrament svete potvrde primio je 41 krizmanik naše župe. Za sam sakrament  svete potvrde tijekom godine pripremao ih je, subotama, velečasni Ivan Žmegač, župnik. Odrađene su župne kateheze koje su usko povezne sa samim sakramentom svete potvrde i teme vezane za crkvu kao zajednicu vjernika u koju sada samostalno stupaju firmanici i preuzimaju svoje dužnosti.

Svetu misu i podjelu sakramenta svete potvrde predvodio je preč. mr. sc. Damir Bobovec, biskupov izaslanik.  Svečano misno slavlje pratio je pjesmom naš župni zbor mladih s voditeljem Željkom Martinkovićem. U organizaciji samog slavlja uz velečasnog Ivana Žmegača, sudjelovali su vjeroučitelji: Benjamim Skoliber, Branka Japec Orlović, Mirela Međimorec Stančin, Kristina i Saša Špoljarić.

.

 

 

 

Prva pričest u našoj župi15. 5. 2022. po prvi puta pred Kristov oltar, da prime tijelo Kristovo, pristupili su naši prvopričesnici. Ove godine za prvu pričest pripremalo se 29 prvopričesnika, 9 djevojčica i 20 dječaka. Za ovaj svečani dan pripremali su se svake subote kroz župnu katehezu koju je vodila vjeroučiteljica Kristina Špoljarić. 
Svečana misa u 11.00 sati započela je procesijom prvopričesnika iz župnog dvora a predvoditelj svete mise i djeljitelj  prve pričesti bio je  velečasni Ivan Žmegač. Cijelo slavlje svete mise pjesmom je pratio   dječji zbor kojeg predvodi gospodin Željko Martinković. Svojim dolaskom, ovaj važan događaj za prvopričesnike, uveličale su i učiteljice Katica Horvat, Slađana Kunić i Nataša Janković, te vjeroučitelji Benjamin Skoliber, Mirela Međimorec Stančin, Branka  Japec Orlović, Saša i Kristina Špoljarić. Našim prvopričesnicima želimo obilje Božjeg blagoslova  te da se i  dalje okupljaju oko Kristovog oltara.
Neka ih Kristovo svjetlo vodi kroz život.

 

 
   

 

Biskup Košić u Svetom Đurđu krstio 6. dijete u obitelji OrlovićSisački biskup, msgr. Vlado Košić, ovogodišnji je Emaus proslavio svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Juraja u Svetom Đurđu, krsteći 6. dijete u obitelji Branke i Saše Orlović, malenu Mihaelu Orlović. Domaći župnik Ivan Žmegač na početku je sve prisutne pozdravio te im zaželio dobrodošlicu. Misi krštenja prisustvovale su i časne sestre Kćeri Božje Ljubavi, koje sa vjeroučiteljicom Brankom vezuje dugogodišnje prijateljstvo. Biskup Košić u homiliji je osobito spomenuo život kao pobjedu nad svim nedaćama svijeta, blagdan Uskrsa koji je blagdan života i životne radosti. Tu radost i nadu pretočio je u sakrament svetog krštenja te je s osobitim žarom dao zadatak svima okupljenima da daju podršku obiteljima koje slave i poštuju život, da ih podržavaju riječima, djelima, savjetima i molitvama što su u ovim izazovnim vremenima otvoreni daru života koji sa sobom donosi itekakvu odgovornost i brigu. Obitelj Orlović uz roditelje Branku i Sašu, čine djeca Josip, Petar, Pavao Marija, Alojzije i novi član naše župne zajednice Mihaela.

Čestitkama i lijepim željama pridružio se i naš varaždinski biskup Bože Radoš koji se obitelji obratio prigodim pismom zahvale.

 

 
  

 

Ovogodišnji prvopričesnici
- 13. LIPNJA 2021.
OČE NAŠ, KOJI JESI…
Pred Tobom su prvopričesnici, roditelji i rodbina, Prijatelji tvoga Sina, gladni kruha i vječnosti.
Sabrani u Tvoje ime ko obitelj sa svih strana ovog svijeta.
Ti u nama, mi u Tebi, oko stola, oko kruha, oko neba kao braća!

Kao što je čovjek svjestan da u buketu cvijeća nije samo darovano objektivno cvijeće, nego ljubav darovatelja, kao što spoznaje da u kupljenoj i darovanoj čokoladi nije samo ono što se jede, nego i ono od čega srce živi, povjerenje i ljubav darovatelja, tako kršćanin uviđa u euharistijskom kruhu i vinu da je tu, ne samo to što se sjetilima spoznaje, nego daleko više, ljubav Isusa Krista, njegova smrt za čovjeka, njegovo oproštenje grijeha i život vječni koji nam se daruje. Tako euharistija najdublje dotiče ljubav Isusa iz Nazareta, a onda i ljubav čitavoga Presvetog Trojstva.
U jednostavnim znakovima kruha i vina krije se veličanstvena poruka neba, budućnosti, smisla života i pobjeda nad grijehom, smrću, đavlom i svakom negativnošću.
Zato je važno da kršćani nedjeljom, slave euharistiju. To je hrana njihove duše, snaga za život, čovjekoljubivost i izdržljivost u svim tegobama.

Bahat Bartol
Benc Lana
Brzaj Lara
Detelj Noa
Đurkin Viktorija
Gizdavec Marta
Gizdavec Gita
Horvatić Leon
Horvatić Matej
Kotiščak Ivan
Kotiščak Roko
Kovaček Denis
Kovačić Katarina
Kraljić Petra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Magdalenić Heidi
Mikulić Karlo
Mustač Gabrijela
Namjesnik Franjo
Novak Klara
Novosel Nera
Orlović Noa
Pavlinec Marko
Petrin Anja
Piljak Leo
Potočnik Adriana
Premužić Nina
Rajh Matej
Rehorović Ena
Šoš Dorijan
Valjak Matija
 S V E T A P O T V R D A - 5. LIPNJA 2021.Nakon cjelogodišnje intelektualne i duhovne pripreme za slavlje sakramenta svete Potvrde, došao je i taj radostan i dugo očekivani dan krizme u našoj župi. U subotu 5. lipnja na svečanoj svetoj misi u 11.00 sati u zajedništvu sa krizmanicima, njihovim kumovima, roditeljima, rodbinom, prijateljima i našom župnom zajednicom. Svetu Potvrdu podjeljivao je biskup u mirovini, Josip Mrzljak. Na euharistijskom slavlju posebno smo molili za sve krizmanike i njihove potrebe. Svim krizmanicima od srca želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovim životima i da dalje nastave svoj intenzivni vjernički hod sa Kristom Gospodinom.

Bačani Karlo
Bačani Laura
Bačani Ronald
Banjkovec Josip
Blažic Ivan
Čurila Ivana
Funtek Karlo
Funtek Petar
Gizdavec Adrian
Gizdavec Lana
Glavak Ivan
Golubić Patrik
Habjanić Fabijan
Ivančić Sara
Ivanišević Vito
Jakopčin Ivan

Jakopović Tara 

Jantol Adriana  
Kapusta Anamarija
Kovaček Filip
Kovaček Petar
Kolarek Sara   
Kraljić Leon
Luketić Maja
Danas kad postajem krizmanik,
Božji pomazanik,
dajem časnu riječ
da neću današnje obećanje poreć.
Pred Bogom, roditeljima,
kumovima i zajednicom vjernika
prisežem trostruku vjernost:
Isusu Kristu i Evanđelju,
Katoličkoj Crkvi i papi
i našoj nebeskoj majci Mariji-
da ću marljivo učiti i raditi,
razvijati i služiti se
darovima Duha Svetoga.
Znam da sam ponekad zbunjen,
prkosan i nervozan....
Imajte razumijevanja prema meni…
Stojim na raskrižju životnih puteva,
stog Te, Duše,
molim daj da Tvojim plamenom gorim,
dozvoli mi da od ovog dana
sav svijet opet zavolim!
Tvoji krizmanici!
Magić Jakov
Magdalenić Nikolina
Mašanski Danira
Mužic Sara
Novak Patricija
Orlović Josip
Peša Leilani
Petak Fran
Pokos Leon
Požgaj Roko
Šantek Lana
Vađunec Noa
Vrban Leo
Vručina Ivan
Zadravec Eric
Zember Aleksandar
Zlatar Dorotea
Zlatar Luka
 
Vjeroučitelji:  
Branka Japec Orlović
Mirela M. Stančin
Kristina i Saša        Špoljarić
 Proslavljeno Tijelovo u župiOvogodišnji hod za Isusovim presvetim Tijelom proslavili smo svečanim euharistijskim slavljem na kojem su bili prisutni naši ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, vatrogasci s područja naše općine na čelu sa svojim zapovjednicima te načelnikom Josipom Janijem, zatim lovci, članovi udruga, mještani koji su nas dočekali kod prekrasno urešenih postaja.

Uz zvukove limena glazbe, latice ruža, poklik Svet, svet svet, svet i presvet Isusu Oltarskomu sakramentu svetomu smo radosno izgovarali hodajući za uvijek prisutnim Isusom.
Ponijeli smo Njegov sveti blagoslov, pa noseći ga i dijeleći drugima, ne stidimo se i ostalih dana na izvanjski i vidljivi način slaviti Gospodina.
Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su pridonijeli ljepoti ovog posebnog blagdana, i hvala dobrim rukama na pripremljenoj večeri u društvenom domu.